Tuesday, October 6, 2015

16-18 August Current Affairs MCQ Quiz

1. Pioneering Indian HIV/AIDS researcher passed away. Name him.

a) Dr. Sunidhi Solomon

b) Dr. Smriti Solomon

c) Dr. Suniti Solomon

d) Dr. Sunita Solomon

Ans: – C

 

2. How many Indians will be conferred with the Ramon Magsaysay Award for the year 2015?

a) Two

b) Three

c) Four

d) Five

Ans: – A

 

3. World Hepatitis Day was observed with theme ‘Prevent hepatitis. Act now’ on …….July.

a) 28

b) 29

c) 30

d) 31

Ans: – A

 

4. Who among the following has grabbed two gold at Special Olympics World Games 2015?

a) Prabhroop Shekhar

b) Prabhroop Sekhon

c) Prabhroop Sharma

d) Prabhroop Sen

Ans: – B

 

5. Which state government has announced construction of 800-km Nagpur-Mumbai expressway?

a) Karnataka

b) Maharashtra

c) Delhi

d) Tamil Nadu

Ans: – B

 

6. Indo………. Bilateral Air Exercise Indradhanush has concluded recently.

a) UK

b) US

c) China

d) Japan

Ans: – A

 

7. Who among the following has been appointed as CEO and MD of Mercedes-Benz India?

a) Roland S Frity

b) Rocky S Folger

c) Roland S Folger

d) Robin S Folger

Ans: – C

 

8. …………………has acquired YTS Solutions for mobile payment solutions.

a) BSNL

b) Reliance

c) Bharti Airtel

d) Vodafone

Ans: – C

 

9. Which among the following state government will honour victims of Emergency 1975 with Tamra Patra?

a) Rajasthan

b) Punjab

c) Haryana

d) West Bengal

Ans: – C

 

10. Justice……………………Committee has constituted for Re-drafting National Sports Development Code of India.

a) Markandey

b) Mohan

c) Mishra

d) Mahajan

Ans: – D

 

11. MCA lifted 3-year old Wankhede Stadium entry ban on which actor?

a) Salman Khan

b) Shah Rukh Khan

c) Aamir Khan

d) Akshay Kumar

Ans: – B

 

12. Indian women's recurve team has clinched…………..medal in Copenhagen Archery Championships.

a) Gold

b) Silver

c) Bronze

d) Platinum

Ans: – B

 

13. Mathematician…………………….has won 2015 Ramanujan Prize.

a) Amalendu Shyam

b) Amalendu Krishna

c) Amalendu Mohan

d) Amalendu Murli

Ans: – B

 

14. …………………. government has decided to rename ………TU as APJ Abdul Kalam Technical University.

a) Uttar Pradesh, UP

b) Madhya Pradesh, MP

c) West Bengal, WB

d) Punjab, P

Ans: – A

 

15. Which state government has increased the retirement age of medical officers from 58 to 60 recently?

a) Karnataka

b) Maharashtra

c) Delhi

d) Tamil Nadu

Ans: – B

 

16. Who among the following has been appointed as Acting Chief Justice of Patna High Court?

a) Ayub Siddiqui

b) Sultan Khan

c) Iqbal Ahmed Ansari

d) Azam Ansari

Ans: – C

 

17. Operation Muskaan has helped……………….Police has traced over 1000 kids.

a) Gurgaon

b) Noida

c) Ghaziabad

d) Delhi

Ans: – A

 

18. Former……………..Minister Jagannath Singh passed away recently.

a) Bihar

b) UP

c) MP

d) Orissa

Ans: – C

 

19. Who among the following has won squash title Victorian Open WSA?

a) Saurav Ghosal

b) Saina Nehwal

c) Joshna Chinappa

d) Dipika Pallikal

Ans: – C

 

20. First National Handloom Day was observed on………August.

a) 1

b) 7

c) 10

d) 14

Ans: – B

 

21. Which state government has instituted youth award in name of Dr APJ Abdul Kalam?

a) Andhra Pradesh

b) Karnataka

c) Kerala

d) Tamil Nadu

Ans: – D

 

22. Which among the following state government has decided to have tram network in……………

a) Karnataka

b) Maharashtra

c) Delhi

d) Tamil Nadu

Ans: – C

 

23. Which state has empowered ACB to arrest Ministers & civil servants in bribery cases without permission?

a) Jharkhand

b) Bihar

c) UP

d) MP

Ans: – A

 

24. …………………launched………………...Instant to make instant delivery of packages.

a) Jabong

b) Amazon

c) Flipkart

d) Snapdeal

Ans: – D

 

25. Hindi litterateur…………………….has been chosen for Bharat Bharti literary award 2014.

a) Dharmveer Bharti

b) Kashinath Singh

c) Mannu Bhandari

d) Nirmal Verma

Ans: – B

 

26. Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope is being constructed in which country?

a) Japan

b) China

c) US

d) UK

Ans: – B

 

27. Which state police has launched Operation Shishtachar to teach lesson to eve-teasers?

a) Karnataka

b) Maharashtra

c) Delhi

d) Tamil Nadu

Ans: – C

 

28. Which among the following government has decided to renovate temples destroyed in Nepal earth quake?

a) Sri Lankan

b) Chinese

c) Indian

d) Japanese

Ans: – A

 

29. ……………singer Cilla Black passed away recently.

a) American

b) Dutch

c) British

d) Australian

Ans: – C

 

30. …………UN members have reached agreement on sustainable development agenda.

a) 192

b) 193

c) 194

d) 195

Ans: – B

Also read :

13-15 August Current Affairs MCQ

10-12 August Current Affairs MCQ

7-9 August Current Affairs MCQ

newGet Download Current Affairs Today Android App Now: Get Updated

sponsored links

sponsored links

0 comments:

Post a Comment