Thursday, November 26, 2015

22-24 October Current Affairs MCQ

1. DRDO has established the world’s highest terrestrial centre at…………… feet above sea level at Changla in Ladakh.

a) 14,600

b) 15,600

c) 16,600

d) 17,600

Ans: D

 

2. India and………… has signed 18 MoUs for fast-track business approvals to make it easier for………….. companies to operate in India.

a) Germany

b) China

c) Spain

d) Australia

Ans: A

 

3. Flipkart has appointed whom as Chief Financial Officer?

a) Sriram Venkataraman

b) Pramod Jain

c) Prabhat Jain

d) Sriram Iyyer

Ans: A

 

4. The 26th edition of CORPAT between India and………………began in Andaman Sea.

a) Spain

b) Indonesia

c) China

d) Japan

Ans: B

 

5. Who among the following has been appointed as the new Managing Director for Mahindra Intertrade Ltd (MIL) and Mahindra Steel Service Centre Ltd (MSSCL)?

a) Sumit Issar

b) Sanjay Issar

c) Sohan Issar

d) Saksham Issar

Ans: A

 

6. The Cyclist………………has become first-ever Indian to win five medals at Taiwan Cup.

a) Deborah Herold

b) Deborah Hogwart

c) Deborah Heins

d) Deborah Hingis

Ans: A

 

7. The 2016 Pravasi Bharatiya Divas conference will be held in…………….

a) New Delhi

b) Indonesia

c) Spain

d) Nepal

Ans: A

 

8. India and Germany has signed……….million Euros loan agreement to fund two projects under Green Energy Corridor.

a) 25

b) 125

c) 225

d) 325

Ans: B

 

9. The 2015 Nobel Prize in Chemistry was awarded to whom among the following?

a) Paul Modrich

b) Tomas Lindahl

c) Aziz Sancar

d) All of the above

Ans: D

 

10. Who among the following has won 2015 World Cup Chess Championship?

a) Sergey Karjakin

b) Peter Svidler

c) Peter Karjakin

d) Sergey Svidler

Ans: A

 

11. India and...............has signed a Protocol for the India-Ecuador Joint Economic and Trade Committee for bilateral trade and investment relations.

a) Tunisia

b) Cost Rica

c) Ecuador

d) Spain

Ans: C

 

12. Which among the following state government has launched e-Pragati project?

a) Kerala

b) Andhra Pradesh

c) Karnataka

d) Tamil Nadu

Ans: B

 

13. Prime Minister Narendra Modi has laid the foundation stone of fourth terminal of country’s largest container port – Jawaharlal Nehru Port Trust in .................

a) Delhi

b) Mumbai

c) Chennai

d) Kolkata

Ans: B

 

14. Indian boxer .................. made a smashing professional debut by knocking out Britain’s Sonny Whiting in the Manchester Arena.

a) Sushil Kumar

b) Vijender Singh

c) Vijay Kumar

d) Mangat Yadav

Ans: B

 

15. India has signed a Rs...........crore deal for 194 microlight aircraft from Slovenian company Pipistrel Aircraft.

a) 130

b) 140

c) 150

d) 160

Ans: A

 

16.Legendary ........... actress Gopishantha known as Manorama died recently.

a) Tamil

b) Telugu

c) Kannada

d) Malyalam

Ans: A

 

17. The Association for Mutual Funds in India has elected................as its new Chairman.

a) A Balasubramanian

b) Sundeep Sikka

c) Leo Puri

d) Ravi Kundan

Ans: C

 

18. Who among the following has been appointed as MD and CEO of Bank of Baroda?

a) A S Jayakumar

b) B S Jayakumar

c) K S Jayakumar

d) P S Jayakumar

Ans: D

 

19. .....................metro users can recharge their smartcards on Paytm.

a) Delhi

b) Mumbai

c) Kolkata

d) Bangalore

Ans: B

 

20. Who among the following has won a record fourth Golden Boot?

a) Lionel Messi

b) Cristiano Ronaldo

c) Ronaldhino

d) David Beckham

Ans: B

 

21. Who among the following of CPN-UML has been elected as the new Prime Minister of Nepal?

a) K P Sharma Oli

b) A P Sharma Oli

c) BP Sharma Oli

d) M P Sharma Oli

Ans: A

 

22. ..................... has the transfer pricing tax dispute case against Indian Income Tax authorities after Bombay High Court ruled in its favour.

a) Tata Indicom

b) Vodafone

c) Airtel

d) Reliance

Ans: C

 

23. ...................., a British economist, has won the 2015 Nobel Prize in Economics “for his analysis of consumption, poverty, and welfare.”

a) Rangus Deaton

b) Angus Deaton

c) Mangus Deaton

d) Langus Deaton

Ans: B

 

24. Mission Abaas was launched in.................to provide affordable houses to urban poor.

a) MP

b) Maharshtra

c) Odisha

d) Karnataka

Ans: C

 

25. The…………….government has launched the Operation Valsalya project to track missing children.

a) Kerala

b) Andhra Pradesh

c) Tamilnadu

d) Karnataka

Ans: A

 

26. Who among the following was chosen 'Finance Minister of the Year, Asia' by Emerging Markets?

a) Pranab Mukherjee

b) P Chidambaram

c) Anand Sharma

d) Arun Jaitley

Ans: D

 

27. Which among the following veteran filmmaker was honoured with J.C. Daniel Award?

a) M.V. Sasi

b) J.V. Sasi

c) K.V. Sasi

d) I.V. Sasi

Ans: D

 

28. India has funded........million US dollars grant to Palestine as Budgetary assistance.

a) 3

b) 4

c) 5

d) 6

Ans: C

 

29. Infosys has appointed........................as new Chief Financial Officer.

a) Rajiv Bansal

b) Ranganath Bansal

c) Ranganath D Mavinakere

d) Rajiv D Mavinakere

Ans: C

 

30. French Open champion..........................defeated to win the Japan Open.

a) Stan Wawrinka

b) Benoit Paire

c) Roland Garros

d) Kei Nishikori

Ans: A

newGet Download Current Affairs Today Android App Now: Get Updated

sponsored links

sponsored links

0 comments:

Post a Comment