Monday, December 28, 2015

November 4-6 Current Affairs Quiz MCQ

1. Union Cabinet has approved treaty between India and..................on Mutual Legal Assistance in criminal matters.
a) Maldives
b) Malaysia
c) Bangladesh
d) Sri Lanka
Ans: a
           
2. Which among the following company has announced to acquire Noah Consulting for 70 Million US dollars?
a) Cognizant
b) Infosys
c) TCS
d) Wipro
Ans: b

3. Indian Immunologicals Ltd has opened 250 crore rupees multi-purpose facility near  which city?
a) Chennai
b) Kochi
c) Bangalore
d) Hyderabad
Ans: d

4. Who among the following has been elected as the President of Guatemala?
a) Sandra Morales
b) Sandra Torres
c) Jimmy Torres
d) Jimmy Morales
Ans: d

5. Who among the following has won silver medal in Archery World Cup Final?
a) Anjali Bhagvat
b) Vijay Kumar
c) Rohit Dhavan
d) Deepika Kumari
Ans: d

6.  Which two states have lifted ban on Maggi Noodles?
a) Karnataka and Gujarat
b) Kerala and Gujarat
c) Tamilnadu and Gujarat
d) Andhra Pradesh and Gujarat
Ans: a

7. …………..Government announced 50,000 rupees monthly pension to Yash Bharti awardees.
a) MP
b) UP
c) Bihar
d) Rajasthan
Ans: b

8. Who among the following has retired from all forms of International Cricket recently?
a) Virendra Sehwag
b) VVS Laxman
c) MS Dhoni
d) Ashish Nehra
Ans: a

9. Global Maternal Newborn Health Conference 2015 was held in which city?
a) Costa Rica
b) Mexico City
c) Singapore
d) Hong Kong
Ans: b

10. Reliance Capital Asset Management has signed agreement to acquire Goldman Sachs mutual funds business in India for……..crore rupees.
a) 143
b) 243
c) 343
d) 443
Ans: b

11. Union Government has increased import duty on wheat to ........% from 10% in 2015-16.
a) 15
b) 25
c) 35
d) 45
Ans: b
           
12. Which among the following country has beaten India to win Sultan of Johor Cup Hockey tournament?
a) Malaysia
b) Australia
c) Great Britain
d) Germany
Ans: c

13.  Which among the following has been elected as non-permanent members of UNSC?
a) Egypt, Japan
b) Senegal, Ukraine
c) Uruguay
d) All of the above
Ans: d

14. Who among the following has won 2015 Shanghai Rolex Masters tennis title?
a) Roger Federer
b) David Ferrer
c) Novak Djokovic
d) Jo-Wilfried Tsonga
Ans: c

15. Which among the following of India has won 2015 Vietnam Open Tennis Trophy?
a) Sania Mirza
b) Saketh Myneni
c) Mahesh Bhupati
d) Laendar Paes
Ans: b

16.  Law and Justice Party has won ...............’s Parliamentary Elections 2015.
a) Switzerland
b) Poland
c) Thailand
d) Singapore
Ans: b

17.  World Statistics Day was observed across the world on..........October.
a) 20
b) 21
c) 22
d) 23
Ans: a

18. Justice Vaiphei has been appointed as the acting Chief Justice of the .................... High Court.
a) Delhi
b) Guwahati
c) Allahabad
d) Lucknow
Ans: b

19. Who among the following has been appointed as the president of All India Council of Sports constituted by Union Ministry of Youth Affairs & Sports?
a) Prof B K Malhotra
b) Prof D K Malhotra
c) Prof V K Malhotra
d) Prof M K Malhotra
Ans: c

20. Which among the following bank has appointed Samiran Chakraborty as Chief Economist for India?
a) HSBC Bank
b) Citibank
c) Standard Chartered Bank
d) Bank of America
Ans: b

21. First World Indigenous Games has begun in which country?
a) Russia
b) Spain
c) Brazil
d) China
Ans: c
           
22. IOC honorary member died recently. Name him.
a) AjayKumar
b) Akshay Kumar
c) Abhay Kumar
d) Ashwini Kumar
Ans: d

23.  Who among the following has won 17th International Frederic Chopin Piano competition in Poland?
a) Seong-Jin Xyo
b) Seong-Kim Cho
c) Seong-Jin Cho
d) Seong-Long Cho
Ans: c

24. Maharashtra Government has declared………………villages as drought-hit.
a) 4,708
b) 14,708
c) 24,708
d) 34,708
Ans: b

25. Veteran Kannada film-maker passed away. Name him.
a) KSL Swamy
b) G. V. Iyer
c) M. R. Vittal
d) K. R. Vittal
Ans: a

26. Indian shuttler......................was defeated by Li Xuerui in 2015 Denmark Open final?
a) Saina Nehwal
b) PV Sindhu
c) Aditi Chauhan
d) Tanvie Hans
Ans: b

27. Which among the following state NCC Directorates has won the Raksha Mantri Overall Champions trophy?
a) Punjab
b) Haryana
c) Himachal Pradesh
d) Chandigarh
e) All of the above
Ans: e

28. Which among the following renowned Egyptian writer has died recently?
a) Gamal al-Ghitani
b) Gamal Abd el-Nasser
c) Jamal al-Ghitani
d) Jamal Abd el-Nasser
Ans: a

29. Who among the following has been appointed as AIFF’s Advisor?
a) Subrata Paul
b) Robin Singh
c) Baichung Bhutia
d) Sunil Chhetri
Ans: c

30. FIFA has suspended.....................Football Association.    
a) Kuwait
b) Pakistan
c) Iran
d) Afghanistan
Ans: a


newGet Download Current Affairs Today Android App Now: Get Updated

sponsored links

sponsored links

0 comments:

Post a Comment