Monday, December 28, 2015

22-24 November 2015 Current Affairs Quiz

1. Which state will host the first International Qawwali Festival 2016?
a) Delhi
b) Mumbai
c) Chennai
d) Hyderabad
Ans: a
           
2. Who among the following has clinched silver at World Junior Badminton Championships?
a) Siril Verma
b) Saina Nehwal
c) Anjali Verma
d) Pooja Garg
Ans: a

3. AMRUT Action Plans for 81 cities has been approved with total project outlay of....................crore rupees.
a) 3748
b) 4748
c) 5748
d) 6748
Ans: c

4. ....................... leader Ashok Singhal has died recently.
a) BJP
b) VHP
c) BSP
d) SP
Ans: b

5. India and..................has agreed to deepen defence ties and maintain peace at LAC.
a) US
b) Russia
c) Japan
d) China
Ans: d

6. Union Cabinet has approved MoU between India .......................... and for Energy.
a) UAE
b) Brazil
c) Belgium
d) South Africa
Ans: c

7. Who among the following has becomethe fastest among Indian bowlers to reach the landmark of 150 Test wickets in 29 Tests.
a) Ravichandran Ashwin
b) Yusuf Pathan
c) RP Singh
d) Suresh Raina
Ans: a

8. Who topped the Forbes list of World's Most Powerful People 2015?
a) Narendra Modi
b) Pope Francois
c) Barack Obama
d) Vladimir Putin
Ans: d

9. Who among the following has been apointed as Indian High Commissioner to United Kingdom?
a) Navjot Singh Sarna
b) Prabhjot Singh Sarna
c) Navtej Singh Sarna
d) Mantej Singh Sarna
Ans: c

10. Who among the following has been apointed as MD of Oxford University Press India?
a) B Sivaramakrishnan
b) E Sivaramakrishnan
c) S Sivaramakrishnan
d) V Sivaramakrishnan
Ans: d

11. .......................'s first female Vice President is Samia Hassan Suluhu.
a) Tanzania
b) Romania
c) Kazhakhistan
d) Turkmenistan
Ans: a
           
12. Indian Army successfully test-fired BrahMos supersonic cruise missile in ...........................
a) Kochi
b) Rajasthan
c) Panipat
d) Chennai
Ans: b

13. Union Government has decided to impose ............  % Swachh Bharat Cess on all services.
a) 0.3
b) 0.4
c) 0.5
d) 0.6
Ans: c

14. Veteran actor...........................was honoured with Vishnudas Bhave Award.
a) Vikram Gokhale
b) Sushma Seth
c) Naseeruddin Shah
d) Kulbhushan Kharbanda
Ans: a

15. The book titled "Rebooting India: Realizing a Billion Aspirations" was authored by whom among the following?
a) Nandan Nilekani and Viral Shah
b) Nandan Nilekani and Viral Virani
c) Nandan Nilekani and Viral Nagar
d) Nandan Nilekani and Viral Gujarati
Ans: a

16.  PM Narendra Modi has launched ........... gold related schemes.
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
Ans: c

17. The Reserve Bank has imposed Rs....... crore penalty on Dhanlaxmi Bank for violation of KYC and Anti Money Laundering norms.
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
Ans: a

18. Indian-born.......................sworn-in as Defence Minister of Canada.
a) Harjit Sajjan
b) Harpreet Sajjan
c) Sarabjit Sajjan
d) Manjit Sajjan
Ans: a

19. Who became first female jockey to win Melbourne Cup?
a) Milano  Payne
b) Melissa Payne
c) Miley Payne
d) Michelle Payne
Ans: d

20. Who among the following has won silver in 13th Asian Shooting Championship?
a) Heena Sidhu
b) Annu Raj Singh
c) Gauri Sheoran
d) Jitu Rai
Ans: d

21. The first International Film Festival for the persons with disabilities will be held in .....................
a) Delhi
b) Mumbai
c)Chennai
d) Bangalore
Ans: a
           
22. .............................. has emerged as the best swimmers of the 69th senior National Aquatic Championships 2015 held in Rajkot.
a) Mana Patel and AV Jayaveena
b) AV Jayaveena and Virdhawal Khade
c) Mana Khade and Virdhawal Jayaveena
d) Mana Patel and Virdhawal Khade
Ans: d

23.  Who among the following has won People’s Choice Awards nomination?
a) Deepika Padukone
b) Priyanka Chopra
c) Katrina Kaif
d) Anushka Sharma
Ans: b

24. Who has been roped in as the Afghanistan coach for a two-year period?
Inzamam to be Afghanistan coach for Two years
a) Umar Gul
b) Shoaib Malik
c) Shoaib Akhtar
d) Inzamam ul Haq
Ans: d

25. Pakistani Cricketer............... has recently announced retirement from Test Cricket.
a) Umar Gul
b) Shoaib Malik
c) Sheikh Zayed
d) Shoaib Akhtar
Ans: b

26. The foundation stone of first Mega Food Park of.........................laid.
a) Haryana
b) Andhra Pradesh
c) Telangana
d) Kerala
Ans: c

27. The 2015 G20 Summit was held in ...................
a) Russia
b) Turkey
c) Ukraine
d) Bangladesh
Ans: b

28. Indian Red Cross Society Secretary General died recently. Name him.
a) AP Agarwal
b) CP Agarwal
c) HP Agarwal
d) SP Agarwal
Ans: d

29. Czech Republic has defeated  which country to retain Fed Cup?
a) Russia
b) China
c) US
d) UK
Ans: a

30. Which among the following state has decided to waive off 110 crore loans of over 25000 weavers?
a) UP
b) Andhra Pradesh
c) Tamilnadu
d) Karnataka
Ans: b


newGet Download Current Affairs Today Android App Now: Get Updated

sponsored links

sponsored links

0 comments:

Post a Comment