Wednesday, October 28, 2015

19-21 September 2015 Current Affairs MCQ

1. How many Indians have been featured in the Forbes Asia's list of philanthropists?

a) Seven

b) Eight

c) Nine

d) Ten

Ans: A

2. Which among the following state has banned manufacture, storage, sale of gutka, pan masala in the state ?

a) Punjab

b) Haryana

c) Gujarat

d) Delhi

Ans: B

3. Which among the following has become first-ever airline to make night landing at Port Blair’s Veer Savarkar Airport?

a) Indigo

b) Jet Airways

c) Air India

d) Spice Jet

Ans: D

4. India and ………………… has signed pact to cooperate on criminal matters .

a) Indonesia

b) Vietnam

c) Kenya

d) Sri Lanka

Ans: A

5. Who has become co-owner of IPTL’s franchise UAE Royals?

a) Sachin Tendulkar

b) MS Dhoni

c) Virat Kohli

d) Saurav Ganguly

Ans: C

6. ………………Laboratories has signed pact with US Firm PanTheryx.

a) Cipla

b) Dr Reddy

c) Mohintosh

d) Jagram

Ans: B

7. Union Government has approved………..% hike in DA for Central Government employees .

a) 5

b) 6

c) 7

d) 8

Ans: B

8. Acclaimed writer…………………was awarded with 2014 National Humanities Medal by White House .

a) Arvind Adiga

b) Jhumpa Lahiri

c) Kiran Desai

d) Salman Khurshid

Ans: B

9. CCI has imposed penalty on………………Film Exhibitors Federation for Contravening Competition Law.

a) Karnataka

b) Andhra Pradesh

c) Tamil Nadu

d) Kerala

Ans: D

10. Which among the following state has bagged Skoch Order-of-Merit National award for implementing e-governance initiatives?

a) Punjab

b) Haryana

c) Gujarat

d) Delhi

Ans: B

11. Global Investors Meet 2015 was held in which state?

a) Karnataka

b) Andhra Pradesh

c) Tamil Nadu

d) Kerala

Ans: C

12. International Literacy Day 2015 was celebrated across the world on ……. September.

a) 5

b) 6

c) 7

d) 8

Ans: D

13. Which among the following Indian boxer has won silver medal in 75 kg category at 2015 Asian Boxing Championships?

a) Vikas Kumar

b) Bharat Kumar

c) Ajay Kumar

d) Sushil Kumar

Ans: A

14. World Suicide Prevention Day was observed with theme Preventing Suicide: Reaching Out and Saving Lives on…….. September.

a) 10

b) 11

c) 12

d) 13

Ans: A

15. Abitha Mary Manuel and Anamika Das bagged…………..medals in 2015 CYG.

a) Gold

b) Silver

c) Bronze

d) Platinum

Ans: C

16. SunEdison Inc and …………………… Government has signed MoU to develop 2-GW projects.

a) Karnataka

b) Andhra Pradesh

c) Tamil Nadu

d) Kerala

Ans: C

17. Which session of India-Belarus Intergovernmental Commission was held in Minsk?

a) 5

b) 6

c) 7

d) 8

Ans: C

18. National Teacher’s Day was celebrated across India on birth anniversary of Dr S Radhakrishnan on……. September.

a) 5

b) 6

c) 7

d) 8

Ans: A

19. The book entitled “To the Brink and Back: India's 1991 Story” was authored by whom among the following?

a) Shashi Tharoor

b) DIgvijay Singh

c) Jairam Ramesh

d) Manmohan Singh

Ans: C

20. Who among the following has been appointed as a full time member Niti Aayog?

a) Nitesh Chand

b) Vrajesh Chand

c) Ramesh Chand

d) Suresh Chand

Ans: C

21. Novak Djokovic has defeated whom to win 2015 US Open Men’s Singles title Published?

a) David Ferrer

b) Roger Federer

c) Andy Murray

d) Rafael Nadal

Ans: B

22. Former Member of Parliament ……………………died.

a) Balkrishna Wasnik

b) Balkrishna Nayak

c) Balkrishna Sahai

d) Balkrishna Patel

Ans: A

23. Who among the following has been conferred with Royal Aeronautical Society Silver Medal?

a) Dr G Satheesh Reddy

b) Dr J Satheesh Reddy

c) Dr K Satheesh Reddy

d) Dr M Satheesh Reddy

Ans: A

24. ………………. Assembly has passed……………Special Courts Bill, 2015 to recover wealth amassed.

a) Karnataka

b) Andhra Pradesh

c) Tamil Nadu

d) Kerala

Ans: B

25. Who resigned as Head Coach of Sri Lanka Cricket team?

a) Tilakraj Dilshan

b) M Muralidharan

c) Arvind De Silva

d) Marvan Atapattu

Ans: D

26. G-20 Finance Ministers and Central Bank Governors Meet was held in which place?

a) Turkey

b) Spain

c) Indonesia

d) Vietnam

Ans: A

27. Which among the following state has become first state to submit Annual Action Plan under Atal Mission (AMRUT)?

a) MP

b) Gujarat

c) Karnataka

d) Rajasthan

Ans: D

28. Hollywood………………… John P Connell died recently.

a) Music Director

b) Singer

c) Actor

d) Director

Ans: B

29. Who has been appointed as Vice Chancellor of Bhatkhande Music Institute ?

a) Prof Shruti Sadolikar Katkar

b) Prof Shail Sahay

c) Prof Kumkum Dhar

d) Prof Veena Madhukar

Ans: C

30. CarDekho has acquired which Auto portal recently?

a) Policy Bazar.com

b) Carwale.com

c) Zigwheels

d) Cartrade.com

Ans: C

newGet Download Current Affairs Today Android App Now: Get Updated

sponsored links

sponsored links

0 comments:

Post a Comment