Wednesday, November 25, 2015

4-6 October Current Affairs MCQ

1. Which country has launched a 20th new generation satellite into orbit that will support its global navigation and positioning network?

a) US

b) China

c) Russia

d) Japan

Ans: B

2. The International Day of Older Persons was observed on…… October worldwide.

a) 1

b) 2

c) 3

d) 4

Ans: A

3. Odia Lyricist……………has died in Bhubaneswar at 62.

a) Shaqeel

b) Azam

c) Hakim

d) Nizam

Ans: D

4. ………………..Assembly has recently passed……………….Vexation Litigation Prevention Bill 2015 and has become the fifth state in India.

a) Haryana

b) Rajasthan

c) Tamil Nadu

d) Karnataka

Ans: B

5. Bajaj Auto has launched its much-awaited RE60 quadricycle, which has been named…………

a) Boot

b) Cute

c) Qute

d) Brute

Ans: C

6. Which company has morphed into Alphabet Inc?

a) Twitter

b) Whatsapp

c) Google

d) Instagram

Ans: C

7. Union Government has released a commemorative postal stamp on which among the following?

a) Dr Kanshi Ram

b) Lal Bahdur Shastri

c) Dr Bhimrao Ramji Ambedkar

d) Subhash Chandra Bose

Ans: C

8. Cisco’s Executive Chairman…………………was elected as Chairman of US-India Business Council.

a) Jackie T Chambers

b) Joy T Chambers

c) Jimmy T Chambers

d) John T Chambers

Ans: D

9. Who among the following has won Community Impact Award at Google Science Fair?

a) Babita Prasida Sripada Srisai

b) Lalita Prasida Sripada Srisai

c) Kavita Prasida Sripada Srisai

d) Anita Prasida Sripada Srisai

Ans: B

10. CCEA has approved 1575 crore rupees road project in which state?

a) Maharashtra

b) Odisha

c) Gujarat

d) Karnataka

Ans: B

11. Who among the following has clinched her second title of the season at the Wuhan Open in central China?

a) Serena Williams

b) Venus Williams

c) Garbine Muguruza

d) Maria Sharapova

Ans: B

12. Which among the following pair has won Wuhan Open women's doubles trophy?

a) Sania Mirza- Camelia Begu

b) Sania Mirza-Martina Hingis

c) Sania Mirza- Monica Niculescu

d) Sania Mirza-Venus Williams

Ans: B

13. India's foreign reserves has declined by $............billion to $349.97 billion.

a) 1.04

b) 2.04

c) 3.04

d) 4.04

Ans: B

14. Who among the following has sworn-in as 17th Governor of Manipur?

a) V Shanmuganathan

b) S Shanmuganathan

c) Y Shanmuganathan

d) N Shanmuganathan

Ans: A

15. Which country will chair Group of Twenty (G20) nations forum in year 2018?

a) China

b) Germany

c) Turkey

d) India

Ans: D

16. Who among the following has been President of Indian Newspaper Society for 2015-16?

a) PV Chandran

b) Kiran B. Vadodaria

c) Kiran Chandran

d) PV B. Vadodaria

Ans: A

17. Korea Caravan 2015 was organised by Korea-……………….Friendship Forum held in Vishakhapatnam.

a) Karnataka

b) Kerala

c) Andhra Pradesh

d) Tamil Nadu

Ans: C

18. Which among the following pair has won the Guangzhou Open women's doubles trophy?

a) Sania Mirza- Bethanie Mattek-Sands

b) Sania Mirza-Martina Hingis

c) Sania Mirza- Shilin Xu-Xiaodi You

d) Sania Mirza-Venus Williams

Ans: B

19. Which social media platform will test wireless broadband services in India?

a) Instagram

b) Twitter

c) Google

d) Facebook

Ans: D

20. Which city-based start-up has announced the launch of its portal that helps in preparing income-tax returns and their filing?

a) Delhi

b) Kolkata

c) Ahmadabad

d) Bangalore

Ans: B

21. Asian Development Bank has lowered India’s Growth Forecast for 2016 from 7.8% to…………..

a) 7.7%

b) 7.6%

c) 7.5%

d) 7.4%

Ans: D

22. Google and………………….has announced the launch of Android Developer Nanodegrees programme.

a) REeliance Trusts

b) Tata Trusts

c) Mittal Trusts

d) SBI Trusts

Ans: B

23. The………………..flag was raised for the first time at United Nations headquarters in New York.

a) Palestinian

b) German

c) Iranian

d) Indian

Ans: A

24. Which bank has become the first institution worldwide to launch m-Visa, a card-less and device-less solution to make the payments?

a) HDFC Bank

b) Axis Bank

c) Yes Bank

d) ICICI Bank

Ans: D

25. Famous American fantasy drama television series, Game of Thrones has grabbed……awards at 67th Primetime Emmy Awards.

a) 10

b) 11

c) 12

d) 13

Ans: C

26. Who among the following has won 2015 SASTRA Ramanujan Prize?

a) Dr. Jack Tsimerman

b) Dr. Jacob Tsimerman

c) Dr. Jody Tsimerman

d) Dr. Johnny Tsimerman

Ans: B

27. Who among the following has been appointed as Chairman of Bhakra Beas Management Board?

a) S K Sharma

b) A B Agrawal

c) ) S K Agrawal

d) A B Sharma

Ans: A

28. Who among the following has been honoured with Shanti Swarup Bhatnagar Prize for Science and Technology 2015 in Biological Sciences?

a) Dr Balasubramanian Gopal

b) Dr Rajeev Kumar Varshney

c) Dr Mandar Madhukar Deshmukh

d) Dr Vidita Ashok Vaidya

Ans: A

29. Who among the following has been honoured with Shanti Swarup Bhatnagar Prize for Science and Technology 2015 in Chemical Sciences?

a) Dr D Srinivasa Reddy

b) Dr Pradyut Ghosh

c) Dr Mandar Madhukar Deshmukh

d) Dr Vidita Ashok Vaidya

Ans: A

30. Who among the following has been honoured with Shanti Swarup Bhatnagar Prize for Science and Technology 2015 in Physical Sciences?

a) Dr Bedangadas Mohanty

b) Dr Jyotiranjan Srichandan Ray

c) Dr Yogesh Moreshwar Joshi

d) Dr K Sandeep

Ans: A

newGet Download Current Affairs Today Android App Now: Get Updated

sponsored links

sponsored links

0 comments:

Post a Comment