Friday, October 9, 2015

22-24 August Current Affairs Quiz MCQ

1. Which among the following Indian has bagged the silver medal in the prestigious World Badminton Championship 2015 in women’s single category?

a) Saina Nehwal

b) PV Sindhu

c) Jwala Gutta

d) Dia Kulshreshtha

Ans: – A

 

2. Which state government has constituted Cabinet sub-panel to tackle impending drought crisis?

a) Haryana

b) Punjab

c) Gujarat

d) Maharashtra

Ans: – D

 

3. Arnold Scaasi passed away. Who was he?

a) Director

b) Actor

c) Fashion designer

d) Singer

Ans: – C

 

4. Who among the following has clinched Rogers Cup Masters Tournament 2015 in women’s double category?

a) Simona Halep and Katarina Srebotnik

b) Caroline Garcia and Belinda Bencic

c) Bethanie Mattek-Sands and Lucie Safarova

d) Caroline Garcia and Katarina Srebotnik

Ans: – D

 

5. World Bio-Fuel Day was observed globally on……….August with an aim to create awareness about non fossil-fuels (Green Fuels).

a) 10

b) 11

c) 12

d) 13

Ans: – A

 

6. Which among the following high court has banned Santhara ritual in Jain Community?

a) Punjab

b) Rajasthan

c) Haryana

d) Delhi

Ans: – B

 

7. Indian Men's Hockey team has won European series against which country?

a) Australia

b) Pakistan

c) Spain

d) Germany

Ans: – C

 

8. …………….. has passed Witch Hunting (Prohibition, Prevention and Protection) Bill, 2015.

a) Manipur

b) Assam

c) Mizoram

d) Nagaland

Ans: – B

 

9. Who among the following has been appointed as Election Commissioner of India?

a) Naseem Zaidi

b) Achal Kumar Joti

c) PO Agrawal

d) OP Rawat

Ans: – D

 

10. India & World Bank has signed agreement of US$................million for NCRMP-II.

a) 108.40

b) 208.40

c) 308.40

d) 408.40

Ans: – C

 

11. …..............government has constituted panel to probe CNG fitness scam.

a) Delhi

b) Punjab

c) Gujarat

d) Maharashtra

Ans: – A

 

12. Veteran Marathi stage actor died recently. Name him.

a) Bhalchandra Bhidey

b) Bhalchandra Pendharkar

c) Bhalchandra Sane

d) Bhalchandra Phadke

Ans: – B

 

13. Raghavendra Gadagkar has been awarded with ………………..'s Cross of Order of the Merit.

a) Bulgaria

b) Germany

c) Budapest

d) Asutralia

Ans: – B

 

14. Kayyara Kinhanna Rai passed away. Who was he?

a) Paintor

b) Director

c) Actor

d) Freedom fighter

Ans: – D

 

15. Which Australian cricketer has recently announced retirement from International Cricket?

a) Mitchelle Johnson

b) Michael Clarke

c) Bret Lee

d) Andrew Symonds

Ans: – B

 

16. China and…………….has signed deals worth 1.6 billion US dollars to implement a major project under China's Belt and Road Initiative.

a) Pakistan

b) Afghanistan

c) Bangladesh

d) Myanmar

Ans: – A

 

17. Who among the following has been appointed as MD and CEO of L&T Infotech?

a) Shankar Jalona

b) Sanjay Jalona

c) Siddharth Jalona

d) Siddhant Jalona

Ans: – B

 

18. Indian Railway has signed………MoUs with Union Ministries of Power and New & Renewable Energy.

a) 2

b) 3

c) 4

d) 5

Ans: – C

 

19. Which among the following city has become first Indian city to join World Tourism Cities Federation Council?

a) Bangalore

b) Hyderabad

c) Chennai

d) Kochi

Ans: – D

 

20. International Day of the World's Indigenous Peoples was observed on………… August.

a) 10

b) 11

c) 12

d) 13

Ans: – A

 

21. World War-II hero passed away recently. Name him.

a) Colonel Yashwant Singh

b) Colonel Harwant Singh

c) Colonel Dewant Singh

d) Colonel Harpreet Singh

Ans: – B

 

22. Housing.com has acquired Bengaluru-based…………………..to strive for efficiency in the Indian real estate sector.

a) Common Floor

b) No Broker

c) HomeBuy360

d) India Flats

Ans: – C

 

23. ………………………has won 2015 Gujar Mal Modi award for innovative science and technology.

a) Mustansir Barma

b) Mustansir Bajaj

c) Mustansir Khan

d) Mustansir Siddiqui

Ans: – A

 

24. Saina Mirza won silver medal in World Badminton Championship. She lost the women's singles summit clash to………………………...

a) Katarina Srebotnik

b) Caroline Garcia

c) Belinda Bencic

d) Carolina Marin

Ans: – D

 

25. Who among the following has been appointed as acting Chief Justice of Gujarat High Court?

a) Jayesh Patel

b) Jayant Patel

c) Jignesh Patel

d) Jeetu Patel

Ans: – B

 

26. Union Cabinet has given approval for India and………….MoU for construction of petroleum pipeline.

a) Nepal

b) Sri Lanka

c) Bangladesh

d) Myanmar

Ans: – A

 

27. Union Cabinet has given approval for India and………….MoU on cooperation to establish the Pace Setter Fund.

a) US

b) UK

c) China

d) Russia

Ans: – A

 

28. India and ……………... has inked agreement to set up CESDT in ……………….

a) Japan

b) Indonesia

c) Myanmar

d) China

Ans: – C

 

29. ……………….and Slovak Republic has signed MoU for technical cooperation in Railway Sector.

a) India

b) Japan

c) China

d) US

Ans: – A

 

30. Who among the following has been elected as President of Gymnastics Federation of India?

a) Manmohan Shetty

b) Sunder Shetty

c) Shankar Shetty

d) Sudhakar Shetty

Ans: - D

newGet Download Current Affairs Today Android App Now: Get Updated

sponsored links

sponsored links

0 comments:

Post a Comment