Thursday, November 26, 2015

19-21 October Current Affairs MCQ

1. The 2016 Pravasi Bharatiya Divas Conference will be held in...................

a) Mumbai

b) New Delhi

c) Chennai

d) Bangalore

Ans: B

 

2. Which country has won 2015 FIBA Asian Basketball Championship?

a) Brazil

b) Russia

c) India

d) China

Ans: D

 

3. Which state has launched Citizen Portal to launch police complaints?

a) Jharkhand

b) Odisha

c) MP

d) UP

Ans: B

 

4. Who among the following has been honoured with Lifetime Achievement award at Jagran Fest?

a) Shashi Tharoor

b) Rishi Kapoor

c) Shashi Kapoor

d) Randhir Kapoor

Ans: C

 

5. The book "Ruled or Misruled: Story and Destiny of Bihar" was authored by whom among the following?

a) Santosh Sengupta

b) Santosh Shah

c) Santosh Soni

d) Santosh Singh

Ans: D

 

6. Which country has proposed to invest 30 billion US dollars for urban development in India.

a) Nepal

b) Sri Lanka

c) Myanmar

d) Malaysia

Ans:D

 

7. World Food Day was observed with the theme Social Protection and Agriculture on.............. October.

a) 17

b) 18

c) 19

d) 16

Ans:D

 

8. Who among the following has been elected as House speaker of Nepal and she became the first female Speaker in the parliamentary history of Nepal?

a) Onsari Gharti Magar

b) Onsari Gharti Marua

c) Onsari Gharti Dhital

d) Onsari Gharti Sharma

Ans:A

 

9. .............................. and Indonesia has signed 5.5 billion US dollars deal to build high-speed railway in Indonesia.

a) China

b) Japan

c) Istanbul

d) Iran

Ans:A

 

10. Who among the following has been appointed as the CMD of Hindustan Petroleum Corp Ltd?

a) MK Vasudeva

b) MK Surana

c) Nishi Surana

d) Nishi Vasudeva

Ans: B

 

11. Renowned Carnatic Flutist...................died recently.

a) N Venugopala Rao

b) ) N Venugopala Reddy

c) Ravindra Jain

d) Natesan Ramani

Ans: D

 

12. Which among the following country has won the 3-match T-20 series against India recently?

a) England

b) South Africa

c) Pakistan

d) Australia

Ans: B

 

13. Renowned..................crime writer Henning Mankell died recently.

a) Swedish

b) Dutch

c) Spanish

d) British

Ans: A

 

14. ................... has signed Right to Die Bill for terminally ill people into a law.

a) Netherland

b) California

c) Hungary

d) Belarus

Ans: B

 

15. Tata Power launched LED tube light scheme in which city?

a) Kolkata

b) Delhi

c) Mumbai

d) Chennai

Ans: C

 

16. The 5th Meeting of the India-................ Joint Commission held in ................

a) Maldives

b) Sri Lanka

c) China

d) Japan

Ans: A

 

17. Which country has signed contract for microlight aircrafts with Slovenian firm Pipistrel?

a) Belarus

b) Russia

c) India

d) Germany

Ans: C

 

18. African Development Bank will triple Annual Climate Financing to nearly .............. billion by 2020.

a) $2

b) $3

c) $4

d) $5

Ans: D

 

19. ........................ and Russia has signed agreement to build 1100 km Gas Pipeline.

a) UK

b) France

c) Pakistan

d) India

Ans: C

 

20. Who among the following has been appointed as head of the All India Council of Sports?

a) N Kunjarani Devi

b) VK Malhotra

c) IM Vijayan

d) Limba Ram

Ans: B

 

21. International Day for the Eradication of Poverty was observed globally on................October.

a) 17

b) 18

c) 19

d) 20

Ans: A

 

22. Which country has signed National Ceasefire Agreement with 8 armed ethic rebel groups?

a) Nepal

b) Sri Lanka

c) Myanmar

d) Malaysia

Ans:C

 

23. RBI has formed Financial Inclusion Fund with...............crore rupees corpus.

a) 1000

b) 2000

c) 3000

d) 4000

Ans:B

 

24. Which state government has re-approved Carmichael Coal Mine Project to be built by Adani Group?

a) French

b) Australian

c) German

d) British

Ans:B

 

25. Central Victim Compensation fund has been set up with.................crore rupees by Union Government.

a) 100

b) 200

c) 300

d) 400

Ans:B

 

26. Who among the following has been elected as the Head of Inter-governmental Panel for Climate Change?

a) Hoesung Lee

b) RK Pachauri

c) Roger Stone

d) Robert Morrow

Ans: A

 

27. .................... author Svetlana Alexievich has won the 2015 Nobel Prize in Literature.

a) Belgium

b) Belarusian

c) Palestian

d) Russian

Ans: B

 

28. ............... and Seychelles has signed the protocol for cooperation in the field of blue economy.

a) China

b) India

c) Japan

d) Russia

Ans: B

 

29. Who among the following has resigned as CEO of iGate Corporation?

a) Ashok Vemuri

b) Abhay Vemuri

c) Ajau Vemuri

d) Aman Vemuri

Ans: A

 

30. India and Germany has signed....................Euros Loan Agreement to fund two projects under Green Energy Corridor.

a) 25 million

b) 125 million

c) 225 million

d) 325 million

Ans: B

newGet Download Current Affairs Today Android App Now: Get Updated

sponsored links

sponsored links

0 comments:

Post a Comment