Tuesday, October 27, 2015

7-9 September 2015 Current Affairs MCQ

1. Who among the following has been appointed as new member of the Niti Aayog?

a) Suresh Chand

b) Ramesh Chand

c) Mangesh Chand

d) Yateesh Chand

Ans: B

2. Which Indian weightlifters has won gold in fifth Youth Commonwealth Games?

a) Deepak Laal

b) Deepak Loothra

c) Jamjang Deru

d) Deepak Lather

Ans: D

3. Who among the following has bagged silver at ISSF World Cup Final?

a) Apurvi Chandela

b) Gagan Narang

c) Gurpreet Singh

d) Rajesk Kher

Ans: A

4. The Union Cabinet gave its approval for the Constitution of the…………Law Commission of India.

a) 20

b) 21

c) 22

d) 23

Ans: B

5. Which state Government has set matriculation as minimum educational qualification for candidates in Panchayati Raj polls?

a) Bihar

b) UP

c) Punjab

d) Haryana

Ans: D

6. The sixth Indo-……………… joint Training Exercise has in Thiruvananthapuram district of Kerala.

a) Sri Lanka

b) Myanmar

c) Maldives

d) Bhutan

Ans: C

7. Who among the following DRDO will have a woman scientist as its new Director General?

a) J Manjula

b) N Manjula

c) K Manjula

d) P Manjula

Ans: A

8. Union Information and Broadcasting Minister Arun Jaitley has launched digital version of ………………..'s collected work.

a) Vallabh Bhai Patel

b) Subhash Chandra Bose

c) Lal Bahadur Shastri

d) Mahatma Gandhi

Ans: D

9. Who among the following has won 2015 Italian Grand Prix of Formula One?

a) Michael Shoomakar

b) Felipe Massa

c) Lewis Hamilton

d) Sebastian Vettel

Ans: C

10. Which state government has won the Skoch Order-of-Merit national award for implementing six e-Governance and IT initiatives in the state?

a) Rajasthan

b) Goa

c) Punjab

d) Haryana

Ans: D

11. Which state government has established a special MGNREGA cell to coordinate effective implementation of National Rural Employment Guarantee?

a) Rajasthan

b) Goa

c) Punjab

d) Haryana

Ans: C

12. India and………………..have agreed to deepen their bilateral defence partnership based on their shared strategic interests.

a) Australia

b) Austria

c) Russia

d) China

Ans: A

13. State-owned……………has bought a 15 % stake in Russia’s second-largest oil field Vankor from Rosneft.

a) IOCL

b) ONGC

c) HUL

d) ROL

Ans: B

14. Which state has organised organic fair and food festival to boost organic farming?

a) Manipur

b) Uttarakhand

c) Himachal Pradesh

d) Arunachal Pradesh

Ans: C

15. Reserve Bank of India has cancelled the license of its holding company India ……………….. Financial Corporation Limited .

a) Reliance

b) Tata

c) Sahara

d) ICICI

Ans: C

16. India and…………….have set the bilateral trade target of one billion dollar by 2018.

a) Belarus

b) Budapest

c) Belgium

d) Brazil

Ans: A

17. Queen Elizabeth……..has become the longest-reigning Monarch of Britain and the longest-reigning female monarch in history.

a) II

b) III

c) IV

d) V

Ans: A

18. Which among the following Indian boxer has won silver medal in 75 kg category in Asia Championships held in Bangkok?

a) Satish Kumar

b) Devendro Singh

c) Shiva Thapa

d) Vikas Krishan

Ans: D

19. Veteran all-rounder cricketer. …………….from Australia has announced his retirement from International Test cricket.

a) Shane Boond

b) Shane Warne

c) Shane Watson

d) Mitchelle Johnson

Ans: C

20. Which state government is now paving way for‘e-Pragati’?

a) Andhra Pradesh

b) Tamil Nadu

c) Kerala

d) Karnataka

Ans: A

21. …………………..and its strategic partner Pakistan have launched a joint air exercise called Shaheen (Eagle)-4.

a) Japan

b) China

c) US

d) UK

Ans: B

22. Prime Minister Narendra Modi has inaugurated Badarpur-…………. Metro in Delhi National Capital Region (NCR).

a) Gurgaon

b) Faridabad

c) Ghaziabad

d) Noida

Ans: B

23. Union Government has cancelled license of………………..NGO to receive foreign donations.

a) Isha Foundation India

b) Smile Foundation India

c) Peta India

d) Greenpeace India

Ans: D

24. Which city will be developed as spiritual capital by central government?

a) Allahabad

b) Haridwar

c) Varanasi

d) Bodh Gaya

Ans: D

25. Which state government has decided to provide training to over 50,000 employees as part of its Key Result Area (KRA) programme?

a) Karnataka

b) Gujarat

c) Maharashtra

d) Kerala

Ans: C

26. Which among the following Bollywood music composer-director died recently? Name him.

a) Gulshan Kumar

b) Ismail Darbaar

c) Himesh Reshamiyan

d) Aadesh Shrivastava

Ans: D

27. Supreme Court of ……………………has ordered adoption of Urdu as official language.

a) Kenya

b) UAE

c) Afghanistan

d) Pakistan

Ans: D

28. World's shortest man…………………died of an undisclosed illness in American Samoa.

a) Chandra Bahadur Thapa

b) Chandra Bahadur Dangi

c) Chandra Bahadur Koirala

d) Chandra Bahadur Dhital

Ans: B

29. Disaster Mitigation conference of member counties of SAARC has begun in which city?

a) Kathmandu

b) Thimpu

c) New Delhi

d) Male

Ans: C

30. Reserve Bank of India has decided to issue coins of Rs 5 denomination to commemorate golden jubilee year of Indo-Pak War………..

a) 1945

b) 1955

c) 1965

d) 1975

Ans: C

newGet Download Current Affairs Today Android App Now: Get Updated

sponsored links

sponsored links

0 comments:

Post a Comment