Monday, October 5, 2015

13-15 August Current Affairs MCQ

1. Acharya Dev Vrat has been sworn-in as………Governor of Himachal Pradesh.

a) 25

b) 26

c) 27

d) 28

Ans: – C

 

2. Union Government has decided to set up a Bank Board Bureau to monitor key performance indicators of ……….. dozen public sector banks.

a) One

b) Two

c) Three

d) Four

Ans: – B

 

3. Which among the following state has declared ban on the use of plastic in the State for the first time?

a) Gujarat

b) Maharashtra

c) Rajasthan

d) Punjab

Ans: – A

 

4. Who among the following has been appointed as Chairman of food safety regulator FSSAI?

a) S Chandramouli

b) Bhanu Pratap Sharma

c) K Chandramouli

d) Ashish Bahuguna

Ans: – D

 

5. Noted Physicist passed away. Name him.

a) K Hariharan

b) M Hariharan

c) N Hariharan

d) P Hariharan

Ans: – D

 

6. Which among the following has acquired Switzerland-based world’s largest gold refinery Valcambi?

a) Rakesh Exports

b) Rajesh Exports

c) Ramesh Exports

d) Rajat Exports

Ans: – B

 

7. World Day Against Trafficking in Persons was observed worldwide on……..July.

a) 28

b) 29

c) 30

d) 31

Ans: – D

 

8. Microsoft has launched Windows…………..operating system recently.

a) 9

b) 10

c) 11

d) 12

Ans: – B

 

9. RBI has decided to issue……….rupees coins to commemorate International Day of Yoga.

a) 8

b) 9

c) 10

d) 11

Ans: – C

 

10. …………………..Government has declared state as "Digital State".

a) Andhra Pradesh

b) Karnataka

c) Kerala

d) Tamilnadu

Ans: – C

 

11. Who among the following has won gold medal in Archery World Cup?

a) Abhinav Bindra

b) Esmaeil Ebadi

c) Abhishek Verma

d) Gagan Narang

Ans: – C

 

12. General Council has approved Kazakhstan's membership terms to join WTO as………. member.

a) 160

b) 161

c) 162

d) 163

Ans: – C

 

13. Which country’s political parties have agreed to remove word ‘Secularism’ from the Constitution?

a) Nepal

b) Sri Lanka

c) China

d) Bhutan

Ans: – A

 

14. Who among the following has been appointed as Chairman of TRAI?

a) Shyam Sevak Sharma

b) Rakesh Sevak Sharma

c) Ram Sevak Sharma

d) Rati Sevak Sharma

Ans: – C

 

15. Santasilan Kadirgamar, the veteran Sri Lankan…………….. passed away.

a) Physicist

b) Historian

c) Cricketer

d) Mathmetician

Ans: – B

 

16. ‘Visaarnai’ has become first………………film to enter Venice film festival.

a) Tamil

b) Telugu

c) Kannada

d) Malyalam

Ans: – A

 

17. As per UN World Population Prospects,.......................will become most populous nation by 2022.

a) Japan

b) China

c) India

d) US

Ans: – C

 

18. CCI has imposed penalty upon three Film & TV association of which state?

a) Andhra Pradesh

b) Karnataka

c) Kerala

d) Tamilnadu

Ans: – B

 

19. CCI imposed a penalty of 420 crore rupees on which car company?

a) Hero

b) Hyundai

c) Honda

d) Maruti

Ans: – B

 

20. Bharti Realty has tied-up with………….Group to develop housing project.

a) Eros

b) Phantom

c) Inox

d) Sulekha

Ans: – A

 

21. …………………..part of Sundarbans witnessed rapid decline in tiger population between 2004 and 2015.

a) Nepal

b) India

c) Bangladesh

d) Punjab

Ans: – C

 

22. Which among the following country has grabbed CONCACAF Gold Cup Football tournament?

a) Mexico

b) Jamaica

c) Japan

d) China

Ans: – A

 

23. Which city has become the first city to host both the Summer Olympics and Winter Olympics to be held in 2022?

a) Beijing

b) Seoul

c) Delhi

d) Tokyo

Ans: – A

 

24. International Tiger Day was observed the worldwide on….. July.

a) 28

b) 29

c) 30

d) 31

Ans: – B

 

25. E-Tourist visa scheme has been extended to which among the following country?

a) China

b) Hong Kong

c) Macau

d) All of the above

Ans: – D

 

26. Hockey India has appointed………………………as coach of Men’s national team.

a) Roelant Oltmans

b) Roelant Oswal

c) Roelant Oregon

d) Roelant Oztash

Ans: – A

 

27. Eminent vocalist died recently. Name her.

a) Vasundhara Komkali

b) Sharmishta Komkali

c) Sanchita Komkali

d) Vrinda Komkali

Ans: – A

 

28. Who among the following has taken charge as Chairperson of Delhi Commission for Women?

a) Rati Maliwal

b) Shruti Maliwal

c) Priti Maliwal

d) Swati Maliwal

Ans: – D

 

29. Which among the following Government will create Beas Belt near Harike Patan as habitat for Gharials?

a) Rajasthan

b) Haryana

c) Punjab

d) Madhya Pradesh

Ans: – C

 

30. Clive Rice, first post-apartheid captain of…………………Cricket team passed away.

a) Australia

b) Sri Lanka

c) England

d) South Africa

Ans: – D

 

Also read :

10-12 August Current Affairs MCQ

7-9 August Current Affairs MCQ

4-6 August Current Affairs MCQ Quiz

newGet Download Current Affairs Today Android App Now: Get Updated

sponsored links

sponsored links

0 comments:

Post a Comment