Tuesday, September 29, 2015

4-6 August Current Affairs MCQ Quiz

1. General Motors will invest $........billion in India to launch 10 Made-in-India vehicles over 5 years.

a) 1

b) 2

c) 3

d) 4

Ans: – A

 

2. Indian writer ………………..’s latest work 'Sleeping on Jupiter' has been shortlisted for the Man Booker Prize 2015.

a) Kiran Desai

b) Brinda Karat

c) Arundhati Roy

d) Anuradha Roy

Ans: – D

 

3. Procter & Gamble (P&G) has appointed whom among the following as its new CEO?

a) A G Lafley

b) David Taylor

c) A G Taylor

d) David Lafley

Ans: – B

 

4. India will host second edition meeting of Forum for India-Pacific Islands Cooperation (FIPIC) in which state?

a) Delhi

b) Rajasthan

c) Uttarakhand

d) Punjab

Ans: – B

 

5. Who among the following has been appointed by Mercedes-Benz as the Managing Director and Chief Executive Officer of its India operations?

a) Roland S Kern

b) Eberhard Folger

c) Eberhard Kern

d) Roland S Folger

Ans: – D

 

6. Which bank has launched ‘Dhanchayat’, an educational film to raise awareness on the dangers of borrowing money from unorganised sources?

a) HDFC Bank

b) Axis Bank

c) ICICI Bank

d) Yes Bank

Ans: – A

 

7. Which telecom operator has acquired YTS Solutions, a mobile payments solutions company for an undisclosed price?

a) Bharti Airtel

b) Vodafone

c) Reliance

d) Tata Indicom

Ans: – A

 

8. NTPC has inked an agreement with…………………Bijli Vitran Nigam Limited to form a joint venture company.

a) Uttarakhand

b) UP

c) Bihar

d) Jharkhand

Ans: – D

 

9. Delhi's specially-abled athletes has won……….. medals at Summer Games.

a) 5

b) 6

c) 7

d) 8

Ans: – C

 

10. India’s…………………….and Israel’s Rafael have partnered to produce Spike Anti-Tank Guided Missiles in India.

a) Takshat Group

b) Bajouri Group

c) Kaveri Group

d) Kalyani Group

Ans: – D

 

11. Which bank has launched a mobile banking app ‘Kotak Bharat’ to provide mobile banking services to customers in the remotest regions of India?

a) Kotak Mahindra Bank

b) Punjab National Bank

c) Axis Bank

d) UCO Bank

Ans: – A

 

12. Cricketer …………………..was presented with Arjuna Award.

a) Suresh Raina

b) MS Dhoni

c) Virat Kohli

d) Ravichandran Ashwin

Ans: – D

 

13. US country singer passed away recently. Name her.

a) Miley Anderson

b) Kaily Anderson

c) Leslie Anderson

d) Lynn Anderson

Ans: – D

 

14. Which bank has tied up with Snapdeal for co-branded credit card?

a) HDFC Bank

b) Axis Bank

c) ICICI Bank

d) Yes Bank

Ans: – A

 

15. Indian women’s recurve archery team has grabbed……….medal in World Archery Championship held in Denmark.

a) Gold

b) Silver

c) Bronze

d) Platinum

Ans: – B

 

16. International Olympic Committee has officially recognized ‘…………’ as an Olympic sport.

a) High Jump

b) Kho Kho

c) Kabaddi

d) Frisbee

Ans: – D

 

17. Asia’s biggest telescope MAST has inaugurated at……………Solar Observatory.

a) Kolhapur

b) Solapur

c) Jaipur

d) Udaipur

Ans: – D

 

18. Which Mathematician has won the Ramanujan Prize for year 2015?

a) Sujatha Krishna

b) Dr. Amalendu Ramadorai

c) Sujatha Ramadorai

d) Dr. Amalendu Krishna

Ans: – D

 

19. Cyclone Komen made landfall in which among the following country?

a) Bangladesh

b) Myanmar

c) Srilanka

d) Nepal

Ans: – A

 

20. Major tour operator………………. has acquired Sri Lankan firm Luxe Asia Pvt. Ltd.

a) Yatra

b) Makemytrip

c) Thomas Cook

d) Indiana Jones

Ans: – C

 

21. India’s Prabhroop Sekhon has won………..gold medals in the Special Olympics World Summer Games.

a) One

b) Two

c) Three

d) Four

Ans: – B

 

22. Reserve Bank of India policy kept its policy rate on hold at……… %.

a) 6.25

b) 7.25

c) 8.25

d) 9.25

Ans: – B

 

23. Union Government has extended term of senior IAS officer………………..as the Director of the Enforcement Directorate.

a) Rajan Sahai

b) Rajan Verma

c) Rajan S Kalra

d) Rajan S Katoch

Ans: – D

 

24. ……………..India has announced to launch ’green bonds’ in India for raising funds for investments in environmental projects.

a) Federal Bank

b) HSBC

c) Citibank

d) Axis Bank

Ans: – B

 

25. Which bank will start lending operations from October 1?

a) HDFC Bank

b) Yes Bank

c) IDFC Bank

d) IDBI Bank

Ans: – C

 

26. The National Dairy Development Board has won the ………..Special Achievement in GIS Award 2015 for Dairy Geographical Information System.

a) Lesri

b) Esri

c) Kesri

d) Mesri

Ans: – B

 

27. Ministry of Rural Development has launched ‘SAMANVAY’ web portal for development of …………………..

a) Rural people

b) Gram Panchayats

c) Rural sanitation

d) Rural women

Ans: – B

 

28. India’s first Integrated Underwater Harbour Defence and Surveillance System was commissioned in which city?

a) Bangalore

b) Kochi

c) Hyderabad

d) Vishakhapattnam

Ans: – B

 

29. Operation Muskaan has helped……………Police to trace over 1000 kids.

a) Gurgaon

b) Noida

c) Ghaziabad

d) Lucknow

Ans: – A

 

30. Which state government has decided to have their own tram network?

a) Karnataka

b) Mumbai

c) Delhi

d) Andhra Pradesh

Ans: – C

 

Also Read :

1-3 August 2015 Current Affairs MCQ

28-30 July Current Affairs 2015 MCQ Quiz

IMPORTANT ABBREVIATIONS : banking materials

1-3 August 2015 Current Affairs MCQ

1. Who among the following has been appointed CEO and MD of Catholic Syrian Bank?

a) Anand Bhatia

b) Rakesh Krishnamurthy

c) Anand Krishnamurthy

d) Rakesh Bhatia

Ans: – C

 

2. Who among the following country's women wrestling team has won silver medal in the Kazakhstan Presidential Cup?

a) India

b) Kazakhstan

c) Mangolia

d) South Korea

Ans: – A

 

3. Jewellery company Rajesh Exports Ltd has bought Valcambi, the world’s largest gold refining company Valcambi for $.............. million.

a) 100

b) 200

c) 300

d) 400

Ans: – D

 

4.The nuclear disarmament advocate died recently. Name him.

a) PK Chari

b) BR Chari

c) DR Chari

d) PR Chari

Ans: – D

 

5. Veteran Congress leader passed away. Name him.

a) Sanjoy Krishna Handique

b) Bijoy Krishna Handique

c) Ranjoy Krishna Handique

d) Joy Krishna Handique

Ans: – B

 

6. Which among the following edition of Kargil Vijay Diwas was observed across the country?

a) 13

b) 14

c) 15

d) 16

Ans: – D

 

7. Famous physicist passed away. Name him.

a) Prof. H. Parameswaran

b) Dr. P Hariharan

c) Alladi Krishnaswamy Iyers

d) Ravi Ghosh

Ans: – B

 

8. Who among the following has been appointed as new TRAI chairman?

a) Rajeev Kher

b) Bimal Julka

c) P K Sinha

d) Ram Sevak Sharma

Ans: – D

 

9. Which among the following country has won Gold Cup Final?

a) US

b) Canada

c) Mexico

d) Jamaica

Ans: – C

 

10. India has ranked...........in terms of power generation from nuclear source.

a) 11

b) 12

c) 13

d) 14

Ans: – B

 

11. The Book titled "Ghosts of ......................." was authored by Sebastian Ortiz has been released.

a) Calcutta

b) Bombay

c) Madras

d) Delhi

Ans: – A

 

12. ...................... Film "The Big Day" will showcase a 90-minute film on Anand Kumar's Super 30 concept soon.

a) French

b) Spanish

c) Korean

d) Chinese

Ans: – A

 

13. Former.........................Governor Ramkrishna Suryabhan Gavai passed away.

a) Bihar

b) UP

c) MP

d) Chhattisgarh

Ans: – A

 

14. PM Narendra Modi launched Deendayal Upadhyaya Gram Jyoti Yojana in which city?

a) Varanasi

b) Patna

c) Vadodara

d) Delhi

Ans: – B

 

15. ....................................was awarded with first-ever Nelson Rolihlahla Mandela Prize.

a) Helena Ndume and Jorge Sampaio

b) Helena Wilson and Jorge Sampaio

c) Helena Ndume and Jorge Wilson

d) Helena Sampaio and Jorge Ndume

Ans: – A

 

16. Automobile manufacturer Renault India has chosen whom as Brand Ambassador?

a) Ranbir Kapoor

b) Ranveer Singh

c) Irrfan Khan

d) Varun Dhawan

Ans: – A

 

17. ...........................................................has won Ramon Magsaysay Award.

a) Sanjeev Chaturvedi and Anshu Garg

b) Sanjeev Shah and Anshu Gupta

c) Sanjeev Chaturvedi and Anshu Gupta

d) Sanjeev Gupta and Anshu Chaturvedi

Ans: – C

 

18. The pioneering Indian HIV/AIDS Researcher recently died. Name him/her.

a) Dr. Suniti Solomon

b) Dr. P K Sinha

c) Dr. Bimal Julka

d) Dr. Ravi Ghosh

Ans: – A

 

19. Which edition of annual American Book awards was announced?

a) 33

b) 34

c) 35

d) 36

Ans: – D

 

20. Union Government has sanctioned..................crore rupees for Indo-Bangla Rail Link.

a) 100

b) 500

c) 1000

d) 1500

Ans: – C

 

21. Which foundation has topped the list of the world’s wealthiest private charitable foundations?

a) Bloomberg Philanthropies

b) Gordon and Betty Moore Foundation

c) Li Ka Shing Foundation

d) Bill & Melinda Gates Foundation

Ans: – D

 

22. Who among the following has been chosen for Fukuoka Asian Culture Prize 2015?

a) Ramachandra Guha

b) Ramachandra Garg

c) Ramachandra Joshi

d) Ramachandra Gyan

Ans: – A

 

23. WTO members have sealed a deal to cut tariffs on $.........trillion worth IT products.

a) 1

b) 2

c) 3

d) 4

Ans: – A

 

24. Former................................A.P.J. Abdul Kalam has passed away.

a) Prime Minister

b) President

c) Defense Minister

d) Finance Minister

Ans: – B

 

25. Which state become the first state to have a provision for compulsory voting with the state government?

a) Maharashtra

b) Gujarat

c) MP

d) Karnataka

Ans: – B

 

26. World Hepatitis Day was observed with theme ‘Prevent hepatitis. Act now' on .........July.

a) 28

b) 29

c) 30

d) 31

Ans: – A

 

27. World Tiger Day, an annual celebration to raise awareness for tiger conservation, was organized on .........July.

a) 28

b) 29

c) 30

d) 31

Ans: – B

 

28. E-commerce major……………has launched India Art House for handicraft lovers.

a) Flipkart

b) Snapdeal

c) Amazon

d) Junglee

Ans: – A

 

29. The Asian Development Bank will extend a loan of $....................million to India for improving road connectivity.

a) 100

b) 200

c) 300

d) 400

Ans: – C

 

30. Former South African cricketer passed away. Name him.

a) Richard Hadlee

b) Ian Botham

c) Richard Botham

d) Clive Rice

Ans: – D

 

Also read :

 

28-30 July Current Affairs 2015 MCQ Quiz

IMPORTANT ABBREVIATIONS : banking materials

HIGHLIGHTS OF UNION BUDGET FOR 2015 – 16