Monday, December 28, 2015

1-3 Current Affairs Quiz MCQ Questions

1. Which state government has announced New Integrated Licensing Policy 2015?
a) UP
b) Punjab
c) Haryana
d) Bihar
Ans: c

2. Saina Nehwal lost her world number one badminton ranking to whom among the following?
a) Jwala Gutta
b) Lee Xureui
c) Carolina Marin
d) Ashwini Ponappa
Ans: c

3.  Who among the following Bollywood singer died recently?
a) Sameer
b) Labh Janjua
c) Ankit Srivastava
d) Jas Wahi
Ans: b

4. Who among the following was appointed as DGP of Punjab?
a) Suresh Arora
b) Ashish Arora
c) Mahesh Arora
d) Ramesh Arora
Ans: a

5. Who among the following has become first Indian to win Silver Medal in Archery World Cup Final?
a) Abhishek Verma
b) Rajat Chauhan
c) Sandeep Kumar
d) Ramesh Bhatia
Ans: a

6.  World Polio Day was observed globally on……. October.
a) 26
b) 27
c) 28
d) 29
Ans: a

7. Which among the following news channel has emerged as most watched Hindi channel?
a) Aaj Tak
b) Doordarshan
c) Zee News
d) ETV
Ans: b

8. Which state will commission 215 new power sub-stations in three years?
a) Punjab
b) UP
c) MP
d) Haryana
Ans: d

9. Who won Hero Women’s Indian Open 2015?
a) Vani Kapoor
b) Emily Kristine Pedersen
c) Aditi Ashok
d) Netra Abhimanyu
Ans:  b

10. Who among the following has received the fifth Hridaynath Mangeshkar Award?
a) Jatin Lalit
b) Shankar Mahadevan
c) AR Rahman
d) Prasoon Joshi
Ans:  c

11. Who among the following was appointed as Head Coach of Kolkata Knight Riders?
a) Jacques Kallis
b) Jacques Bayliss
c) Trevor Bayliss
d) Trevor Kallis
Ans: a

12.Which state government has announced to open Sanskrit University at Mundri for Scheduled Castes?
a) UP
b) Punjab
c) Haryana
d) Bihar
Ans: c

13.  Who among the following has won 2015 Formula 1 United States Grand Prix title?
a) Nico Rosberg
b) Lewis Hamilton
c) Daniel Ricciardo
d) Felipe Massa
Ans: b

14. Vice-President of…………………..Ahmed Adeeb was arrested on suspicion of links to a blast on President's boat.
a) Nigeria
b) Maldives
c) Egypt
d) Indonesia
Ans: b

15. Western Digital will buy…………for 19 billion US dollar.
a) Kingston
b) SanDisk
c) Sony
d) Intex
Ans: b

16. Who among the following has taken over as Chairman of AEC and Secretary of DAE?
a) Ratan Kumar Basu
b) Ratan Sinha
c) Sekhar Sinha
d) Sekhar Basu
Ans: d

17. Who among the following has been appointed as first male member of NCW?
a) Amit Rawat
b) Alok Rawat
c) Ajay Rawat
d) Abhay Rawat
Ans: b

18. Zimbabwean President………………… was awarded with 2015 Confucius Peace Prize.
a) Robert Mugabe
b) Jim Mugabe
c) Rocky Mugabe
d) Ross Mugabe
Ans: a

19. Indian mountaineers has climbed an untouched mountain peak and named it after…………………..
a) APJ Abdul Kalam
b) Atal Bihari Bajapayee
c) Subhash Chandra Bose
d) Sardar Vallabh Bhai Patel
Ans: a

20. Which country has planned to form JV to develop overseas market for third-generation nuclear reactor Hualong 1?
a) Spain
b) Indonesia
c) China
d) Japan
Ans: c

21. Which country has launched third mapping satellite of Tianhui-1 series?
a) Japan
b) China
c) US
d) UK
Ans:  b

22. Who among the following Indian-origin has sworn in as mayor of Bonn in Germany?
a) Ramesh-Alexander Sridharan
b) Ashok-Alexander Sridharan
c) Amar-Alexander Sridharan
d) Abhay-Alexander Sridharan
Ans: b

23.  US President has designated ………………… as Envoy to US-led coalition fighting ISIS.
a) Brett Allen
b) General Gurk
c) Brett McGurk
d) General John Allen
Ans: c

24. Which country will permanently station military unit in the Arctic by 2018?
a) UK
b) US
c) Russia
d) China
Ans: c

25. Union Government has cleared first batch of AMRUT projects for 89 cities worth……………..crore rupees.
a) 1786
b) 2786
c) 3786
d) 4786
Ans: b

26.  Britain signed Strategic Investment Agreements for building three nuclear plants with…………………..
a) Spain
b) Indonesia
c) China
d) Japan
Ans: c

27. Who among the following was honoured in UK with Lifetime Achievement Award & Sangeet Acharya Ratna?
a) Ratnamma and Sivasakthi Sivanesan
b) Nandakumara and Narmada Sivanesan
c) Sivasakthi kumara and Nandakumara Sivanesan
d) Nandakumara and Sivasakthi Sivanesan
Ans: d

28. India’s first AC double-decker Shatabdi train will run on……………..route.
a) Mumbai-Pune
b) Mumbai-Goa
c) Mumbai-Delhi
d) Mumbai-Bangalore
Ans: b

29. Andhra Pradesh has signed two memorandums with ………….. for development of the State.
a) US
b) UK
c) China
d) Japan
Ans: d

30. ………………..has clinched 1st ever bilateral ODI series in India.
a) Pakistan
b) West Indies
c) South Africa
d) Australia

Ans:  c

newGet Download Current Affairs Today Android App Now: Get Updated

sponsored links

sponsored links

0 comments:

Post a Comment