Monday, December 28, 2015

16-18 November 2015 Current Affairs Quiz MCQ

1. Financial powers of Health Institutions was enhanced to.............lakh rupees per patient under Rashtriya Arogya Nidhi
a) 3
b) 4
c)5
d) 6
Ans: c
           
2.Mercedes driver....................won the 2015 Formula 1 United States Grand Prix title.
a) Sebastian Vettel
b) Juan Manuel Fangio
c) Fernando Alonso
d) Lewis Hamilton
Ans: d

3.  Who among the following has become first Indian to win Silver Medal in Archery World Cup Final?
a) Abhishek Jain
b) Abhishek Agrawal
c) Abhishek SIngh
d) Abhishek Verma
Ans: d

4. Bengali actor......................passed away in Kolkata.
a) Pijush Roy
b) Pijush Mukherjee
c) Pijush Ghosh
d) Pijush Ganguly
Ans: d

5. RBI has notified that the Foreign Institutional Investors /Registered Foreign Portfolios Investors can now invest up to....% of the paid up capital.
a) 74
b) 75
c) 76
d) 77
Ans: a
6.  Who won silver medal in Archery World Cup final?
a) Deepika Kumari
b) Anjali Bhagwat
c) Gagan Narang
d) Vijay Kumar
Ans: a

7. First World Indigenous Games has kicked off in........................
a) Bangkok
b) Brazil
c) Brussels
d) Bahamas
Ans: b

8. Japan has offered soft loan of...........billion dollars to India’s ambitious first bullet train project.
a) 13
b) 14
c) 15
d) 16
Ans: c

9. World Polio Day was observed on........... October.
a) 24
b) 25
c) 26
d) 27
Ans: a

10. Who among the following has become fastest to score 6000 ODI runs?
a) AB De Villers
b) Suresh Raina
c) Virat Kohli
d) Hashim Amla
Ans: d

11. Indian Railways have signed MoU with.....................for implementation of railway projects.
a) MP
b) West Bengal
c) Rajasthan
d) Odisha
Ans: d
           
12. Who among the following was appointed as Indian High Commissioner to United Kingdom?
a) Navtej Singh Sarna
b) Navtej Singh Sharma
c) Navtej Singh Sharan
d) Navtej Singh Singh
Ans: b

13. ..........................has declared State of Emergency for 30 days.
a) Singapore
b) Indonesia
c) Maldives
d) Iran
Ans: c

14. As per Financial Secrecy Index 2015, ............................ is the most secretive jurisdiction in the world.
a) Singapore
b) Indonesia
c) Maldives
d) Switzerland
Ans: d

15. Indian-born Harjit Sajjan was sworn-in as Defence Minister of ..................
a) US
b) Canada
c) UK
d) Singapore
Ans: b

16. Who among the following has won Guatemala's presidential election?
a) Jimmy Morales
b) Joy Morales
c) John Morales
d) Jack Morales
Ans: a

17. BlackBerry has appointed whom among the following as Managing Director of India operations?
a) Narendra Nair
b) Narendra Nayak
c) Narendra Nath
d) Narendra Nand
Ans: b

18. ........................ has operationalised its IFSC Banking Unit in Gujarat International Finance Tec City.
a) Axis Bank
b) ICICI Bank
c) Yes Bank
d) HDFC Bank
Ans: c

19. RBI and............................Bank has inked MoU on information exchange.
a) Iran
b) Israel
c) Myanmar
d) Bangladesh
Ans: d

20. Indian-American farmer....................will be honoured for exemplary agriculture work.
a) Sunita Adalja
b) Babita Adalja
c) Anita Adalja
d) Punita Adalja
Ans: c

21. The autobiography "Dreaming Big- My Journey to Connect India" was authotred by whom?
a) Pranab Mukherjee
b) Manmohan Singh
c) Sam Pitroda
d) Sonia Gandhi
Ans: c
22. ..................... President Robert Mugabe was awarded 2015 Confucius Peace Prize by China.
a) Norway
b) Germany
c) Spain
d) Zimbabwe
Ans: d

23.  Government has divided Maharashtra and................ Naval Areas into two Separate Headquarters.
a) Karnataka
b) MP
c) Goa
d) Gujarat
Ans: d

24. National Disaster Response Force has partnered with about........PSUs to jointly tackle and mitigate man-made or natural disasters or emergencies.
a) 10
b) 20
c) 30
d) 40
Ans: c

25. Western Digital Corporation announced that it entered into a definitive agreement with SanDisk Corporation to buy it for......... billion US dollar.
a) 15
b) 17
c) 19
d) 21
Ans: c

26.  Dr ........................... Committee on Bankruptacy Law Reforms submitted its report.
a) B K Viswanathan
b) S K Viswanathan
c) T K Viswanathan
d) V K Viswanathan
Ans: c

27. ............................... has become first male member of National Commission for Women.
a) Alok Rai
b) Alok Rawat
c) Alok Rao
d) Alok Ranjan
Ans: b

28. Labh Janjua died. Who was he?
a) Actor
b) Singer
c) Director
d) Painter
Ans: b

29. Renowned marine biologist died. Name him.
a) Syed Zahoor Qasim
b) Syed Zahoor Siddiqui
c) Syed Zahoor Quereshi
d) Syed Zahoor Qadri
Ans: a

30................................ has signed GCA with GAIL for construction of Urja Ganga Jagdishpur-Haldia Pipeline.
a) UP
b) MP
c) Bihar
d) Jharkhand
Ans: d


newGet Download Current Affairs Today Android App Now: Get Updated

sponsored links

sponsored links

0 comments:

Post a Comment