Thursday, November 26, 2015

13-15 October Current Affairs MCQ

1. Name scientist who received Nobel Prize for medicine for work on parasitic diseases?

a) William Campbell

b) Satoshi Omura

c) Youyou Tu

d) All of the above

Ans: D

 

2. Who among the following has won Nobel Prize in Literature?

a) Sara Alexievich

b) Svetlan Danius

c) Sara Danius

d) Svetlana Alexievich

Ans: D

 

3. Who among the following has been elected as Chairman of IPCC?

a) Hoesung Lee

b) R.K. Pachauri

c) Hoesung Pee

d) Hoesung Hee

Ans: A

 

4. Which bank has launched mVisa Electronic Cardless Transactions for Pockets App?

a) Axis Bank

b) Bank of Baroda

c) ICICI Bank

d) Yes Bank

Ans: C

 

5. Union Cabinet has approved Protocol on Double Taxation Avoidance with ……………………..

a) Israel and Vietnam

b) Israel and Syria

c) Syria and Vietnam

d) Israel and Indonesia

Ans: A

 

6. Who among the following has been appointed as the Director, Centre for DNA Fingerprinting and Diagnostics?

a) AR Chandak

b) BR Chandak

c) GR Chandak

d) SR Chandak

Ans: C

 

7. India-………………. Joint Military Training Exercise HAND-IN-HAND 2015 was conducted in……………

a) China

b) Japan

c) US

d) UK

Ans: A

 

8. World Egg Day was observed on………….October 2015.

a) 9

b) 10

c) 11

d) 12

Ans: A

 

9. Nobel Peace Prize 2015 has been awarded to……………. mediator group.

a) Dutch

b) Tunisian

c) Chinese

d) Japanese

Ans: B

 

10. Who among the following music composer has been named as Cultural Ambassador of Seychelles?

a) Shankar Mahadevan

b) AR Rahman

c) Sachin Jigar

d) Prasoon Joshi

Ans: B

 

11. Which country has launched the first phase of ……….. International Payment System?

a) China

b) Japan

c) US

d) UK

Ans: A

 

12. Who among the following has been appointed as the new chairman and managing director of Hindustan Petroleum Corp. Ltd?

a) Nishi Surana

b) Nishi Vasudeva

c) M.K. Vasudeva

d) M.K. Surana

Ans: D

 

13. Who among the following has been appointed as chairman of Atomic Energy Commission?

a) Sekhar Sinha

b) Sekhar Basu

c) RK Sinha

d) RK Basu

Ans: B

 

14. Veteran music director and lyricist……………..passed away recently.

a) Ravindra Jain

b) Mahendra Kapoor

c) Bappi Lahiri

d) Gulzar

Ans: A

 

15. Novak Djokovic has defeated .................. to win 2015 China Open Men’s Singles title.

a) Lee Xurei

b) Andy Murray

c) Roger Federer

d) Rafael Nadal

Ans: D

 

16. Who among the following has won Russian Grand Prix to close in on F1 world title.

a) Lewis Hamilton

b) Jackie Stewart

c) Cheng Lee

d) Novratis Le

Ans: A

 

17. Who among the following has defended the 2015 Dutch Open Men’s Singles badminton title?

a) Raman Kumar

b) Chetan Anand

c) Raul Must

d) Ajay Jayaram

Ans: D

 

18. Who among the following has wonYes Bank China Open doubles title?

a) Hao-Ching Chan and Yung-Jan Chan

b) Sania Mirza and Martina Hingis

c) Serena and Venus Williams

d) Maria Sharapova and Martina Hingis

Ans: B

 

19. Which Bank has got the Reserve Bank’s approval to set up a mutual fund, asset management company and a trustee company?

a) ICICI Bank

b) Axis Bank

c) Yes Bank

d) HDFC Bank

Ans: C

 

20. Who among the following has won the 2015 Dutch Open Men’s Singles title?

a) Ajay Jayaram

b) Raul Must

c) Chetan Anand

d) Prakash Verma

Ans: A

 

21.Jamaican writer.....................has won the 2015 Man Booker Prize for Fiction for his novel A Brief History of Seven Killings.

a) Marlon James

b) Marlon John

c)Marlon Jackie

d) Marlon Jim

Ans: A

 

22. .................. Government has launched Bill Banvao, Inaam Pao scheme to encourage people to receive or demand proper bills for purchases.

a) MP

b) Maharshtra

c) Delhi

d) Rajasthan

Ans: C

 

23. Union Environment Ministry has approved annual plans of National Mission for Green India of..................states.

a) Two

b) Three

c) Four

d) Five

Ans: C

24. ............. has operationalised the Zam Hydropower Station built on Brahmaputra River.

a) North Korea

b) Japan

c) China

d) South Korea

Ans: C

 

25. India has climbed a spectacular to the........position among 140 economies in this year’s World Economic Forum Global Competitiveness Index.

a) 55

b) 65

c) 75

d) 85

Ans: A

 

26. Who among the following Neutrino scientists have won Nobel Prize for Physics?

a) Takaaki Kajita and William Campbell

b) William Campbell and Arthur B. McDonald

c) Takaaki Kajita and Arthur B. McDonald

d) Takaaki Kajita and Youyou Tu

Ans: C

 

27. Who among the following has been appointed as permanent CEO of Twitter?

a) Jim Dorsey

b) John Dorsey

c) Jack Dorsey

d) Joy Dorsey

Ans: D

 

28. United Nations on………….October 2015 has celebrated World Habitat Day.

a) 5

b) 6

c) 7

d) 8

Ans: A

 

29. How many scientists share Nobel Prize for medicine for work on parasitic diseases?

a) Two

b) Three

c) Four

d) Five

Ans: B

 

30. Who among the following has been given additional charge of Chief Executive Officer of FSSAI?

a) Ashish Bahuguna

b) Yudhvir Bahuguna

c) Yudhvir Singh Malik

d) Ashish Singh Malik

Ans: A

newGet Download Current Affairs Today Android App Now: Get Updated

sponsored links

sponsored links

0 comments:

Post a Comment