Monday, October 5, 2015

10-12 August Current Affairs MCQ

1. Who among the following has been appointed as Governor of Himachal Pradesh?

a) Ram Nath Kovind

b) Kalyan Singh

c) Acharya Dev Vrat

d) Keshri Nath Tripathi

Ans: – C

 

2. Who among the following has won the best actor award in State film awards 2014 announced by Kerala government?

a) Nivin Pauly

b) Sudev Nair

c) Sanalkumar Sasidharan

d) A & B

e) Only B

Ans: – D

 

3. Who among the following has won the best director award in State film awards 2014 announced by Kerala government?

a) Nivin Pauly

b) Sudev Nair

c) Sanalkumar Sasidharan

d) B & C

Ans: – C

 

4. Who among the following has been appointed as MD and CEO for L&T Infotech?

a) Sanjay Jalona

b) Vijay Jalona

c) Ajay Jalona

d) Ranjay Jalona

Ans: – A

 

5. Pranab Mukherjee has presented Saraswati Sammaan to whom among the following?

a) Dr. M Veerappa Moily

b) Dr. Manmohan Singh

c) P Chidambaram

d) Dr Shashi Tharoor

Ans: – A

 

6. Who among the following has won 13th World Snooker Championship?

a) Pankaj Advani

b) Yan Bingtao

c) Narendra Kumar

d) Xi Matao

Ans: – A

 

7. Which bank has launched the first Multi-Currency Contactless Card service in India?

a) Axis Bank

b) Yes Bank

c) ICICI Bank

d) UCO Bank

Ans: – A

 

8. Union Government has launched a seven pronged plan called………….. mission to revamp functioning of public sector banks.

a) Indradhanush

b) Rainbow

c) Aakash

d) Vistar

Ans: – A

 

9. The founder of Hero Cycle breathed his last. Name him.

a) Om Prakash Mishra

b) Om Prakash Munjal

c) Om Prakash Madan

d) Om Prakash Mohan

Ans: – B

 

10. Who among the following has won the best actress award in State film awards 2014 announced by Kerala government?

a) Sheikh Baano

b) Nasriya Naseem

c) Tabassum Khan

d) Salfiya Hakeem

Ans: – B

 

11. Who among the following will be conferred Rajiv Gandhi Khel Ratna award this year?

a) Rohit Sharma

b) Sania Mirza

c) shooter Jitu Rai

d) Deepika Pallikal

Ans: – B

 

12. India has grabbed how many altogether medals in Asian Youth Chess Championship?

a) 15

b) 16

c) 17

d) 18

Ans: – C

 

13. Union Cabinet has approved MoU between India and…………….for construction of petroleum pipeline.

a) Nepal

b) Bangladesh

c) Bhutan

d) Srilanka

Ans: – A

 

14. Indian Railways have inked……….MoUs with Union Power Ministry to save power and improve efficiency.

a) Three

b) Four

c) Five

d) Six

Ans: – B

 

15. Who among the following has been signed as social ambassador of Coca-cola India for 3-years?

a) Sachin Tendulkar

b) Virat Kohli

c) Sourav Ganguly

d) MS Dhoni

Ans: – C

 

16. Which cabinet approved the much awaited Industrial Policy Resolution 2015?

a) Jharkhand

b) Karnataka

c) Punjab

d) Odisha

Ans: – D

 

17. Union Government’s ambitious…………..scheme has entered the Guinness Book of World Records.

a) AWAS VIKAS

b) MGNREGA

c) ADARSH Gram Yojana

d) PAHAL

Ans: – D

 

18. Government has approved MoU between India and………………..to establish PACEsetter Fund.

a) America

b) Britain

c) China

d) Japan

Ans: – A

 

19. Facebook has awarded $.............million to Indian app developers under FbStart initiative

a) 10

b) 11

c) 21

d) 31

Ans: – C

 

20. ……………and the World Bank has signed the Financing Agreement for the assistance of National Cyclone Risk Mitigation Project.

a) India

b) China

c) Japan

d) US

Ans: – A

 

21. The future of…………….. government was uncertain Wednesday after Prime Minister Abdullah al-Thani said he would resign

a) Kenya

b) Libya

c) Syria

d) Bangladesh

Ans: – B

 

22. Who among the following has been signed as Tiger ambassador of Maharashtra?

a) Aamir Khan

b) Saurav Ganguly

c) Amitabh Bachchan

d) Akshay Kumar

Ans: – C

 

23. Who among the following has been sworn-in as 27th Governor of Himachal Pradesh?

a) Sheila Dixit

b) KL Jha

c) ML Seth

d) Acharya Dev Vrat

Ans: – D

 

24. Uninor signed worth Rs……………..crore contract with Huawei for modernising its network.

a) 1000

b) 1100

c) 1200

d) 1300

Ans: – C

 

25. Who among the following has been appointed by President as Election Commissioner?

a) Nasim Zaidi

b) A K Joti

c) Om Prakash Rawat

d) Babu Lal Gaur

Ans: – C

 

26. Amitabh Bachchan has been signed as Tiger ambassador of which state?

a) Haryana

b) Maharashtra

c) Gujarat

d) Madhya Pradesh

Ans: – B

 

27. Acharya Dev Vrat has been sworn-in as 27th governor of which state?

a) Kerala

b) Himachal Pradesh

c) Jharkhand

d) Punjab

Ans: – B

 

28. The social security pact between India and……………..which was approved by Union Cabinet came into force.

a) Singapore

b) Australia

c) US

d) Canada

Ans: – D

 

29. Government sanctioned 1,500-MW ultra mega solar power park for which among the following state?

a) Kerala

b) Andhra Pradesh

c) Karnataka

d) Tamilnadu

Ans: – B

 

30. Which company has signed two MoUs with National Skill Development Fund and National Skill Development Corporation for skill development training in eastern states and Bihar?

a) SAIL

b) IOC

c) CIL

d) NTPC

Ans: – D

 

Also Read :

7-9 August Current Affairs MCQ

4-6 August Current Affairs MCQ Quiz

1-3 August 2015 Current Affairs MCQ

newGet Download Current Affairs Today Android App Now: Get Updated

sponsored links

sponsored links

0 comments:

Post a Comment