Thursday, October 29, 2015

25-27 September Current Affairs MCQ

1. British-born author……………….has died .

a) Johnny Collins

b) Jackie Collins

c) Jimmy Collins

d) Joy Collins

Ans: B

2. Malayalam playback singer died. Name him/her.

a) Sushma Thilak

b) Ratna Thilak

c) Rudramma Thilak

d) Radhika Thilak

Ans: D

3. Which state has won National Tourism Awards 2013-14 for the best State/UT for Comprehensive Tourism Development?

a) Kerala

b) Maharashtra

c) Gujarat

d) Goa

Ans: C

4. Veteran Leftist died.Name her.

a) Aradhana Gupta

b) Sadhan Gupta

c) Saransh Gupta

d) Sanjay Gupta

Ans: B

5. Which City of China has been chosen to host 2022 Asian Games?

a) Beizing

b) Hangzhou

c) Shanghai

d) Macau

Ans: B

6. Who among the following actor has established Naam Foundation to fund drought relief for farmers?

a) Neena Dasgupta

b) Nanda

c) Nana Patekar

d) Neil Nitin Mukesh

Ans: C

7. Who among the following has authored the book “Two Years Eight Months and Twenty Eight Nights”?

a) Kiran Desai

b) Jhumpa Lahiri

c) Anita Desai

d) Salman Rushdie

Ans: D

8. National Athletic Coach………………..resigned.

a) Mikhail Snesarev

b) Nikolai Snesarev

c) Nikolai Guera

d) Nikolai Nsheratve

Ans: B

9. Sherif Ismail was sworn in as Prime Minister of which country?

a) UAE

b) Egypt

c) Nigeria

d) Afghanistan

Ans: B

10. The 4th meeting of India-Kuwait Joint Working Group on Hydrocarbons was held in……………………

a) Saudi Arabia

b) Iraq

c) New Delhi

d) Venezuela

Ans: C

11. India's ranking has slipped to…………in the list as per the 8th Edition of Global Innovation Index 2015?

a) 61

b) 71

c) 81

d) 91

Ans: C

12. …………………entered into an agreement to acquire into a deal to acquire US-based InSite Vision Inc. for about 300 crore rupees.

a) Medanta

b) Sun Pharma

c) Dr Reddy

d) Cipla

Ans: B

13. EPFO has increased maximum insurance cover from 3.6 lakh to……. lakh rupees.

a) 6

b) 7

c) 8

d) 9

Ans: A

14. Union Government has banned National Socialist Council of ……………..- Khaplang for 5 years.

a) Nagaland

b) Manipur

c) Mizoram

d) Sikkim

Ans: A

15. India and …………… has signed two MoUs to strengthen bilateral ties.

a) Laos

b) Vietnam

c) Egypt

d) Tunisia

Ans: A

16. Alexis Tsipras-led Syriza party won …………….. elections.

a) Syria

b) Greece

c) Spain

d) France

Ans: B

17. Who among the following has been elevated as distinguished scientist ?

a) E Siva Kumar

b) N Siva Kumar

c) P Siva Kumar

d) S Siva Kumar

Ans: C

18. Jagmohan Dalmiya passed away. Who was he?

a) IBSF President

b) CCI President

c) ICC President

d) BCCI President

Ans: D

19. Pakistan will generate ……………..MW nuclear power as part of Nuclear Energy Vision 2050.

a) 20000

b) 30000

c) 40000

d) 50000

Ans: C

20. President & PM of ………………………General Gilbert Diendere was ousted in a military coup.

a) Nigeria

b) UAE

c) Burkina Faso

d) Costa Rica

Ans: C

21. ……………Government has launched M-Shiksha-Mitra mobile app for teachers.

a) Mizoram

b) Madhya Pradesh

c) Manipur

d) Maharashtra

Ans: B

22. India ranked…………in Asian Football Technical Ranking released by AFC.

a) 20

b) 21

c) 22

d) 23

Ans: C

23. Who among the following has been appointed to Elite Panel of ICC Match Referees?

a) Javagal Srinath

b) Richie Richardson

c) Kevin Peterson

d) Andrew Symonds

Ans: B

24. Who among the following of Kenya has won 2015 Beijing International Marathon?

a) Maango Kipchumba

b) Mapausa Kipchumba

c) Mario Kipchumba

d) Mariko Kipchumba

Ans: D

25. Who has won 2015 Singapore Grand Prix of Formula One?

a) Andy Murray

b) Michael Shoomarkar

c) Sebastian Vettel

d) Sergei Nikhal

Ans: C

26. ………………… was conferred with Cricket Club of India’s honorary life membership.

a) Sania Mirza & Ajinkya Rahane

b) Saina Nehwal & Ajinkya Rahane

c) Sania Mirza & Suresh Raina

d) Sania Mirza & Virat Kohlki

Ans: A

27. Who among the following has won Silver Medal in 2015 Korea Open Badminton tournament?

a) Vijay Jayaram

b) Ajay Jayaram

c) Ranjay Jayaram

d) Suresh Jayaram

Ans: B

28. International Day of Peace was observed globall……September.

a) 21

b) 22

c) 23

d) 24

Ans: A

29. Urdu scholar …………………. was awarded with Jnangarima Manad Alankaran award.

a) Shamim Hanfi

b) Hamim Hanfi

c) Rahim Hanfi

d) Kareem Hanfi

Ans: A

30. Who among the following will join UN's High Level Advisory Group on Sustainable Transport?

a) Elattuvalapil Srinivasan

b) Elattuvalapil Sreepalli

c) Elattuvalapil Sreedharan

d) Elattuvalapil Sreevardhan

Ans: C

newGet Download Current Affairs Today Android App Now: Get Updated

sponsored links

sponsored links

0 comments:

Post a Comment