Thursday, October 8, 2015

19-21 August Current Affairs MCQ

1. Who among the following has bagged bronze medal at 6th Senior ART Gymnastics Asian Championships?

a) Diya Yadav

b) Arti Talwar

c) Neelu Sinha

d) Dipa Karmakar

Ans: – D

 

2. Aadi Perukku festival was celebrated with traditional gaiety in which state?

a) Andhra Pradesh

b) Karnataka

c) Kerala

d) Tamil Nadu

Ans: – D

 

3. The iconic Mughal monument Taj Mahal has become the first historical monuments in the world to have a………………account of its own.

a) Instagram

b) Facebook

c) Twitter

d) Google+

Ans: – C

 

4. Industrial Development Bank of India (IDBI) has appointed whom as its new Managing Director & Chief Executive Officer?

a) Keshav Piraji Kharat

b) Kamal Piraji Kharat

c) Ashok Piraji Kharat

d) Kishor Piraji Kharat

Ans: – D

 

5. Who among the following has been chosen as Maharashtra’s Tiger ambassador?

a) Shahrukh Khan

b) Amitabh Bachchan

c) Sachin Tendulkar

d) Aamir Khan

Ans: – C

 

6. Union government has appointed private sector banking professionals as MD and CEO of which bank?

a) Bank of India and Canara Bank

b) State Bank of India and Canara Bank

c) Bank of Baroda and Canara Bank

d) United Bank of India and Canara Bank

Ans: – C

 

7. Which state government has announced that Dr APJ Abdul Kalam’s birthday on October 15th would be celebrated as the Youth Revival Day

a) Andhra Pradesh

b) Karnataka

c) Kerala

d) Tamil Nadu

Ans: – D

 

8. Which among the following company has appointed Rekha Menon as Chairperson of India's operation?

a) Infosys

b) Wipro

c) Cognizant

d) Accenture

Ans: – D

 

9. Frances Oldham Kelsey, the anti-thalidomide Canadian…………..died recently.

a) Physicist

b) Doctor

c) Actor

d) Director

Ans: – B

 

10. HDFC will sell its 9% stake in HDFC life to JV partner Standard Life for Rs………….Crore.

a) 1400

b) 1500

c) 1600

d) 1700

Ans: – D

 

11. Birla Corporation has signed an agreement with ………….-based Lafarge Group for sum of Rs. 5000 crore.

a) Dutch

b) Chinese

c) Spanish

d) French

Ans: – D

 

12. Who among the following will take charge as the Chairman of the Public Enterprises Selection Board?

a) Ajit Chaturvedi

b) Atul Chaturvedi

c) Ajit Seth

d) Atul Seth

Ans: – C

 

13. Which state government has launched Grama Jyothi Scheme across the state?

a) Telangana

b) Hyderabad

c) Tamil Nadu

d) Kerala

Ans: – A

 

14. Which bank has launched locker facility named Smart Vault with latest robotic technology?

a) Yes Bank

b) ICICI Bank

c) Axis Bank

d) HDFC Bank

Ans: – B

 

15. Which bank has launched a mobile wallet app called ‘Buddy’ in collaboration with Accenture and Mastercard?

a) Bank of India

b) State Bank of India

c) Bank of Baroda

d) United Bank of India

Ans: – B

 

16. Who among the following has clinched Rogers Cup Masters Tournament 2015 in women’s single category?

a) Katarina Srebotnik

b) Caroline Garcia

c) Belinda Bencic

d) Simona Halep

Ans: – C

 

17. Hollywood Actor passed away recently. Name him.

a) Sherlock Maize

b) Alex Kein

c) George Cole

d) Alastair Sim

Ans: – C

 

18. Which online retail marketing has tied-up with department store chain Shoppers Stop Ltd?

a) Flipkart

b) Amazon

c) Snapdeal

d) YepMe

Ans: – C

 

19. World’s largest bicycle manufacturer Hero Cycles has acquired leading ………..-based Avocet Sports for an undisclosed amount.

a) UK

b) US

c) China

d) Japan

Ans: – A

 

20. India and…………….. have inked a MoU to tackle the menace of fake Indian currency notes (FICN) smuggling.

a) Bhutan

b) Nepal

c) Bangladesh

d) Indonesia

Ans: – C

 

21. Who among the following has bagged the prestigious World Badminton Championship 2015 in women’s single category?

a) PV Sindhu

b) Lindaweni Fanetria

c) Saina Nehwal

d) Carolina Marin Martin

Ans: – D

 

22. Who among the following has clinched Rogers Cup Masters Tournament 2015 in men’s single category?

a) Andy Murray

b) Novak Djokovic

c) Roger Federer

d) John Nash

Ans: – A

 

23. Which airport has become world’s first to operate on solar power?

a) Bangalore

b) Kochi

c) Chennai

d) Hyderabad

Ans: – B

 

24. Which NGO will develop 264 villages in Vijayawada under Sansad Adarsh Gram Yojana initiative?

a) Reliance Trust

b) Tata Trust

c) Isha Foundation

d) Being Human

Ans: – B

 

25. Which among the following Indian-American has been appointed as the US Ambassador to Sri Lanka and Maldives?

a) Amar Keshap

b) Abhay Keshap

c) Ajay Keshap

d) Atul Keshap

Ans: – D

 

26. …………………….has launched Smart Humsafar Plan.

a) ICICI Life Insurance

b) SBI Life Insurance

c) HDFC Life Insurance

d) Metlife Insurance

Ans: – B

 

27. 48th ASEAN Foreign Ministers’ meet was held in which country?

a) Sri Lanka

b) China

c) North Korea

d) Malaysia

Ans: – D

 

28. Reserve Bank of India has suspended license of ………….non-banking finance companies (NBFCs) recently.

a) Five

b) Six

c) Seven

d) Eight

Ans: – C

 

29. Who among the following has authored the book “The Kumbh Mela: Mapping the Ephemeral Megacity ”?

a) Varun Khanna

b) Arun Khanna

c) Tarun Khanna

d) Karun Khanna

Ans: – C

 

30. Amitava Ghosh has been appointed as Vice President-engineering of which company?

a) Flipkart

b) Amazon

c) Snapdeal

d) YepMe

Ans: - C

newGet Download Current Affairs Today Android App Now: Get Updated

sponsored links

sponsored links

0 comments:

Post a Comment