Monday, December 28, 2015

7-9 November Current Affairs Quiz MCQ 2015

1. The Melbourne Mercer Global Pension Index report 2015  report has rated Denmark as the country with the best retirement system for the fourth consecutive year in 2015.
a) Republic of Korea
b) Denmark
c) New Zealand
d) Singapore
Ans: b
           
2. Swadhar Greh scheme was approved by......................Government for women in distress.
a) UP
b) Delhi
c) Haryana
d) Bihar
Ans: c

3.  The book "Smita Patil: A Brief Incandescence" was written by .............................  launched recently.
a) Maithili Rao
b) Maithili Ray
c) Maithili Rai
d) Maithili Rana
Ans: a

4. Apple has ordered to pay $............... million to University of Wisconsin for infringing patent .
a) 134
b) 234
c) 334
d) 434
Ans: b

5. ................... has assigned the Title Sponsorship of Indian Premier League.
a) Titan
b) Vivo
c) Volini
d) Puma
Ans: b

6. India has replaced ................. to emerge as Biggest Gold Consumer in World.
a) US
b) Japan
c) China
d) UK
Ans: c

7. ....................'s Curry King Lord Gulam Noon died recently.
a) US
b) Britain
c) Russia
d) Iran
Ans: b


8. ............................and Sri Lanka has begun Joint Naval Exercise SLINEX 2015 at Trincomalee.
a) Indonesia
b) India
c) Iran
d) Ireland
Ans: b

9. Who among the following was elected as first women President of Nepal?
a) Bidhya Devi Bhandari
b) Bidhya Devi Dhital
c) Bidhya Devi Sharma
d) Bidhya Devi Koirala
Ans: a

10. Which edition of SAF Games will be held in Guwahati and Shillongin February?
a) 10
b) 11
c) 12
d) 13
Ans: c

11. India and ..................... has signed MoU to conserve and publicize written heritage.
a) Germany
b) Russia
c)France
d) UK
Ans: c

12. Irish-born actress passed away recently. Name her.
a) Jaureen O’Hara
b) Naureen O’Hara
c) Laureen O’Hara
d) Maureen O’Hara
Ans: d

13.  Renowned marine biologist and the founder of Polar Biology in India died recently. Name him.
a) Syed Zahoor Siddiqui
b) Syed Zahoor Khan
c) Syed Zahoor Qasim
d) Syed Zahoor Makhdoom
Ans: c

14. Russia and..............have signed deal to avoid clashes between their air forces over Syrian skies.
a) UK
b) US
c) France
d) Turkey
Ans: b

15. Noted criminologist............................has won Paul H Appleby award by Indian Institute of Public Administration.
a) J Chockalingam
b) K Chockalingam
c) L Chockalingam
d) M Chockalingam
Ans: b

16.  NATO has launched military exercise Trident Juncture in which country?
a) Italy
b) France
c) Germany
d) Pakistan
Ans: a

17. Which state government has declared 33 percent quota for women in government jobs?
a) UP
b) Madhya Pradesh
c) Bihar
d) Chhatisgarh
Ans: b

18. ....................... will host South Asian Rugby 7’S Championship in 2016.
a) Sri Lanka
b) Jammu and Kashmir
c) Bangladesh
d) Bhutan
Ans: b

19. Which country will launch manned moon missions by 2029?
a) US
b) Britain
c) Russia
d) Iran
Ans: c

20. Government of................................ has declared 196 mandals as drought-hit.
a) Karnataka
b) Maharashtra
c) Andhra Pradesh
d) Kerala
Ans: c

21. Who among the following has been appointed as Chair of the IGN on UNSC reforms?
a) Sylvie Lucas
b) Sylvie Lykketoft
c)Morgens Lykketoft
d) Morgens Lucas
Ans: a
           
22. As per World Bank, India ranked.................in ease of doing business.
a) 110
b) 120
c) 130
d) 140
Ans: c

23. Union Government has constituted........................to simplify The Income Tax Act, 1961.
a) Shah Committee
b) Patel Committee
c) Gupta Committee
d) RV Easwar Committee
Ans: d

24. Which country has retained its top spot with the most business-friendly regulatory environments as per World Bank Doing Business 2016 report?
a) Republic of Korea
b) Denmark
c) New Zealand
d) Singapore
Ans: d

25. ....................... -based Saankhya Labs have developed ‘Pruthvi’ chip to power White-Fi devices.
a) Mumbai
b) Bengaluru
c) Chennai
d) Hyderabad
Ans: b

26.  The book "Dreaming Big: My Journey to Connect India" is an autobiography of whom?
a) Pranab Mukherjee
b) P Chidambaram
c) Sam Pitroda
d) Arun Jaitley
Ans: c

27. Which among the following company has appointed Anup Vikal as CFO?
a) Snapdeal
b) Flipkart
c) Amazon
d) Jabong
Ans: a

28. Global Iodine Deficiency Disorders Prevention Day was observed on ........ October.
a) 21
b) 22
c) 23
d) 24
Ans: a

29. Union Cabinet has approved agreement between India and..............on Maritime Transport.
a) Egypt
b) Malaysia
c) Greece
d) Netherland
Ans: a

30. Who among the following has been  named brand ambassador of Champions Tennis League team Raipur Rangers ?
a) Sachin Ramesh Tendulkar
b) Rahul Dravid
c) Anil Kumble
d) Saurav Ganguly
Ans: c


newGet Download Current Affairs Today Android App Now: Get Updated

sponsored links

sponsored links

0 comments:

Post a Comment