Monday, October 12, 2015

28-30 August Current Affairs MCQ

1. ……………….. has tied-up with Bharti Airtel to set up WiFi hotspots in each of its cabs.

a) Meru Cabs

b) Ola Cabs

c) Taxi For Sure

d) Uber Cabs

Ans: – D

 

2. The United Kingdom will fund a climate action programme for making ...................... a low carbon city.

a) Delhi

b) Bangalore

c) Kolkata

d) Mumbai

Ans: – C

 

3. Eminent Sanskrit Scholar and Indologist passed away. Name him.

a) DR Varhadpande

b) HR Varhadpande

c) MR Varhadpande

d) NR Varhadpande

Ans: – D

 

4. Which company has launched three new services Aikido?

a) TCS

b) Wipro

c) Infosys

d) Cognizant

Ans: – C

 

5. ……………………Minister Chitranjan Swarup passed away.

a) Uttar Pradesh

b) Madhya Pradesh

c) West Bengal

d) Jharkhand

Ans: – A

 

6. World Humanitarian Day was observed with theme inspiring the world's humanity on………….August.

a) 19

b) 20

c) 21

d) 22

Ans: – A

 

7. …………………… Committee has recommended Minimum Alternate Tax relief to FIIs.

a) B P Shah

b) K P Shah

c) H P Shah

d) A P Shah

Ans: – D

 

8. Who among the following eminent Sanskrit Scholar and Indologist passed away recently?

a) MR Varhadpande

b) KR Varhadpande

c) SR Varhadpande

d) NR Varhadpande

Ans: – D

 

9. Who among the following golfer has become first Indian to win Ladies British amateur stroke-play championship?

a) Aditi Akshay

b) Aditi Ashok

c) Aditi Abhay

d) Aditi Anjana

Ans: – B

 

10. Noted academician……………………has been appointed as Advisor to J&K CM Mufti Mohammad Sayeed.

a) Abhishek Mattoo

b) Akshay Mattoo

c) Amitabh Mattoo

d) Avadhesh Mattoo

Ans: – C

 

11. Who has authored the book titled “Mrs Funnybones”?

a) Gauri Khan

b) Sussaine Khan

c) Mehar Jessia

d) Twinkle Khanna

Ans: – D

 

12. Who has authored the book titled “Making India Awesome”?

a) Divya Prakash Dubey

b) Nikhil Sachan

c) Dr Subramanian Swami

d) Chetan Bhagat

Ans: – D

 

13. ………………and Russia have signed defense agreement that includes the sale of four Mi-35 helicopters.

a) Afghanistan

b) Pakistan

c) Bangladesh

d) UAE

Ans: – B

 

14. …………………and Maryland has agreed to cooperate in biotechnology and life sciences.

a) Punjab

b) Haryana

c) West Bengal

d) Maharashtra

Ans: – B

 

15. Debut Novelist………………..won the James Tait Black Award 2015.

a) Zia Haider Siddiqui

b) Zia Haider Khan

c) Zia Haider Mohammad

d) Zia Haider Rahman

Ans: – D

 

16. Former………………Cricketer Arthur Morris passed away.

a) Australian

b) Sri Lankan

c) England

d) New Zealand

Ans: – A

 

17. United Nations Framework Convention on Climate Change and MS Swaminathan Research Foundation will work together for the conservation of coastal resources in which state?

a) Andhra Pradesh

b) Tamil Nadu

c) Kerala

d) Karnataka

Ans: – A

 

18. A Syria-based woman journalist………………….. has won the prestigious 2015 Peter Mackler Award for Courageous and Ethical Journalism.

a) Zaina Erhaim

b) Zaina Abrahim

c) Zaina Siddiqui

d) Zaina Khan

Ans: – A

 

19. Union Cabinet has approved signing of MoU between India and ……………… on education and research.

a) Australia

b) Austria

c) Russia

d) Costa Rica

Ans: – A

 

20. Ashwani Lohani has been appointed as CMD of which airlines?

a) Spicejet Airways Limited

b) Go Air Airways Limited

c) Indigo Airways Limited

d) Air India Limited

Ans: – D

 

21. Alexis Tsipras has resigned and called for snap polls. He is PM of which country?

a) Holland

b) Budapest

c) Greece

d) New Zealand

Ans: – C

 

22. India and……………..has signed two MoUs to deepen bilateral cooperation.

a) Afghanistan

b) UAE

c) Egypt

d) Bangladesh

Ans: – C

 

23. Veteran ……………. Pranab Kumar Borah passed away recently.

a) Artist

b) Author

c) Politician

d) Journalist

Ans: – D

 

24. India and………………has signed of MoU for construction of Petroleum Products Pipeline.

a) China

b) Nepal

c) Russia

d) UAE

Ans: – B

 

25. Who among the following has been appointed as chairman of India’s Oscar jury?

a) Shyam Benegal

b) Sharmila Tagore

c) Amol Palekar

d) Rekha

Ans: – C

 

26. Who among the following has won Cincinnati Masters Women’s Singles title for second time?

a) Serena Williams

b)Venus Williams

c) Simona Halep

d) Virginia Hollinger

Ans: – A

 

27. Who among the following has won world 100 metre title in the World Athletics Championships?

a) Usain Bosch

b) Usain Froll

c) Usain Bolt

d) Usain Bold

Ans: – C

 

28. Which among the following country has become first country to receive funds from UN for Solar Home Systems?

a) India

b) Bangladesh

c) China

d) Indonesia

Ans: – B

 

29. ML Tahaliyani has been sworn-in as Lokayukta of which state?

a) Maharashtra

b) Delhi

c) Odisha

d) Bihar

Ans: – A

 

30. Which among the following country has been crowned in Pro Kabaddi League 2015?

a) Bengaluru Bulls

b) U Mumba

c) Patna Pirates

d) Pune Warriors

Ans: - B

newGet Download Current Affairs Today Android App Now: Get Updated

sponsored links

sponsored links

0 comments:

Post a Comment