Friday, October 2, 2015

7-9 August Current Affairs MCQ

1. Alibaba will invest INR…………… crore in Paytm.

a) 1000

b) 2000

c) 3000

d) 4000

Ans: – D

 

2. India and……………………has agreed to deepen cooperation in new and renewable energy.

a) Manila

b) Mauritius

c) Mozambique

d) Maldives

Ans: – C

 

3. ……………….and FICCI have inked MoU to impart training to MSME to make them competitive and boost productivity.

a) ILO

b) IMF

c) IFFA

d) ING

Ans: – A

 

4. Islamic State (IS) has seized Qaryatain, a key town in………

a) Kenya

b) Jordan

c) Syria

d) Bangladesh

Ans: – C

 

5. Which among the following company has announced restructuring under new parent company Alphabet Inc?

a) Yahoo

b) Google

c) MSN

d) Microsoft

Ans: – B

 

6. ……………….has launched a major expansion of the Suez Canal.

a) Egypt

b) Syria

c) UAE

d) Bangladesh

Ans: – A

 

7. Who among the following has been appointed as Governor of Bihar?

a) Ram Nath Kovind

b) Kalyan Singh

c) Acharya Dev Vrat

d) Keshri Nath Tripathi

Ans: – A

 

8. A global satellite for earth observation and disaster risk reduction be named after……………….

a) Sachin Tendulkar

b) Abdul Hameed

c) A.P.J. Abdul Kalam

d) Narendra Modi

Ans: – C

 

9. Who among the following has been awarded with Germany's Cross of Order of the Merit?

a) Raghavendra Garg

b) Raghavendra Paradkar

c) Raghavendra Gadagkar

d) Raghavendra Puruskar

Ans: – C

 

10. Which city has become first Indian city to be a member of Beijing headquartered, World Tourism Cities Federation Council?

a) Bangalore

b) Hyderabad

c) Kerala

d) Kochi

Ans: – D

 

11. Murugappa Group to form new Joint venture with …………….based Organo

a) Japan

b) China

c) Malaysia

d) Mauritius

Ans: – A

 

12. ……………has commercially launched the high-speed 4G services across India.

a) Airtel

b) Reliance

c) Vodafone

d) BSNL

Ans: – A

 

13. Which e-commerce retail company has appointed Amitava Ghosh as VP-engineering?

a) Amazon

b) Flipkart

c) Snapdeal

d) Jabong

Ans: – C

 

14. Accenture India has appointed whom as chairman of its India operations?

a) Anindya Menon

b) Anindya Basu

c) Rekha M Menon

d) Rekha Basu

Ans: – C

 

15. ………………Ltd acquires zurich Kuoni’s travel business in India and Hong Kong.

a) Makemytrip

b) Thomas Cook

c) Yatra

d) GoIbibo

Ans: – B

 

16. ……………….Tourism Minister Dilip Parulekar has received the Pacific Area Travel Writers Association - Safari India South Asia Travel Award 2015.

a) Maharashtra

b) Gujarat

c) Kerala

d) Goa

Ans: – D

 

17. World Bio-Fuel Day will be observed on………..August to create awareness about non fossil-fuels (Green Fuels).

a) 10

b) 11

c) 12

d) 13

Ans: – A

 

17. Xiaomi ties up with Foxconn will set up facility in ……………….. through “Make in India” initiative.

a) Andhra Pradesh

b) Kerala

c) Karnataka

d) Tamilnadu

Ans: – A

 

19. PM Narendra Modi has declared August……..as National Handloom Day to mark Swadeshi movement.

a) 5

b) 6

c) 7

d) 8

Ans: – C

 

20. Which Indian-American has been confirmed as the U.S. Ambassador to Sri Lanka and Maldives?

a) Amar Keshap

b) Ajay Keshap

c) Atul Keshap

d) Richard Rahul Verma

Ans: – C

 

21. Retired Colonel, a World War-II veteran and hero passed away recently. Name him.

a) Harwinder Singh

b) Harwant Singh

c) Harmeet Singh

d) Harsimran Singh

Ans: – B

 

22. Global electronic manufacturing giant Foxconn has announced it will invest $........billion over the next five years in Maharashtra

a) 3

b) 4

c) 5

d) 6

Ans: – C

 

23. Which state government has declared the area along Thane Creek as Flamingo Sanctuary?

a) Rajasthan

b) MP

c) Chhattisgarh

d) Maharashtra

Ans: – D

 

24. Mutual fund house Pramerica has agreed to buy the asset management business of …………………in India.

a) Deutsche Bank

b) Federal Bank

c) HSBC Bank

d) CitiBank

Ans: – A

 

25. Telecom Minister Ravi Shankar Prasad has launched a new mobile app ‘Disha’ to aid digital literacy in which state?

a) Bihar

b) UP

c) MP

d) Rajasthan

Ans: – A

 

26. Eminent……………………poet and freedom fighter Kayyara Kinhanna Rai passed away.

a) Malayalam

b) Kannada

c) Telugu

d) Tamil

Ans: – B

 

27. ISRO has commissioned Titanium Sponge Plant in which state?

a) Andhra Pradesh

b) Kerala

c) Karnataka

d) Tamilnadu

Ans: – B

 

28. Rajasthan has signed MoUs for Rs…………crore investments at the investment meet in New Delhi.

a)1,452

b) 2,452

c) 3,452

d) 4,452

Ans: – B

 

29. Employees’ State Insurance Corporation has decided to implement its health insurance scheme to which state?

a) Arunachal Pradesh

b) Manipur

c) Mizoram

d) All of the above

Ans: – D

 

30. Which among the following bank has launched ‘Saral-Rural Housing Loan’ Scheme for weaker sections?

a) ICICI Bank

b) HDFC Bank

c) Yes Bank

d) ING Vysya Bank

Ans: – A

 

Also read :

4-6 August Current Affairs MCQ Quiz

1-3 August 2015 Current Affairs MCQ

28-30 July Current Affairs 2015 MCQ Quiz

newGet Download Current Affairs Today Android App Now: Get Updated

sponsored links

sponsored links

0 comments:

Post a Comment