Monday, December 28, 2015

13-15 November 2015 Current Affairs MCQ

1. Who among the following has become first female jockey to win Melbourne Cup.
a) Michelle Pawn
b) Michelle Pickey
c)Michelle Payne
d) Michelle Princey
Ans: c
           
2. Which state has approved APJ Abdul Kalam Amrut Yojna for pregnant and lactating women?
a) Orissa
b) Assam
c) Maharashtra
d) Rajasthan
Ans: c

3. The 2015 Paragliding World Cup was concluded in ..........................
a) Jammu and Kashmir
b) Uttarakhand
c) Himachal Pradesh
d) Maharashtra
Ans: c

4. Who among the following authored "Interlinking of Indian Rivers"?
a) Radha Kant Bharati
b) Radha Kant Bhargav
c) Radha Kant Bajaj
d) Radha Kant Veer
Ans: a

5. The writer of Oscar winning Chariots of Fire died recently. Name him.
a) Colin Welland
b) Colin Wilson
c) Colin Wills
d) Colin Williams
Ans: a

6. ......................appointed Surojit Chatterjee as Head of Consumer Experience and Growth.
a) Jabong
b) Snapdeal
c) Amazon
d) Flipkart
Ans: d

7. Which among the following has become third most common language in Parliament of Canada?
a) Hindi
b) Punjabi
c) Urdu
d) Gujarati
Ans: b 

8. Nepal and ............ armies have launched Joint Military training Balance Nail.
a) Japan
b) China
c) US
d) Russia
Ans: c

9. ......................... has merged with Reliance Communications.
a) Airtel
b) MTS India
c) Vodafone
d) Idea
Ans: b

10. Who among the following has won 2015 Swiss Indoors men’s singles title?
a) Roger Federer
b) Andy Murray
c) Rafael Nadal
d)
Ans: a

1. Which state government has banned fishing to protect Olive Ridley turtles?
a) Jharkhand
b) Odisha
c) West Bengal
d) MP
Ans: b
           
2. Tata Motors has signed..........................as Global Brand Ambassador for its Passenger Vehicles.
a) Ronaldinho
b) Christiano Ronaldo
c) Lionel Messi
d) David Beckham
Ans: c

3. Captain ................................... has been taken over command of aircraft carrier INS Vikramaditya.
a) Krishna Swaminathan 
b) Krishna Swamiiyyer
c) Swaminathan Iyyer
d) Swaminathan Rao
Ans: a

4. As per the Legatum Prosperity Index 2015, India was ranked.........in terms of prosperity out of the 142 countries surveyed.
a) 97
b) 98
c) 99
d) 100
Ans: c

5. Security officials in  has launched Spy Hotline to report on foreign spies.
a) Indonesia
b) Singapore
c) China
d) South Korea
Ans: c

6.  Which state government has hiked daily minimum wages of workers in various sectors?
a) Orissa
b) Assam
c) UP
d) Rajasthan
Ans: b

7. Tollywood comedian.................................died recently. Name him.
a) Kondavalasa Lakshman Rai
b) Kondavalasa Lakshman Patel
c) Kondavalasa Lakshman Aiyyer
d) Kondavalasa Lakshman Rao
Ans: d

8. Which state government has relaxed two-child policy for government employees?
a) Orissa
b) Assam
c) Maharashtra
d) Rajasthan
Ans: d

9. India's former Ambassador to Nepal......................died recently.
a) Bimal Koirala
b) Bimal Sharma
c) Bimal Prasad
d) Bimal Thapa
Ans: c

10. As per Forbes list of World's Most Powerful People 2015, Who among the following has topped the list
a) Angela Merkel
b) Barack Obama
c) Vladimir Putin
d) Narendra Modi
Ans: c
1.Which is the largest spoken Indian language in US?
a) Hindi
b) Punjabi
c) Urdu
d) Gujarati
Ans: a
           
2. Who among the following won 2015 Mexican Grand Prix Formula 1 championship?
a) Alexander Wurz
b) Alfa Romeo
c) Lewis Hemilton
d) Nico Rosberg
Ans: d

3.  Who among the following has won silver in 13th Asian Shooting Championship?
a) Sushil Kumar
b) Vijay Kumar
c) Park Daehun
d) Jitu Rai
Ans: d

4. Former....................assembly speaker Hashim Abdul Halim died recently.
a) UP
b) West Bengal
c) Bihar
d) Delhi
Ans: b

5. Who among the following has won best swimmers' award in 69th senior National Aquatic Championships?
a) Rana Patel
b) Mana Patel
c) Sana Patel
d) Yana Patel
Ans: b

6. Who among the following has been appointed as MD of Unisys Corporation India?
a) Kumar Sreedharan
b) Kumar Prabhas
c) Ravikumar Prabhas
d) Ravikumar Sreedharan
Ans: d

7. India and..................has signed MoUs on Energy and Culture Exchange.
a) Indonesia
b) Singapore
c) China
d) South Korea
Ans: a

8. Who among the following was appointed as MD & CEO of Andhra Bank ?
a) Suresh N Patel
b) Suresh N Jha
c) Suresh N Rao
d) Suresh N Iyyer
Ans: a

9. Who announced his retirement from Test Cricket?
a) Shoaib Akhtar
b) Umar Gul
c) Shoaib Malik
d) Yasin Malik
Ans: c

10. International Indigenous Terra Madre 2015 was started in....................
a) Ita Nagar
b) Imphal
c) Izol
d) Shillong
Ans: d


newGet Download Current Affairs Today Android App Now: Get Updated

sponsored links

sponsored links

0 comments:

Post a Comment