Thursday, October 29, 2015

22-24 September Current Affairs MCQ

1. ………………Constituent Assembly has rejected proposal for Hindu nation in favour of secularism.

a) Sri Lanka

b) Nepal

c) Myanmar

d) Maldives

Ans: B

2. India and……………has created Joint Challenge Coin to mark partnership.

a) US

b) UK

c) Russia

d) Spain

Ans: A

3. Who among the following has resigned as Director of Nehru Memorial Museum and Library?

a) Ramesh Rangarajan

b) Mahesh Rangarajan

c) Suresh Rangarajan

d) Vishesh Rangarajan

Ans: B

4. Germany has introduced border controls along……………….border to check migrant influx from Syria.

a) Austrian

b) Austrian

c) Spanish

d) Chinese

Ans: B

5. Massachusetts Institute of Technology (MIT) of the USA was adjudged as the top university in the world for the record……………..time.

a) Third

b) Fourth

c) Fifth

d) Sixth

Ans: B

6. …………….. has been selected for 2015 UNEP Champions of the Earth award in entrepreneurial vision category.

a) Natura Brasil

b) Natura Spain

c) Natura Russia

d) Natura Singapore

Ans: A

7. Who among the following Indian-American has been chosen for Champions of Change Award in US?

a) Swetha Prabakaran

b) Reetha Prabakaran

c) Neetha Prabakaran

d) Sushma Prabakaran

Ans: A

8. International Day of Democracy was observed with the theme Space for Civil Society on……September.

a) 17

b) 18

c) 19

d) 20

Ans: A

9. Which among the following team has won Moin-ud Dowlah Gold Cup Tournament 2015-16?

a) Tamilnadu Champs

b) India Cements

c) Hyderabad XI

d) Kerala Kites

Ans: B

10. Who among the following has been elected as President of Federation of Motor

a) Zayn Khan

b) R Bharath Raj

c) Zaiyed Khan

d) Sajid Khan

Ans: A

11. Which country has declared emergency in areas near Serbian border to check Migrant crisis?

a) Greece

b) Spain

c) Hungary

d) Syria

Ans: C

12. Jeremy Corbyn has been elected as leader of Labour Party in………….

a)US

b) UK

c) Russia

d) Spain

Ans: B

13. Malcolm Turnbull has been sworn in as 29th Prime Minister of

a) Greece

b) Spain

c) Hungary

d) Australia

Ans: D

14. RBI and………………Rastra Bank has signed MoU for Exchange of Supervisory Information.

a) Sri Lanka

b) Japan

c) Nepal

d) China

Ans: C

15. Hindi Divas was observed on………September across India.

a) 14

b) 15

c) 16

d) 17

Ans: A

16. DMRC will execute………crore rupees worth Vijayawada Metro Rail Project.

a) 3769

b) 4769

c) 5769

d) 6769

Ans: D

17. Who among the following has been elected as Chairman of Press Trust of India?

a) Riyad Cama

b) Hormusji N Mathew

c) Riyad Mathew

d) Hormusji N Cama

Ans: D

18. American Boxe…………. has announced retirement recently.

a) Floyd Berto

b) Floyd Mayweather Jr

c) Andre Mayweather Jr

d) Andre Berto

Ans: B

19. Pentagon established first-ever country special cell IRRC to speed up defence ties with…………….

a) China

b) Japan

c) India

d) Russia

Ans: C

20. Union Government formed……………..Committee on restructuring water agencies to suggest ways on restructuring the Central Water Commission.

a) Manan Shah

b) Mahesh Shah

c) Mihir Shah

d) Mohan Shah

Ans: C

21. The 24th edition of Vyaas Samman was conferred to which eminent Hindi writer?

a) Mannu Bhandari

b) Dharmveer Bharati

c) Dr Kamal Kishore Goenka

d) Rajendra Yadav

Ans: C

22. How many cities have been officially named as candidates to host 2024 Summer Olympics?

a) 3

b) 4

c) 5

d) 6

Ans: C

23. Who among the following has won bronze at 2015 World Wrestling Championships?

a) Sushil Kumar

b) Narsingh Pancham Yadav

c) Amit Kumar

d) Raman Handa

Ans: B

24. India and……………….has exchanged four agreements to ensure peace and stability in the region.

a) Maldives

b) Nepal

c) Sri Lanka

d) Myanmar

Ans: C

25. World's longest Continental Volcanic Chain was discovered in which country?

a) Austria

b) Australia

c) China

d) Japan

Ans: B

26. British-Indian novelist ……………….. was shortlisted for Man Booker Prize 2015.

a) Rajeev Sahota

b) Sunjeev Sahota

c) Ajay Sahota

d) Vijay Sahota

Ans: B

27. Renowned Classical dancer died. Name him/her.

a) Kalamandalam Sathyabhama

b) Kalamandalam Rudramma

c) Kalamandalam Ratnamma

d) Kalamandalam Devaama

Ans: A

28. Pulitzer prize-winning playwright died. Name him.

a) Fenny D Gilroy

b) Feish D Gilroy

c) Frank D Gilroy

d) Frale D Gilroy

Ans: C

29. UN has adopted Resolution proclaiming …..December as International Genocide Commemoration Day .

a) 7

b) 8

c) 9

d) 10

Ans: C

30. Indian-Origin Lawmakers……………………has been appointed to Shadow Cabinet in UK.

a) Seema Malhotra

b) Lisa Nandy

c) Seema Malhotra and Lisa Nandy

d) Seema Nandy and Lisa Malhotra

Ans: C

newGet Download Current Affairs Today Android App Now: Get Updated

sponsored links

sponsored links

0 comments:

Post a Comment