Monday, August 17, 2015

28-30 July Current Affairs 2015 MCQ Quiz

1. Indian Railways and………………Government has signed MoU for Dasappla-Bolangir Railway Line.

a) Odisha

b) Bihar

c) Uttar Pradesh

d) Madhya Pradesh

Ans: – A

 

2. Vice President of India M. Hamid Ansari has released a book entitled “Locale, Everyday Islam and Modernity” was authored by whom?

a) Sheikh Mujibur Rahman

b) Dr. Zakir A. Naik

c) Abdul Aziz bin Abdul Rahman Kaki

d) M. Raisur Rahman

Ans: – D

 

3. The model-actor…………… has won Ironman title in ‘‘toughest’ triathlon in Zurich.

a) Milind Soman

b) John Abraham

c) Dinno Moria

d) Ashmit Patel

Ans: – A

 

4. Conakry, the capital of…………………….., was named as the World Book Capital for 2017 by UNESCO.

a) Republic of Guinea

b) Republic of Congo

c) Republic of Ireland

d) Republic of Molossia

Ans: – A

 

5. Archie Comics cartoonist………………….died at the age of 86.

a) Tom Cross

b) Tom Hanks

c) Tom Moore

d) Tom Poitras

Ans: – C

 

6. Recently a book titled “R.D. Burman: The Prince of Music” was in news. It has been authored by whom among the following?

a) Khagesh Dev Burman

b) Aniruddhan Dev Burman

c) Kamlesh Dev Burman

d) Keshav Dev Burman

Ans: – A

 

7. Who among the following has been appointed as Director-General of TERI?

a) R K Pachauri

b) Ajay Shah

c) Ajay Makhija

d) Ajay Mathur

Ans: – D

 

8. Who among the following has received Copley Medal, the world’s oldest scientific prize?

a) Dr APJ Abdul Kalam

b) Peter Higgs

c) Srikanth Jagabathula

d) Rashad Hussain

Ans: – B

 

9. Which among the following company has acquired US pharmaceutical firm Gavis?

a) Dabur

b) DrReddy

c) Lupin

d) Sunpharma

Ans: – C

 

10. DD Kisan has roped in which Bollywood actor for Rs 6.31 crore?

a) Shahrukh Khan

b) Aamir Khan

c) Amitabh Bachchan

d) Salman Khan

Ans: – C

 

11. Noted Canadian author………………….has won the 36th edition of American Book Award 2015.

a) Yukar Tachack

b) Dampi Umpai

c) Jimjang Deru

d) Naomi Klein

Ans: – D

 

12. Anil Ambani-led Reliance Group’s Pipavav Defence has inked pact with ……………..firm Zvyozdochka to refit submarines.

a) Japanese

b) Korean

c) Russian

d) Chinese

Ans: – C

 

13. Sumit Nagal has become the………..Indian to win a Grand Slam junior title Wimbledon Boys’ Doubles 2015 title.

a) Sixth

b) Seventh

c) Eighth

d) Ninth

Ans: – A

 

14. ………………..cabinet has approved scheme for development of villages around Tiger reserves.

a) Telangana

b) Maharashtra

c) Kerala

d) Karnataka

Ans: – B

 

15. ………………….and Augur Overseas Operation has signed MoU to manufacture Aerostats and Airships.

a) Reliance Group

b) Tata Group

c) Power Group

d) Kedia Group

Ans: – A

 

16. Indian-American…………………has grabbed junior title at US Powerlifting Championships.

a) Amitoj Ghosh

b) Amitoj Guha

c) Amitoj Bhattacharya

d) Amitoj Chhabra

Ans: – D

 

17. Kargil Vijay Diwas was celebrated on………July nationwide in honour of the Kargil War's Heroes.

a) 26

b) 27

c) 28

d) 29

Ans: – A

 

18. India's advanced meteorological satellite………………….was successfully launched by an European rocket.

a) INSAT-2D

b) INSAT-3D

c) INSAT-4D

d) INSAT-5D

Ans: – B

 

19. National Broadcasting Day was observed on……July nationwide.

a) 23

b) 24

c) 25

d) 26

Ans: – A

 

20. India and ……………… has signed agreement to enhance maritime cooperation.

a) Thailand

b) Singapore

c) Trinidad

d) Srilanka

Ans: – B

 

21. Ananth Narayanan has been appointed as Chief Executive Officer of which company?

a) Flipkart

b) Myntra

c) Amzaon

d) YepMe

Ans: – B

 

22. CSC and…………….. has formed joint venture to provide technology services and solutions to banks.

a) HCL

b) HAL

c) CISCO

d) HZL

Ans: – A

 

23. Who among the following has been appointed as new CMD of National Aluminium Company?

a) T K Das

b) Ansuman Chand

c) T K Chand

d) Ansuman Das

Ans: – C

 

24. Who among the following has been appointed as new Nestle India MD after Maggi Scare?

a) Suresh Narayanan

b) Nivedita Bhattacharjee

c) Suresh Bhattacharjee

d) Ramesh Bhattacharjee

Ans: – A

 

25. Former Union Minister………………..passed away after prolonged illness.

a) Arun Nehru

b) Abhay Nehru

c) Ajay Nehru

d) Amar Nehru

Ans: – A

 

26. ………………was conferred with the Major Port of the Year award for its excellent performance in the year 2012-13.

a) Paradip Port

b) Vishakhapattnam Port

c) Mumbai Port

d) Kochi Port

Ans: – A

 

27. Rating firm Crisil has slashed GDP forecast to………% on rupee weakness.

a) 4.5

b) 5.5

c) 6.5

d) 7.5

Ans: – B

 

28. Hisao Tanaka has resigned as CEO and President of which company?

a) Sony

b) Samsung

c) LG

d) Toshiba

Ans: – D

 

29. Who among the following has won IJGA World Stars of Junior Golf event 2015?

a) Pongsapak Laopakdee

b) Sihan Sandhu

c) Justin Dang

d) Shubham Jaglan

Ans: – D

 

30. India and………………..has discussed Rs 50,000 crore deal for supplying 126 Rafale combat aircraft and the security situation in the Af-Pak region.

a) France

b) China

c) Hong Kong

d) Brazil

Ans: - A

IMPORTANT ABBREVIATIONS : banking materials

1. BSBDA - Basic Savings Bank Deposit Account.
2. FCNR(B) - Foreign Currency Non-Resident Bank.
3. TARC - Tax Administration Reform Commission
4. ITEs: Intra-Group Transactions and Exposures
5. LCR: Liquidity Coverage Ratio
6. NSFR: Net Stable Funding Ratio
7. LRMT: Liquidity risk monitoring tools
8. CBS: Core Banking Solution
9. DEAF: Depositor Education and Awareness Fund
10. CRAR: Capital to Risk-weighted Assets Ratio
11. External Commercial Borrowings (ECB)
12. SWIFT: Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication
13. FSLRC: Financial Sector Legislative Reforms Commission
14. MIBOR: Mumbai Inter-Bank Offer Rate
15. LIBOR: London Inter-Bank Offer Rate
16. LAF: Liquidity Adjustment Facility
17. GIRO - Government Internal Revenue Order
18. EEFC - Exchange Earner's Foreign Currency
19. FRBMA: Fiscal Responsibility and Budget Management Act
20. ALM- Asset Liability Management
21. AMFI- Association of Mutual Fund in India
22. TIEA – Tax Information exchange Agreement
23. CAR – Capital Adequacy Ratio
24. CCEA – Cabinet Committee on Economic Affairs
25. CECA - Comprehensive Economic Cooperation Agreement

26. CEPA – Comprehensive Economic Partnership Agreement
27. DTAA – Double Taxation Avoidance Agreement
28. DTC – Direct Tax Code 29. ECBs - External Commercial Borrowings
30. EEFC - Exchange Earner's Foreign Currency
31. EFSF – European Financial Stability Facility
32. FEMA- Foreign Exchange Management Act
33. FII – Foreign Institutional Investor
34. FINO- Financial Inclusion Network Operation
35. FIPB – Foreign Investment Promotion board
36. FSLRC – Financial Sector Legislative Reforms Commission
37. FTA- Free trade agreement
38. GAAR - General anti avoidance rule
39. GSLV - Geo-Synchronous Launch Vehicle
40. MSF-Marginal Standing Facility
41. NBFC-Non Banking Finance Companies
42. NCTC - National Counter-Terrorism Centre
43. NEFT - National Electronic Funds Transfer
44. NSG – Nuclear Suppliers Group
45.  PPP – Public Private Partnership & Purchasing Power parity
46. PSLV – Polar Satellite Launch vehicle
47. RTGS - Real Time Gross Settlement
48. SLR-Statutory Liquidity Ratio
49. TAPI - Turkmenistan-Afghanistan-Pakistan-India
50. QFI -Qualified Foreign Investors

HIGHLIGHTS OF UNION BUDGET FOR 2015 – 16

Finance Minister Arun Jaitley presented the first full year Budget of the NDA government in the Lok
Sabha. The highlights of Union Budget for 2015 – 16 are
1. Jan Dhan Yojana, Coal Auction and Swacch Bharat programme are three major achievements of
government.
2. Additional 1,000 crore to Nirbhaya fund for women's security.
3. Employees contribution to the EPF should be optional.
4. FMC to be strengthened by merging with SEBI.
5. MNREGA: additional allocation of Rs 5,000 crore if revenue resources materialise; Making
highest ever allocation.
6. Five ultra mega power projects through transparent auction system of 4000 MW announced.
7. Govt. plans an expert committee for Drafting Legislation for Regulatory mechanism.
8. Govt to launch PM Suraksha Bhima Yojana, offering coverage of Rs 2 lakh for just premium of
Rs.12.
9. Atal Innovation Mission with initial fund of Rs.150 crore announced for Research and
Development.
10. Tax free Infrastructure bonds for projects in Railways and roads.
11. PPP model of Infrastructure to be revitalized and realigned.
12. Investment in Infrastructure to go up by Rs 70,000 crores in 2015-16 over 2014-15.
13. New scheme 'Nayi Manzil' to enable Minority youth without school leaving certificates to get the
employment.
14. Finance Minister Arun Jaitley announces " Atal Pension Yojna".
15. Govt is committed to bring a Universal social security system for all.
16. Govt is committed to increase the access of people to formal financial system.
17. Govt to bring a comprehensive Bankruptcy code for the ease of doing business by 2015-16.
18. Mudra Bank of corpus of Rs 20000 crores to refinance the micro finance institutions.
19. Rural Infrastructure Development Fund to be 25000 Crores.
20. Targeted system to rationalise subsidies.
21. Roadmap to achieve Fiscal deficit of 3% of GDP in three years: Target is 3.9% in 2015-16, 3.5%
.in 2016-17, 3% in 2017-18.
22. Fiscal deficit of 4.1% of GDP this year.
23. FOREX reserves $340 bn; Second best stock market in Asian economy.
24. Real GDP expected to accelerate to 7.4%. 

25. The states get 62% of the total resources .
26. To ensure employment to our youth, we have to make India the manufacturing hub of the world.
27. A roof for each family in India by 2022- 75th Year of India's Independence.
28. Double digit growth seems feasible.
29. Govt's two game changing reforms: GST and JAM Trinity (Jandhan, AADHAR, Mobile No.).
30. Our achievement is to conquer inflation; will be only 5 % by end of year.
31. No change in individual income tax slabs.
32. Individual tax payer will benefit to the extent Rs.4,44,200 from the exemptions announced.
33. Direct tax proposals will lead to loss of Rs.8,315 cr; Indirect proposal will yield Rs.23,383 cr.
34. For middleclass, for contribution to NPS, exemption raised from Rs 1,00,000 to Rs.1,50,000
35. All contributions to Sukanya Samridhi scheme to be tax free.
36. Transport allowance exemption on Income Tax increased from Rs.800 to 1600.
37. Income Tax rebate on Health insurance contribution increased to Rs. 25,000.
38. Consolidated Service tax increased to 14%.
39. 100% tax exemption in CSR activities for Clean Ganga Fund and Swachh Bharat Kosh.
40. Wealth tax abolished. 2% surcharge will be applicable on super rich with above Rs 1 crore annual
income.
41. Taxes on Technical Services reduced to 10% from 25%
42. Implementation of GAAR deferred by 2 years
43. PAN number quoting made compulsory for transactions for more than 1 lakh
44. Taxation is an instrument of socio-economic engineering
45. Benami Transaction Prohibition Bill to be introduced to tackle black money transaction in real
estate.
46. Govt to enact a comprehensive law on black money stashed abroad.
47. Concealment of income will be prosecutable with rigorous imprisonment.
48. Corporate Tax reduced from 30% to 25% for next four years for employment generation.
49. Fiscal Deficit target to be 3.9% in FY 2015-16; Revenue Deficit to be 2.8% in FY 2015-16.
50. Govt to do away with distinctions between FII and FDI and replace it with Composite Caps.
51. Defense budget enhanced to Rs 2,46,727 crore.
52. National Optical Fibre network to be expanded.
53. IIT to be set up in Karnataka and IIM in J&K and Andhra Pradesh.
54. AIIMS to be set up in J&K, Punjab, Tamil Nadu, Himachal Pradesh and Assam.
55. Visa-on-arrival to be extended to 150 countries in various stages.
56. Finance Minister announces 10 nominations for Heritage Sites.
57. Indian Gold Coin with Ashok Chakra to be issued.

Sunday, August 16, 2015

25-27 July Current Affairs 2015 Current Affairs MCQ

1. ……………………-Nam Hoang Ly has grabbed 2015 Wimbledon Boys’ Doubles title.

a) Sumit Singhal

b) Sumit Nahar

c) Sumit Nagal

d) Sumit Nanda

Ans: – C

 

2. Who among the following has won mixed doubles final at Wimbledon?

a) Liander Paes- Sania Mirza

b) Liander Paes- Serena Williams

c) Liander Paes- Martina Hingis

d) Liander Paes- Venus Williams

Ans: – C

 

3. USA has designated……………..as 16th Major Non-NATO Ally.

a) Mali

b) Tunisia

c) Kazakhstan

d) Turkey

Ans: – B

 

4. Union Government and……………..has launched #100Women Initiative to recognize 100 women achievers of India.

a) Whatsapp

b) Google+

c) Facebook

d) Instagram

Ans: – C

 

5. Who among the following Indian American was honoured as Champions of Change by US White House?

a) Anita Viswanath

b) Punita Viswanath

c) Babita Viswanath

d) Sunita Viswanath

Ans: – D

 

6. India and World Bank has signed financing agreement for ……………… Disaster Recovery Project.

a) Andhra Pradesh

b) Tamilnadu

c) Kerala

d) Karnataka

Ans: – A

 

7. Indian Railways and……………..Government has signed MoU for Dasappla-Bolangir Railway Line.

a) Odisha

b) Bihar

c) Uttar Pradesh

d) Madhya Pradesh

Ans: – A

 

8. Who among the following has been appointed as CMD of Hero Motors Group?

a) Pankaj Mishra

b) Pankaj Madan

c) Pankaj Murar

d) Pankaj Munjal

Ans: – D

 

9. Who among the following has taken charge as Chairperson of DCW?

a) Swati Mishra

b) Swati Maliwal

c) Swati Marwadi

d) Swati Makhija

Ans: – B

 

10. Famous Hollywood actor recently passed away. Name him.

a) Olaf Kooley

b) Olaf Jooley

c) Olaf Mooley

d) Olaf Pooley

Ans: – D

 

11. Serena Williams has won…………Wimbledon Women's Single title and fourth successive grand slam crown.

a) Fourth

b) Fifth

c) Sixth

d) Seventh

Ans: – C

 

12. World Youth Skills Day was observed globally on…….July.

a) 15

b) 16

c) 17

d) 18

Ans: – A

 

13. DoT has released………………….committee report on Net Neutrality.

a) B K Bhargava

b) A K Bhargava

c) S K Bhargava

d) D K Bhargava

Ans: – B

 

14. …………………has appointed Eric Lange as Vice President of Product Management.

a) Yahoo

b) FlipKart

c) Google

d) Amazon

Ans: – B

 

15. As per……………..High Court, …………..Cricket Association is not a public office.

a) Andhra Pradesh

b) Tamilnadu

c) Kerala

d) Karnataka

Ans: – C

 

16. Noted Urdu writer……………….died recently.

a) Dr Yasir Pradeep

b) Dr Vishambhar Pradeep

c) Dr Vikas Pradeep

d) Dr Bisheshar Pradeep

Ans: – D

 

17. Who among the following has been appointed as Interim Director of Film and Television Institute of India?

a) Prashant Pathrabe

b) Prashant Paliwal

c) Prashant Punj

d) Prashant Pakrasi

Ans: – A

 

18. Union Government has launched…………Police Railway Helpline Number 1512 for rail passengers.

a) Bihar

b) UP

c) Delhi

d) Gujarat

Ans: – C

 

19. ………………Legislative Assembly unanimously has resolved to withdraw MRVTMW Bill, 2015.

a) Manipur

b) Mizoram

c) Arunachal Pradesh

d) Nagaland

Ans: – A

 

20. Who among the following has been appointed as Chairman of Narmada Valley Development Authority?

a) Rajesh Sahni

b) Rakesh Sahni

c) Ramesh Sahni

d) Ratnesh Sahni

Ans: – B

 

21. Indigenously developed helicopter-launched……………..missile was test fired in Rajasthan.

a) Nag

b) Aag

c) Raag

d) Kaag

Ans: – A

 

22. Remnants of India's one of the oldest port was discovered in……………..

a) Vishakhapattnam

b) Kochi

c) Mumbai

d) Goa

Ans: – D

 

23. ………….cartoonist Pamarthy Shankar has won Grand Prix World Press Cartoon 2014 Award.

a) Kannad

b) Tamil

c) Telugu

d) Malyali

Ans: – C

 

24. Who among the following has won the Best Documentary Producer award at Madrid International Film Festiva?l

a) Benoy Behl

b) Benoy Jambiar

c) Benoy Rai

d) Benoy Bakhshi

Ans: – A

 

25. Which among the following city has emerged as the first nomination to be received by the Urban Development Ministry for a Smart City Mission?

a) Puducherry

b) Goa

c) Delhi

d) Haryana

Ans: – A

 

26. The 2nd edition of Sohra Marathon was held in………………..

a) Meghalaya

b) Tripura

c) Manipur

d) Assam

Ans: – A

 

27. BRICS bank has launched in……………as alternative to World Bank, IMF.

a) Russia

b) Brazil

c) India

d) China

Ans: – D

 

28. Who among the following has been elected to Royal Society of London?

a) Ajay Sood

b) Kamal Sood

c) Ajay Bawa

d) Kamal Bawa

Ans: – D

 

29. Who among the following has been appointed as Chairperson of FSSAI?

a) Bhanu Pratap Singh

b) Bhanu Pratap Verma

c) Bhanu Pratap Sharma

d) Bhanu Pratap Rathod

Ans: – C

 

30. BCCI has announced venue for ICC World Twenty20 host. It will be hosted by…………….

a) Kochi

b) Delhi

c) Mumbai

d) Kolkata

Ans: – D

Saturday, August 15, 2015

22-24 July Current Affairs Quiz MCQ

1. Who among the following has been appointed as Chief Economist of IMF?

a) Olivier Obstfeld

b) Olivier Blanchard

c) Maurice Blanchard

d) Maurice Obstfeld

Ans: – D

 

2. Who among the following has been appointed as MD and CFO of Bharti Enterprises?

a) Rahul Bhatnagar

b) Rahul Kohli

c) Manoj Kohli

d) Manoj Bhatnagar

Ans: – A

 

3. ………………government and ICRISAT has signed MoU to improve profitability of farmers.

a) Telangana

b) Maharashtra

c) Kerala

d) Karnataka

Ans: – A

 

4. Which company has signed Multi-Million Euro deal with Deutsche Bank?

a) Infosys

b) Wipro

c) TCS

d) Cognizant

Ans: – A

 

5. Ufa Declaration has released at which summit?

a) ASEAN

b) BRICS

c) SAARC

d) G-20

Ans: – B

 

6. Which edition of BRICS Summit held in Russia?

a) 6

b) 7

c) 8

d) 9

Ans: – B

 

7. IPL franchise Chennai Super Kings and Rajasthan Royals has been suspended for two years by Justice……………panel.

a) Shivanand

b) Laha

c) Subramanyam

d) Lodha

Ans: – D

 

8. European Union has given in-principle approval for…….. billion euro bailout package to Greece.

a) 66

b) 76

c) 86

d) 96

Ans: – C

 

9. India is………….among 40 countries in terms of Confidence in National Government.

a) Second

b) Third

c) Fourth

d) Fifth

Ans: – A

 

10. Who among the following has been inducted into the International Tennis Hall of Fame?

a) Andy Murray

b) Amelie Mauresmo

c) Justine Henin

d) Roger Federer

Ans: – B

 

11. India to be part of……………..Cooperation Organisation along with Pakistan by 2016.

a) New York

b) Sydney

c) Shanghai

d) Tokyo

Ans: – C

 

12. New species of butterfly called Banded Tit has been discovered in which state?

a) Manipur

b) Nagaland

c) Arunachal Pradesh

d) Sikkim

Ans: – C

 

13. India and………has signed MoU on cooperation to establish PACESetter Fund.

a) US

b) UK

c) Russia

d) China

Ans: – A

 

14. Kolkata-based Bandhan Bank has appointed whom as its Chairman, Boards of Directors?

a) Ashok Raj Singh

b) Ashok Seth

c) Ashoke Pandit

d) Ashok Kumar Lahiri

Ans: – D

 

15. India and……………has signed Inter Governmental Agreement to implement FATCA.

a) US

b) UK

c) Russia

d) China

Ans: – A

 

16. The 55th National Inter State Senior Athletics Championships was concluded in which state?

a) Tamilnadu

b) Andhra Pradesh

c) Kerala

d) Karnataka

Ans: – A

 

17. Bollywood film 'Buddha in a Traffic Jam' has bagged best screenplay award at …………..film festival.

a) Goa

b) Chinese

c) Madrid

d) Russian

Ans: – C

 

18. …………….. Cabinet has approved Defence White Paper 2015.

a) Japanese

b) Chinese

c) Russian

d) American

Ans: – A

 

19. India and………….joint statement has been released in Russia.

a) Pakistan

b) Afghanistan

c) China

d) Japan

Ans: – A

 

20. Rashtriya Avishkar Abhiyan to develop scientific temper among school children has been launched by whom?

a) P Chidambaram

b) Narendra Damodardas Modi

c) Dr Manmohan Singh

d) Dr APJ Abdul Kalam

Ans: – D

 

21. ISRO has successfully launched………….British satellites into space.

a) Three

b) Four

c) Five

d) Six

Ans: – C

 

22. Who among the following has become first Indian to win a Gold Medal at World University Games in Gwangju?

a) Akash Gautam

b) Gagandeep Singh

c) Inderjeet Singh

d) Manoj Kumar

Ans: – C

 

23. Operation Smile has led to tracing of 44 missing children in………………

a) Himachal Pradesh

b) Uttarakhand

c) Uttar Pradesh

d) Rajsthan

Ans: – B

 

24. Union Home Ministry has extended the ‘disturbed area’ status of ………….for one more year.

a) Manipur

b) Nagaland

c) Arunachal Pradesh

d) Sikkim

Ans: – B

 

25. India and…………….has inked two agreements to strengthen bilateral relations.

a) Turkmenistan

b) Uzbekistan

c) Kazakhstan

d) Tajikistan

Ans: – D

 

26. Union Government has appointed lawyer………………..to arbitrate Vodafone tax case.

a) Yves Oreamuno

b) Rodrigo Fortier

c) Rodrigo Oreamuno

d) Yves Fortier

Ans: – C

 

27. Who among the following has snatched won women's doubles title in Wimbledon?

a) Sania Mirza-Martina Hingis

b) Serena Williams-Martina Hingis

c) Sania Mirza- Serena Williams

d) Serena Williams - Venus Williams

Ans: – A

 

28. Famous Urdu poet……………….passed away recently. Name him.

a) Bashar Nikhat

b) Bashar Khan

c) Bashar Navaaz

d) Bashar Siddiqui

Ans: – C

 

29. Kumbh Mela has begun in which state recently?

a) Uttarakhand

b) Maharashtra

c) Uttar Pradesh

d) haryana

Ans: – B

 

30. Union Civil Aviation Ministry has launched……………System.

a) VIMAN

b) NABH

c) AKASH

d) GAGAN

Ans: – D

Friday, August 14, 2015

19- 21 July Current Affairs 2015 MCQ Quiz

1. India’s first railway-line was built under PPP model inaugurated in……………

a) Maharashtra

b) Gujarat

c) Delhi

d) Punjab

Ans: – B

 

2. ……………….assembly has passed Guarantee of Public Services Bill, 2015.

a) Maharashtra

b) Gujarat

c) Delhi

d) Punjab

Ans: – A

 

3. ………………the US based actor who is best known for his role in “The Godfather” film has died of cancer.

a) Alex Rocco

b) Alex Hugh

c) Alex Reich

d) Alex Randra

Ans: – A

 

4. The Central government has launched………new websites for farmers recently.

a) Two

b) Three

c) Four

d) Five

Ans: – B

 

5. India and………………….has signed MoU in the field of Civil Aviation.

a) Canada

b) US

c) Russia

d) Belgium

Ans: – A

 

6. The soccer legend Alcides Edgardo Ghiggia died recently. He was from which country?

a) Uruguay

b) Brazil

c) Germany

d) Spain

Ans: – A

 

7. Reserve Bank of India has signed a special currency swap agreement with the Central Bank of………………..

a) Bhutan

b) Sri Lanka

c) Bangladesh

d) South Korea

Ans: – B

 

8. India's first private air freight station is all set to open in which city?

a) Kochi

b) Thiruvananthapuram

c) Bangalore

d) Chennai

Ans: – D

 

9. Veteran……………….playback singer V Ramakrishna passed away recently.

a) Kannada

b) Telugu

c) Tamil

d) Malayalam

Ans: – B

 

10. Andromeda, one of the country's largest loan distributors, has acquired the……………………, an online loan solutions space in a stock and cash deal.

a) apnapaisa.com

b) hamarapaisa.com

c) terapaisa.com

d) paisa.com

Ans: – A

 

11. Krishnapatnam Port in……………………..has been awarded with Golden Peacock environment management award.

a) Tamilnadu

b) Andhra Pradesh

c) Kerala

d) Karnataka

Ans: – B

 

12. Iconic Mexican musician………………………passed away recently.

a) Joan Sebastian

b) Bayern Munich

c) Geoff Pullar

d) Joko Jokowi Widodo

Ans: – A

 

13. Which state government has named Parineeti Chopra as its Brand Ambassador for 'Beti Bachao Beti Padhao’?

a) Kerala

b) Punjab

c) Haryana

d) UP

Ans: – C

 

14. India has inked………………million loan pact with World Bank for Andhra Pradesh Disaster Recovery project.

a) $150

b) $250

c) $350

d) $450

Ans: – B

 

15. Union Cabinet has approved to redevelop………major railway stations.

a) 200

b) 300

c) 400

d) 500

Ans: – C

 

16. The Competition Commission of India has imposed a penalty of Rs…….crore on four public sector insurance companies

a) 471

b) 571

c) 671

d) 771

Ans: – C

 

17. French Formula 1 driver………………..has died recently after suffering severe head injuries in a crash during the 2014 Japanese Grand Prix.

a) Alberto Contador

b) Jules Bianchi

c) Ayrton Senna

d) Michael Phelps

Ans: – B

 

18. Nelson Mandela International Day was observed worldwide on………July to honour the former South African President and Nobel Peace Prize laureate.

a) 16

b) 17

c) 18

d) 19

Ans: – C

 

19. Boeing and…………………..have inked aerospace partnership deal recently.

a) Tata Advanced Systems Ltd

b) Wipro Advanced Systems Ltd

c) Reliance Advanced Systems Ltd

d) IBM Advanced Systems Ltd

Ans: – A

 

20. Reserve Bank of India has constituted……………………….Committee to frame action plan on financial inclusion.

a) Dinesh Mohanty

b) Devesh Mohanty

c) Rajesh Mohanty

d) Deepak Mohanty

Ans: – D

 

21. Which city has been chosen as ‘city of music’ by UNESCO?

a) Ahmedabad

b) Kolkata

c) Varanasi

d) Lucknow

Ans: – C

 

22. India has retained its……….position in the latest ICC ODI Rankings.

a) First

b) Second

c) Third

d) Fourth

Ans: – B

 

23. Who among the following has been appointed chief security advisor for ICC World T20 2016?

a) M Kumar

b) Dr M V Sridhar

c) Dr Neeraj Sridhar

d) Neeraj Kumar

Ans: – D

 

24. India and…………………..have announced plans to strengthen their defence cooperation.

a) South Korea

b) Malaysia

c) Maldives

d) Myanmar

Ans: – C

 

25. Union Sports Ministry has constituted…………………committee to study status of Sports Authority of India training centers.

a) Ashwin Mittal

b) Ashwini Nachappa

c) Ashwini Ponappa

d) Ashwini Kattaappa

Ans: – B

 

26. India and…………….have signed a customs and liberalize business visas agreement to boost trade between both countries.

a) China

b) Japan

c) Russia

d) US

Ans: – C

 

27. Which Indian origin doctor has been award with honorary fellowship by prestigious University of Central Lancashire of United Kingdom?

a) Shiv Pande

b) Shiv Sahay

c) Shiv Ratan

d) Shiv Das

Ans: – A

 

28. Arun Jaitley will launch the "National Heritage City Development and Augmentation Yojana " ( HRIDAY) for………….cities in India.

a) 10

b) 11

c) 12

d) 13

Ans: – C

 

29. European Union has approved a short-term loan of ……Billion Euro to Greece.

a) 5

b) 6

c) 7

d) 8

Ans: – C

 

30. ……………..Tourism has grabbed 2015 Pacific Asia Travel Association award in the ‘Heritage & Culture’ category for its Muziris Heritage Project.

a) Tamilnadu

b) Andhra Pradesh

c) Kerala

d) Karnataka

Ans: - C

Wednesday, August 12, 2015

16-18 July 2015 Current Affairs MCQ Quiz

1. ……………… has submitted instrument of acceptance of Doha amendment to Kyoto Protocol to UNFCC.

a) Jakarta

b) Maldives

c) Kazakhstan

d) Turkey

Ans: – B

 

2. Which among the following country has committed $6 billion to Mekong region countries at 7th Mekong-…………… Summit.Published on: 06-JUL-2015

a) China

b) Japan

c) Russia

d) US

Ans: – B

 

3. Which among the following country has bagged the full membership of the Shanghai Cooperation Organisation along with Pakistan?

a) India

b) Japan

c) Russia

d) US

Ans: – A

 

4. Nationwide model science labs programme have been launched by whom among the following?

a) Ram Shankar Katharia

b) Narendra Damodardas Modi

c) Jitendra Singh

d) Dr APJ Abdul Kalam

Ans: – D

 

5. World’s longest serving Foreign Minister passed away. Name him.

a) Prince Sakib Siddiqui

b) Prince Vaheed Ali

c) Prince Saud al-Faisal

d) Adel al-Jubeir

Ans: – C

 

6. Who among the following famous Hollywood actor has passed away recently?

a) Umer Sharif

b) Joko Jokowi Widodo

c) Bayern Munich

d) Geoff Pullar

Ans: – A

 

7. Former………………….Minister P Chendur Pandian has passed away.

a) Tamilnadu

b) Andhra Pradesh

c) Kerala

d) Karnataka

Ans: – A

 

8. Who among the following has won sixth Wimbledon title and fourth successive grand slam crown?

a) Serena Williams

b) Garbine Muguruza

c) Steffi Graf

d) Venus Williams

Ans: – A

 

9. India and…………….have signed four agreements to enhance bilateral cooperation between the two nations.

a) Turkmenistan

b) Uzbekistan

c) Kazakhstan

d) Kyrgyzstan

Ans: – D

 

10. Bharat Electronics-made Akash has been inducted into…………………….

a) Indian Air Force

b) Indian Army

c) Indian Navy

d) None of These

Ans: – A

 

11. India and………………….has signed MoU for cooperation in field of Election Management.

a) Norway

b) Georgia

c) Spain

d) Antartica

Ans: – B

 

12. Which state has got India’s first earthquake early warning system?

a) Jammu & Kashmir

b) Himachal Pradesh

c) Gujarat

d) Uttarakhand

Ans: – D

 

13. Who among the following has has been appointed as Vice-Chief of Indian Army?

a) Lt General Ajaypal Singh Banga

b) Lt General M.K.Garg

c) Lt General Philip Campose

d) Lt General Man Mohan Singh Rai

Ans: – D

 

14. Which state will participate in international effort, Global Snow Leopard and Ecosystem Protection Programme?

a) Jammu & Kashmir

b) Himachal Pradesh

c) Gujarat

d) Uttarakhand

Ans: – D

 

15. Executives From ………………… is leaving their job and moving to start their own technology venture.

a) Flipkart

b) Snapdeal

c) Rediff

d) Junglee

Ans: – A

 

16. India and…………….have signed seven agreements to enhance regional cooperation & connectivity between the two nations.

a) Turkmenistan

b) Uzbekistan

c) Kazakhstan

d) Kyrgyzstan

Ans: – A

 

17. Tata Steel’s……………….Division has been conferred with Golden Peacock Environment Management Award 2015

a) Burnpur

b) Jamshedpur

c) Bokaro

d) Bhilai

Ans: – C

 

18. Which bank has partnered with online financial product aggregator ‘bankbazaar.com’ ?

a) SBI

b) PNB

c) BOB

d) IDBI

Ans: – A

 

19. Which among the following bank has launched the ‘ NRI Family Card,’ a prepaid card for resident Indians?

a) State Bank of Hyderabad

b) State Bank of Mysore

c) State Bank of Travancore

d) State Bank of Maharashtra

Ans: – C

 

20. Exim Bank and BRICS member development banks have inked MoU with………...........

a) Corporation Bank

b) New Development Bank

c) Yes Bank

d) Axis Bank

Ans: – B

 

21. Which country will be hosting the 8th BRICS summit in 2016?

a) China

b) India

c) Japan

d) Russia

Ans: – B

 

22. Which among the following company will acquire “DesignIt” a global design firm specializing in designing product service?

a) Microsoft

b) Cognizant

c) IBM

d) Wipro

Ans: – D

 

23. India and………………….. has inked eight agreements to increase regional cooperation & connectivity.

a) Kazakhstan

b) Turkmenistan

c) ) Uzbekistan

d) Turkey

Ans: – B

 

24. NASA has picked…………………for the first commercial space vehicles, a part of the space agency’s ambitious plan to put a man on Mars by 2030.

a) Sunita Williams

b) Kalpana Chawla

c) Latika Mishra

d) Suparn Ghosh

Ans: – B

 

25. Who among the following has won the 2015 Miss USA pageant?

a) Nevada Brittany McGowan

b) Anea Garcia

c) Ylianna Guerra

d) Oklahoma Olivia Jordan

Ans: – D

 

26. Recently a book titled “Green Signals: Ecology, Growth, and Democracy in” was in news. It has been authored by whom among the following?

a) SK Rath

b) Perumal Murugan

c) Aniruddhan Vasudevan

d) Jairam Ramesh

Ans: – D

 

27. Mumbai Ranji cricketer…………..has been suspended by the BCCI with immediate effect for breaching BCCI’s Anti-Corruption Code.

a) Hiken Shah

b) Hiken Singh

c) Hiken Sharma

d) Hiken Shetty

Ans: – A

 

28. World Population Day was observed worldwide on…………. July.

a) 11

b) 12

c) 13

d) 14

Ans: – A

 

29. Who among the following has become second bowler to claim hat-trick on ODI debut?

a) Kagiso Rabada

b) Morne Morkel

c) Tamim Iqbal

d) Hashim Amla

Ans: – A

 

30. Former Billiards and Snooker Federation of India President died. Name him.

a) Pashupatinath Jha

b) Pashupatinath Singh

c) Pashupatinath Sharma

d) Pashupatinath Roy

Ans: – D

 

Also read :

 

Current Affairs Today Android App

Tuesday, August 11, 2015

13-15 July 2015 Current Affairs Quiz MCQ

1. The US has won the 2015 FIFA Women’s World Cup for………time.

a) Second

b) Third

c) Fourth

d) Fifth

Ans: – B

 

2. Which among the following country's Standing Committee of the NPC has passed National Security Law?

a) China

b) Japan

c) Russia

d) US

Ans: – A

 

3. The Champagne vineyards of…………has been granted with World Heritage status by UNESCO.

a) Australia

b) New Zealand

c) UK

d) France

Ans: – D

 

4. World Food Prize 2015 will be conferred on…………………of Bangladesh.

a) Sir Fazle Hasan Abed

b) Sanjaya Rajaram

c) M.S.Swaminathan

d) Mithvan Ram

Ans: – A

 

5. Recently a famous music composer has passed away. Name him.

a) MS Viswanathan

b) Sanjaya Rajaram

c) M.S.Swaminathan

d) Mithvan Ram

Ans: – A

 

6. Which among the following bank has launched Project Tatkal to help home loan applicants?

a) SBI

b) PNB

c) BOB

d) IDBI

Ans: – A

 

7. Recently a book titled “India Central Asia Relations” was in news. It has been authored by whom among the following?

a) Amiya Chandra

b) Perumal Murugan

c) Aniruddhan Vasudevan

d) Khurshid M Kasuri

Ans: – A

 

8. India and…………………. has inked three agreements to enhance bilateral cooperation.

a) Mali

b) Uzbekistan

c) Kazakhstan

d) Turkey

Ans: – B

 

9. Telangana Government has signed MoU with……………..to expand operations in Hyderabad.

a) TaxiForSure

b) GrabTaxi

c) Uber

d) Ola

Ans: – C

 

10. Which country has rejected creditors' demands for more austerity in crucial referendum?

a) Argentina

b) Ukraine

c) Netherland

d) Greece

Ans: – D

 

11. Hollywood actress died recently. Name her.

a) Katharine Hepburn

b) Jason Robards

c) Diana Douglas

d) Spencer Tracy

Ans: – C

 

12. Recently a book titled “Modi’s World: Expanding India’s Sphere of Influence” was in news. It has been authored by whom among the following?

a) C Raja Mohan

b) Perumal Murugan

c) Aniruddhan Vasudevan

d) Khurshid M Kasuri

Ans: – A

 

13. National Green Tribunal has banned usage of plastics in……………………...

a) Dehradun & Rishikesh

b) Haridwar & Rishikesh

c) Haridwar & Dehradun

d) Haridwar & Badrinath

Ans: – B

 

14. Adelaide Crows football coach died. Name him.

a) Paul van Ass

b) Terry Walsh

c) Anthony Thornton

d) Phil Walsh

Ans: – D

 

15. Which city will host the Youth Delphic Games in February 2016?

a) Dehradun

b) Goa

c) Kolkata

d) Delhi

Ans: – B

 

16. Which bank has become the first bank in India to offer the service of Watch Banking application for Apple Watch?

a) ICICI Bank

b) HDFC Bank

c) Yes Bank

d) Axis Bank

Ans: – B

 

17. Recently a book titled “Kashmir: The Vajpayee Years” was in news. It has been authored by whom among the following?

a) AS Dulat & Aditya Sinha

b) Amiya Chandra & Aditya Sinha

c) AS Dulat & Amiya Chandra

d) AS Dulat & Ratan Chand

Ans: – A

 

18. Which country has submitted climate action plan to the UN Framework Convention on Climate Change?

a) Russia

b) China

c) Hong Kong

d) Brazil

Ans: – B

 

19. Which among the following bank has launched first MUDRA card under Pradhan Mantri MUDRA Yojana?

a) Corporation Bank

b) HDFC Bank

c) Yes Bank

d) Axis Bank

Ans: – A

 

20. Which country has grabbed 2015 South Asian Basketball Championship?

a) India

b) Spain

c) Germany

d) UK

Ans: – A

 

21. President of which country has declared 30-day state of emergency recently?

a) Mali

b) Tunisia

c) Kazakhstan

d) Turkey

Ans: – B

 

22. Who among the following Russian cosmonaut has entered Guinness World Records for spending 804 days on ISS?

a) Sergei Krikalev

b) Gennady Padalka

c) Gennady Krikalev

d) Sergei Padalka

Ans: – B

 

23. …………….Film Society was honoured with Pritiman Sarkar Award 2014-15.

a) Marathi

b) Jodhpur

c) Gujrati

d) Ramoji

Ans: – B

 

24. Legendary producer died recently. Name him.

a) Jerome Hepburn

b) Jason Robards

c) Luise Rainer

d) Jerome Charles Weintraub

Ans: – D

 

25. USA and……………..has issued joint statement on climate change.

a) Russia

b) China

c) Hong Kong

d) Brazil

Ans: – D

 

26. India and…………………. has released joint statement to intensify security cooperation and exchange.

a) Mali

b) Uzbekistan

c) Kazakhstan

d) Turkey

Ans: – B

 

27. Which famous artist was conferred with France’s de la Lgion d Honneur?

a) Sayed Haider Siddiqui

b) Sayed Haider Khan

c) Sayed Haider Raza

d) Sayed Haider Ali

Ans: – C

 

28. Which among the following company has agreed to set up Digital Village in Maharashtra for health care services in remote tribal areas?

a) Microsoft

b) Cognizant

c) IBM

d) Wipro

Ans: – A

 

29. Who among the following was stripped of the WBO Welterweight title?

a) Floyd Mayweather

b) Manny Pacquiao

c) Floyd Pacquiao

d) Floyd Mayweather

Ans: – A

 

30. Recently a book titled “37 Bridges” was in news. It has been authored by whom among the following?

a) Aamer Hussein

b) Perumal Murugan

c) Aniruddhan Vasudevan

d) Khurshid M Kasuri

Ans: – A

50 NATIONAL PARKS IN INDIA

50 NATIONAL PARKS IN INDIA
=========================
[1] Anshi National Park --------- Karnataka
[2] Bandipur National Park ----------- Karnataka
[3] Bannerghatta National Park --------- Karnataka
[4] Balphakram National Park ------- Meghalaya
[5] Bandhavgarh National Park --------- Madhya Pradesh
[6] Betla National Park --------- Jharkhand
[7] Bhitarkanika National Park ------- Odisha
[8] Blackbuck National Park, Velavadar -------- Gujarat
[9] Buxa Tiger Reserve -------- West Bengal
[10] Campbell Bay National Park --------- Andaman and Nicobar Islands
[11] Chandoli National Park --------- Maharashtra
[12] Dachigam National Park ------- Jammu and Kashmir
[13] Darrah National Park --------- Rajasthan
[14] Desert National Park -------- Rajasthan
[15] Dibru-Saikhowa National Park --------- Assam
[16] Dudhwa National Park --------- Uttar Pradesh
[17] Eravikulam National Park -------- Kerala
[18] Galathea National Park --------- Andaman and Nicobar Islands
[19] Gangotri National Park --------- Uttarakhand
[20] Gir Forest National Park --------- Gujarat
[21] Gorumara National Park -------- West Bengal
[22] Govind Pashu Vihar Wildlife Sanctuary ------ Uttarakhand
[23] Great Himalayan National Park ------- Himachal Pradesh,
[24] Gugamal National Park -------- Maharashtra
[25] Guindy National Park -------- Tamil Nadu
[26] Gulf of Mannar Marine National Park ---------- Tamil Nadu
[27] Hemis National Park --------- Jammu and Kashmir
[28] Harike Wetland ------- Punjab
[29] Hazaribagh National Park ------- Jharkhand
[30] Indira Gandhi Wildlife Sanctuary and National Park -------- Tamil Nadu
[31] Indravati National Park ------- Chhattisgarh
[32] Jaldapara National Park ------- West Bengal
[33] Jim Corbett National Park -------- Uttarakhand
[34] Kalesar National Park ------ Haryana
[35] Kanha National Park ------- Madhya Pradesh
[36] Kanger Ghati National Park -------- Chhattisgarh
[37] Kasu Brahmananda Reddy National Park -------- Telangana
[38] Kaziranga National Park ------ Assam
[39] Keibul Lamjao National Park ------ Manipur
[40] Keoladeo National Park --------- Rajasthan
[41] Khangchendzonga National Park ------- Sikkim
[42] Kishtwar National Park --------- Jammu and Kashmir
[43] Kudremukh National Park ------- Karnataka
[44] Madhav National Park ------- Madhya Pradesh
[45] Mahatma Gandhi Marine National Park ------- Andaman and Nicobar Islands
[46] Mahavir Harina Vanasthali National Park ------- Telangana
[47] Manas National Park ------ Assam
[48] Mandla Plant Fossils National Park -------- Madhya Pradesh
[49] Marine National Park, Gulf of Kutch ------- Gujarat
[50] Mathikettan Shola National Park ------- Kerala

10-12 July Current Affairs MCQ Quiz

1. Which country has won South America’s most prestigious football trophy, the Copa America title 2015 for the first time?

a) Spain

b) Germany

c) Chile

d) France

Ans: – C

 

2. International Crops Research Institute for Semi-Arid Tropics has unveiled…………… phablet for farmers.

a) $100

b) $200

c) $300

d) $400

Ans: – C

 

3. Which among the following state has adopted the state's flagship water conservation and Integrated water management scheme called 'Jal Yukt Shivar Abhiyan’?

a) Uttarakhand

b) Karnataka

c) Rajashtan

d) Bihar

Ans: – C

 

4. K7 Computing Pvt. Ltd, a………………based provider of safe and secure computing experience, has signed a memorandum with ICT Academy.

a) Thiruvanantpuram

b) Chennai

c) Mumbai

d) Bangalore

Ans: – B

 

5. India and…………………has launched the first exploratory drilling at Satpayev oil block.

a) Indonesia

b) Mali

c) Turkey

d) Kazakhstan

Ans: – D

 

6. Who among the following has been appointed as new Director of the Aeronautical Development Agency?

a) A D Balaji

b) B D Balaji

c) C D Balaji

d) S D Balaji

Ans: – C

 

7. Indian athletes has grabbed more than………..medals at World Police & Fire Games.

a) 120

b) 130

c) 140

d) 150

Ans: – D

 

8. India's first state-run electronics venture and India's first IT park Technopark Keltron founding chairman passed away. Name him.

a) K P P Nadia

b) K P P Nambiar

c) K P P Nayar

d) K P P Nayak

Ans: – B

 

9. Who among the following has been appointed as the President of the UK Council for International Student Affairs?

a) Lord Karan Bilimoria

b) Lord Morris

c) Lord Hingis

d) Baroness Usha Prashar

Ans: – A

 

10. Who among the following was appointed MD and CEO of PTC India Financial Services?

a) Ashok Haldia

b) Ajay Haldia

c) Abhay Haldia

d) Akshay Haldia

Ans: – A

 

11. Inshore patrol vessel…………………was inducted into the Indian Coast Guard.

a) Rani Bhanuvati

b) Rani Padmavati

c) Rani Kalavati

d) Rani Durgavati

Ans: – D

 

12. President Pranab Mukherjee has recently inaugurated 'Nakshatra Vatika' in the gardens of Rashtrapati Nilayam in

a) Hyderabad

b) Bangalore

c) Tiruvanantpuram

d) Madras

Ans: – A

 

13. Who among the following has been appointed as new Managing Director and Chief Executive Officer of CIBIL?

a) Manish Pillai

b) Satish Pillai

c) Ravish Pillai

d) Nithish Pillai

Ans: – B

 

14. Who among the following has become the first British Asian to be appointed as Director of England and Wales Cricket Board?

a) Lord Kamlesh Patel

b) Lord Morris

c) Lord Hingis

d) Lord Sharing

Ans: – A

 

15. Union government has appointed………………...as MD and CEO of National Housing Bank.

a) Sriram Kalyanaraman

b) Sriram Rajeshraman

c) Sriram Raghuraman

d) Sriram Maheshraman

Ans: – A

 

16. Who among the following has retired from all forms of Cricket?

a) Hrishikesh Kanitkar

b) Ajay Ratra

c) A & B

d) Only A

Ans: – C

 

17. Industrial Policy 2015 for………………..city has been launched to aim at boosting employment and motivate medium and small industries in the city.

a) Kerala

b) Punjab

c) Haryana

d) Chandigarh

Ans: – D

 

18. Who among the following has been sacked as CEO of Housing.com?

a) Rahul Yadav

b) Ramesh Yadav

c) Raj Yadav

d) Rajesh Yadav

Ans: – A

 

19. Who among the following India skipper has completed 5000 runs in women's ODIs?

a) Harmanpreet Kaur

b) Pooja Sawant

c) Mithali Raj

d) Jhulan Goswami

Ans: – C

 

20. State-run……………… bank has signed an agreement with Mudra Bank for refinancing of loans given to small enterprises.

a) SBI

b) PNB

c) BOB

d) IDBI

Ans: – D

 

21. China has nominated former Chinese Finance Minster………….. for the post of Asian Infrastructure Investment Bank President.

a) Kin Liqun

b) Jin Liqun

c) Lin Liqun

d) Min Liqun

Ans: – B

 

22. How many Indian-Americans have been honoured with 2015 Great Immigrants: The Pride of America award?

a) Two

b) Three

c) Four

d) Five

Ans: – B

 

23. Indian Railways has launched a mobile ticketing application for unreserved tickets for commuters in……………..

a) Haryana

b) Noida

c) Lucknow

d) Mumbai

Ans: – D

 

24. Who among the following has been appointed as Delhi's new Home Secretary?

a) Rajeev Nandan Sahai

b) M K Meena

c) Sanjeev Nandan Sahai

d) Najeeb Jung

Ans: – C

 

25. Who among the following has been appointed as Interim CMD of Oil India Limited?

a) U P Singh

b) M P Singh

c) K P Singh

d) H P Singh

Ans: – A

 

26. Who among the following has been nominated as first female judge of Afghanistan Supreme Court?

a) Anisa Raichur

b) Anisa Biswas

c) Anisa Rama

d) Anisa Rasouli

Ans: – D

 

27. Who among the following has been selected for G D Birla Award for Scientific Research for 2014?

a) Sanjeev Vyas

b) Sanjeev Galande

c) Sanjeev Gorakha

d) Sanjeev Gehalot

Ans: – B

 

28. Well-known Urdu novelist from Pakistan……………..died recently.

a) Udas Naslain

b) Abdullah Hussain

c) Mohammad Khan

d) Mohammad Sakib

Ans: – B

 

29. Essar Oil has signed pact to sell…………….stake to Russia's Rosneft.

a) 39%

b) 49%

c) 59%

d) 69%

Ans: – B

 

30. Which among the following state government has won signed MoU with Blackstone and Panchshil SPV for three projects?

a) Kerala

b) Maharashtra

c) Gujarat

d) Sikkim

Ans: - B

Monday, August 10, 2015

7-9 July Current Affairs Quiz MCQ

1. Union Government has approved……………drinking water project for World Bank funding.

a) Delhi

b) Dehradun

c) Rajasthan

d) Shimla

Ans: – D

 

2. The 9th edition of National Statistics Day observed on……. June with theme Social Development.

a) 27

b) 28

c) 29

d) 30

Ans: – C

 

3. Who among the following famous writer has been chosen for 28th Moorti Devi award?

a) Vishesh Tripathi

b) Shivnath Tripathi

c) Vishwanath Tripathi

d) Vibhor Tripathi

Ans: – C

 

4. Father of SMS technology passed away recently. Name him.

a) Ratti Makkonen

b) Katti Makkonen

c) Matti Makkonen

d) Datti Makkonen

Ans: – C

 

5. Rs……….crore water scheme project for augmenting the water supply to Shimla has been approved by the government.

a) 343

b) 443

c) 543

d) 643

Ans: – D

 

6. Union Government has increased national floor-level minimum wage to Rs……… per day.

a) 140

b) 150

c) 160

d) 170

Ans: – C

 

7. Who among the following Indian-American professor has been named for 2015 World Agriculture Prize laureate?

a) M Paul Singh

b) N Paul Singh

c) R Paul Singh

d) S Paul Singh

Ans: – C

 

8. Who among the following Indian-American teacher has received US Presidential Award?

a) Darshil Jain

b) Darshan Jain

c) Daksh Jain

d) Damyant Jain

Ans: – B

 

9. The Guinness Book of World Records has registered a record in ……………. on ‘World Hand washing Day’ in 2014.

a) Uttar Pradesh

b) Madhya Pradesh

c) Chhattisgarh

d) Bihar

Ans: – B

 

10. Who among the following has authored book “Transcendence: My Spiritual Experiences with Pramukh Swamiji”?

a) P Chidambaram

b) Narendra Damodardas Modi

c) Dr Manmohan Singh

d) Dr APJ Abdul Kalam

Ans: – D

 

11. GFH Financial Group has signed pact with Adani Group for developing…………….Economic Zone.

a) Mumbai

b) Ahmedabad

c) Dehradun

d) Delhi

Ans: – A

 

12. The World Bank has approved a $........ million loan for Eastern Freight Corridor

a) 450

b) 550

c) 650

d) 750

Ans: – C

 

13. Which country has become the first developed nation to default on International Monetary Fund debt?

a) Russia

b) Germany

c) Cuba

d) Greece

Ans: – D

 

14. Who among the following has been selected for the G D Birla Award for Scientific Research 2014?

a) Prof. Rajeev Galande

b) Prof. Sanjeev Galande

c) Prof. Ranjeet Galande

d) Prof. Santosh Galande

Ans: – B

 

15. Which country has become the first country in the world to eradicate mother-to-child transmission of HIV and syphilis?

a) Cuba

b) Germany

c) US

d) UK

Ans: – A

 

16. The book 'Uniki' has been written by Shri Ch Vidyasagar Rao, Governor of……………………

a) Telangana

b) Maharashtra

c) Kerala

d) Karnataka

Ans: – B

 

17. Who among the following has taken charge as Director of the Aeronautical Development Agency?

a) P S Subramanyam

b) P S Balaji

c) C D Subramanyam

d) C D Balaji

Ans: – D

 

18. Former Chief Justice of India passed away recently. Name him.

a) A K Sabharwal

b) B K Sabharwal

c) S K Sabharwal

d) Y K Sabharwal

Ans: – D

 

19. State-owned power equipment maker……………has commissioned Sudan's largest power plant.

a) Power Grid

b) SAIL

c) BHEL

d) NTPC

Ans: – C

 

20. Which bank has partnered with online travel company MakeMyTrip.com for travel business ?

a) SBI Bank

b) HDFC Bank

c) ICICI Bank

d) Axis Bank

Ans: – A

 

21. Who has won the 19th Commonwealth Chess Championship?

a) Arghyadip Das

b) Abhijeet Gupta

c) M R Lalith Babu

d) M R Das

Ans: – B

 

22. Which state government has announced to launch a scheme 'Mhara Gaon - Jagmag Gaon' to provide 24-hour uninterrupted power supply?

a) Bihar

b) UP

c) Punjab

d) Haryana

Ans: – D

 

23. Who among the following has been appointed as Secretary of Ministry of Small and Medium Enterprises?

a) Balvender Kumar

b) Madhav Lal

c) Dr Anup K Pujari

d) Anup Kumar

Ans: – C

 

24. Europe's Airbus Group and India's………………..have struck a deal to build helicopters.

a) Shalimar Group

b) Mahindra Group

c) Samrat Group

d) Majethia Group

Ans: – B

 

25. Which among the following has been first to have vehicle tracking system?

a) Uttar Pradesh

b) Madhya Pradesh

c) Chhattisgarh

d) Bihar

Ans: – A

 

26. Telecom service provider Tata Teleservices has appointed whom as its Chief Financial Officer?

a) Anuraag Sharma

b) Anuraag Sahay

c) Anuraag Singh

d) Anuraag Srivastava

Ans: – D

 

27. Union Railway Minister Suresh Prabhu has inaugurated the Integrated Security System at how many railway stations in Mumbai?

a) Three

b) Four

c) Five

d) Six

Ans: – D

 

28. Which among the following bank has launched an initiative to provide doorstep services and expedite home loans application process?

a) Bank of Baroda

b) Reserve Bank of India

c) State Bank of India

d) Central Bank of India

Ans: – C

 

29. Who among the following has won the 2015 Birtish Grand Prix of Formula One?

a) Nico Rosberg

b) Lewis Hamilton

c) Sebastian Vettel

d) Felipe Massa

Ans: – B

 

30. Which among the following country has won the 2015 FIFA Women’s World Cup?

a) US

b) France

c) Germany

d) China

Ans: - A

Sunday, August 9, 2015

4 – 6 July Current Affairs MCQ Quiz

1. ……………, star of “The Avengers” died recently.

a) Patrick Gacnee

b) Patrick Facnee

c)Patrick Macnee

d) Patrick Racnee

Ans: – C

 

2. Who among the following has been appointed as CEO of Lafarge India?

a) Mark Kriegner

b) Ujjwal Chaddha

c) Martin Kriegner

d) Ujjwal Batria

Ans: – D

 

3. India and……..has signed MoU to enhance cooperation in areas of health sector.

a) US

b) UK

c) Russia

d) China

Ans: – A

 

4. ………………was conferred with Columbia’s highest civilian award “The Order of the Democracy Simon Bolivar”.

a) Chaitanya Mahaprabhu

b) Asaram Bapu

c)Sri Sri Ravi Shankar

d) Sathya Sai

Ans: – C

 

 

 

5. Who among the following cricketer has been named as greatest Test player of 21st century?

a) Virendra Sehwag

b) Anil Kumble

c) Sachin Tendulkar

d) Rahul Dravid

Ans: – C

 

6. ……….has commissioned first 250-MW unit ofNTPC’s Bongaigaon Thermal Power Project.

a) NTPC

b) SAIL

c) BHEL

d) BEL

Ans: – C

 

7. Which bank has launched '30-min auto' and '15-min 2-wheeler' loan schemes for which customers have to give their biometric details?

a) HDFC Bank

b) Yes Bank

c) Axis Bank

d) ICICI Bank

Ans: – A

 

8. Which among the following company has signed multi-year agreement with Deutsche Bank?

a) Infosys

b) Wipro

c) TCS

d) Cognizant

Ans: – A

 

9. “Dealing with China: An Insider Unmasks the New Economic Superpower” has been authored by whom?

a) Henry M Paulson

b) Harry M Paulson

c) Jack M Paulson

d) Joy M Paulson

Ans: – A

 

10. …………….entrepreneurs have signed pact on waste management.

a) Tripura

b) Assam

c) Manipur

d) Mizoram

Ans: – B

 

11. Two-day long annual Hemis festival of ……………was celebrated recently.

a) Jammu

b) Himachal

c) Ladakh

d) Uttarakhand

Ans: – C

 

12. International Day Against Drug Abuse and Illicit Trafficking was observed globally on………June.

a) 25

b) 26

c) 27

d) 28

Ans: – B

 

13.Union Cabinet has approved to set up a National Memorial at birth place of Lok Nayak JP Narayan in………...

a) UP

b) Jharkhand

c) Bihar

d) Orissa

Ans: – C

 

14.Technology major Lenovo has appointed whom as the Managing Director of its India operations?

a) Amar Babu

b) Rahul Agarwal

c) Ramesh Babu

d) Ajay Chauhan

Ans: – B

 

15. The ICC Council has approved the admission of the…………..Cricket Federation as the 58th affiliate member.

a) Sweden

b) Serbia

c) Norway

d) Switzerland

Ans: – B

 

16. UGC has approved for financial assistance to…….colleges for conserving campuses and specialised courses related to heritage

a) 17

b) 18

c) 19

d) 20

Ans: – C

 

17. Union Railway Ministry Suresh Prabhu has inaugurated Integrated Security System in which city?

a) Bangalore

b) Rajasthan

c) Delhi

d) Mumbai

Ans: – D

 

18. Rock Band Yes Guitarist died recently. Name him.

a) Jon Squire

b) Chris Anderson

c) Chris Squire

d) Jon Anderson

Ans: – C

 

19. Union Government asked Bihar, Tamilnadu and Rajasthan to introduce………in mid-day meal scheme.

a) Milk

b) Soya

c) Pizza

d) Cold-drink

Ans: – A

 

20. …………..'s Ambubachi Mela was concluded recently.

a) Tripura

b) Assam

c) Manipur

d) Mizoram

Ans: – B

 

21. Leander Paes has become .…thplayer to join 100 partners club on ATP Circuit.

a) 45

b) 46

c) 47

d) 48

Ans: – C

 

22. Union Cabinet has approved setting up of……..Indian Institutes of Management.

a) Three

b) Four

c) Five

d) Six

Ans: – D

 

23. Which country decided to join China-led Asian Infrastructure Investment Bank?

a) Austria

b) Australia

c) Germany

d) US

Ans: – B

 

24. ……….. Railways and……………Army is amongst world’s biggest employers, as per World Economic Forum study.

a) Indian

b) US

c) Russian

d) Chinese

Ans: – A

 

25. As per a recent survey, nearly………percent of China’s Great Wall has been disappeared over time.

a) 10

b) 20

c) 30

d) 40

Ans: – C

 

26. National Level Sikh museum will be constructed in Lakhnaur Sahib Village of……………

a) Punjab

b) Haryana

c) Uttar Pradesh

d) Jammu

Ans: – A

 

27. A memorial for former PM…………………….was constructed at Ekta Sthal Samadhi Complex in New Delhi.

a) Guljari Lal Nanda

b) Atal Bihari Bajpai

c) PV Narasimha Rao

d) Indira Gandhi

Ans: – C

 

28. Who among the following has been appointed as CFO and Deputy Managing Director of SBI?

a) Manjula Kant

b) R K Shah

c) Anshula Kant

d) P K Gupta

Ans: – C

 

29. Which among the following mobile operatorhas become third largest mobile operator in world?

a) Vodafone

b) Bharti Airtel

c) Idea

d) Reliance

Ans: – D

 

30. India and…………….has signed five MOUs during the 7th Meeting of India-Thailand Joint Commission.

a) Thailand

b) Singapore

c) Trinidad

d) Srilanka

Ans: - A

Friday, August 7, 2015

1-3 July Current Affairs 2015 MCQ

1. India was placed at…..stposition in terms of foreigners’ money in Swiss banks.

a) 11

b) 21

c) 51

d) 61

Ans: – D

 

2. Who among the following was elected as President of Squash Rackets Federation of India?

a) Debendranath Ghosh

b) Debendranath Srivastava

c) Debendranath Sarangi

d) Debendranath Shah

Ans: – C

 

3. “Benazir Bhutto: A Multidimensional Portrait” was written by whom among the following?

a) Dr Amit Suvorova

b) Dr Anna Suvorova

c) Dr Anil Suvorova

d) Dr Amar Suvorova

Ans: – B

 

4. PM Natrendra Modi has launched Smart Cities Mission and Housing for All (Urban). Name the scheme.

a) AMRUT

b) AMRITA

c)AKAASH

d) AWAAZ

Ans: – A

 

5. Who among the following has signed MoC with India on Industrial Property?

a) Japan

b) China

c) Australia

d) Russia

Ans: – A

 

6. Who among the following has wonthe Man of the Series Award for his outstanding bowling performance in Bangladesh ODI series against India?

a) Shakib Ul Hassan

b) Mustafizur Rahman

c) Shikhar Dhawan

d) Harbhajan Singh

Ans: – B

 

7. Carlyle Group committed up to……….million US dollars to Magna Energy Ltd.

a) 200

b) 300

c) 400

d) 500

Ans: – D

 

8. Which among the followingzoo has been renamed after last Nawab Wajid Ali Shah?

a) Delhi

b) Kolkata

c) Hyderabad

d) Lucknow

Ans: – D

 

9. ………….Trinity College of Engineering has launched student satellite TASSAT project.

a) Tamilnadu

b) Andhra Pradesh

c) Kerala

d) Karnataka

Ans: – C

 

10. Former…………. President Suleyman Demirel died recently.

a) Turkey

b) Spain

c) Germany

d) UK

Ans: – A

 

11. Justice Gian Parkash Mittal has resigned from the Office of the Judge of………..High Court.

a) Delhi

b) Maharashtra

c) Sikkim

d) Lucknow

Ans: – A

 

12.Which country has announced ban on earphones for Drivers and Cyclists while driving a vehicle or riding a cycle?

a) France

b) Spain

c) Germany

d) US

Ans: – A

 

13. Who among the following hasbeen Justice Subhro Kamal Mukherjee appointed as acting Chief Justice of Karnataka High Court?

a) Justice Samar Kamal Mukherjee

b) Justice Sakib Kamal Mukherjee

c) Justice Kamal Siddiqui Mukherjee

d) Justice Subhro Kamal Mukherjee

Ans: – D

 

14. UK-based philanthropist has been selected for VK Krishna Menon Award 2015. Name him.

a)Benni Joseph Mavelil

b) Denni Joseph Mavelil

c) Chenni Joseph Mavelil

d) Renni Joseph Mavelil

Ans: – A

 

15. How many Indians have won inaugural Queen's Young Leaders Award in UK?

a) Two

b) Three

c) Four

d) Five

Ans: – B

 

16. Hollywood movie“Titanic” composer died recently. Name him.

a) James Horner

b) Jimmi Horner

c) Joy Horner

d) Jack Horner

Ans: – A

 

17. Which country will file complaint against UK's Hinkley Point C nuclear project in European Court of Justice?

a) Austria

b) Australia

c) Sweden

d) Russia

Ans: – A

 

18. ……………… Ganga Mobile Application was launched to aid National Mission for Clean Ganga.

a) Bhuvan

b) Sravan

c) Bhavan

d) Saavan

Ans: – A

 

19. Afghan President Ashraf Ghani nominated a female judge to the Supreme Court recently.

a) Afshan Rasouli

b) Anisa Rasouli

c) Akraha Rasouli

d)Anahita Rasouli

Ans: – B

 

20. Taygan Lions Park, Skazka Zoo and…………………..Zoo has inked animal exchange agreement.

a) Chennai

b) Thiruvananthapuram

c) Hyderabad

d) Bengalaru

Ans: – B

 

21. Veteran Journalist passed away recently. Name him.

a) Pravesh Bidwai

b) Prakash Bidwai

c) Praful Bidwai

d) Prakhar Bidwai

Ans: – C

 

22. Who among the following team has won World Railway Championship 2015 in Tennis and Volleyball?

a) Japan Railway Team

b) China Railway Team

c)Indian Railway Team

d) Armania Railway Team

Ans: – C

 

23. “Red Tape to Red Carpet... and then some”was written by whom among the following?

a) Mina Rinehart

b) Gina Rinehart

c) Hina Rinehart

d) Rina Rinehart

Ans: – B

 

24. FBIL overnight Mumbai Inter-Bank Offer Rate (MIBOR) to become effective from July 22 and will replace…………….

a) NSE

b) BSE

c) MCDEX

d) MCX

Ans: – A

 

25. Maharashtra has declared…………Mormon as State butterfly.

a) White

b) Blue

c) Black

d) Yellow

Ans: – B

 

26. India to be the partner country with which country for Industrial Trade Fair Innoprom 2016?

a) US

b) Germany

c) Russia

d) China

Ans: – C

 

27. Which country has won European Team Athletics Championships 2015?

a) US

b) Germany

c) Russia

d) China

Ans: – C

 

28. Union Government has launched India’s first Modernised Anganwadi Centre at Hasanpur village in……………...

a) Varanasi

b) Mathura

c) Ghaziabad

d) Sonepat

Ans: – D

 

29. Who among the following state has decided to amend MPDA Act, 1981?

a) Maharashtra

b) Chhatisgarh

c) Bihar

d) Punjab

Ans: – A

 

30. Which among the following country Supreme Court legalized Same-Sex Marriage nationwide?

a) US

b) UK

c) Russia

d) China

Ans: - A

 

Also read :

Thursday, August 6, 2015

28-30 June 2015 Current Affairs MCQ Quiz

1. India and………………..has signed multiple agreements including double taxation avoidance treaty.

a) Thailand

b) Russia

c) China

d) Singapore

Ans: – A

 

2. Who among the following was conferred with Punyabhushan Award at Balgandharva Auditorium in Pune?

a) PratapraoPawar

b) RaghunathMashelkar

c) RajuShinde

d) Pratap Patel

Ans: – A

 

3. Who among the following has authored the book “Transcendence: My Spiritual Experiences with PramukhSwamiji”?

a) Subramanayam Swami

b) ArunJaitley

c) P Chidambaram

d)Dr APJ Abdul Kalam

Ans: – D

 

4. Blue Opposition Bloc led by Lars Loekke Rasmussen has won………………’s Parliamentary Elections.

a) Singapore

b) Denmark

c) Bulgaria

d) Hungary

Ans: – D

 

5. Which among the following state has banned sale of thermocol plates to promote leaf plates and employment generation?

a) Tamilnadu

b) Kerala

c) West bengal

d) Jharkhand

Ans: – D

 

6. Who among the following has topped the Wealth-X released World’s Wealthiest Self-Made Billionaires list?

a) Carlson Magson

b) Mukesh Ambani

c) Warren Buffet

d) Bill Gates

Ans: – D

 

7. Infrastructure financing firm IDFC has appointed………………former Comptroller and Auditor General of India as independent director.

a)RonitRai

b) HarshitRai

c)MohitRai

d) VinodRai

Ans: – D

 

8. Which among the following country has signed Free Trade Agreement with Australia?

a) Russia

b) US

c) China

d) Japan

Ans: – C

 

9. India and…………can protect 1.4 million premature deaths by improving quality of Air.

a) Russia

b) US

c) China

d) Japan

Ans: – C

 

10. Private insurer Bajaj Allianz has launched a weather-based crop insurance scheme for orange crops in three districts of………………..

a) UP

b) West Bengal

c) Orissa

d) Maharashtra

Ans: – D

 

11. Who among the following has grabbed the Norway Chess 2015 title in Stavanger, Norway?

a) VeselinTopalov

b) Jon Ludvig Hammer

c) ViswanathanAnand

d) Magnus Carlsen

Ans: – A

 

12. Who among the following has grabbed the women’s doubles title of the Canada Open Badminton tournament?

a) Michelle Li and Kaori Imabeppu

b) Selena Piek and Kaori Imabeppu

c) EefjeMuskens and Selena Piek

d) JwalaGutta and AshwniPonappa

Ans: – D

 

13. Who among the following was appointed to the board of Future Majority Project of US Republican Party?

a) Kantani Joshi

b)Antani Joshi

c) Pantani Joshi

d) Rantani Joshi

Ans: – B

 

14. …………….Version of Bhagavad Gita was launched in…………. recently.

a) Russian, Russia

b) Chinese, China

c) Japanese, Japan

d) Serbian, Serbia

Ans: – B

 

15. ………………….. has launched world’s slimmest 4G phone……………. Canvas Sliver 5.

a)Micromax

b) Samsung

c) Xiomi

d) Lava

Ans: – A

 

16. Union Cabinet approved agreement with………….on abolishing visa requirements for diplomatic passports.

a) Spain

b) Japan

c) Bulgaria

d) Romania

Ans: – A

 

17. ………………. has given additional charge as Director General of Bureau of Indian Standards Published on: 18-JUN-2015 Important for Exam: 8 people agreed

Presently, he is serving as an Additional Secretary in Department of Food and Public Distribution.

a) AGurucharan

b) DGurucharan

c) HGurucharan

d) G Gurucharan

Ans: – D

 

18. Book titled “BikhareKhyalat” was written by whom among the following?

a) Abdul Haq

b) Mohammed Iqbal

c) Abujar

d) Sheikh Kamaal

Ans: – A

 

19. The……...foundation day of ShriAnandpur Sahib was celebrated recently.

a) 250

b) 350

c) 450

d) 550

Ans: – B

 

20. Union Ministry of Finance has constituted a Task Force headed by……………on Financial Redress Agency.

a) CSwarup

b) D Swarup

c) JSwarup

d) MSwarup

Ans: – B

 

21. Connaught Place –Central Business District in New Delhi was the……costliest office market in the world as per Global Prime Office Occupancy Costs survey.

a) Fourth

b) Fifth

c) Sixth

d) Seventh

Ans: – B

 

22. Who among the following has been re-elected as chairman of UK Parliament committee.

a) Beith Vaz

b) Jeith Vaz

c) Keith Vaz

d) Seith Vaz

Ans: – C

 

23. ……………… State Assembly passed……………..Tea Plantation Employees Welfare Fund Bill, 2015.

a) Jharkhand

b) UP

c) Bihar

d) West Bengal

Ans: – D

 

24. …………………lawmakers rejected Beijing-backed election reform package which was voted down to 8 in the Legislative Council.

a) Thailand

b) Russia

c) Hong Kong

d) Japan

Ans: – C

 

25. Who among the following of US has won US Open of Golf?

a) Tennis Marther

b) Jordan Spieth

c) RonitSynthia

d) Klein Selsva

Ans: – B

 

26. Commemorations of the…..th anniversary of the Battle of Waterloo concluded recently.

a) 100

b) 200

c) 300

d) 400

Ans: – B

 

27. Which country has won 2015 Nongfu Spring World Cup of Snooker?

a) US

b) UK

c) China

d) Japan

Ans: – C

 

28. India and……………..has signed six MoUson establishing a collaborative program in official statistics.

a) China

b) Romania

c) Tanzania

d) Bulgaria

Ans: – C

 

29. Exercise Ajeya Warrior -2015, a joint exercise between the armies of India and…………was held.

a) US

b) UK

c) Russia

d) China

Ans: – B

 

30. Who among the following has wonthe men’s singles of Aegon Tennis Championships?

a) Novak Djokovich

b) Roger Federer

c) Andy Murray

d) Kevin Anderson

Ans: – C

 

Also read :

25-27 June Current Affairs Quiz MCQ

1. India was ranked……….in Global Peace Index and has wasted $340 billion due to violence

a) 142

b) 143

c) 144

d) 145

Ans: – B

 

2. How many banks to lead NTPC’s debut masala bond offering?

a) Three

b) Four

c) Five

d) Six

Ans: – C

 

3. Which among the following bank has launched a debit card equipped with improved security features?

a) Axis Bank

b) Bank of India

c) Bank of Baroda

d) Punjab National Bank

Ans: – A

 

4. Which district has won the UN Public Service Award 2015 for eliminating open defecation Published?

a) Barhman

b) Nadia

c) Varanasi

d) Azamgarh

Ans: – B

 

5. Who among the following has won bagged gold at the first leg of the Asian Athletics Grand Prix in Bangkok?

a) Inderjeet Singh

b) Jinson Johnson

c) A & B

d) Only A

Ans: – C

 

6. Who among the following has broke into top 10 of ODI bowlers’ rankings?

a) Shikhar Dhawan

b) Mahendra Singh Dhoni

c) Suresh Raina

d) R Ashwin

Ans: – D

 

7. The emerging market……..nations will have their own development bank by 2015.

a) FRICS

b) BRICS

c) DRICS

d) GRICS

Ans: – B

 

8. A ranking of destinations for attractiveness to foreign investors has placed………..at the top among 110 countries.

a) China

b) U.S.

c) Hong Kong

d) India

Ans: – D

 

9. Government is likely to infuse additional USD……..billion in public sector banks this fiscal over and above in the Budget.

a) 1.8

b) 2.8

c) 3.8

d) 4.8

Ans: - A

10. Union Government has launched………………..Mobile Application and Web Portal to aid flagship mission to Clean Ganga.

a) Swarn Ganga

b) Bhuvan Ganga

c) Son Ganga

d) Swachch Ganga

Ans: – B

 

11. Who among the following has been appointed as Kerala's brand ambassador for Ayurveda?

a) Steffi Grass

b) Steffi Groll

c) Steffi Graf

d) Steffi Grind

Ans: – C

 

12. Prime Minister Narendra Modi unveiled……….mega flagship schemes aimed at developing cities and towns as "new engines for growth”.

a) Two

b) Three

c) Four

d) Five

Ans: – B

 

13. The Reserve Bank of India has extended the date to exchange pre-2005 bank notes till December 31, 2015 for………..time.

a) Second

b) Third

c) Fourth

d) Fifth

Ans: – B

 

14. Export-Import Bank has extended …...... million to Tanzania to extend water pipeline

a) 266

b) 267

c) 268

d) 269

Ans: – C

 

15. India and…………have inked pacts to enhance cooperation in health sector.

a) US

b) UK

c) China

d) Russia

Ans: – A

 

16. Former Reserve Bank governor……………….has been appointed as the non-executive director to the board the Brics New Development Bank.

a) Tito Mboweni

b) Lito Mboweni

c) Kito Mboweni

d) Hito Mboweni

Ans: – A

 

17. ……....Securities is a subsidiary of…………Bank BSE- 0.23% has launched its mobile trading app in 11 different regional languages.

a) Axis

b) HDFC

c) ICICI

d) Yes

Ans: – B

 

18. ………………….and MUDRA Bank have signed a contract to finance new entrepreneurs and small companies.

a) Union Bank of India

b) Bank of India

c) Bank of Maharashtra

d) United Bank of India

Ans: – C

 

19. How many companies have been ranked in Forbes Asia’s “Best under a billion” list?

a) 10

b) 11

c) 12

d) 13

Ans: – B

 

20. Which among the following bank has appointed Anshula Kant as its CFO?

a) Bank of India

b) State Bank of India

c) Bank of Baroda

d) Punjab National Bank

Ans: – B

 

21. India has lead FDI in South Asia with……..billion investments in 2014.

a) 31

b) 32

c) 33

d) 34

Ans: – D

 

22. Who among the following has been appointed as new head of India region of Ericsson?

a) Paolo Coelho

b) Paolo Jolo

c) Paolo Colella

d) Paolo Riyana

Ans: – C

 

23………….. operationalised a mobile tower at an altitude of 16,000 feet in Eastern Ladakh region of Jammu and Kashmir.

a) Reliance

b) Airtel

c) Vodafone

d) BSNL

Ans: – D

 

24. The civil aviation ministry took a decision to have a second airport in the National Capital Region in………….

a) Revar

b) Ghevar

c) Jewar

d) Kahwar

Ans: – C

 

25. India is……….largest carbon emitter on earth when it comes to per capita emission accounting for 6 % of international emissions for the year 2012.

a) Second

b) Third

c) Fourth

d) Fifth

Ans: – C

 

26. Which country has determined to be a part of the China-led Asian Infrastructure Investment Bank as a founding member?

a) Australia

b) US

c) UK

d) Russia

Ans: – A

 

27. Which state authorities have determined to kind a Cabinet sub-committee named as Krishi Cabinet?

a) Tamilnadu

b) Kerala

c) Andhra Pradesh

d) Haryana

Ans: – C

 

28. Who among the following has been appointed as 13th ICC President?

a) N Srinivasan

b) MM Murlidharan

c) Zaheer Abbas

d) Mustafa Kamal

Ans: – C

 

29. Who among the following has become the first Indian-born player to be drafted in the NBA League?

a) Pranam Singh Bhamara

b) Satnam Singh Bhamara

c) Harinam Singh Bhamara

d) Satyakam Singh Bhamara

Ans: – B

 

30. First phase of ……………Metro service was inaugurated by Tamil Nadu Chief Minister J Jayalalithaa.

a) Kaithay

b) Trichur

c) Kochchi

d) Chennai

Ans: – D

 

Also Read :

22-24 June 2015 Current Affairs MCQ

1. Which bank has launched an online forex platform that enables customers to book their foreign exchange transactions online?

a) SBI

b) RBI

c) UBI

d) CBI

Ans: – A

 

2. Which among the following state has launched Village Mentoring Project(VMP) to uplift villagers?

a) Haryana

b) Punjab

c) Uttarakhand

d) Sikkim

Ans: – A

 

3. External Affairs Minister Sushma Swaraj visited…………to participate in the International Yoga Day event organised by the Indian Mission at the United Nations.

a) Florida

b) Canada

c) New Jersey

d) New York

Ans: – D

 

4. Which country pulled off a historic 2-1 win to beat Brazil in the final of the Fifa Under-20 World Cup?

a) Serbia

b) Netherland

c) Germany

d) Spain

Ans: – A

 

5. Brightest Galaxy in Early Universe has been named after whom?

a) Cristiano Ronaldo as CR7

b) Lionel Messi as LM7

c) Pele as P7

d) Roger Federer as RF7

Ans: – A

 

6. Who among the following has been appointed as the President of Japan’s telecommunications giant SoftBank Corp?

a) Nikhil Arora

b) Nitish Arora

c) Nilesh Arora

d) Nikesh Arora

Ans: – D

 

7. Who among the following has won Weber title for eighth time?

a) Roger Federer

b) Andreas Seppi

c) Andy Murray

d) Kevin Anderson

Ans: – A

 

8. Who among the following has won Austrian Grand Prix of F1?

a) Nico Rossberg

b) Lewis Hamiltion

c) Felipe Massa

d) Sebastian Vettel

Ans: – A

 

9. Former Indian women hockey captain………………passed away.

a) Rashi Bala

b) Kashi Bala

c) Vashi Bala

d) Shashi Bala

Ans: – D

 

10. India observed World Yoga Day on………June 2015.

a) 19

b) 20

c) 21

d) 22

Ans: – C

 

11. Who among the following has been appointed as Executive Director of Amnesty International India?

a) Aakash Patel

b) Akshar Patel

c) Akshat Patel

d) Aakar Patel

Ans: – D

 

12. Union Government has recently launched a weather alert service named……………

a) NOWCAST

b) NEWCAST

c) FORECAST

d) FEWCAST

Ans: – A

 

13. India Unlimited ∞ - a platform for connecting India and…….in every field where both stand to gain.

a) Sweden

b) Spain

c) Singapore

d) Somalia

Ans: – A

 

14. State Government decided to launch “State Soil Health Mission” to make……………..organic state.

a) Bihar

b) Jharkhand

c) West Bengal

d) Arunachal Pradesh

Ans: – D

 

15. India has set……..Guinness world records in Rajpath yoga event held on the eve of first International Yoga Day.

a) One

b) Two

c) Three

d) Four

Ans: – B

 

16. Which among the following state has topped the list of states and UTs in Intellectual Property Rights filing in 2013-14?

a) West Bengal

b) Maharashtra

c) Jharkhand

d) Bihar

Ans: – B

 

17. Soft Bank Corp,……………..…and Foxconn formed a JV named SBG Cleantech Ltd.

a) Cognizant Limited

b) Infosys Limited

c) Bharti Enterprises Limited

d) TCS

Ans: – C

 

18. Which among the following state has topped the list of states commissioning grid connected Solar Power projects?

a) Haryana

b) West Bengal

c) Rajasthan

d) Uttarakhand

Ans: – C

 

19. India has offered its expertise to…………in development of its rich natural gas sector and decided to extend e-tourist visa to people of the African nation.

a) Bulgaria

b) Romania

c) Tanzania

d) Somalia

Ans: – C

 

20. The………………….union movement has raised concerns about the access to be granted to Chinese citizens under labour market provisions.

a) Sweden

b) American

c) Australian

d) Chinese

Ans: – C

 

21. ……………. and Australia have signed a free trade agreement to increase market access for Australian beef and wine exporters.

a) Japan

b) China

c) Russia

d) US

Ans: – B

 

22. Who among the following vocalist has been selected for ‘Sangita Kalanidhi’ award 2015?

a) Sanjay Subrahmanyam

b) M. Balamuralikrishna

c) G.N. Balasubramaniam

d) Semmangudi R. Srinivasa Iyer

Ans: – A

 

23. The government of India released…………..on International Yoga Day on June 21.

a) Stamps

b) Coins

c) Both A & B

d) Only B

Ans: – C

 

24. HAL has delivered ‘Orbiter Craft Module Structure’ of………………..to ISRO Satellite Centre (ISAC).

a) Chandrayaan-1

b) Chandrayaan-2

c) Chandrayaan-3

d) Chandrayaan-4

Ans: – B

 

25. Sister……………..., the successor of Mother Teresa has passed away.

a) Neelam Joshi

b) Nirmala Joshi

c) Nisha Joshi

d) Neeru Joshi

Ans: – B

 

26. Which among the following state government has declared June 22 as ‘Snake Bird Day’?

a) Haryana

b) Kerala

c) Rajasthan

d) Uttarakhand

Ans: – B

 

27. Which among the following state has officially declared Blue Mormon species as “State butterfly”?

a) West Bengal

b) Maharashtra

c) Jharkhand

d) Bihar

Ans: – B

 

28. Which country has launched world’s first electric passenger aircraft BX1E?

a) Japan

b) China

c) Russia

d) India

Ans: – B

 

29. National vendor development programme was held in which city?

a) Madras

b) Hyderabad

c) Bengaluru

d) Pune

Ans: – C

 

30. Which among the following country has emerged as the third largest Foreign Direct Investment source for UK in 2014-15?

a) India

b) China

c) Russia

d) US

Ans: - A

19- 21 June 2015 Current Affairs Quiz MCQ

1. Who among the following has become first Indian footballer to score 50 international goals?

a) Sunil Chhetri

b) Bhaichung Bhutia

c) Ravish Mehra

d) Nagesh Bhatia

Ans: – A

 

2. India and…..............has set trade target of 5 billion US dollars by 2018.

a) Scotland

b) Germany

c) Poland

d) China

Ans: – C

 

3. Documentary on…………..titled “Death of Gentleman” was screened at Sheffield.

a) Tennis

b) Cricket

c) Hockey

d) Kabbaddi

Ans: – B

 

4. Hindi writers………………has grabbed 10th Navlekhan Award of Bharatiya Jnanpith for poem Prem Gilhari Dil Akhrot and Upasana.

a) Anisha Kohli

b) Babusha Kohli

c) Manisha Kohli

d) Ravisha Kohli

Ans: – B

 

5. SunEdison Inc has acquired……………..based Continuum Wind Energy Ltd.

a) China

b) Japan

c) Singapore

d) Germany

Ans: – C

 

6. Which among the following will soon set up 40,000 wi-fi hot spots India?

a) BSNL

b) Vodafone

c) Airtel

d) Idea

Ans: – A

 

7. Who among the following was re-elected as President of Mumbai Cricket Association?

a) Dilip Vengsarkar

b) Sharad Pawar

c) Ashish Shelar

d) N Srinivasan

Ans: – B

 

8. Japan's Parliament passed a Bill to lower voting age from 20 to ………

a) 19

b) 18

c) 17

d) 16

Ans: – B

 

9. The venue of the International Yoga Day event on Rajpath have been dubbed ‘……………..’.

a) Operation DOGA

b) Operation YOGA

c) Operation NIROGA

d) Operation HOGA

Ans: – A

 

10. Who among the following has become first 100% blind officer in IFS?

a) Reno Zephine

b) Xeno Zephine

c) Beno Zephine

d) Deno Zephine

Ans: – C

 

11. Bengaluru based Ganit labs developed 5000 rupees test for…………cancer patients.

a) Ovary

b) Stomach

c) Tongue

d) Eye

Ans: – C

 

12. Who among the following has taken charge as Chairman and Managing Director of MTNL?

a) Narendra Kumar Yadav

b) PK Purwar

c) AK Garg

d) SY Singh

Ans: – A

 

13. Election Commission has suspends recognition of………………..led National People’s Party.

a) PA Sangma

b) MA Sangma

c) KA Sangma

d) GA Sangma

Ans: – A

 

14. India’s greatest contemporary architect…………………passed away in Mumbai.

a) Charles Correa

b) Shirish Patel

c) Pravina Mehta

d) Ravina Mehta

Ans: – A

 

15. Who among the following was out of CBI and was appointed as Director of National Crime Records Bureau?

a) Rachana Ramasundaram

b) Archana Ramasundaram

c) Suhana Ramasundaram

d) Raveena Ramasundaram

Ans: – B

 

16. ………….HC has made wearing of helmets for two-wheelers compulsory from 1 July 2015.

a) Madras

b) Hyderabad

c) Kochi

d) Lucknow

Ans: – A

 

17. Which company has launched Center of Excellence (CoE) for Next-Gen Technology Solutions in Hyderabad?

a) Wipro

b) TCS

c) Infosys

d) Cognizant

Ans: – B

 

18. Anti-……………. compound DDD107498 that inhibits protein synthesis was discovered.

a) Cancer

b) TB

c) Malarial

d) Cholera

Ans: – C

 

19. Book titled “Recasting India” was written by whom among the following?

a) Gogol Sengupta

b) Khagol Sengupta

c) Vibhor Sengupta

d) Hindol Sengupta

Ans: – D

 

20. Nathu La pass in…………… was reopened for Kailash-Manasarovar pilgrims after 53 years.

a) Sikkim

b) Himachal Pradesh

c) Arunachal Pradesh

d) Mizoram

Ans: – A

 

21. AIBA constituted Ad-hoc committee was chaired by…………….for boxing in India.

a) Kishan Narsi

b) Jay Kowli

c) Manisha Malhotra

d) Injeti Srinivas

Ans: – A

 

22. CCEA has approved setting up of…………..MW of Grid connected Solar PV Power Projects under JNNUSM.

a) 1000

b) 2000

c) 3000

d) 4000

Ans: – B

 

23. Book titled “Modi - Incredible emergence of a star” in Chinese language was written by whom among the following?

a) Tarun Vijay

b) Narendra Vijay

c) Mahesh Vijay

d) Surendra Vijay

Ans: – A

 

24. India and Poland has set trade target of…… billion US dollars by 2018.

a) 2

b) 3

c) 4

d) 5

Ans: – D

 

25. Union Cabinet has approved “Housing for All” facilities to all eligible people in urban areas by…………..

a) 2020

b) 2021

c) 2022

d) 2023

Ans: – C

 

26. Union Cabinet has given nod to introduction of Bureau of Indian Standards Bill…………..

a) 2012

b) 2013

c) 2014

d) 2015

Ans: – D

 

27. The……….….state Co-operative Bank will launch the ‘Bank on Wheels’ to help farmers get loans on their doorstep.

a) Bihar

b) Jharkhand

c) West Bengal

d) Odisha

Ans: – D

 

28. India’s trade deficit in May 2015 narrowed to……..billion US dollars.

a) 8.4

b) 9.4

c) 10.4

d) 11.4

Ans: – C

 

29. Government has approved……..FDI proposals worth Rs. 6,751 crore.

a) 13

b) 14

c) 15

d) 16

Ans: – D

 

30. Union Cabinet has approved Solar Power capacity target to…..lakh MW under JNNSM by 2022.

a) 1

b) 2

c) 3

d) 4

Ans: - A

16- 18 June Current Affairs MCQ

1. Who among the following has topped in the list of 2015 World's 100 highest-paid athletes?

a) Cristiano Ronaldo

b) Mahendra Singh Dhoni

c)Floyd Mayweather

d) Neymar

Ans: – C

 

2. Moldova's Prime Minister has resigned. Name him.

a) Firil Gaburuci

b) Chiril Gaburuci

c) Kiril Gaburuci

d) Liril Gaburuci

Ans: – B

 

3. Veteran....................... fast bowler Sir Wesley Winfield Hall was inducted into the ICC Cricket Hall of Fame.

a) West Indies

b) England

c) South Africa

d) Australia

Ans: – A

 

4. Who among the following is the sole indian athlete who has topped in the list of 2015 World's 100 highest-paid athletes?

a) Virat Kohli

b) Mahendra Singh Dhoni

c) Sachin Tendulkar

d) Vishwanathan Anand

Ans: – B

 

5. How many African countries has created The Tripartite Free Trade Area (TFTA) : Cape Town to Cairo free-trade zone?

a) 24

b) 25

c) 26

d) 27

Ans: – C

 

6. Who among the following Indian-Origin Surgeon General was presented With Pride of Community Award?

a) Vivek Murthy

b) Anantanand Rambachan

c) Harpreet Singh Mokha

d) Dinesh Rao

Ans: – A

 

7. The government has appointed whom as Chief Executive Officer of LIC Nomura Mutual Fund Asset Management Company?

a) Nitesh Chowdhury

b) S Roy Sathe

c) S Roy Chowdhury

d) Nilesh Sathe

Ans: – D

 

8. The United Nations General Assembly has elected whom to head General Assembly?

a) Sam Kutesa

b) Mogens Lykketoft

c) Mogens Kutesa

d) Sam Lykketoft

Ans: – B

 

9. PM Narendra Modi has launched book titled Education of Muslims by whom among the following?

a) Professor AS Rajput

b) Professor DS Rajput

c) Professor HS Rajput

d) Professor JS Rajput

Ans: – D

 

10. World Blood Donors Day was observed with theme "Thank you for saving my life" on.................. June.

a) 13

b) 14

c) 15

d) 16

Ans: – B

 

11. Sheila Kaul, the former Governor of............................died recently.

a) Andhra Pradesh

b) Himachal Pradesh

c) Manipur

d) Punjab

Ans: – B

 

12. World famous Buddhas of Bamiyan was resurrected which country?

a) Afghanistan

b) Srilanka

c) Nepal

d) Myanmar

Ans: - A

13. Reliance Capital has named whom among the following as CEO of broking, distribution business?

a) Gopkumar

b) Kishankumar

c) Ramkumar

d) Shyamkumar

Ans: – A

 

14. India's current account deficit has narrowed sharply to..........% of GDP in the fourth quarter of the last financial year.

a) 0.1

b) 0.2

c) 0.3

d) 0.4

Ans: – B

 

15. The second border haat was opened for common people in which state bordering Brahmanbaria district of Bangladesh?

a) Tripura

b) Manipur

c) Mizoram

d) Arunachal Pradesh

Ans: – A

 

16. FDI inflows into the services sector and grew by over................% in 2014-15.

a) 26

b) 36

c) 46

d) 56

Ans: – C

 

17. Who among the following has taken over as New Secretary, Department of Public Enterprises?

a) Ameising Luikham

b) Kapil Dev Tripathi

c) Suresh Gupta

d) Rachit Shah

Ans: – A

 

18. .................... has launched free roaming to allow all its mobile customers across the country to receive incoming calls at no cost.

a) Vodafone

b) BSNL

c) Idea

d) Airtel

Ans: – B

 

19. Which among the following online retail website has acquired Letsgomo Labs to strengthen its position in mobile commerce?

a) Jabong

b) Flipkart

c) Amazon

d) Snapdeal

Ans: – D

 

20. Indian Railways has rechristened Ahmedabad-Haridwar Mail Express which is also known as 'Haridwar Mail' will be now known as...................

a) Jivan Express

b) Yoga Express

c) Swasthya Express

d) Swachchta Express

Ans: – B

 

21. Which indian cricketer has become the ninth all-time highest test wicket-takers?

a) MS Dhoni

b) Harbhajan Singh

c) Yuvraj Singh

d) Zahir Khan

Ans: – B

 

22. Who among the following has stepped down as Chairman and Managing Director of SAIL?

a) Rakesh Singh

b) TS Vijayan

c) C.S Verma

d) Pratap Jain

Ans: – C

 

23. The US government has opened an investigation against which Indian outsourcing companies for possible violations of H1-B visa rules?

a) TCS

b) Infosys

c) Both A & B

d) Only A

Ans: – C

 

24. Which state government has launched `Mee Bhoomi', a digital depository of land records?

a) Kerala

b) Andhra Pradesh

c) Karnataka

d) Maharashtra

Ans: – B

 

25. Minister of State for External Affairs V K Singh inaugurated first India-............... Yoga College in..................

a) China

b) Japan

c) US

d) UK

Ans: – A

 

26. As per recently released report by British Petroleum Energy Company, which country has become the world’s largest oil producer in 2014?

a) Saudi Arabia

b) US

c) Iran

d) Iraq

Ans: – B

 

27. Which state village gas come out with the new idea of contesting selfies with daughter to save girl child?

a) Kerala

b) Delhi

c) Haryana

d) Punjab

Ans: – C

 

28. Union Cabinet has given nod to...................................India and Nepal Motor Vehicle Agreement.

a) Bangladesh and China

b) China and Bhutan

c) Bangladesh and Bhutan

d) Bangladesh and Srilanka

Ans: – C

 

29.The Insurance Regulatory and Development Authority of India has imposed a penalty of Rs............on Future Generali Life Insurance Company.

a) 30 lakh

b) 40 lakh

c) 50 lakh

d) 60 lakh

Ans: – C

 

30. Which among the following country has launched a freight train service between its northeastern city and Europe for opening a new trade route to Europe?

a) China

b) Japan

c) US

d) UK

Ans: – A

Also read :

13-15 June Current Affairs MCQ

12 June Current Affairs MCQ