Wednesday, October 28, 2015

16-18 September 2015 Current Affairs MCQ

1. Bihar will give …… % reservation to grand children of freedom fighters in government jobs.

a) 2

b) 3

c) 4

d) 5

Ans: A

2. Master of horror cinema………………. died.

a) Wes Raven

b) Wes Paven

c) Wes Shaven

d) Wes Craven

Ans: D

3. Who among the following has been appointed as CMD of India Trade Promotion Organisation?

a) L C Goyal

b) R C Goyal

c) P C Goyal

d) K C Goyal

Ans: A

4. …………….will upgrade Broadband speed to minimum 2 Mbps at no additional cost.

a) BSNL

b) MTNL

c) Reliance

d) Airtel

Ans: A

5. Which state assembly has passed Panchayati Raj (Amendment) Bill, 2015?

a) Punjab

b) Haryana

c) Gujarat

d) Delhi

Ans: B

6. Who among the following has been appointed as Chief Secretary of Jammu and Kashmir?

a) Saddam Khandey

b) Azhar Siddiqui

c) Muhammad Iqbal Khandey

d) Brij Raj Sharma

Ans: D

7. India has won UNESCO's Award of Excellence 2015 for conserving Sree Vadakkunnathan Temple in which state?

a) Karnataka

b) Andhra Pradesh

c) Tamil Nadu

d) Kerala

Ans: D

8. China held victory day parade to commemorate WW-II victory over which country?

a) Japan

b) India

c) Sri Lanka

d) Myanmar

Ans: A

9. Which edition of India-United Arab Emirates Joint Commission meet was concluded recently?

a) 9

b) 10

c) 11

d) 12

Ans: C

10. Russia has rejected…………….proposal to limit veto power of UNSC’s permanent members.

a) French

b) Chinese

c) Spanish

d) British

Ans: A

11. Which country has entered first technical recession for the first time in six years?

a) Canada

b) UK

c) China

d) Japan

Ans: A

12. Who among the following has been named as Australian of the Day by Commonwealth Bank?

a) Maninder Pal Singh

b) Tejinder Pal Singh

c) Devender Pal Singh

d) Jitender Pal Singh

Ans: B

13. Who among the following has become first tamilian to lead opposition in Sri Lankan parliament in 32 years?

a) A Amirthallingam

b) A Sampanthan

c) R Sampanthan

d) R Amirthallingam

Ans: C

14. Which city will host XXII Commonwealth Games in 2022?

a) Glasgow

b) Durban

c) Gold Coast

d) Costa Rica

Ans: B

15. Which city has won Buchi Babu Memorial Trophy of Cricket?

a) Bangalore

b) Kanpur

c) Delhi

d) Mumbai

Ans: D

16. Union Government has released………crore rupees to EPS-95 as contribution for 2015-16.

a) 1000

b) 2000

c) 3000

d) 4000

Ans: B

17. ……………..Anti-Poaching Unit of South Africa was selected for 2015 UNEP Champions of the Earth award.

a) White Mamba

b) Black Mamba

c) Blue Mamba

d) Grey Mamba

Ans: B

18. Which bank has tied up with Reliance ADA Group to generate business opportunities?

a) French Bank

b) Doha Bank

c) Federal Bank

d) Dutch Bank

Ans: B

19. Which state government will abolish LBT on petrol and diesel within 15 days?

a) Punjab

b) Maharashtra

c) Gujarat

d) Delhi

Ans: B

20. India emerged as 8th largest tourism market for……………………

a) Bangkok

b) China

c) Australia

d) Singapore

Ans: C

21. Flavia Pennetta has won 2015 US Open Women’s Singles title and became the ………….. Italian woman to win one of the tennis majors.

a) First

b) Second

c) Third

d) Fourth

Ans: B

22. Which among the following state government has approved ordinance to amend MPDA Act, 1981?

a) Punjab

b) Maharashtra

c) Gujarat

d) Delhi

Ans: B

23. Second edition of ………………….-India Defence Minister’s dialogue was concluded in New Delhi.

a) China

b) Austria

c) Australia

d) Russia

Ans: C

24. Who among the following has been appointed as Chief Technology Officer of ABB India Ltd?

a) Ulrich Husain

b) Bazmi Spiesshofer

c) Ulrich Spiesshofer

d) Bazmi Husain

Ans: D

25. The 4th edition of India-……………… Development Cooperation talks for the 11th Five Year Plan was held in New Delhi.

a) Nepal

b) Bhutan

c) Sri Lanka

d) Myanmar

Ans: B

26. Which country has partnered with UN's Better Than Cash Alliance to speed up PMJDY Programme?

a) Nepal

b) India

c) Sri Lanka

d) Myanmar

Ans: B

27. The book entitled “The Duels of the Himalayan Eagle” was authored by whom among the following?

a) Sharad Kumar

b) Bharat Kumar

c) Ajay Kumar

d) Sushil Kumar

Ans: B

28. The book entitled “30 Women in Power: Their Voices, Their Stories” was authored by whom among the following?

a) Indira Nooyi

b) Chanda Kochar

c) Naina Lal Kidwai

d) Kiran Shaw

Ans: C

29. Who among the following has taken charge as CMD of Mishra Dhatu Nigam Limited?

a) Ramesh Kumar Likhi

b) Ratnesh Kumar Likhi

c) Suresh Kumar Likhi

d) Dinesh Kumar Likhi

Ans: D

30. Who among the following has been appointed as President of Society of Indian Automobile Manufacturers?

a) Ravi Bhatia

b) Sharad Shah

c) Arvind Saxena

d) Vinod Dasari

Ans: D

newGet Download Current Affairs Today Android App Now: Get Updated

sponsored links

sponsored links

0 comments:

Post a Comment