Monday, December 28, 2015

25-27 November 2015 Current Affairs Quiz

1. China’s................... has retained its position as World’s most powerful Supercomputer.
a) Tianhe-2
b) Tianhe-3
c)Tianhe-4
d) Tianhe-5
Ans: a
           
2. India and ........................... has signed draft MoU on passenger and cruise vessel movement.
a) Iran
b) Bangladesh
c) Iraq
d) Syria
Ans: b

3. Senior journalist died. Name him
a) Hemendra Nath
b) Hemendra Narain
c) Hemendra Naresh
d) Hemendra Narula
Ans: b

4. Union Government has approved....................crore rupees investment for infra boost in 102 AMRUT cities.
a) 1120
b) 2120
c) 3120
d) 4120
Ans: c

5. RAW former Chief died. Name him.
a) Sankaran Nath
b) Sankaran Narula
c) Sankaran Nigam
d) Sankaran Nair
Ans: d


6.  CCEA has approved disinvestment of ............. percent paid up equity capital in Coal India Limited.
a) 10
b) 11
c) 12
d) 13
Ans: a

7. RK Trivedi, the former ...................... Governor and CEC, died.
a) Karnataka
b) Maharashtra
c) Gujarat
d) UP
Ans: c

8. TCS and Intel has launched Centre of Excellence for IoT in which city?
a) Kochi
b) Bengaluru
c) Hyderabad
d) Chennai
Ans: c

9. Who was sworn-in as Bihar Chief Minister ?
a) Nitish Kumar
b) Sushil Modi
c) Lalu Yadav
d) Tejaswai Yadav
Ans: a

10. University of East London awarded honorary doctorate to whom among the following?
a) Ajay Amritraj
b) Akshay Amritraj
c) Abhay Amritraj
d) Ashok Amritraj
Ans: d

11. Who among the following has won Indiana FIDE Rating Chess Tournament?
a) Srishti Verma
b) Srishti Pujari
c)Srishti Pangat
d) Srishti Pandey
Ans: d

12. CCEA approved four rail line projects worth................crore rupees.
a) 6351
b) 7351
c) 8351
d) 9351
Ans: c

13. Union Cabinet approved ................... as additional foreign language in Kendriya Vidyalayas.
a) Hibru
b) Chinese
c) German
d) Polish
Ans: c

14. Indian cyclists has won .............. medals on the opening day of Track Asia Cup.
a) Three
b) Four
c) Five
d) Six
Ans: c

15. Who among the following has been appointed as President of ASSOCHAM?
a) Sunil Kanoria
b) Rana Kapoor
c) Sunil Kapoor
d) Sunil  Kapoor
Ans: a

16. ...................... was conferred with Disaster Risk Reduction Asia Champion honour by UN.
a) Karan Rijiju
b) Kiren Rijiju
c) Kamini Rijiju
d) Kanwal Rijiju
Ans: b

17. India and.................... has agreed to cooperate on intelligence sharing, border security.
a) Iran
b) Bangladesh
c) Iraq
d) Syria
Ans: b

18. .................................. was elected to Board of Governors of World Water Council.
a) Prithvi Raj Malhotra
b) Prithvi Raj Thakur
c) Prithvi Raj Chauhan
d) Prithvi Raj Singh
Ans: d

19. Who among the following has been  appointed as CEO of StanChart Bank India?
a) Zarin Daruwala
b) Ajay Kanwal
c) Vijay Kanwal
d) Ranjay Kanwal
Ans: a

20. Kosmos 2510, the first satellite of EKS (Tundra) system was launched by .....................
a) US
b) Russia
c) UK
d) China
Ans: b

21. Names of 2015 Presidential Medal of Freedom recipients was announced which included .......................
a) Yogi Berra and Steven Spielberg
b) Bobby Jindal and Steven Spielberg
c)Yogi Berra and Bobby Jindal
d) Kiarn Shaw and Steven Spielberg
Ans: a
           
22. Egypt and..................has signed deal to build a nuclear power plant in Egypt.
a) US
b) Russia
c) UK
d) China
Ans: b

23.  Who among the following has been  appointed Chief Justice of India?
a) Justice B S Thakur
b) Justice D S Thakur
c) Justice V S Thakur
d) Justice T S Thakur
Ans: d

24. ....................... Government has blocked social media platform on security grounds.
a) Iran
b) Bangladesh
c) Iraq
d) Syria
Ans: b

25. Uttar Pradesh Government has declared..............districts as drought-hit.
a) 40
b) 50
c) 60
d) 70
Ans: b

26. Intel has launched "Ek Kadam Unnati Ki Aur" initiative from ...................
a) Telangana
b) Hyderabad
c) Kerala
d) Karnataka
Ans: a

27. India and................... has inked MoU for cooperation in the field of Animal Health.
a) Afghanistan
b) Iran
c) Belgium
d) Vietnam
Ans: d

28. As per IEP released Global Terrorism Index 2015, India was the..........most affected by terrorism.
a) Fifth
b) Sixth
c) Seventh
d) Eighth
Ans: b

29. World Toilet Day was observed on ............ November with the theme Sanitation and Nutrition Published.
a) 16
b) 17
c) 18
d) 19
Ans: d

30. The ....... rd APEC Economic Leaders Summit was held at Manila.
a) 21
b) 22
c) 23
d) 24
Ans: c


newGet Download Current Affairs Today Android App Now: Get Updated

sponsored links

sponsored links

0 comments:

Post a Comment