Tuesday, October 27, 2015

4-6 September 2015 Current Affairs MCQ

1. Which city in South Africa has confirmed as 2022 Commonwealth Games host?

a) New Jersey

b) Cape Town

c) Durban

d) New Town

Ans: D

2. Who among the following has been appointed as interim CMD of NTPC Limited?

a) AK Jha

b) DK Jha

c) SK Jha

d) MK Jha

Ans: A

3. Which online marketing company has acquired Silicon Valley-based startup Reduce Data?

a) Jabong

b) Amazon

c) Snapdeal

d) Flipkart

Ans: C

4. Who among the following has clinched UEFA Best Player in Europe award?

a) Franck Ribery

b) Lionel Messi

c) Andres Iniesta

d) Ronaldo

Ans: B

5. Who among the following was defeated by Usain Bolt in World Championships 200m final?

a) Justin Goad

b) Justin Gail

c) Justin Gere

d) Justin Gatlin

Ans: D

6. Which among the following company has set record of highest single-day electricity generation of over 733 million units?

a) SAIL

b) Power Grid

c) NTPC

d) BHEL

Ans: C

7. Who among the following has been appointed as CMD of India Trade Promotion Organization?

a) M C Goyal

b) L C Goyal

c) N C Goyal

d) P C Goyal

Ans: A

8. Which bank has launched IndPay mobile app service to enables its customers to operate bank accounts anytime from anywhere?

a) Axis Bank

b) UCO Bank

c) Indian Bank

d) Yes Bank

Ans: C

9. Union Government has launched SAHAJ scheme for online release of new…………...

a) ID proof

b) Broadband connections

c) LPG connections

d) Address proof

Ans: C

10. Who among the following has received Rajiv Gandhi Khel Ratna award?

a) Saina Nehwal

b) MC Mary Kom

c) Sania Mirza

d) Virat Kohli

Ans: C

11. The Reserve Bank of India has declared State Bank of India and ………………. as Domestic Systemically Important Banks .

a) Yes Bank

b) ICICI Bank

c) Axis Bank

d) HDFC Bank

Ans: B

12. Prime Minister Narendra Modi has gifted Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana to…………..'sisters' of Varanasi on the occasion of Raksha Bandhan.

a) 31,000

b) 41,000

c) 51,000

d) 61,000

Ans: C

13. NSE has announced that it has formalized a MoU with the Stock Exchange of …………………. to facilitate co-operation between the two exchanges.

a) Hong Kong

b) Singapore

c) Mauritius

d) Russia

Ans: C

14. ABB has elevated whom as its new managing director of ABB India as the global chief technology officer?

a) Mohd Husain

b) Ravi Uppal

c) Bazmi Husain

d) Fahad Husain

Ans: C

15. ICICI Lombard General Insurance has tied up with Catholic …………… Bank for sale of its products.

a) Dutch

b) Syrian

c) British

d) French

Ans: B

16. Which country has lost solar case against United States at the World Trade Organisation (WTO)?

a) US

b) Japan

c) China

d) India

Ans: D

17. Which among the following Mountaineer has been honoured with the Tenzing Norgay National Adventure Award 2014-15?

a) Satyendra Verma

b) Paramveer Singh

c) Jot Singh

d) Arunima Sinha

Ans: C

18. Gillette India has appointed whom as managing director?

a) Y Sanathoi

b) Dipa Karmakar

c) Al Rajwani

d) Narendra P Sarda

Ans: C

19. Which country has banned the Islamic State (IS) militant group recently?

a) Pakistan

b) Iraq

c) Syria

d) Afghanistan

Ans: A

20. Who among the following has been named as Australian of the Day by Commonwealth Bank?

a) Tejinder Pal Singh

b) Maninder Pal Singh

c) Balwinder Pal Singh

d) Sukhwinder Pal Singh

Ans: A

21. The highest mountain of North America was renamed as ……………………. instead of its existing name Mt McKinley.

a) Tenali

b) Benali

c) Menali

d) Denali

Ans: D

22. Union Ministry of Youth Affairs and Sports has decided to recognize …………. as a sports discipline and place it in the Priority category.

a) Kabbaddi

b) Hockey

c) Pranic Healing

d) Yoga

Ans: D

23. Which among the following city has officially been chosen as the United States candidate for the 2024 Olympics host?

a) Los Angeles

b) Boston

c) New York

d) New Jersey

Ans: A

24. The Union Government has released………… crore rupees to Employee Pension Scheme, 1995 as its contribution for the year 2015-16.

a) 1000

b) 2000

c) 3000

d) 4000

Ans: B

25. Who among the following has set new marathon national record in the women's marathon at World Athletics Championships?

a) Sudha Jaisha

b) Sudha Singh

c) OP Singh

d) OP Jaisha

Ans: D

26. Union Government has released………………..crore rupees to Employees’ Pension Scheme (EPS), 1995.

a) 1,000

b) 2,000

c) 3,000

d) 4,000

Ans: B

27. Which bank has slashed its base rate the minimum rate at which it lends by 0.35 percent to 9.35 percent?

a) HDFC Bank

b) Yes Bank

c) ICICI Bank

d) Axis Bank

Ans: A

28. The housing ministry has identified………….. cities and towns across nine states to start building houses for the poor in urban areas.

a) 105

b) 205

c) 305

d) 405

Ans: C

29. India grabbed UNESCO Award for conserving Sree Vadakkunnathan Temple in which state?

a) Andhra Pradesh

b) Tamilnadu

c) Karnataka

d) Kerala

Ans: D

30. Which edition of the Delhi Book Fair has been launched at the Pragati Maidan in New Delhi?

a) 20

b) 21

c) 22

d) 23

Ans: B

newGet Download Current Affairs Today Android App Now: Get Updated

sponsored links

sponsored links

0 comments:

Post a Comment