Monday, December 28, 2015

November 2015 19-21 Current Affairs Quiz MCQ

1. Hero MotoCorp patriarch and doyen of Indian two-wheeler industry, ........................,passed away.
a) Brijmohan Lall Sanyal
b) Brijmohan Lall Munjal
c)Brijmohan Lall Agrawal
d) Brijmohan Lall Dahal
Ans: b
           
2. Which among the following won record third Rugby World Cup?
a) Australia
b) New Zealand
c) France
d) Spain
Ans: b

3.  Who among the following was beaten by Sania Mirza -Martina Hingis to make the title round of the BNP Paribas WTA Finals?
a) Hao-Ching Chan and Yung-Jan Chan
b) Garbine Muguruza and Carla Suarez Navarro
c) Andrea Hlavackova and Lucir Hradecka
d) Andrea Hlavackova and Hao-Ching Chan
Ans: a

4. Khel Ratna will be conferred posthumously on former footballer Late .......................
a) Ram Bahadur Chetri
b) Shyam Bahadur Chetri
c) Balram Bahadur Chetri
d) Ghanshyam Bahadur Chetri
Ans: a

5.  Facebook and BSNL has partnered to set up 100 WiFi hotspots in rural India.
a) BSNL
b) MTS
c) MTNL
d) Reliance Communications
Ans: a

6. British bank Barclays has announced the appointment of .......................... former JP Morgan investment banker as its new chief executive.
a) James Staley
b) Jackey Staley   
c) John Staley
d) Joy Staley
Ans: a

7. India and .................have signed a MoU to conserve, develop and publicize written heritage at the National Library in Kolkata.
a) China
b) Spain
c) France
d) US
Ans: c

8. Which state government has decided to provide 33 percent reservation to women in government jobs?
a) MP
b) UP
c) Bihar
d) Rajasthan
Ans: a

9. The Union Government has constituted................................. Committee to simplify The Income Tax Act, 1961.
a) AV Easwar
b) CV Easwar
c) SV Easwar
d) RV Easwar
Ans: d

10. Who among the following has won Mexican Grand Prix?
a) Nico Rosberg
b) Valtteri Bottas
c) Lewis Hamilton
d) Sebastian Vettel
Ans: a
11. The 191 UNGA-members have voted a resolution condemning US embargo on ....................
a) Russia
b) Kuwait
c)Sweden
d) Cuba
Ans: d

                                                             
12. Who among the following has won European Union’s prestigious Sakharov Prize for human rights for year 2015?
a) Rafique Badawi
b) Raif Badawi
c) Rafi Badawi
d) Rasool Badawi
Ans: b

13. Who among the following has won silver in men's club throw F51 event of IPC Athletics World Championships?
a) Amit Kumar
b) Amar Kumar
c) Ankit Kumar
d) Akshay Kumar
Ans: a

14. India-Africa Forum Summit 2015 was held in ....................
a) New Delhi
b) Mumbai
c) Chennai
d) Kolkata
Ans: a

15. Who among the following has been elected as President of Tanzania?
a) Edward Lowassa
b) Chama Cha Mapinduzi
c) John Pombe Magufuli
d) Jim Pombe Magufuli
Ans: c

16.  Which language has become third most common language in Parliament of Canada?
a) Punjabi
b) Hindi
c) Gujarati
d) Spanish
Ans: a

17. An Indian Coast Guard Ship Arinjay was commissioned in .................
a) Vishakhapattnam
b) Chennai
c) Kochi
d) Madurai
Ans: c

18. National Tribal Crafts Mela Aadishilp-2015 has begun in.....................
a) New Delhi
b) Mumbai
c) Chennai
d) Bangalore
Ans: a

19. Who among the following will be appointed Tata Motors’ global brand ambassador?
a) Rafael Nadal
b) Lionel Messi
c) Ronaldinho
d) Christiano Ronaldo
Ans: b

20. Which among the following will merge Sistema Shyam Tele with itself?
a) BSNL
b) MTS
c) MTNL
d) Reliance Communications
Ans: d

21. World Bank announced that India ranked..................out of the 189 countries surveyed in terms of ease of doing business for domestic firms.
a) 110
b) 120
c)130
d) 140
Ans: c
           
22. ................will host South Asian Rugby 7’S Championship in 2016.
a) Nepal
b) Bhutan
c) Jammu and Kashmir
d) Srilanka
Ans: c

23.  Who among the following has been elevated as SBI Managing Director?
a) A K Gupta
b) D K Gupta
c) P K Gupta
d) R K Gupta
Ans: c

24. Citibank has appointed ..............................as Chief Economist for India.
a) Samiran Chakraborty
b) Samiran Ghosh
c) Samiran Roy
d) Samiran Ganguli
Ans: a

25. Who was appointed as Chair of the IGN on UNSC reforms?
a) Courtenay Rattray
b) Courtenay Lucas
c) Sylvie Lucas
d) Sylvie Rattray
Ans: c

26.  Economic affairs secretary........................ has been nominated on RBI Central Board.
a) Shaktikanta Ghosh
b) Shaktikanta Das
c) Shaktikanta Ganguly
d) Shaktikanta
Ans: b

27. National Unity Day was observed across India on............October.
a) 28
b) 29
c) 30
d) 31
Ans: d

28. Who among the following has been elected as 54th speaker of US House of Representatives?
a) Paul Walker
b) Paul Rhonde
c) Paul Ryan
d) Paul Reshyaz
Ans: c

29. Which among the following state will set up bio-ethanol refinery?
a) Rajasthan
b) Uttarakhand
c) Haryana
d) Punjab
Ans: d

30. Who among the following has taken over the charge of Chairman-cum-Managing Director of Mahanadi Coalfields Ltd?
a) Anil Kumar Jha
b) Abhay Kumar Jha
c) Akshay Kumar Jha
d) Amit Kumar Jha
Ans: a


newGet Download Current Affairs Today Android App Now: Get Updated

sponsored links

sponsored links

0 comments:

Post a Comment