Thursday, November 26, 2015

10-12 October Current Affairs MCQ

1. Who among the following has been appointed as Director General of Institute for Defence Studies and Analyse?

a) Jayant Prasad

b) Jaswant Prasad

c) Jawahar Prasad

d) Jairaam Prasad

Ans: A

 

2. The book “Hungry Bengal: War, Famine, Riots and the End of Empire” was authored by whom?

a) Jayant Mukherjee

b) Jesin Mukherjee

c) Jas Mukherjee

d) Janam Mukherjee

Ans: D

 

3. Union Government has released commemorative…………………on Dr BR Ambedkar.

a) Book

b) Coin

c) Postal stamp

d) Movie

Ans: C

 

4. Former…………………fast bowler Frank Tyson died recently.

a) England

b) West Indies

c) South Africa

d) Australia

Ans: A

 

5. Qualcomm Announced Investment of ……….million US Dollars for Indian Start-Ups.

a) 130

b) 140

c) 150

d) 160

Ans: C

 

6. Which country has won 2015 FIBA Asian Basketball Championship?

a) Japan

b) China

c) Sweden

d) US

Ans: B

 

7. Who among the following mathematician has won 2015 SASTRA Ramanujan Prize?

a) Jacob Tsimerman

b) Jack Tsimerman

c) Joy Tsimerman

d) Jim Tsimerman

Ans: A

 

8. Which company was selected as member of Dow Jones Sustainability World Index?

a) Infosys

b) TCS

c) Wipro

d) Cognizant

Ans: C

 

9. World Heart Day 2015 was celebrated with theme creating heart-healthy environments on……September.

a) 27

b) 28

c) 29

d) 30

Ans: C

 

10. India has signed………million US dollar Loan Agreement with Asian Development Bank.

a) 123.51

b) 223.51

c) 323.51

d) 423.51

Ans: A

 

11. Indo-British van driver…………….was honoured with Pride of Britain Award.

a) Dee Patel

b) Lee Patel

c) Jee Patel

d) Pee Patel

Ans:A

 

12. Hoping Stone Lyngdoh, …………………'s oldest & longest serving legislator passed away.

a) Tripura

b) Manipur

c) Meghalaya

d) Mizoram

Ans: C

 

13. ……………..Governor Syed Ahmed died.

a) Tripura

b) Manipur

c) Meghalaya

d) Mizoram

Ans: B

 

14. Indian-American environmental engineer……………. has been named MacArthur Fellow.

a) Kartik Chandran

b) Karan Chandran

c) Kaushik Chandran

d) Kiran Chandran

Ans: A

 

15. First-ever US-India-………………. Trilateral Ministerial dialogue was held.

a) Russia

b) China

c) Japan

d) UK

Ans: C

 

16. NDTV has signed ……. crore rupees deal with Taboola as the exclusive, multi-platform content discovery partner.

a) 100

b) 200

c) 300

d) 400

Ans: A

 

17. Who among the following has been elected unopposed as President of Board of Control for Cricket in India?

a) Shashank Manohar

b) Sachin Tendulkar

c) Mohd Azaharuddin

d) Kapil Dev

Ans: A

 

18. International Translation Day was observed across the world on…… September.

a) 27

b) 28

c) 29

d) 30

Ans: D

 

19. The 21st meeting of the Western Zonal Council was held in which state?

a) Gujarat

b) Goa

c) MP

d) Maharashtra

Ans: B

 

20. Who among the following has been appointed as Chairman of Bhakra Beas Management Board?

a) S K Agrawal

b) S K Sharma

c) A B Agrawal

d) A B Sharma

Ans: B

 

21. ………………. Governor Shanmuganathan has got an additional charge of Governor of Manipur.

a) Tripura

b) Manipur

c) Meghalaya

d) Mizoram

Ans: C

 

22…………….’s Didi Kuaidi has joined hands with Ola to compete Uber in India.

a) Indonesia

b) Japan

c) China

d) Bangkok

Ans: C

 

23. Who among the following has won gold medal in women's 10 metre air pistol event in Asian Air Gun Championships?

a) PV Sidhu

b) Neena Sidhu

c) Leena Sidhu

d) Heena Sidhu

Ans: D

 

24. Which country has launched 20th satellite for its BeiDou Navigation System?

a) China

b) Japan

c) Indonesia

d) Nigeria

Ans: A

 

25. Who among the following of India was conferred with Merlin Award by International Magicians Association?

a) Suyash Tekra

b) Prince Krish

c) Zenia Bhumgara

d) Prodip Chandra Sorcar

Ans: C

 

26. Renowned……………Cinema producer Edida Nageswara Rao passed away.

a) Kannada

b) Tamil

c) Telugu

d) Malyalam

Ans: C

 

27. Who among the following has been appointed as Maharashtra DGP?

a) Sanjeev Dixit

b) Praveen Dayal

c) Sanjeev Dayal

d) Praveen Dixit

Ans: D

 

28. The 17th All-India Govt Whips Conference was held in…………………...

a) Odisha

b) Kochi

c) Visakhapatnam

d) Bangalore

Ans: C

 

29. 1st Indo-Africa ICT Expo was launched in…………………

a) Nigeria

b) Kenya

c) Egypt

d) Sudan

Ans: B

 

30. ………………….. state government has declared 2017 as Visit……………….. Year.

a) Gujarat

b) Goa

c) MP

d) Maharashtra

Ans: D

newGet Download Current Affairs Today Android App Now: Get Updated

sponsored links

sponsored links

0 comments:

Post a Comment