Tuesday, June 23, 2015

28-31 May Current Affairs Quiz MCQ

1.  Who among the following has qualified for the Rio Olympics 2016 through one of the Olympic quotas?
a) Aparna Popat
b) Pinki Kumari
c)Vijay Kumar
d) Abhinav Bindra
Ans: - D

2. West Bengal has appointed.......................as the first transgender principal at a college.
a) Poorabi Bandopadhyay
b) Manasvi Bandopadhyay
c) Manabi Bandopadhyay
d) Shraboni Bandopadhyay
Ans: - C

3.  Who among the following was amongst Forbes world’s 100 most powerful women?
a) Arundhati Bhattacharya
b) Chanda Kochhar
c) Kiran Mazumdar-Shaw
d) All the above
Ans: - D

4.  UK telecom major Vodafone has sold its 4.2% stake to Bharti Enterprises Pvt Ltd for............... million.
a) $100
b) $200
c) $300
d) $400
Ans: - B
               
5. Recently a.........magnitude earthquake striked off  in Japan.
a) 6.8
b) 7.8
c) 8.8
d) 9.8
Ans: - B

6. RBI has issued draft guidelines on mobility cards to travel without cash in metros, buses and taxis carrying prepaid cards with value up to Rs............
a) 1000
b) 2000
c) 3000
d) 4000
Ans: - B

7. Gurpreet Singh has become India's...........shooter to qualify for the 2016 Rio Olympic Games.
a) Second
b) Third
c) Fourth
d) Fifth
Ans: - D

8. Who among the following was elected as vice-President of the Asian Athletics Association?
a) Lalit Bhanot
b) Sumit Bhanot
c) Amit Bhanot
d) Ronit Bhanot
Ans: - A

9.  Who among the following has been inducted into BCCI's high-powered advisory panel?
a) VVS Laxman
b) Sourav Ganguly
c) Sachin Tendulkar
d) All of the above
Ans: - D

10. Who among the following famous scientist has been appointed as DG of DRDO?
a) Elvis Christopher
b) Princeton Christopher
c) Slimshan Christopher
d) Selvin Christopher
Ans: - D

11. Nobel peace prize winning organisation "Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons" has destroyed.......%of the global chemical weapons stockpile.
a) 80
b) 90
c) 100
d) 110
Ans: - B

12.  Who among the following has been cfowned  ‘Maharaja of Mysuru’?
a) Yaduveer Krishnadatta Chamaraja Wodeyar
b) Yaduveer Gopal Raj Urs
c) Yaduveer Abhijeet Chamaraja
d) Yaduveer Pramod Chamaraja
Ans: - A

13.  Who among the following was appointed as the new adviser in Niti Aayog for five years?
a) Alok Kumar and Jitendra Kumar
b) Anna Roy and Jitendra Kumar
c) Anna Roy and Alok Kumar
d) Alok Kumar and Ravindra Kumar
Ans: - A

14. The Reserve Bank of India has reduced the policy repo rate under the liquidity adjustment facility from 7.5 % to.............%.
a) 7.40
b) 7.30
c) 7.25
d) 7.15
Ans: - C

15. Sepp Blatter began his.............term as Fifa President in defiant mood.
a) Third
b) Fourth
c) Fifth
d) Sixth
Ans: - C

16. Which among the following state will host Paragliding World Cup 2015?
a) Delhi
b) Haryana
c) Punjab
d) Himachal Pradesh
Ans: - D

17. Which among the following company has become the first Indian company to join RE100 Renewable Energy Campaign?
a) Wipro
b) TCS
c) Infosys
d) Cognizant
Ans: - C

18. Which among the following company has announced to become carbon neutral?
a) Wipro
b) TCS
c) Infosys
d) Cognizant
Ans:  - C

19. UK telecom major Vodafone has sold its................stake to Bharti Enterprises Pvt Ltd for $200 million.
a) 2.2%
b) 3.2%
c) 4.2%
d) 5.2%
Ans: - C

20. Recently a 7.8-magnitude earthquake striked off  in which country?
a) Pakistan
b) Malaysia
c) Japan
d) China
Ans: - C

21. Finance Minister Arun Jaitely has inaugurated Indigenous New Bank Note printing lines at Security Paper Mill in which city?
a) Aurangabad
b) Hoshangabad
c) Muradabad
d) Ghaziabad
Ans: - B

22. President Pranab Mukherjee has recently visited which country?
a) Singapore
b) Spain
c) Sweden
d) Slovakia
Ans: - C

23. Finance Minister Arun Jaitley has raised service tax from 12.36 % (including education cess) to.........%.
a) 13
b) 14
c) 15
d) 16
Ans: - B

24. Who among the following was appointed as the new chairman and managing director of Engineers India Ltd?
a) Sanjay Gupta
b) Santosh Gupta
c) Samar Gupta
d) Sachin Gupta
Ans: - A

25. Who among the following has been named England cricketers of the year?
a) Joe Root
b) Charlotte Edwards
c) Only B
d) A & B
Ans: - D

26. Who among the following was appointed as Chairman of JPC on Land Acquisition Amendment Bill, 2015?
a) SS Purwaha
b) A K Ahluwalia
c) A K Purwaha
d) SS Ahluwalia
Ans: - D

27. Who among the following was elected as eighth President of Micronesia?
a) Peter M Christian
b) John M Christian
c) George M Christian
d) Max M Christian
Ans: - A

28. Which among the following country has outspaced China as GDP Rises by 7.5% in Q4?
a) India
b) UK
c) US
d) Russia
Ans: - A

29. Who among the following was appointed as the new director of the Vikram Sarabhai Space Centre?
a) Dr. K. Sivan
b) M.S. Dathan
c) M.S. Sivan
d) Dr. K. Dathan
Ans: - A

30. Who among the following acttres died recently who was famous for her role as Baa in television show Kyuki Saas Bhi Kabhi Bahu Thi?
a) Sudha Shivpuri
b) Shobha Shivpuri
c) Seema Shivpuri
d) Sarita Shivpuri
Ans: - A


Also read :

Sunday, June 21, 2015

25-27 May Current Affairs Quiz MCQ

1.  Who among the following has been sworn-in as the 16th Governor of Tripura?
a) Mukul Sangma
b) V Shanmuganathan
c) Tathagata Roy
d) Padmanabh Balkrishna Acharya
Ans: - C

2. MUDRA banks have partnered with how many regional coordinators to reach small entrepreneurs?
a) 17
b) 18
c) 19
d) 20
Ans: - C

3.  Who among the following has been appointed as CMD of National Fertilizers Ltd?
a) Saroj Yadav
b) Rajesh Kumar
c) Manoj Mishra
d) Neeru Abrol
Ans: - C

4. Who among the following was the CEAT Special Performance of the Year Award 2015?
a) Kumar Sangakkara
b) Ajinkya Rahane
c) Hashim Amla
d) Rohit Sharma
Ans: - D

5. Who among the following was named CEAT International Cricketer of the Year?
a) Kumar Sangakkara
b) Ajinkya Rahane
c) Hashim Amla
d) Rangana Herath
Ans: - A

6.  Who among the following was named as the CEAT Indian Cricketer of the Year 2015?
a) Kumar Sangakkara
b) Ajinkya Rahane
c) Hashim Amla
d) Rangana Herath
Ans: - B

7.  Who among the following was conferred with the CEAT International Lifetime Achievement Award 2015?
a) Kapil Dev
b) Sachin R Tendulkar
c) Rahul Dravid
d) Saurav Ganguly
Ans: - A

8. Who among the following was conferred with the CEAT International Batsman of the Year  2015?
a) Kieron Pollard
b) Dwayne Bravo
c) Rangana Herath
d) Hashim Amla
Ans: - D

9. Who among the following was conferred with the CEAT International Bowler of the Year  2015?
a) Kieron Pollard
b) Dwayne Bravo
c) Rangana Herath
d) Hashim Amla
Ans: - C

10.  Who among the following has won two gold medals at world junior championship?
a) Harpreet Kaur
b) Manpreet Kaur
c) Harsheep Kaur
d) Mandeep Kaur
Ans: - D

11. Australia New Zealand Banking Group will open.............more branches in India by 2016.
a) One
b) Two
c) Three
d) Four
Ans: - B

12.  How many Indians are amongst Forbes world’s 100 most powerful women?
a) Two
b) Three
c) Four
d) Five
Ans: - C

13. Who among the following was honoured with the most valuable player in the Indian Premier League 2015?
a) Dwayne Bravo
b) Andre Russell
c) Rohit Sharma
d) David Warner
Ans: - B

14. Who among the following was honoured with Purple Cap in the Indian Premier League 2015?
a) Dwayne Bravo
b) Andre Russell
c) Rohit Sharma
d) David Warner
Ans: - A

15.  Who among the following was honoured with Orange Cap in the Indian Premier League 2015?
a) Dwayne Bravo
b) Andre Russell
c) Rohit Sharma
d) David Warner
Ans: - D

16.  Who among the following was conferred with the CEAT T20 Player of the Year 2015?
a) Kieron Pollard
b) Dwayne Bravo
c) Rangana Herath
d) Hashim Amla
Ans: - B

17. Who among the following was conferred with the CEAT Popular Choice award 2015?
a) Kieron Pollard
b) Dwayne Bravo
c) Rangana Herath
d) Hashim Amla
Ans: - A

18. Ministry of Food Processing Industries had sanctioned a Mega Food Park in which state?
a) West Bengal
b) Assam
c) Gujarat
d) UP
Ans: - B

19. Which Indian state has appointed Manabi Bandopadhyay as the first transgender principal at a college?
a) West Bengal
b) UP
c) MP
d) Sikkim
Ans: - A

20. As per UN report, which country has topped  in World Hunger list?
a) India
b) China
c) Somalia
d) Kenya
Ans: - A

21. Who among the following was sworn-in as the governor of Mizoram?
a) Nirbhay Sharma
b) Lal Thanhawla
c) Keshari Nath Tripathi
d) Vakkom Purushothaman
Ans: - A

22. Nobel Awardee mathematician John Forbes Nash Jr. died recently. Which film was based on him?
a) A beautiful mind
b) Life is beautiful
c) Pursuit of Happiness
d) Miracle happens
Ans: - A

23. Nico Rosberg has won Monaco Grand Prix of Formula One. He is from..............
a) Germany
b) Spain
c) US
d) UK
Ans: - A

24. An Indian film Masaan has won critics prize at........Cannes film festival.
a) 66
b) 67
c) 68
d) 69
Ans: - C

25. Who among the following has been appointed cabinet secretary by PM Narendra Modi?
a) BK Sinha
b) DK Sinha
c) PK Sinha
d) UK Sinha
Ans: - C

26. Which government has decided to withdraw the Armed Forces Special Powers Act, 1958 from the remaining areas of the state?
a) Assam
b) Tripura
c) West Bengal
d) Sikkim
Ans: - B

27. A satellite tracking system has been set up to check forest fires during summers in which state?
a) West Bengal
b) Himachal Pradesh
c) Gujarat
d) UP
Ans: - A

28. State-run Corporation Bank has cut base rate by 0.25 percentage point to ........... per cent
a) 3
b) 4
c) 5
d) 10
Ans: - D

29. Central government has  cleared 21 FDI proposals worth Rs..........crore.
a) 280
b) 281
c) 282
d) 283
Ans: - A

30. Who among the following was conferred with the CEAT Domestic Cricketer of the Year award 2015?
a) Suresh Raina
b) MS Dhoni
c) Rohit Sharma
d) R Vinay Kumar
Ans: - D



Saturday, June 20, 2015

22-24 May 2015 Current Affairs Quiz MCQ

1. BSE has dropped which company from Sensex recently?
a) Tata Power
b) Lupin
c) Tata Motors
d) Amtek Auto
Ans: - A

2. Which among the following company will join RE100 global RENEWABLE ENERGY campaign?
a) Infosys
b) TCS
c) Wipro
d) Cognizant
Ans: - A

3.  Who among the following has recently resigned to make way for Jayalalithaa to take over as Tamil Nadu chief minister?
a) Knimojhi Ramesh
b) A Raja
c) O Panneerselvam
d) M Karunanidhi
Ans: - C

4. World's largest steel maker ArcelorMittal and..............has inked a pact to jointly set up a steel plant in India for the fast growing automotive sector.
a) SAIL
b) BHEL
c) Tata Steel Plant
d) NTPC

Ans: - A
5. The United Nations has observed the International Day for Biological Diversity on .............. May.
a) 20
b) 21
c) 22
d) 23
Ans: - C

6. Who among the following has become the first Sikh mayor in United Kingdom’s Wokingham Borough Council?
a)  Harvinder Singh Batth
b) Parvinder Singh Batth
c) Ravinder Singh Batth
d) Narender Singh Batthc
Ans: - B

7. Tathagata Roy has been sworn-in as the ........ governor of Tripura?
a) 13
b) 14
c)15
d) 16
Ans: - D

8. Who among the following Nobel Awardee mathematician died recently?
a) John Forbes Nash Jr.
b) Jim Forbes Nash Jr.
c) Jackey Forbes Nash Jr.
d) Joy Forbes Nash Jr.
Ans: - A

9.  Which among the following team has won the Indian Premier League 2015?
a) Mumbai Indians
b) Chennai Super Kings
c) King XI Punjab
d) Rajasthan Royals
Ans: - A

10. Which bank has tied up with MasterCard to launch three cards and also two new banking solutions for card holders?
a) SBI
b) PNB
c) Bank of India
d) Bank of Baroda
Ans: - C

11. Who among the following has been nominated by President Barack Obama to the National Council on the Humanities?
a) Akhil Kumar
b) Akhil Amar
c) Akhil Abhay
d) Akhil Ajay
Ans: - B

12. Finance Ministry has sanctioned Rs....................crore fuel subsidy for IOC and  BPCL.
a) 2,223
b) 3,223
c) 4,223
d) 5,223
Ans: - D

13. India-Singapore bilateral naval exercise.....................has commenced in Singapore.
a) SIMBEX-13
b) SIMBEX-14
c) SIMBEX-15
d) SIMBEX-16
Ans: - C

14. Which Indian film has won critics prize at 68th Cannes film festival?
a) Maham
b) Mahasangram
c) Mashal
d)  Masaan
Ans: - D

15. Who among the following 11-year old Indian-American has been created record by graduating from California College?
a) Tanishq Abraham
b) Mushtaq Abraham
c) Akhlaque Abraham
d) Farooque Abraham
Ans: - A

16. Who among the following has won Man of the Match in the Indian Premier League 2015?
a) Dwayne Bravo
b) Andre Russell
c) Rohit Sharma
d) Mahendra Singh Dhoni
Ans: - C

17. Who among the following has won Player of the Tournament in the Indian Premier League 2015?
a) Dwayne Bravo
b) Andre Russell
c) Rohit Sharma
d) Mahendra Singh Dhoni
Ans: - B

18.  Mumbai Indians won the Indian Premier League 2015 by defeating which team?
a) Kolkata Night Riders
b) Chennai Super Kings
c) King XI Punjab
d) Rajasthan Royals
Ans: - A

19. An IAF's Mirage............ jet landed on the Yamuna expressway in runway trial.
a) 1000
b) 2000
c) 3000
d) 4000
Ans: - B

20. Which state government will sign pact with ZTEsoft for smartcity projects?
a) Delhi
b) Maharshtra
c) Gujarat
d) West Bengal
Ans: - C

21. IRCTC has partnered with.................to provide deals and offers to customers.
a) mylala
b) mywala
c) mygala
d) mydala
Ans: - D

22. Who among the following Indian has been chosen posthumously for UN's prestigious Dag Hammarskjold Medal?
a) Lance Naik Nand Ram
b) Raju Joseph
c) A & B
d) B
Ans: - C

23. The world's biggest gold producer...............has set up a gold sector fund along with the ancient Silk Road which is expected to raise $16.1 billion.
a) US
b) China
c) India
d) Australia
Ans: - B

24. Central government has  cleared how many FDI proposals worth Rs 281 crore?
a) 19
b) 20
c) 21
d) 22
Ans: - C

25. Who among the following has won Monaco Grand Prix of Formula One?
a) Sebastian Vettel
b) Nico Rosberg
c) Lewis Hamiltion
d) Graham Hill
Ans: - B

26. On the first anniversary of NDA government, Prime Minister Narendra Modi has launched........................
a) Desh TV
b) Kheti TV
c) Kisan TV
d) Krishi TV
Ans: - C

27. Tamil Nadu Chief Minister J Jayalalithaa has approved Rs .............. crore for welfare schemes.
a) 1,500
b) 1,600
c) 1,700
d) 1,800
Ans: - D

28. Jayalalithaa has been sworn in as Tamil Nadu Chief Minister for................time.
a) Third
b) Fourth
c) Fifth
d) Sixth
Ans: - C

29. Which among the following has won Internet.org attracts 8 lakh users in India?
a) Facebook
b) Instagram
c) Twitter
d) Google+
Ans: - A

30. Which among the following bank has launched voice password facility for phone banking?
a) Yes Bank
b) Axis Bank
c) HDFC Bank
d) ICICI Bank
Ans: - D


Also read : 

Friday, June 19, 2015

19-21 may 2015 Current Affairs Quiz MCQ

1.  Gagan Narang has bagged bronze medal in the 50m Rifle Prone Event of the ISSF World Cup?
a) Gold
b) Silver
c) Bronze
d) None of These
Ans: - C

2. Who among the following has won Women's doubles in Rome Masters 2015?
a) Maria Sharapova and Carla Suarez Navarro
b) Timea Babos and Kristina Mladenovic
c) Timea Babos and Carla Suarez Navarro
d)  Maria Sharapova and Kristina Mladenovic
Ans: - B

3. Who among the following has won Men's doubles in Rome Masters 2015?
a) M. Granollers and D. Marrero
b) P. Cuevas and M. Lopez
c) M. Granollers and M. Lopez
d) P. Cuevas  and D. Marrero
Ans: - D

4.  India has granted $ 1 billion credit to..................for infrastructure development.
a) Singapore
b) Mongolia
c) Malaysia
d) Kenya
Ans: - B

5. Infosys will open first overseas campus in which country?
a) Germany
b) China
c) Spain
d) US
Ans: - B

6. Which edition of  National Conference on Nuclear Energy was held in New Delhi?
a) 4
b) 5
c) 6
d) 7
Ans: - C

7. ...................... Jio Infocomm has signed a pact with Chinese firm Huawei for sourcing various 4G devices.
a) Tata
b) Reliance
c) Bharti
d) Infosys
Ans: - B

8. Indian Navy's latest anti-submarine warfare....................was launched in India's defence preparedness.
a) INS Kamorta
b) INS Vikramaditya
c) INS Kavaratti
d) INS Sardar Patel
Ans: - C

9.  Who among the following has been sworn-in as the Governor of Meghalaya?
a) Mukul Sangma
b) V Shanmuganathan
c) Tathagata Roy
d) Deepak Gupta
Ans: - B

10. World's oldest comatose patient died. She was a former nurse and was brutally sexually assaulted by a ward boy. Name her.
a) Akriti Shanbaug
b) Arunima Shanbaug
c) Aruna Shanbaug
d) Taruna Shanbaug
Ans: - C

11. Recently an australian wicketkeeper has announced his retirement from ODI cricket. Name him.
a) Andrew Symonds
b) Brett Lee
c) Brad Haddin
d) Ian Healy
Ans: - C

12.  India will assume Presidency of the 68th World Health Assembly in which place?
a) Germany
b) Geneva
c) Japan
d) Malaysia
Ans: - B

13. India will assume Presidency of which World Health Assembly in Geneva?
a) 66
b) 67
c) 68
d) 69
Ans: - C

14. Recently wicketkeeper Brad Haddin has announced his retirement from ODI cricket.
a) Australian
b) Zimbabwe
c) England
d) West Indies
Ans: - A

15. Which company has announced support for three NGOs working on child safety on child safety?
a) Instagram
b) Google
c) Flipkart
d) Snapdeal
Ans: - B

16. Which country is leading the global confidence index in the economy through reforms and stimulus?
a) Philippines
b) Indonesia
c) India
d) Sweden
Ans: - C

17.  Which bank has announced a partnership with digital payments firm, PayPal so that customers can use debit cards for buying products from overseas websites?
a) SBI
b) BOB
c) PNB
d) BOI
Ans: - A

18. The government has drawn up a list of...............state-owned companies that could sell shares to the public for the first time.
a) 20
b) 25 
c) 30
d) 35
Ans: - B

19. Which among the following bank has launched their Apollo medical benefits prepaid card?
a) HDFC Bank
b) Axis Bank
c) ICICI Bank
d) Yes Bank
Ans: - A

20. Central governmen has allocated Rs............. crore for the growth of Department of AYUSH.
a) 4,000
b) 5,000
c) 6,000
d) 7,000
Ans: - B

21. The 6th edition of  National Conference on Nuclear Energy was held in which city of India?
a) Bangalore
b) Kolkata
c) Mumbai
d) New Delhi
Ans: - D

22. Whch among the following bank has rolled out e-hut to connect with the rural populace?
a) Yes Bank
b) HDFC Bank
c) IDBI Bank
d) ICICI Bank
Ans: - C

23. Draupadi Murmu was sworn in as first woman Governor of which state?
a) Jharkhand
b) Odisha
c) West Bengal
d) Sikkim
Ans: - D

24. The India Meteorological Department has recently signed MoU with which company?
a) BOSOCO Ltd
b) COSOCO Ltd
c) MOSOCO Ltd
d) POSOCO Ltd
Ans: - D

25. As per UN report, India's economic growth with.........will surpass China's in 2015-16.
a) 5.7 %
b) 6.7 %
c) 7.7 %
d) 8.7 %
Ans: - C

26. Central government will award road projects worth Rs ....... lakh crore.
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
Ans: - C

27. Central government will launch agri-training programme in.............villages under Sansad Adarsh Gram Yojana.
a) 493
b) 593
c) 693
d) 793
Ans: - B

28. Prime Minister Narendra Modi arrived in.....................to sign MoU on economic and trade cooperation.
a) North Korea
b) South Korea
c) Japan
d) Singapore
Ans: - B

29. Who among the following has won the prestigious Top Civilian Supervisor of the Year award?
a) Harmeet Singh Saini
b) Harpreet Singh Saini
c) Anise Parker
d) Harkeert Singh Saini
Ans: - D

30. Who among the following Hungarian author........................
has won Man Booker Prize?
a) Gyorgy Dalos
b) Arthur Koestler
c) Antel Szarb
d) Laszlo Krasznahorkai
Ans: - D



Also Read : 

16-18 May 2015 Current Affairs Quiz MCQ


1.  The union cabinet has nodded for IOC and NTPC stake sale which may fetch Rs..................crore.
a) 11,600
b) 12,600
c) 13,600
d) 14,600
Ans: - C

2. The Wholesale Price Index inflation has dipped to record .......... % in April.
a) 2.65
b) (-)2.65
c) 3.65
d) (-)3.65
Ans: - B

3. What are the agreements held between India and China during Prime Minister Narendra Modi visit?
a) India will grant e-visas to Chinese tourists.
b) Action plan between national railway administration of China and Indian Railways.
c) MoU on education exchange programme.
d) All of the above
Ans: - D

4.  Which bank has launched NFC-enabled Contactless Debit and Credit cards?
a) State Bank of India
b) Bank of India
c) Bank of Baroda
d) UCO Bank
Ans: - A

5. RBI has allowed transactions upto Rs..............without second factor authentication.
a) 1000
b) 2000
c) 3000
d) 4000
Ans: - B

6. The Union Ministry of Human Resource Development has approved for setting up an IIIT in which city?
a) Nagpur
b) Mumbai
c) Solapur
d) Pune
Ans: - A

7. Shakuntala Gamlin will take charge as.............chief secretary.
a) Delhi
b) Mumbai
c)UP
d) Bihar
Ans: - A

8. Who among the following has bagged bronze medal in the 50m Rifle Prone Event of the ISSF World Cup?
a) Gagan Narang
b) Jitu Rai
c) Apurvi Chandela
d) Abhinav Bindra
Ans: - A

9.  Which among the following bank has rolled out awareness campaigns across Delhi on PM's social security schemes?
a) HDFC Bank
b) Axis Bank
c) Canara Bank
d) UCO Bank
Ans: - C

10. Minister of State for Information and Broadcasting Rajyavardhan Singh Rathore inaugurated the India Pavilion at..........Cannes International Film Festival.
a) 38
b) 48
c) 58
d) 68
Ans: - D

11. Google is in discussions with......................... government for Chromebook laptops for school students.
a) Mizoram
b) Manipur
c) Arunachal Pradesh
d) Sikkim
Ans: - C

12. Tathagata Roy was appointed as Governor of which among the following state?
a) Manipur
b) Mizoram
c) Tripura
d) Arunachal Pradesh
Ans: - C

13. Who among the following has won gold at Under-15 World School Chess Championship?
a) Kavinya Miyuni
b) Tejaswini Sagar
c) Mohini Sagar
d) Nandini Sagar
Ans: - B

14. Which country's court has sentenced ousted President Mohammed Morsy to death?
a) Egypt
b) Pakistan
c) UAE
d) Iran
Ans: - A

15. Bharti Airtel has clinched $.......... billion chinese financing deals.
a) 1.5
b) 2.5
c) 3.5
d) 4.5
Ans: - B

16. India has granted $.......billion credit to Mongolia for infrastructure development.
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
Ans: - A

17. Which company will open first overseas campus in China?
a) Infosys
b) TCS
c) Wipro
d) Cognizant
Ans: - A

18.  Who among the following has won Women's singles in Rome Masters 2015?
a) Maria Sharapova
b) Carla Suarez Navarro
c) Timea Babos
d) Kristina Mladenovic
Ans: - A

19. Nirbhay Sharma was appointed as Governor of which among the following state?
a) Manipur
b) Mizoram
c) Tripura
d) Arunachal Pradesh
Ans: - B

20. J P Rajkhowa was appointed as Governor of which among the following state?
a) Manipur
b) Mizoram
c) Tripura
d) Arunachal Pradesh
Ans: - D

21. Dr Syed Ahmed was appointed as Governor of which among the following state?
a) Manipur
b) Mizoram
c) Tripura
d) Arunachal Pradesh
Ans: - A

22. Who among the following has taken charge as Syndicate Bank MD and CEO?
a) Apoorv Shrivastava
b) Abhay Shrivastava
c) Amar Shrivastava
d) Arun Shrivastava
Ans: - D

23. PM Narendra Modi has inaugurated which bank's first branch in China?
a) HSBC Bank
b) HDFC Bank
c) ICICI Bank
d) Axis Bank
Ans: - C

24. PM Narendra Modi has extended e-visa for..................nationals.
a) Chinese
b) Russian
c) Nepalese
d) German
Ans: - A

25. Who among the following has won Men's singles in Rome Masters 2015?
a) Novak Djokovic
b) Roger Federer
c) David Ferrer
d) Rafael Nadal
Ans: - A

26. Arun Shrivastava has taken charge as MD and CEO of which bank?
a) HDFC Bank
b) Syndicate Bank
c) Canara Bank
d) UCO Bank
Ans: - C

27. PM Narendra Modi has inaugurated ICICI Bank's first branch in which country?
a) Germany
b) China
c) Spain
d) US
Ans: - B

28. Droupadi Murmu was appointed as Governor of which among the following state?
a) Jharkhand
b) Kerala
c) UP
d) Tripura
Ans: - A

29. Who among the following will take charge as Delhi chief secretary?
a) Nirupa Gamlin
b) Amrita Gamlin
c) Shakuntala Gamlin
d) Vaidahi Gamlin
Ans: - C

30. Tejaswini Sagar has won.................at Under-15 World School Chess Championship?
a) Gold
b) Silver
c) Bronze
d) None of These
Ans: - A

Also Read : 





Tuesday, June 16, 2015

13-15 May 2015 Current Affairs Quiz MCQ

1.  Mercedes driver...................of Germany won Spanish Grand Prix of Formula One.
a) David Ferrer
b) Sebastian Vettel
c) Nico Rosberg
d) Michael Shoomarkar
Ans: - C

2. Who among the following has been appointed as a Member of Union Public Service Commission?
a) Arun Saxena
b) Avinash Saxena
c) Ajay Saxena
d) Arvind Saxena
Ans: - D

3.  Who among the following has been appointed as MD and CEO of Bharti AXA General Insurance?
a) Dhiraj Iyer
b) Deepak Iyer
c) Dinesh Iyer
d) Dhirendra Iyer
As: - B

4. Amalendu Guha passed away recently. Who was he?
a) Historian
b) Author
c) Singer
d) Director
Ans: - A

5. WHO has declared Which among the following country Ebola-free?
a) Spain
b) Norway
c) Kenya
d) Liberia
Ans: - D

6.  Who among the following has authored book titled "Unbelievable-Delhi to Islamabad"?
a) Prof Bhim Singh
b) Prof Bhanu Singh
c) Prof Bhola Singh
d) Prof Bhoora Singh
Ans: - A

7. President Pranab Mukherjee has appointed how many governors recently?
a) Five
b) Six
c) Seven
d) Eight
Ans: - B

8. Who among the following was appointed as Governor of Jharkhand?
a) Droupadi Murmu
b) Dr Syed Ahmed
c) Ram Naik
d) Sheila Dixit
Ans: - A

9. Who among the following was appointed as Governor of Manipur?
a) Ram Naik
b) Sheila Dixit
c) Dr Syed Ahmed
d) J P Rajkhowa
Ans: - C

10. Who among the following has been named Head Coach of U-19 football team of India?
a) Lee Alan Johnson
b) Nick Alan Johnson
c) Jai Alan Johnson
d) Chris Alan Johnson
Ans: - A

11. Indian-Origin........................... has become the first Asian woman elected as Mayor in UK.
a) Navjot Kaur Dheer
b) Harbhajan Kaur Dheer
c) Harmeet Kaur Dheer
d) Manjot Kaur Dheer
Ans: - B

12.  Indian-American.............................. has won UNC Board of Governors 2015 Award.
a) Sivanadane Mandjiny
b) Shyamanadane Mandjiny
c) Ramanadane Mandjiny
d) Maheshanadane Mandjiny
Ans: - A

13. Who among the following has been  cleared of corruption charges recently?
a) Asaram Bapu
b) Salman Khan
c) Jayaram Jayalalitha
d) Ratan Tata
Ans: - C

14. Which among the following country has become world's top crude buyer?
a) Iran
b) UK
c) China
d) US
Ans: - C

15. Which among the following bank has  launched mega CASA (current account, savings account) campaign in Bengaluru?
a) UCO Bank
b) Axis Bank
c) ICICI Bank
d) Canara Bank
Ans: - D

16. Who among the following was appointed as Governor of Arunachal Pradesh?
a) Sheila Dixit
b) Ram Naik
c) Nirbhay Sharma
d) J P Rajkhowa
Ans: - D

17. Who among the following was appointed as Governor of Mizoram?
a) J P Rajkhowa
b) Nirbhay Sharma
c) Ram Naik
d) Sheila Dixit
Ans: - B

18.  Who among the following was appointed as Governor of Tripura?
a) Sheila Dixit
b) Ram Naik
c) J P Rajkhowa
d) Tathagata Roy
Ans: - D

19. Telangana Government has signed MoU with which company to build a campus in Hyderabad?
a) Google
b) WhatsApp
c) Facebook
d) Instagram
Ans: - A

20. Which among the following has signed up with 9 news publishers to launch Instant Articles?
a) Google
b) WhatsApp
c) Facebook
d) Instagram
Ans: - C

21. As per Moody's report Global Macro Outlook, India’s GDP will grow at a strong pace of.......... % 2015-16.
a) 5.5
b) 6.5
c) 7.5
d) 8.5
Ans: - C

22. Which among the following city will host global pharma summit?
a) Tiruvannathpuram
b) Kochi
c)  Hyderabad
d) Chennai
Ans: - C

23. Telangana Government has signed MoU with Google to build a campus in which city?
a) Tiruvannathpuram
b) Kochi
c)  Hyderabad
d) Chennai
Ans: - C

24. Elizabeth Wilson passed away recently. She is a Famous....................
a) Singer
b) Author
c) Actress
d) Director
Ans: - C

25. An under-17 football tournament will be played between the BRICS nations during the summit next year in which country?
a) India
b) Brazil
c) Russia
d) China
Ans: - A

26. Reliance Jio will raise $............. million from Korean company soon.
a) 450
b) 550
c) 650
d) 750
Ans: - D

27. Which state has become first state to issue Soil Health Cards to farmers?
a) UP
b) Delhi
c) Punjab
d) Haryana
Ans: - C

28. Who among the following Indian author has won 2014 Encore Award for The Lives of Others?
a) Supratik Ghosh
b) Supratik Mukherjee
c) Neel Ghosh
d) Neel Mukherjee
Ans: - D

29. France has signed.............billion $agreement with Qatar to supply 24 Rafale fighter jet?
a) 6.02
b) 7.02
c) 8.02
d) 9.02
Ans: - B

30. Central Government has approved Rs.................. crore budget for Namami Gange scheme.

a) 10,000
b) 20,000
c) 30,000
d) 40,000
Ans: - B

Also read : 

10-12 May Current Affairs Quiz MCQ