Monday, December 28, 2015

28-30 November 2015 Current Affairs MCQ

1. Union Government has announced....New/Revised Schemes for Disabled Persons under the National Trust.
a) 7
b) 8
c)9
d) 10
Ans: d
           
2. The 13th ASEAN-India Summit held in.......................
a) Sri Lanka
b) Malaysia
c) Singapore
d) China
Ans: b

3.  India and ..................................... has signed 10 agreements on mutual co-operation.
a) Sri Lanka
b) Malaysia
c) Singapore
d) China
Ans: c

4. The 20th Anniversary of Dayton Peace Accord was observed on............November.
a) 24
b) 25
c) 26
d) 27
Ans: a

5. Who among the following has been appointed as Country President of Sodexo India On-site Services?
a) Ravi Gour
b) Rishi Gour
c) Raaj Gour
d) Rahul Gour
Ans: b

6.  Renowned labour economist passed away. Whats the name of economist?
a) BS Papola
b) RS Papola
c) TS Papola
d) US Papola
Ans: c

7. Distinguished football administrator died. Name him.
a) BR Govindarajan
b) SR Govindarajan
c) TR Govindarajan
d) UR Govindarajan
Ans: c

8. Writer and  Journalist...................passed away recently. Name him.
a) Mahip Singh
b) Mahip Thakur
c) Mahip Shah
d) Mahip Saini
Ans: a

9. Which country has conducted its first dedicated commercial satellite launch?
a) China
b) Japan
c) Russia
d) US
Ans: b

10. Who among the following has been  appointed as Chairperson of Target Olympic Podium Scheme?
a) Anjali Bhagwat
b) Anju Bobby George
c) Babita Phogat
d) Saina Nehwal
Ans: b

11. The 10th East Asia Summit was held in ......................
a) Sri Lanka
b) Malaysia
c) Myanmar
d) Nepal
Ans: b
           
12. Blue Revolution with an outlay of................crore rupees was proposed.
a) 1000
b) 2000
c) 3000
d) 4000
Ans: c

13.  The...............World Congress on Disaster Management was concluded in Visakhapatnam.
a) Second
b) Third
c) Fourth
d) Fifth
Ans: a

14. Who among the following has been  appointed CEO of Dish TV?
a) Abhay Kumar Kapoor
b) Ajay Kumar Kapoor
c) Arun Kumar Kapoor
d) Akshay Kumar Kapoor
Ans: c

15. Who among the following has been appointed as Executive Director to Asian Development Bank by Barack Obama?
a) Swati Patil
b) Swati Hasolkar 
c) Swati Dandekar 
d) Swati Mane 
Ans: c

16.  Who among the following was honoured with Ramnath Goenka Lifetime Achievement Award?
a) Arnab Goswami
b) Barkha Dutt
c) Shobha Dey
d) Kuldip Nayar
Ans: d

17. Who among the following has been appointed as Special Representative for Somalia and Head of UNSOM?
a) Nicholas Keating
b) Nicholas Kay
c) Michael Kay
d) Michael Keating
Ans: d

18. SEBI signed MoU with ............................. Securities and Exchange Commission on bilateral cooperation.
a) Bangladesh
b) Iran
c) Iraq
d) Pakistan
Ans: a

19. Who among the following has been appointed as strategic coach of Indian Men’s Hockey Team?
a) Rafael Van Gent
b) Roger Van Gent
c) Ross Van Gent
d) Rockey Van Gent
Ans: b

20. Marathi actor ..............................selected for Dinanath Mangeshkar award.
a) Prashant Salunke
b) Prashant Patil
c) Prashant Vaghle
d) Prashant Damle
Ans: d

21. World Robot Olympiad 2015 was held in which place?
a) Male
b) Delhi
c)Doha
d) Colombo
Ans: c
           
22. Sitting Rajya Sabha MP from ......................... Khekiho Zhimomi passed away.
a) Arunachal Pradesh
b) Nagaland
c) Manipur
d) Mizoram
Ans: b

23. National Milk Day was observed in India on............November.
a) 26
b) 27
c) 28
d) 29
Ans: a

24. International Day for the Elimination of Violence Against Women was observed on ......... November.
a) 25
b) 26
c) 27
d) 28
Ans: a

25. Noted Indian-Origin Businessman died. Name him.
a) Banwari Lal Mittal
b) Banwari Lal Shah
c) Banwari Lal Jha
d) Banwari Lal Moitra
Ans: a

26.  Who among the following has become the  first player to win ATP World Tour Finals for 4th consecutive time ?
a) Andy Murray
b) Novak Djokovic
c) Roger Federer
d) Rafael Nadal
Ans: b

27. India Juniors have won 8th Men's Junior Asia hockey cup by defeating  ..................
a) Sri Lanka
b) China
c) Malaysia
d) Pakistan
Ans: d

28. Which state government has signed 295 MoUs attracting 3.3 lakh crore rupees investment?
a) Rajasthan
b) Punjab
c) Haryana
d) Delhi
Ans: a

29. ....................... and South Australia has signed Sister-State Agreement.
a) Rajasthan
b) Punjab
c) Haryana
d) Delhi
Ans: a

30. Who among the following has been elected as President of FICCI?
a) Jyotsna Suri
b) Jyotsna Neotia
c) Harshavardhan Suri
d) Harshavardhan Neotia
Ans: d


newGet Download Current Affairs Today Android App Now: Get Updated

sponsored links

sponsored links

0 comments:

Post a Comment