Wednesday, October 28, 2015

13-15 September 2015 Current Affairs mcq

1. Who among the following has been appointed as its Chief Financial Officer of GoAir?

a) Naresh Goyal

b) Krishnan Balakrishnan

c) Raj Sivakumar

d) Prock-Shauer

Ans: B

2. Metro Man………………………….has been invited to the United Nations’ High Level Advisory Group on Sustainable Transport (HLAG-ST).

a) Elattuvalapil Sreedharan

b) Elattuvalapil Srinivasan

c) Elattuvalapil Muralidharan

d) Elattuvalapil Geetha

Ans: A

3. Veteran cricket Marathi commentator………………..passed away.

a) Bal Punj

b) Bal Pandit

c) Bal Pawan

d) Bal Pandya

Ans: B

4. India and……..have inked MoUs on Air services and Quick Impact Projects under the Mekong-Ganga Cooperation programme to strengthen bilateral ties.

a) Costa Rica

b) Kenya

c) Laos

d) Vietnam

Ans: C

5. Egypt's President……………………. has sworn in a new government.

a) Sherif Ismail

b) Abdel-Fattah el-Sissi

c) Mohamed Morsi

d) Eni SpA

Ans: B

6. India and…………………have signed two MoUs to boost bilateral cooperation in the field of Tourism.

a) Malaysia

b) Cambodia

c) Singapore

d) Vietnam

Ans: B

7. The Union Cabinet has approved ………………….. urban mission for its ambitious bid to spur social, economic and infrastructure development in rural areas.

a) Rama Prasad Mukherjee

b) Mohan Prasad Mukherjee

c) Shyama Prasad Mukherjee

d) Shekhar Prasad Mukherjee

Ans: C

8. ……………..and Krishna rivers will be formally linked soon.

a) Godavari

b) Tapti

c) Saraswati

d) Kaveri

Ans: A

9. The Pentagon has established a first-ever country special cell to speed up its defence ties with which country?

a) Russia

b) UK

c) India

d) China

Ans: C

10. Which among the following city was confirmed as the host of the 2022 Asian Games?

a) Beijing

b) Jakarta

c) Hanoi

d) Hangzhou

Ans: D

11. Renowned water policy expert…………………… passed away in New Delhi.

a) Ramaswamy R. Nath

b) Ramaswamy R. Saha

c) Ramaswamy R. Rao

d) Ramaswamy R. Iyer

Ans: D

12. The Tenth World Hindi Conference begun in which city?

a) Indore

b) Lucknow

c) Delhi

d) Bhopal

Ans: D

13. Who among the following has won a recent mayoral election in German city of Bonn?

a) Ashok-Alexander Aiyyer

b) Ashok-Alexander Sridharan

c) Ashok-Alexander Srinivasan

d) Ashok-Alexander Sen

Ans: B

14……………. refugee teacher Aqeela Asifi has won the 2015 United Nations High Commissioner for Refugees Nansen Refugee Award.

a) Bangladeshi

b) Pakistani

c) Afghan

d) Nigerian

Ans: C

15. Who among the following has been honoured with life membership by CCI?

a) Amit Sharma

b) Suresh Raina

c) Shikhar Dhawan

d) Ajinkya Rahane

Ans: D

16. PM Narendra Modi has launched National Integrated Power Development Scheme in…………………to provide 24×7 power supply to every house.

a) Ahmedabad

b) Varanasi

c) Vadodara

d) Patna

Ans: B

17. Veteran skeet shooter………………clinched a Rio Olympics quota place for India at the ongoing ISSF Shotgun World Championship.

a) Mairaj Akhlaque Khan

b) Mairaj Ajmal Khan

c) Mairaj Ahmad Khan

d) Mairaj Ahmad Khan

Ans: C

18. The Kochi based South Indian Fertilisers will set up Kissan Kendra’s and agri super markets across………………

a) Tamilnadu

b) Karnataka

c) Kerala

d) Andhra Pradesh

Ans: C

19. Who among the following has broken national shot put record on road to Olympics?

a) Harpreet Kaur

b) Jasmeet Kaur

c) Sukhpreet Kaur

d) Manpreet Kaur

Ans: D

20. Which among the following state has launched M-Shiksha-Mitra mobile app for teachers?

a) Madhya Pradesh

b) Gujarat

c) Andhra Pradesh

d) Karnataka

Ans: A

21. The Reserve Bank of India has granted in principle approval to……..entities to set up small finance banks.

a) 10

b) 11

c) 12

d) 13

Ans: A

22. Renowned………………..playback singer Radhika Thilak passed away.

a) Telugu

b) Tamil

c) Kannada

d) Malayalam

Ans: D

23. Perumanna Grama Panchayat has become first Panchayat in……………… to declare a Water Policy.

a) Tamil Nadu

b) Karnataka

c) Kerala

d) Andhra Pradesh

Ans: C

24. UN marks International Day will observe on……….September by stressing vital role of civil society for true democracy.

a) 13

b) 14

c) 15

d) 16

Ans: C

25. Bangladesh PM………………has won UN award for climate change.

a) Sheikh Nagina

b) Sheikh Hasina

c) Sheikh Fatima

d) Sheikh Suhana

Ans: B

26. Indian-American…………………..has been selected for Champions of Change award in US.

a) Swathi Prabakaran

b) Sushma Prabakaran

c) Swetha Prabakaran

d) Sonia Prabakaran

Ans: C

27. As per QS World University Rankings of 2015-16, Indian Institute of Science Bangalore and IIT-…………….. are two India institutes to figure in the top 200.

a) Kharagpur

b) Mumbai

c) Delhi

d) Kanpur

Ans: C

28. The Employees Provident Fund Organisation has increased the life insurance cover of its subscribers from 3.6 lakh to………lakh rupees.

a) 4

b) 5

c) 6

d) 7

Ans: C

29. Which state government has launched Amma baby care Kit Scheme?

a) Karnataka

b) Tamil Nadu

c) Kerala

d) Telangana

Ans: B

30. Which among the following veteran Test cricket has been honoured with the Icon Award by the Indo-Caribbean Alliance?

a) Virat Kohli

b) Amit Sharma

c) Shiv Chanderpaul

d) Virendra Sehwag

Ans: C

newGet Download Current Affairs Today Android App Now: Get Updated

sponsored links

sponsored links

0 comments:

Post a Comment