Thursday, November 26, 2015

16-18 October Current Affairs MCQ

1. The book "The Clintons' War on Women" was authored by whom among the following?

a) Hillary Clinton

b) Roger Stone and Robert Morrow

c)Bill Clinton

d) Bill Clinton and Robert Morrow

Ans: B

 

2. Which among the following parliament has given green signal to Putin to use troops in Syria?

a) France

b) US

c) Russian

d) China

Ans: C

 

3. ............................flag hoisted at UN headquarters for the first time.

a) Dutch

b) Pakistani

c) Russian

d) Palestinian

Ans: D

 

4. International Day of Older Persons was observed across the world on ..... October.

a) 1

b) 2

c) 3

d) 4

Ans: A

 

5. World Vegetarian Day was observed globally on..... October.

a) 1

b) 2

c) 3

d) 4

Ans: A

 

6. Which country topped the ICC Women’s Team Rankings?

a) England

b) India

c) Australia

d) Russia

Ans: C

 

7. The 26th edition of CORPAT between India and.......................has begun in Andaman Sea.

a) France

b) Istanbul

c) Indonesia

d) Germany

Ans: C

 

8. Which Indian cricketer has retired from all forms of international Cricket and Indian Premier League recently ?

a) Yuvraj Singh

b) Harbhajan SIngh

c) Virender Shewag

d) Robin Utthappa

Ans: C

 

9. Who among the following has been elected as 23rd Prime Minister of Canada?

a) Justin Trudeau

b) Joe Trudeau

c) Stephen Harper

d) Joe Clark

Ans: A

 

10. Which among the following E-commerce firm has appointed Anup Vikal as CFO?

a) YepMe

b) Amazon

c) Snapdeal

d) Flipkart

Ans: C

 

11. Pranab Mukherjee became first Indian President to address................ Parliament Knesset.

a) Dutch

b) Russian

c) Istanbul

d) Israeli

Ans: D

 

12. Which among the following cricketer has retired from all forms of international and first-class Cricket?

a) Yuvraj Singh

b) Zaheer Khan

c) Harbhajan Singh

d) Ashish Nehra

Ans: B

 

13. The book titled "........................: A Brief Incandescence" was authored by Maithili Rao.

a) Shaban Aazmi

b) Smita Patil

c) Naseeruddin Shah

d) Madhubala

Ans: B

 

14. ........................ has defeated Indian junior men's hockey team and captured Sultan of Johor Cup (SOJC).

a) Pakistan

b) Great Britain

c) Australia

d) China

Ans: B

 

15. Renowned...............novelist and journalist Gamal al-Ghitani died recently.

a) Afghanistani

b) Syrian

c) Egyptian

d) Pakistani

Ans: C

 

16. Indian Union Cabinet has approved MoU with ......................... for cooperation in renewable energy.

a) Tunisia

b) Costa Rica

c) Mozambique

d) Bulgaria

Ans: C

 

17. Who among the following has been selected for 2015 Harvard Humanitarian of the Year Award?

a) Pratigya Dave

b) Rajeev Maharshi

c) Yousuf Malala

d) Kailash Satyarthi

Ans: D

 

18. India, United States and......................navies have started 2015 Malabar Naval Exercise of the eastern coast in Bay of Bengal and India Ocean.

a) North Korea

b) Japan

c) China

d) South Korea

Ans: B

 

19.The Union Cabinet has given its approval for the Revised Cost Estimate of 2904.04 crore rupees in .......................

a) Nepal

b) Sri Lanka

c) Myanmar

d) Bhutan

Ans: C

 

20. Which state government has launched mobile app mSehat for health workers?

a) UP

b) MP

c) Bihar

d) Jharkhand

Ans: A

 

21. Reliance AMC will acquire Goldman Sachs AMC for Rs.............crore.

a) 143

b) 243

c) 343

d) 443

Ans: B

 

22. Who among the following has won Asian Tour Golfer of the Month award?

a) Kiradech Aphibarnrat

b) Prayad Marksaeng

c) Anirban Lahiri

d) Mike Tyson

Ans: C

 

23. Who among the following has become the first Indian to enter top 100 bracket by achieving a career-best rank of 99?

a) Leander Paes

b) Purav Raja

c) Saketh Myneni

d) Yuki Bhambri

Ans: D

 

24. Who among the following has been named as brand ambassador of Tyre manufacturing giant MRF Limited?

a) Virat Kohli

b) Virendra Sehwag

c) Sachin Tendulkar

d) AB de Villiers

Ans: D

 

25. Veteran.....................film-maker K.S.L. Swamy passed away recently.

a) Kannada

b) Telugu

c) Tamil

d) Malyalam

Ans: A

 

26. Telecom Regulatory Authority of Indian has made it mandatory for telecom operators to compensate consumers by Rs........ for call drops.

a) 0.20

b) 0.50

c) 1

d) 1.50

Ans: C

 

27. The......................Government has approved Swadhar Greh scheme, which will assure economic and social security to women in distress.

a) Punjab

b) Haryana

c) Uttarakhand

d) Goa

Ans: B

 

28. ................... short film An Old Dog’s Diary has won prestigious Best Short Film Award at the 2015 London Film Festival.

a) Indian

b) American

c) British

d) Russian

Ans: A

 

29. .................. has put into orbit a new communication satellite in a commercial mission by the Long March-3B carrier rocket.

a) China

b) Japan

c) US

d) Russia

Ans: A

 

30. Who among the following has receivedMaharaja Sayajirao Bhasha Samman by Bank of Baroda

a) Gulzar

b) Ankit Tiwari

c) Prasoon Joshi

d) Amitabh Bhattacharya

Ans: C

newGet Download Current Affairs Today Android App Now: Get Updated

sponsored links

sponsored links

0 comments:

Post a Comment