Monday, December 28, 2015

November 2015 10-12 Current Affairs MCQ

1. Which country has abandoned its decades old 'One Child Policy'?
a) China
b) Japan
c) South Korea
d) North Korea
Ans: a
           
2. Defence Acquisition Council cleared military projects worth over.............. crore rupees.
a) 10000
b) 11000
c) 12000
d) 13000
Ans: c

3. Saudi blogger............................awarded 2015 Sakharov Prize for Freedom of Thought.
a) Raif Badawi
b) Saif Badawi 
c) Kaif Badawi
d) Zaif Badawi
Ans: a

4. HCL Technologies acquired CRM services firm PowerObjects for...............crore rupees.
a) 199
b) 299
c) 399
d) 499
Ans: b

5. Air Marshal............................has taken over as Maintenance Head of IAF.
a) Virender Mohan Rao
b) Virender Mohan Khanna
c) Virender Mohan Khan
d) Virender Mohan Kanav
Ans: b

6. .................... Government has signed MoU to set up bio-ethanol refinery.
a) Punjab
b) Kerala
c) Tamil Nadu
d) Karnataka
Ans: a

7. Hero Group founder...........................................died recently.
a) BrijratnaLall Munjal
b) Brijmohan Lall Munjal
c) Brijram Lall Munjal
d) Brijpawan Lall Munjal
Ans: b

8. .......................... and BSNL was partnered to set up 100 WiFi hotspots in rural India.
a) Facebook
b) Google
c) Twitter
d) Instagram
Ans: a

9. Who among the following has been appointed as its news Executive Director of Reserve Bank of India?
a) Ajay Singhal
b) Dinesh Singhal
c) Raman Singhal
d) Deepak Singhal
Ans: d

10. First International Film Festival for the persons with disabilities will be held in.................
a) Delhi
b) Goa
c) Mumbai
d) Bangalore
Ans: a

11. Former..........................Cricketer Tom Graveney died recently.
a) England
b) Australia
c) West Indies
d) Zimbabwe
Ans: a
           
12. ...................and TASK has signed MoU to ensure cloud technology in Telangana colleges.
a) Infosys
b) Wipro
c) TCS
d) IBM
Ans: d

13. Who among the following has been appointed as Chairman of CBEC?
a) Najib Siddiqui
b) Najib Shah
c) Najib Joshi
d) Najib Mehta
Ans: b

14. .......................... India signed three years partnership with Sports Authority of India.
a) Kabbaddi
b) Boxing
c) Hockey
d) Football
Ans: c

15. Who among the following has  been ranked World No 2 in boxing ?
a) Shiva Thapa
b) Samar Thapa
c) Sundar Thapa
d) Shami Thapa
Ans: a

16. ................................ has won women's doubles title of Singapore Open.
a) Sania Mirza-Garbine Muguruza
b) Sania Mirza-Carla Suarez Navarro 
c) Sania Mirza-Martina Hingis
d) Garbine Muguruza-Carla Suarez Navarro
Ans: c

17. Eminent archaeologist..................................passed away recently.
a) A.N. Misra
b) B.N. Misra
c) P.N. Misra
d) V.N. Misra
Ans: d

18. American actor......................passed away recently.
a) Al Munaro
b) Al Molinaro
c) Al Pacino
d) Al Solano
Ans: b

19. Activist............................has been selected for New York Global Leaders Dialogue Humanitarian Award.
a) Sury Chandra
b) Lenin Raghuvanshi
c) Kailash Satyarthi
d) Bindeshwar Pathak
Ans: d

20. Which among the following country has reopened reopened its Consulate General in Mumbai after four decades?
a) South Africa
b) Egypt
c) Norway
d) South Korea
Ans: c

21. ..................HC asked Union Government to enforce AFSPA 1958 in Garo Hills region.
a) Manipur
b) Mizoram
c)Meghalaya
d) Maharashtra
Ans: c
               
22. Who among the following has taken over as CMD of Mahanadi Coalfields Limited?
a) AK Jha
b) PK Jha
c) SK Jha
d) DK Jha
Ans: a

23.  MHRD constituted............................committee to draft New Education Policy.
a) ASR Subramanian
b) BSR Subramanian
c) HSR Subramanian
d) TSR Subramanian
Ans: d

24. Which country has won Rugby World Cup for record third time?
a) Australia
b) New Zealand
c) West Indies
d) South Africa
Ans: b

25. Ruling Justice and Development Party (AKP) won majority in Parliamentary elections of..........................
a) UK
b) Tunisia
c) Turkey
d) Russia
Ans: c

26. ...................... signed MoU with China to ease fuel crisis.
a) UK
b) US
c) Tibet
d) Nepal
Ans: d

27. Who among the following has won the Presidential Elections of Tanzania?
a) John Pombe Magufuli
b) Jim Pombe Magufuli
c) Jackey Pombe Magufuli
d) Joy Pombe Magufuli
Ans: a

28. Who among the following has won silver in men's club throw F51 event of IPC Athletics World Championships?
a) Vijay Kumar
b) Shushil Yadav
c) Amit Kumar 
d) Abhijit Sinha
Ans: c

29. India-Africa Forum Summit 2015 was held in....................
a) Kochi
b) New Delhi
c) Chennai
d) Bangalore
Ans: b

30. Who among the following has been appointed as Managing Director of BlackBerry India?
a) Narendra Nair
b) Narendra Nayak
c) Narendra Narula
d) Narendra Nath
Ans: b


newGet Download Current Affairs Today Android App Now: Get Updated

sponsored links

sponsored links

0 comments:

Post a Comment