Thursday, October 29, 2015

28-30 September Current Affairs MCQ

1. Which state government has banned sale of Ambuja cement in state due to two different MRP rates in the region?

a) Haryana

b) Gujarat

c) Jammu and Kashmir

d) Kerala

Ans: C

2. ……………has successfully launched a newly-developed smaller version of carrier rocket Long March-6 as part of the country’s space program.

a) India

b) Russia

c) Jappan

d) China

Ans: D

3. Uninor has been re-branded as………….

a) Telenor India

b) TalkloreIndia

c) Telecom India

d) Teliance India

Ans: A

4. Which among the following port has been adjudged as the best 'Major Port of 2014-15'?

a) Vishakhapttnam

b) Kochchi

c) Kolkata

d) Mumbai

Ans: C

5. Who among the following has assumed charge as Director General of CSIR?

a) Vishnu Sahni

b) Ganesh Sahni

c) Satheesh Sahni

d) Girish Sahni

Ans: D

6. Who among the following has been appointed as CEO of HarperCollins India?

a) Ananth Padmanabhan

b) Ganesh Padmanabhan

c) Jacob Padmanabhan

d) Karthikeya Padmanabhan

Ans: A

7. Who among the following has been elected as Chairman of Press Trust of India?

a) Hormusji N Cama

b) Mohan Cama

c) Hormusji Gupta

d) Mohan Gupta

Ans: A

8. Who among the following has been conferred with Royal Aeronautical Society Silver Medal?

a) Dr A Satheesh Reddy

b) Dr H Satheesh Reddy

c) Dr G Satheesh Reddy

d) Dr S Satheesh Reddy

Ans: C

9. Who among the following has taken over as the new Managing Director and CEO of Petronet LNG Ltd?

a) Prabhat Kumar Singh

b) A K Singh

c) Prabhat Kumar Balyan

d) A K Balyan

Ans: A

10. Union Cabinet gave its approval to amend MoU on Indo-……………… Partnerships in higher education.

a) Spain

b) German

c) Belarus

d) France

Ans: B

11. Who among the following has won mixed doubles title in US Open 2015?

a) Leander Paes and Martina Hingis

b) Bethanie Mattek-Sands and Sam Querrey

c) Leander Paes and Sania Mirza

d) Mahesh Bhupathi and Martina Hingis

Ans: A

12. Who among the following has been conferred with 2015 Stockholm Water Prize?

a) Ravindra Singh

b) Rajendra Singh

c) Ratnesh Singh

d) Satyendra Singh

Ans: B

13. Who among the following has won men’s singles in US Open 2015?

a) Roger Federer

b) Novak Djokovic

c) Rafael Nadal

d) Andy Murray

Ans: A

14. Who among the following has won men’s doubles in US Open 2015?

a) Hugues Herbert and Nicolas Mahut

b) Jamie Murray and John Peers

c) Rafael Nadal and Roger Federer

d) Andy Murray and Roger Federer

Ans: A

15. Who among the following has won women’s doubles in US Open 2015?

a) Casey Dellacqua and Yaroslava Shvedova

b) Sania Mirza and Martina Hingis

c) Sania Mirza and Yaroslava Shvedova

d) Sania Mirza and Bethanie Mattek-

Ans: B

16. Who among the following has been appointed as Chairperson of National Commission for Protection of Child Rights?

a) Stuti Narain Kacker

b) Shruti Narain Kacker

c) Smriti Narain Kacker

d) Niti Narain Kacker

Ans: A

17. Who among the following has been appointed as Managing Director of Harley Davidson's India operations?

a) Vikram Pawah

b) Anoop Prakash

c) Anoop Pawah

d) Vikram Prakash

Ans: A

18. The Indian Wushu team has secured as many as………. medals at Pars International Cup in Tehran.

a) 10

b) 11

c) 12

d) 13

Ans: C

19. India and……………….. has recently signed five MoUs to improve bilateral relations.

a) Australia

b) Costa Rica

c) Tunisia

d) Seychelles

Ans: D

20. Which among the following Indian women have topped Fortune’s most powerful women list?

a) Chanda Kochhar and Indira Nooyi

b) Indira Nooyi and Arundhati Bhattacharya

c) Chanda Kochhar and Arundhati Bhattacharya

d) Chanda Kochhar and Shobhna Bharatiya

Ans: C

21. Which edition of the fourth and final Grand Slam US Open 2015 event was held recently?

a) 133

b) 134

c) 135

d) 136

Ans: C

22. Who among the following has won women’s singles in US Open 2015?

a) Bethanie Mattek

b) Martina Hingis

c) Flavia Pennetta

d) Roberta Vinci

Ans: C

23. Who among the following has been elected as president of ACSSI, India's premier cricket Statisticians association?

a) Kapil Dev

b) Dilip Vengsarkar

c) Sunil Gavaskar

d) Vinod Kambli

Ans: B

24. …………………Government has increased the pension given to World War Soldiers from 3000 Rs per month to 4500 rupees per month.

a) Haryana

b) Gujarat

c) Jammu and Kashmir

d) Kerala

Ans: A

25. Cow was declared as the National Animal of ……………as per the new secular constitution of ……………..

a) Myanmar

b) Sri Lanka

c) Nepal

d) Bhutan

Ans: C

26. Kalamandalam Sathyabhama passed away. Who was she?

a) Author

b) Singer

c) Classical vocalist

d) Classical dancer

Ans: D

27. Which among the following former cricketer was appointed as the Australia-India Education Ambassador?

a) Michael Clarke

b) Ricky Ponting

c) Adam Gilchrist

d) Brett Lee

Ans: C

28. Which state government and FCEL has inked agreement to launch Annapurna Bhandar Yojana?

a) Punjab

b) Haryana

c) Rajasthan

d) Karnataka

Ans: C

29. ……………………………. has been awarded 2015 Global Leadership Award of the US-India Business Council.

a) Shobha Dey and Shobhana Bhartia

b) Indra Nooyi and Shobha Dey

c) Chanda Kochar and Shobhana Bhartia

d) Indra Nooyi and Shobhana Bhartia

Ans: D

30. Who among the following have been conferred with prestigious Arjuna Award 2015?

a) M.R. Poovamma and Babita Yadav

b) M.R. Poovamma and Savita Yadav

c) M.R. Poovamma and Raani Yadav

d) M.R. Poovamma and Babita Kumari

Ans: D

25-27 September Current Affairs MCQ

1. British-born author……………….has died .

a) Johnny Collins

b) Jackie Collins

c) Jimmy Collins

d) Joy Collins

Ans: B

2. Malayalam playback singer died. Name him/her.

a) Sushma Thilak

b) Ratna Thilak

c) Rudramma Thilak

d) Radhika Thilak

Ans: D

3. Which state has won National Tourism Awards 2013-14 for the best State/UT for Comprehensive Tourism Development?

a) Kerala

b) Maharashtra

c) Gujarat

d) Goa

Ans: C

4. Veteran Leftist died.Name her.

a) Aradhana Gupta

b) Sadhan Gupta

c) Saransh Gupta

d) Sanjay Gupta

Ans: B

5. Which City of China has been chosen to host 2022 Asian Games?

a) Beizing

b) Hangzhou

c) Shanghai

d) Macau

Ans: B

6. Who among the following actor has established Naam Foundation to fund drought relief for farmers?

a) Neena Dasgupta

b) Nanda

c) Nana Patekar

d) Neil Nitin Mukesh

Ans: C

7. Who among the following has authored the book “Two Years Eight Months and Twenty Eight Nights”?

a) Kiran Desai

b) Jhumpa Lahiri

c) Anita Desai

d) Salman Rushdie

Ans: D

8. National Athletic Coach………………..resigned.

a) Mikhail Snesarev

b) Nikolai Snesarev

c) Nikolai Guera

d) Nikolai Nsheratve

Ans: B

9. Sherif Ismail was sworn in as Prime Minister of which country?

a) UAE

b) Egypt

c) Nigeria

d) Afghanistan

Ans: B

10. The 4th meeting of India-Kuwait Joint Working Group on Hydrocarbons was held in……………………

a) Saudi Arabia

b) Iraq

c) New Delhi

d) Venezuela

Ans: C

11. India's ranking has slipped to…………in the list as per the 8th Edition of Global Innovation Index 2015?

a) 61

b) 71

c) 81

d) 91

Ans: C

12. …………………entered into an agreement to acquire into a deal to acquire US-based InSite Vision Inc. for about 300 crore rupees.

a) Medanta

b) Sun Pharma

c) Dr Reddy

d) Cipla

Ans: B

13. EPFO has increased maximum insurance cover from 3.6 lakh to……. lakh rupees.

a) 6

b) 7

c) 8

d) 9

Ans: A

14. Union Government has banned National Socialist Council of ……………..- Khaplang for 5 years.

a) Nagaland

b) Manipur

c) Mizoram

d) Sikkim

Ans: A

15. India and …………… has signed two MoUs to strengthen bilateral ties.

a) Laos

b) Vietnam

c) Egypt

d) Tunisia

Ans: A

16. Alexis Tsipras-led Syriza party won …………….. elections.

a) Syria

b) Greece

c) Spain

d) France

Ans: B

17. Who among the following has been elevated as distinguished scientist ?

a) E Siva Kumar

b) N Siva Kumar

c) P Siva Kumar

d) S Siva Kumar

Ans: C

18. Jagmohan Dalmiya passed away. Who was he?

a) IBSF President

b) CCI President

c) ICC President

d) BCCI President

Ans: D

19. Pakistan will generate ……………..MW nuclear power as part of Nuclear Energy Vision 2050.

a) 20000

b) 30000

c) 40000

d) 50000

Ans: C

20. President & PM of ………………………General Gilbert Diendere was ousted in a military coup.

a) Nigeria

b) UAE

c) Burkina Faso

d) Costa Rica

Ans: C

21. ……………Government has launched M-Shiksha-Mitra mobile app for teachers.

a) Mizoram

b) Madhya Pradesh

c) Manipur

d) Maharashtra

Ans: B

22. India ranked…………in Asian Football Technical Ranking released by AFC.

a) 20

b) 21

c) 22

d) 23

Ans: C

23. Who among the following has been appointed to Elite Panel of ICC Match Referees?

a) Javagal Srinath

b) Richie Richardson

c) Kevin Peterson

d) Andrew Symonds

Ans: B

24. Who among the following of Kenya has won 2015 Beijing International Marathon?

a) Maango Kipchumba

b) Mapausa Kipchumba

c) Mario Kipchumba

d) Mariko Kipchumba

Ans: D

25. Who has won 2015 Singapore Grand Prix of Formula One?

a) Andy Murray

b) Michael Shoomarkar

c) Sebastian Vettel

d) Sergei Nikhal

Ans: C

26. ………………… was conferred with Cricket Club of India’s honorary life membership.

a) Sania Mirza & Ajinkya Rahane

b) Saina Nehwal & Ajinkya Rahane

c) Sania Mirza & Suresh Raina

d) Sania Mirza & Virat Kohlki

Ans: A

27. Who among the following has won Silver Medal in 2015 Korea Open Badminton tournament?

a) Vijay Jayaram

b) Ajay Jayaram

c) Ranjay Jayaram

d) Suresh Jayaram

Ans: B

28. International Day of Peace was observed globall……September.

a) 21

b) 22

c) 23

d) 24

Ans: A

29. Urdu scholar …………………. was awarded with Jnangarima Manad Alankaran award.

a) Shamim Hanfi

b) Hamim Hanfi

c) Rahim Hanfi

d) Kareem Hanfi

Ans: A

30. Who among the following will join UN's High Level Advisory Group on Sustainable Transport?

a) Elattuvalapil Srinivasan

b) Elattuvalapil Sreepalli

c) Elattuvalapil Sreedharan

d) Elattuvalapil Sreevardhan

Ans: C

22-24 September Current Affairs MCQ

1. ………………Constituent Assembly has rejected proposal for Hindu nation in favour of secularism.

a) Sri Lanka

b) Nepal

c) Myanmar

d) Maldives

Ans: B

2. India and……………has created Joint Challenge Coin to mark partnership.

a) US

b) UK

c) Russia

d) Spain

Ans: A

3. Who among the following has resigned as Director of Nehru Memorial Museum and Library?

a) Ramesh Rangarajan

b) Mahesh Rangarajan

c) Suresh Rangarajan

d) Vishesh Rangarajan

Ans: B

4. Germany has introduced border controls along……………….border to check migrant influx from Syria.

a) Austrian

b) Austrian

c) Spanish

d) Chinese

Ans: B

5. Massachusetts Institute of Technology (MIT) of the USA was adjudged as the top university in the world for the record……………..time.

a) Third

b) Fourth

c) Fifth

d) Sixth

Ans: B

6. …………….. has been selected for 2015 UNEP Champions of the Earth award in entrepreneurial vision category.

a) Natura Brasil

b) Natura Spain

c) Natura Russia

d) Natura Singapore

Ans: A

7. Who among the following Indian-American has been chosen for Champions of Change Award in US?

a) Swetha Prabakaran

b) Reetha Prabakaran

c) Neetha Prabakaran

d) Sushma Prabakaran

Ans: A

8. International Day of Democracy was observed with the theme Space for Civil Society on……September.

a) 17

b) 18

c) 19

d) 20

Ans: A

9. Which among the following team has won Moin-ud Dowlah Gold Cup Tournament 2015-16?

a) Tamilnadu Champs

b) India Cements

c) Hyderabad XI

d) Kerala Kites

Ans: B

10. Who among the following has been elected as President of Federation of Motor

a) Zayn Khan

b) R Bharath Raj

c) Zaiyed Khan

d) Sajid Khan

Ans: A

11. Which country has declared emergency in areas near Serbian border to check Migrant crisis?

a) Greece

b) Spain

c) Hungary

d) Syria

Ans: C

12. Jeremy Corbyn has been elected as leader of Labour Party in………….

a)US

b) UK

c) Russia

d) Spain

Ans: B

13. Malcolm Turnbull has been sworn in as 29th Prime Minister of

a) Greece

b) Spain

c) Hungary

d) Australia

Ans: D

14. RBI and………………Rastra Bank has signed MoU for Exchange of Supervisory Information.

a) Sri Lanka

b) Japan

c) Nepal

d) China

Ans: C

15. Hindi Divas was observed on………September across India.

a) 14

b) 15

c) 16

d) 17

Ans: A

16. DMRC will execute………crore rupees worth Vijayawada Metro Rail Project.

a) 3769

b) 4769

c) 5769

d) 6769

Ans: D

17. Who among the following has been elected as Chairman of Press Trust of India?

a) Riyad Cama

b) Hormusji N Mathew

c) Riyad Mathew

d) Hormusji N Cama

Ans: D

18. American Boxe…………. has announced retirement recently.

a) Floyd Berto

b) Floyd Mayweather Jr

c) Andre Mayweather Jr

d) Andre Berto

Ans: B

19. Pentagon established first-ever country special cell IRRC to speed up defence ties with…………….

a) China

b) Japan

c) India

d) Russia

Ans: C

20. Union Government formed……………..Committee on restructuring water agencies to suggest ways on restructuring the Central Water Commission.

a) Manan Shah

b) Mahesh Shah

c) Mihir Shah

d) Mohan Shah

Ans: C

21. The 24th edition of Vyaas Samman was conferred to which eminent Hindi writer?

a) Mannu Bhandari

b) Dharmveer Bharati

c) Dr Kamal Kishore Goenka

d) Rajendra Yadav

Ans: C

22. How many cities have been officially named as candidates to host 2024 Summer Olympics?

a) 3

b) 4

c) 5

d) 6

Ans: C

23. Who among the following has won bronze at 2015 World Wrestling Championships?

a) Sushil Kumar

b) Narsingh Pancham Yadav

c) Amit Kumar

d) Raman Handa

Ans: B

24. India and……………….has exchanged four agreements to ensure peace and stability in the region.

a) Maldives

b) Nepal

c) Sri Lanka

d) Myanmar

Ans: C

25. World's longest Continental Volcanic Chain was discovered in which country?

a) Austria

b) Australia

c) China

d) Japan

Ans: B

26. British-Indian novelist ……………….. was shortlisted for Man Booker Prize 2015.

a) Rajeev Sahota

b) Sunjeev Sahota

c) Ajay Sahota

d) Vijay Sahota

Ans: B

27. Renowned Classical dancer died. Name him/her.

a) Kalamandalam Sathyabhama

b) Kalamandalam Rudramma

c) Kalamandalam Ratnamma

d) Kalamandalam Devaama

Ans: A

28. Pulitzer prize-winning playwright died. Name him.

a) Fenny D Gilroy

b) Feish D Gilroy

c) Frank D Gilroy

d) Frale D Gilroy

Ans: C

29. UN has adopted Resolution proclaiming …..December as International Genocide Commemoration Day .

a) 7

b) 8

c) 9

d) 10

Ans: C

30. Indian-Origin Lawmakers……………………has been appointed to Shadow Cabinet in UK.

a) Seema Malhotra

b) Lisa Nandy

c) Seema Malhotra and Lisa Nandy

d) Seema Nandy and Lisa Malhotra

Ans: C

Wednesday, October 28, 2015

19-21 September 2015 Current Affairs MCQ

1. How many Indians have been featured in the Forbes Asia's list of philanthropists?

a) Seven

b) Eight

c) Nine

d) Ten

Ans: A

2. Which among the following state has banned manufacture, storage, sale of gutka, pan masala in the state ?

a) Punjab

b) Haryana

c) Gujarat

d) Delhi

Ans: B

3. Which among the following has become first-ever airline to make night landing at Port Blair’s Veer Savarkar Airport?

a) Indigo

b) Jet Airways

c) Air India

d) Spice Jet

Ans: D

4. India and ………………… has signed pact to cooperate on criminal matters .

a) Indonesia

b) Vietnam

c) Kenya

d) Sri Lanka

Ans: A

5. Who has become co-owner of IPTL’s franchise UAE Royals?

a) Sachin Tendulkar

b) MS Dhoni

c) Virat Kohli

d) Saurav Ganguly

Ans: C

6. ………………Laboratories has signed pact with US Firm PanTheryx.

a) Cipla

b) Dr Reddy

c) Mohintosh

d) Jagram

Ans: B

7. Union Government has approved………..% hike in DA for Central Government employees .

a) 5

b) 6

c) 7

d) 8

Ans: B

8. Acclaimed writer…………………was awarded with 2014 National Humanities Medal by White House .

a) Arvind Adiga

b) Jhumpa Lahiri

c) Kiran Desai

d) Salman Khurshid

Ans: B

9. CCI has imposed penalty on………………Film Exhibitors Federation for Contravening Competition Law.

a) Karnataka

b) Andhra Pradesh

c) Tamil Nadu

d) Kerala

Ans: D

10. Which among the following state has bagged Skoch Order-of-Merit National award for implementing e-governance initiatives?

a) Punjab

b) Haryana

c) Gujarat

d) Delhi

Ans: B

11. Global Investors Meet 2015 was held in which state?

a) Karnataka

b) Andhra Pradesh

c) Tamil Nadu

d) Kerala

Ans: C

12. International Literacy Day 2015 was celebrated across the world on ……. September.

a) 5

b) 6

c) 7

d) 8

Ans: D

13. Which among the following Indian boxer has won silver medal in 75 kg category at 2015 Asian Boxing Championships?

a) Vikas Kumar

b) Bharat Kumar

c) Ajay Kumar

d) Sushil Kumar

Ans: A

14. World Suicide Prevention Day was observed with theme Preventing Suicide: Reaching Out and Saving Lives on…….. September.

a) 10

b) 11

c) 12

d) 13

Ans: A

15. Abitha Mary Manuel and Anamika Das bagged…………..medals in 2015 CYG.

a) Gold

b) Silver

c) Bronze

d) Platinum

Ans: C

16. SunEdison Inc and …………………… Government has signed MoU to develop 2-GW projects.

a) Karnataka

b) Andhra Pradesh

c) Tamil Nadu

d) Kerala

Ans: C

17. Which session of India-Belarus Intergovernmental Commission was held in Minsk?

a) 5

b) 6

c) 7

d) 8

Ans: C

18. National Teacher’s Day was celebrated across India on birth anniversary of Dr S Radhakrishnan on……. September.

a) 5

b) 6

c) 7

d) 8

Ans: A

19. The book entitled “To the Brink and Back: India's 1991 Story” was authored by whom among the following?

a) Shashi Tharoor

b) DIgvijay Singh

c) Jairam Ramesh

d) Manmohan Singh

Ans: C

20. Who among the following has been appointed as a full time member Niti Aayog?

a) Nitesh Chand

b) Vrajesh Chand

c) Ramesh Chand

d) Suresh Chand

Ans: C

21. Novak Djokovic has defeated whom to win 2015 US Open Men’s Singles title Published?

a) David Ferrer

b) Roger Federer

c) Andy Murray

d) Rafael Nadal

Ans: B

22. Former Member of Parliament ……………………died.

a) Balkrishna Wasnik

b) Balkrishna Nayak

c) Balkrishna Sahai

d) Balkrishna Patel

Ans: A

23. Who among the following has been conferred with Royal Aeronautical Society Silver Medal?

a) Dr G Satheesh Reddy

b) Dr J Satheesh Reddy

c) Dr K Satheesh Reddy

d) Dr M Satheesh Reddy

Ans: A

24. ………………. Assembly has passed……………Special Courts Bill, 2015 to recover wealth amassed.

a) Karnataka

b) Andhra Pradesh

c) Tamil Nadu

d) Kerala

Ans: B

25. Who resigned as Head Coach of Sri Lanka Cricket team?

a) Tilakraj Dilshan

b) M Muralidharan

c) Arvind De Silva

d) Marvan Atapattu

Ans: D

26. G-20 Finance Ministers and Central Bank Governors Meet was held in which place?

a) Turkey

b) Spain

c) Indonesia

d) Vietnam

Ans: A

27. Which among the following state has become first state to submit Annual Action Plan under Atal Mission (AMRUT)?

a) MP

b) Gujarat

c) Karnataka

d) Rajasthan

Ans: D

28. Hollywood………………… John P Connell died recently.

a) Music Director

b) Singer

c) Actor

d) Director

Ans: B

29. Who has been appointed as Vice Chancellor of Bhatkhande Music Institute ?

a) Prof Shruti Sadolikar Katkar

b) Prof Shail Sahay

c) Prof Kumkum Dhar

d) Prof Veena Madhukar

Ans: C

30. CarDekho has acquired which Auto portal recently?

a) Policy Bazar.com

b) Carwale.com

c) Zigwheels

d) Cartrade.com

Ans: C

16-18 September 2015 Current Affairs MCQ

1. Bihar will give …… % reservation to grand children of freedom fighters in government jobs.

a) 2

b) 3

c) 4

d) 5

Ans: A

2. Master of horror cinema………………. died.

a) Wes Raven

b) Wes Paven

c) Wes Shaven

d) Wes Craven

Ans: D

3. Who among the following has been appointed as CMD of India Trade Promotion Organisation?

a) L C Goyal

b) R C Goyal

c) P C Goyal

d) K C Goyal

Ans: A

4. …………….will upgrade Broadband speed to minimum 2 Mbps at no additional cost.

a) BSNL

b) MTNL

c) Reliance

d) Airtel

Ans: A

5. Which state assembly has passed Panchayati Raj (Amendment) Bill, 2015?

a) Punjab

b) Haryana

c) Gujarat

d) Delhi

Ans: B

6. Who among the following has been appointed as Chief Secretary of Jammu and Kashmir?

a) Saddam Khandey

b) Azhar Siddiqui

c) Muhammad Iqbal Khandey

d) Brij Raj Sharma

Ans: D

7. India has won UNESCO's Award of Excellence 2015 for conserving Sree Vadakkunnathan Temple in which state?

a) Karnataka

b) Andhra Pradesh

c) Tamil Nadu

d) Kerala

Ans: D

8. China held victory day parade to commemorate WW-II victory over which country?

a) Japan

b) India

c) Sri Lanka

d) Myanmar

Ans: A

9. Which edition of India-United Arab Emirates Joint Commission meet was concluded recently?

a) 9

b) 10

c) 11

d) 12

Ans: C

10. Russia has rejected…………….proposal to limit veto power of UNSC’s permanent members.

a) French

b) Chinese

c) Spanish

d) British

Ans: A

11. Which country has entered first technical recession for the first time in six years?

a) Canada

b) UK

c) China

d) Japan

Ans: A

12. Who among the following has been named as Australian of the Day by Commonwealth Bank?

a) Maninder Pal Singh

b) Tejinder Pal Singh

c) Devender Pal Singh

d) Jitender Pal Singh

Ans: B

13. Who among the following has become first tamilian to lead opposition in Sri Lankan parliament in 32 years?

a) A Amirthallingam

b) A Sampanthan

c) R Sampanthan

d) R Amirthallingam

Ans: C

14. Which city will host XXII Commonwealth Games in 2022?

a) Glasgow

b) Durban

c) Gold Coast

d) Costa Rica

Ans: B

15. Which city has won Buchi Babu Memorial Trophy of Cricket?

a) Bangalore

b) Kanpur

c) Delhi

d) Mumbai

Ans: D

16. Union Government has released………crore rupees to EPS-95 as contribution for 2015-16.

a) 1000

b) 2000

c) 3000

d) 4000

Ans: B

17. ……………..Anti-Poaching Unit of South Africa was selected for 2015 UNEP Champions of the Earth award.

a) White Mamba

b) Black Mamba

c) Blue Mamba

d) Grey Mamba

Ans: B

18. Which bank has tied up with Reliance ADA Group to generate business opportunities?

a) French Bank

b) Doha Bank

c) Federal Bank

d) Dutch Bank

Ans: B

19. Which state government will abolish LBT on petrol and diesel within 15 days?

a) Punjab

b) Maharashtra

c) Gujarat

d) Delhi

Ans: B

20. India emerged as 8th largest tourism market for……………………

a) Bangkok

b) China

c) Australia

d) Singapore

Ans: C

21. Flavia Pennetta has won 2015 US Open Women’s Singles title and became the ………….. Italian woman to win one of the tennis majors.

a) First

b) Second

c) Third

d) Fourth

Ans: B

22. Which among the following state government has approved ordinance to amend MPDA Act, 1981?

a) Punjab

b) Maharashtra

c) Gujarat

d) Delhi

Ans: B

23. Second edition of ………………….-India Defence Minister’s dialogue was concluded in New Delhi.

a) China

b) Austria

c) Australia

d) Russia

Ans: C

24. Who among the following has been appointed as Chief Technology Officer of ABB India Ltd?

a) Ulrich Husain

b) Bazmi Spiesshofer

c) Ulrich Spiesshofer

d) Bazmi Husain

Ans: D

25. The 4th edition of India-……………… Development Cooperation talks for the 11th Five Year Plan was held in New Delhi.

a) Nepal

b) Bhutan

c) Sri Lanka

d) Myanmar

Ans: B

26. Which country has partnered with UN's Better Than Cash Alliance to speed up PMJDY Programme?

a) Nepal

b) India

c) Sri Lanka

d) Myanmar

Ans: B

27. The book entitled “The Duels of the Himalayan Eagle” was authored by whom among the following?

a) Sharad Kumar

b) Bharat Kumar

c) Ajay Kumar

d) Sushil Kumar

Ans: B

28. The book entitled “30 Women in Power: Their Voices, Their Stories” was authored by whom among the following?

a) Indira Nooyi

b) Chanda Kochar

c) Naina Lal Kidwai

d) Kiran Shaw

Ans: C

29. Who among the following has taken charge as CMD of Mishra Dhatu Nigam Limited?

a) Ramesh Kumar Likhi

b) Ratnesh Kumar Likhi

c) Suresh Kumar Likhi

d) Dinesh Kumar Likhi

Ans: D

30. Who among the following has been appointed as President of Society of Indian Automobile Manufacturers?

a) Ravi Bhatia

b) Sharad Shah

c) Arvind Saxena

d) Vinod Dasari

Ans: D

13-15 September 2015 Current Affairs mcq

1. Who among the following has been appointed as its Chief Financial Officer of GoAir?

a) Naresh Goyal

b) Krishnan Balakrishnan

c) Raj Sivakumar

d) Prock-Shauer

Ans: B

2. Metro Man………………………….has been invited to the United Nations’ High Level Advisory Group on Sustainable Transport (HLAG-ST).

a) Elattuvalapil Sreedharan

b) Elattuvalapil Srinivasan

c) Elattuvalapil Muralidharan

d) Elattuvalapil Geetha

Ans: A

3. Veteran cricket Marathi commentator………………..passed away.

a) Bal Punj

b) Bal Pandit

c) Bal Pawan

d) Bal Pandya

Ans: B

4. India and……..have inked MoUs on Air services and Quick Impact Projects under the Mekong-Ganga Cooperation programme to strengthen bilateral ties.

a) Costa Rica

b) Kenya

c) Laos

d) Vietnam

Ans: C

5. Egypt's President……………………. has sworn in a new government.

a) Sherif Ismail

b) Abdel-Fattah el-Sissi

c) Mohamed Morsi

d) Eni SpA

Ans: B

6. India and…………………have signed two MoUs to boost bilateral cooperation in the field of Tourism.

a) Malaysia

b) Cambodia

c) Singapore

d) Vietnam

Ans: B

7. The Union Cabinet has approved ………………….. urban mission for its ambitious bid to spur social, economic and infrastructure development in rural areas.

a) Rama Prasad Mukherjee

b) Mohan Prasad Mukherjee

c) Shyama Prasad Mukherjee

d) Shekhar Prasad Mukherjee

Ans: C

8. ……………..and Krishna rivers will be formally linked soon.

a) Godavari

b) Tapti

c) Saraswati

d) Kaveri

Ans: A

9. The Pentagon has established a first-ever country special cell to speed up its defence ties with which country?

a) Russia

b) UK

c) India

d) China

Ans: C

10. Which among the following city was confirmed as the host of the 2022 Asian Games?

a) Beijing

b) Jakarta

c) Hanoi

d) Hangzhou

Ans: D

11. Renowned water policy expert…………………… passed away in New Delhi.

a) Ramaswamy R. Nath

b) Ramaswamy R. Saha

c) Ramaswamy R. Rao

d) Ramaswamy R. Iyer

Ans: D

12. The Tenth World Hindi Conference begun in which city?

a) Indore

b) Lucknow

c) Delhi

d) Bhopal

Ans: D

13. Who among the following has won a recent mayoral election in German city of Bonn?

a) Ashok-Alexander Aiyyer

b) Ashok-Alexander Sridharan

c) Ashok-Alexander Srinivasan

d) Ashok-Alexander Sen

Ans: B

14……………. refugee teacher Aqeela Asifi has won the 2015 United Nations High Commissioner for Refugees Nansen Refugee Award.

a) Bangladeshi

b) Pakistani

c) Afghan

d) Nigerian

Ans: C

15. Who among the following has been honoured with life membership by CCI?

a) Amit Sharma

b) Suresh Raina

c) Shikhar Dhawan

d) Ajinkya Rahane

Ans: D

16. PM Narendra Modi has launched National Integrated Power Development Scheme in…………………to provide 24×7 power supply to every house.

a) Ahmedabad

b) Varanasi

c) Vadodara

d) Patna

Ans: B

17. Veteran skeet shooter………………clinched a Rio Olympics quota place for India at the ongoing ISSF Shotgun World Championship.

a) Mairaj Akhlaque Khan

b) Mairaj Ajmal Khan

c) Mairaj Ahmad Khan

d) Mairaj Ahmad Khan

Ans: C

18. The Kochi based South Indian Fertilisers will set up Kissan Kendra’s and agri super markets across………………

a) Tamilnadu

b) Karnataka

c) Kerala

d) Andhra Pradesh

Ans: C

19. Who among the following has broken national shot put record on road to Olympics?

a) Harpreet Kaur

b) Jasmeet Kaur

c) Sukhpreet Kaur

d) Manpreet Kaur

Ans: D

20. Which among the following state has launched M-Shiksha-Mitra mobile app for teachers?

a) Madhya Pradesh

b) Gujarat

c) Andhra Pradesh

d) Karnataka

Ans: A

21. The Reserve Bank of India has granted in principle approval to……..entities to set up small finance banks.

a) 10

b) 11

c) 12

d) 13

Ans: A

22. Renowned………………..playback singer Radhika Thilak passed away.

a) Telugu

b) Tamil

c) Kannada

d) Malayalam

Ans: D

23. Perumanna Grama Panchayat has become first Panchayat in……………… to declare a Water Policy.

a) Tamil Nadu

b) Karnataka

c) Kerala

d) Andhra Pradesh

Ans: C

24. UN marks International Day will observe on……….September by stressing vital role of civil society for true democracy.

a) 13

b) 14

c) 15

d) 16

Ans: C

25. Bangladesh PM………………has won UN award for climate change.

a) Sheikh Nagina

b) Sheikh Hasina

c) Sheikh Fatima

d) Sheikh Suhana

Ans: B

26. Indian-American…………………..has been selected for Champions of Change award in US.

a) Swathi Prabakaran

b) Sushma Prabakaran

c) Swetha Prabakaran

d) Sonia Prabakaran

Ans: C

27. As per QS World University Rankings of 2015-16, Indian Institute of Science Bangalore and IIT-…………….. are two India institutes to figure in the top 200.

a) Kharagpur

b) Mumbai

c) Delhi

d) Kanpur

Ans: C

28. The Employees Provident Fund Organisation has increased the life insurance cover of its subscribers from 3.6 lakh to………lakh rupees.

a) 4

b) 5

c) 6

d) 7

Ans: C

29. Which state government has launched Amma baby care Kit Scheme?

a) Karnataka

b) Tamil Nadu

c) Kerala

d) Telangana

Ans: B

30. Which among the following veteran Test cricket has been honoured with the Icon Award by the Indo-Caribbean Alliance?

a) Virat Kohli

b) Amit Sharma

c) Shiv Chanderpaul

d) Virendra Sehwag

Ans: C

Tuesday, October 27, 2015

10-12 September 2015 Current Affairs MCQ

1. Current a/c deficit has narrowed to ………….. % of GDP in April-June.

a) 1.2

b) 2.2

c) 3.2

d) 4.2

Ans: A

2. JK Tyre, Singapore arm will buy..........% in Cavendish Industries Ltd.

a) 70

b) 80

c) 90

d) 100

Ans: D

3. ……….IIA members were felicitated at the 10th Asia Brand Ceremony.

a) Two

b) Three

c) Four

d) Five

Ans: B

4. Who among the following has been elected leader of the British Labour party?

a) Jein Corbyn

b) Jeremy Corbyn

c) Jerome Corbyn

d) Jerry Corbyn

Ans: B

5. Who among the following has been appointed as MD and CEO of Canara Bank?

a) Rakesh Sharma

b) Ratnesh Sharma

c) Rajesh Sharma

d) Raghav Sharma

Ans: A

6. State-run power utility NTPC will raise up to Rs……….. crore through tax free secured non-convertible bonds.

a) 700

b) 800

c) 900

d) 1000

Ans: A

7. India and……………have signed a pact for repatriation of wanted prisoners and cooperate in all criminal matters.

a) China

b) Sri Lanka

c) Indonesia

d) Nepal

Ans: C

8. The Foreign Investment Promotion Board has cleared……foreign investment proposals?

a) 11

b) 12

c) 13

d) 14

Ans: D

9. Which edition of World Hindi Conference has begun in Bhopal, Madhya Pradesh?

a) Seventh

b) Eighth

c) Ninth

d) Tenth

Ans: D

10. Who among the following has become second powerful women in 2015 Fortune’s business list?

a) Kiran Majumdar Shaw

b) Chanda Kochar

c) Mary Barra

d) Indra Nooyi

Ans: D

11. Which Indian weightlifters has won Gold in in the 62 kg category in 2015 Commonwealth Youth Games?

a) Sanjay Lather

b) Deepesh Lather

c) Deepak Lather

d) Digvijay Lather

Ans: C

12. Which among the following ace Indian has become the first Indian to qualify for the prestigious President’s Cup of Golf?

a) Tatu Lahiri

b) Anirban Lahiri

c) Sooraj Joy

d) Pancham Ghosh

Ans: B

13. The Union Cabinet has allowed……% FDI under the automatic route for white label ATM operations.

a) 80

b) 100

c) 75

d) 60

Ans: B

14. President Pranab Mukherjee has conferred the Gandhi Peace Prize for the year 2014 on……….

a) Mother Teresa Group

b) Child Care

c) ISRO

d) DRDO

Ans: C

15. India and……………….have started a three-day Director General (DG)-level border dialogue in New Delhi.

a) Egypt

b) UAE

c) Afghanistan

d) Pakistan

Ans: D

16. Inaugural bilateral maritime exercise between India and ………………. commenced off coast of Visakhapatnam.

a) Australia

b) Austria

c) Singapore

d) Spain

Ans: A

17. Union Government has announced to extend e-Tourist Visa Scheme to…… more countries in order to attract maximum foreign tourists in India.

a) 35

b) 36

c) 37

d) 38

Ans: C

18. Which state has become the first state in the country to submit State Annual Action Plan under Atal Mission for Rejuvenation and Urban Transformation?

a) Haryana

b) Punjab

c) Rajasthan

d) UP

Ans: C

19. Indian American…………………..has been chosen as the new postmaster for Sacramento.

a) Jagdeep Grewal

b) Jaidev Grewal

c) Jairam Grewal

d) Jagan Grewal

Ans: A

20. Who among the following was elected as chairman of ABC?

a) Ajay Kumar

b) Rakesh Sinha

c) Madhan Kumar

d) Shashidhar Sinha

Ans: D

21. Who among the following has won US Open Mixed Doubles Title 2015?

a) Leander Paes and Martina Hingis

b) Bethanie Mattek-Sands and Sam Querrey

c) Daniel Nestor and Kristina Mladenovic

d) Alexander Peya and Timea Babos

Ans: A

22. The road transport and highways ministry will add nearly………… km of roads to the National Highways network.

a) 20,000

b) 30,000

c) 40,000

d) 50,000

Ans: D

23. Which cricketer has started tennis innings as UAE Royals co-owner in International Premier Tennis League?

a) Suresh Raina

b) MS Dhoni

c) Virat Kohli

d) Yuvraj Singh

Ans: C

24. South Asian Sub-Regional Drug Focal Point meeting has begun in which city?

a) New Delhi

b) Mumbai

c) Ahmedabad

d) Bangalore

Ans: A

25. ……………….. has become the first political leader to have a mobile app to digitally connect with the citizens of the country.

a) Arvind Kejriwal

b) Arun Jaitley

c) Sushma Swaraj

d) Narendra Modi

Ans: D

26. The book entitled “Feminist and Orientalist Perspectives – A Study of Lady Mary Montagu’s Turkish Embassy Letters” was authored by whom among the following?

a) Dr. Farha Hiba Parvez

b) Dr. Farha Hina Parvez

c) Dr. Farha Hija Parvez

d) Dr. Farha Siddiqui Parvez

Ans: A

27. Which among the following country has approved a new constitution?

a) Pakistan

b) Nepal

c) Afghanistan

d) Sri Lanka

Ans: B

28. Which among the following Russian astronaut has returned to Earth with the record for having spent the most time in space?

a) Gennady Krikalev

b) Sergei Krikalev

c) Gennady Padalka

d) Sergei Padalka

Ans: C

29. Indian golfer………………. has clinched the Singha Thailand Amateur Championship?

a) Anirban Lahiri

b) Aditi Ashok

c) Pooja Shah

d) Ratna Dev

Ans: B

30. 2015 Singapore General Elections has been won by which party?

a) SAP

b) PAP

c) DAP

d) SAR

Ans: B

7-9 September 2015 Current Affairs MCQ

1. Who among the following has been appointed as new member of the Niti Aayog?

a) Suresh Chand

b) Ramesh Chand

c) Mangesh Chand

d) Yateesh Chand

Ans: B

2. Which Indian weightlifters has won gold in fifth Youth Commonwealth Games?

a) Deepak Laal

b) Deepak Loothra

c) Jamjang Deru

d) Deepak Lather

Ans: D

3. Who among the following has bagged silver at ISSF World Cup Final?

a) Apurvi Chandela

b) Gagan Narang

c) Gurpreet Singh

d) Rajesk Kher

Ans: A

4. The Union Cabinet gave its approval for the Constitution of the…………Law Commission of India.

a) 20

b) 21

c) 22

d) 23

Ans: B

5. Which state Government has set matriculation as minimum educational qualification for candidates in Panchayati Raj polls?

a) Bihar

b) UP

c) Punjab

d) Haryana

Ans: D

6. The sixth Indo-……………… joint Training Exercise has in Thiruvananthapuram district of Kerala.

a) Sri Lanka

b) Myanmar

c) Maldives

d) Bhutan

Ans: C

7. Who among the following DRDO will have a woman scientist as its new Director General?

a) J Manjula

b) N Manjula

c) K Manjula

d) P Manjula

Ans: A

8. Union Information and Broadcasting Minister Arun Jaitley has launched digital version of ………………..'s collected work.

a) Vallabh Bhai Patel

b) Subhash Chandra Bose

c) Lal Bahadur Shastri

d) Mahatma Gandhi

Ans: D

9. Who among the following has won 2015 Italian Grand Prix of Formula One?

a) Michael Shoomakar

b) Felipe Massa

c) Lewis Hamilton

d) Sebastian Vettel

Ans: C

10. Which state government has won the Skoch Order-of-Merit national award for implementing six e-Governance and IT initiatives in the state?

a) Rajasthan

b) Goa

c) Punjab

d) Haryana

Ans: D

11. Which state government has established a special MGNREGA cell to coordinate effective implementation of National Rural Employment Guarantee?

a) Rajasthan

b) Goa

c) Punjab

d) Haryana

Ans: C

12. India and………………..have agreed to deepen their bilateral defence partnership based on their shared strategic interests.

a) Australia

b) Austria

c) Russia

d) China

Ans: A

13. State-owned……………has bought a 15 % stake in Russia’s second-largest oil field Vankor from Rosneft.

a) IOCL

b) ONGC

c) HUL

d) ROL

Ans: B

14. Which state has organised organic fair and food festival to boost organic farming?

a) Manipur

b) Uttarakhand

c) Himachal Pradesh

d) Arunachal Pradesh

Ans: C

15. Reserve Bank of India has cancelled the license of its holding company India ……………….. Financial Corporation Limited .

a) Reliance

b) Tata

c) Sahara

d) ICICI

Ans: C

16. India and…………….have set the bilateral trade target of one billion dollar by 2018.

a) Belarus

b) Budapest

c) Belgium

d) Brazil

Ans: A

17. Queen Elizabeth……..has become the longest-reigning Monarch of Britain and the longest-reigning female monarch in history.

a) II

b) III

c) IV

d) V

Ans: A

18. Which among the following Indian boxer has won silver medal in 75 kg category in Asia Championships held in Bangkok?

a) Satish Kumar

b) Devendro Singh

c) Shiva Thapa

d) Vikas Krishan

Ans: D

19. Veteran all-rounder cricketer. …………….from Australia has announced his retirement from International Test cricket.

a) Shane Boond

b) Shane Warne

c) Shane Watson

d) Mitchelle Johnson

Ans: C

20. Which state government is now paving way for‘e-Pragati’?

a) Andhra Pradesh

b) Tamil Nadu

c) Kerala

d) Karnataka

Ans: A

21. …………………..and its strategic partner Pakistan have launched a joint air exercise called Shaheen (Eagle)-4.

a) Japan

b) China

c) US

d) UK

Ans: B

22. Prime Minister Narendra Modi has inaugurated Badarpur-…………. Metro in Delhi National Capital Region (NCR).

a) Gurgaon

b) Faridabad

c) Ghaziabad

d) Noida

Ans: B

23. Union Government has cancelled license of………………..NGO to receive foreign donations.

a) Isha Foundation India

b) Smile Foundation India

c) Peta India

d) Greenpeace India

Ans: D

24. Which city will be developed as spiritual capital by central government?

a) Allahabad

b) Haridwar

c) Varanasi

d) Bodh Gaya

Ans: D

25. Which state government has decided to provide training to over 50,000 employees as part of its Key Result Area (KRA) programme?

a) Karnataka

b) Gujarat

c) Maharashtra

d) Kerala

Ans: C

26. Which among the following Bollywood music composer-director died recently? Name him.

a) Gulshan Kumar

b) Ismail Darbaar

c) Himesh Reshamiyan

d) Aadesh Shrivastava

Ans: D

27. Supreme Court of ……………………has ordered adoption of Urdu as official language.

a) Kenya

b) UAE

c) Afghanistan

d) Pakistan

Ans: D

28. World's shortest man…………………died of an undisclosed illness in American Samoa.

a) Chandra Bahadur Thapa

b) Chandra Bahadur Dangi

c) Chandra Bahadur Koirala

d) Chandra Bahadur Dhital

Ans: B

29. Disaster Mitigation conference of member counties of SAARC has begun in which city?

a) Kathmandu

b) Thimpu

c) New Delhi

d) Male

Ans: C

30. Reserve Bank of India has decided to issue coins of Rs 5 denomination to commemorate golden jubilee year of Indo-Pak War………..

a) 1945

b) 1955

c) 1965

d) 1975

Ans: C

4-6 September 2015 Current Affairs MCQ

1. Which city in South Africa has confirmed as 2022 Commonwealth Games host?

a) New Jersey

b) Cape Town

c) Durban

d) New Town

Ans: D

2. Who among the following has been appointed as interim CMD of NTPC Limited?

a) AK Jha

b) DK Jha

c) SK Jha

d) MK Jha

Ans: A

3. Which online marketing company has acquired Silicon Valley-based startup Reduce Data?

a) Jabong

b) Amazon

c) Snapdeal

d) Flipkart

Ans: C

4. Who among the following has clinched UEFA Best Player in Europe award?

a) Franck Ribery

b) Lionel Messi

c) Andres Iniesta

d) Ronaldo

Ans: B

5. Who among the following was defeated by Usain Bolt in World Championships 200m final?

a) Justin Goad

b) Justin Gail

c) Justin Gere

d) Justin Gatlin

Ans: D

6. Which among the following company has set record of highest single-day electricity generation of over 733 million units?

a) SAIL

b) Power Grid

c) NTPC

d) BHEL

Ans: C

7. Who among the following has been appointed as CMD of India Trade Promotion Organization?

a) M C Goyal

b) L C Goyal

c) N C Goyal

d) P C Goyal

Ans: A

8. Which bank has launched IndPay mobile app service to enables its customers to operate bank accounts anytime from anywhere?

a) Axis Bank

b) UCO Bank

c) Indian Bank

d) Yes Bank

Ans: C

9. Union Government has launched SAHAJ scheme for online release of new…………...

a) ID proof

b) Broadband connections

c) LPG connections

d) Address proof

Ans: C

10. Who among the following has received Rajiv Gandhi Khel Ratna award?

a) Saina Nehwal

b) MC Mary Kom

c) Sania Mirza

d) Virat Kohli

Ans: C

11. The Reserve Bank of India has declared State Bank of India and ………………. as Domestic Systemically Important Banks .

a) Yes Bank

b) ICICI Bank

c) Axis Bank

d) HDFC Bank

Ans: B

12. Prime Minister Narendra Modi has gifted Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana to…………..'sisters' of Varanasi on the occasion of Raksha Bandhan.

a) 31,000

b) 41,000

c) 51,000

d) 61,000

Ans: C

13. NSE has announced that it has formalized a MoU with the Stock Exchange of …………………. to facilitate co-operation between the two exchanges.

a) Hong Kong

b) Singapore

c) Mauritius

d) Russia

Ans: C

14. ABB has elevated whom as its new managing director of ABB India as the global chief technology officer?

a) Mohd Husain

b) Ravi Uppal

c) Bazmi Husain

d) Fahad Husain

Ans: C

15. ICICI Lombard General Insurance has tied up with Catholic …………… Bank for sale of its products.

a) Dutch

b) Syrian

c) British

d) French

Ans: B

16. Which country has lost solar case against United States at the World Trade Organisation (WTO)?

a) US

b) Japan

c) China

d) India

Ans: D

17. Which among the following Mountaineer has been honoured with the Tenzing Norgay National Adventure Award 2014-15?

a) Satyendra Verma

b) Paramveer Singh

c) Jot Singh

d) Arunima Sinha

Ans: C

18. Gillette India has appointed whom as managing director?

a) Y Sanathoi

b) Dipa Karmakar

c) Al Rajwani

d) Narendra P Sarda

Ans: C

19. Which country has banned the Islamic State (IS) militant group recently?

a) Pakistan

b) Iraq

c) Syria

d) Afghanistan

Ans: A

20. Who among the following has been named as Australian of the Day by Commonwealth Bank?

a) Tejinder Pal Singh

b) Maninder Pal Singh

c) Balwinder Pal Singh

d) Sukhwinder Pal Singh

Ans: A

21. The highest mountain of North America was renamed as ……………………. instead of its existing name Mt McKinley.

a) Tenali

b) Benali

c) Menali

d) Denali

Ans: D

22. Union Ministry of Youth Affairs and Sports has decided to recognize …………. as a sports discipline and place it in the Priority category.

a) Kabbaddi

b) Hockey

c) Pranic Healing

d) Yoga

Ans: D

23. Which among the following city has officially been chosen as the United States candidate for the 2024 Olympics host?

a) Los Angeles

b) Boston

c) New York

d) New Jersey

Ans: A

24. The Union Government has released………… crore rupees to Employee Pension Scheme, 1995 as its contribution for the year 2015-16.

a) 1000

b) 2000

c) 3000

d) 4000

Ans: B

25. Who among the following has set new marathon national record in the women's marathon at World Athletics Championships?

a) Sudha Jaisha

b) Sudha Singh

c) OP Singh

d) OP Jaisha

Ans: D

26. Union Government has released………………..crore rupees to Employees’ Pension Scheme (EPS), 1995.

a) 1,000

b) 2,000

c) 3,000

d) 4,000

Ans: B

27. Which bank has slashed its base rate the minimum rate at which it lends by 0.35 percent to 9.35 percent?

a) HDFC Bank

b) Yes Bank

c) ICICI Bank

d) Axis Bank

Ans: A

28. The housing ministry has identified………….. cities and towns across nine states to start building houses for the poor in urban areas.

a) 105

b) 205

c) 305

d) 405

Ans: C

29. India grabbed UNESCO Award for conserving Sree Vadakkunnathan Temple in which state?

a) Andhra Pradesh

b) Tamilnadu

c) Karnataka

d) Kerala

Ans: D

30. Which edition of the Delhi Book Fair has been launched at the Pragati Maidan in New Delhi?

a) 20

b) 21

c) 22

d) 23

Ans: B

1-3 September Current Affairs MCQ

1. As per the report of Wealth-X released list of Top 20 Wealthiest People Under 35, who topped the list?

a) Mark Zuckerberg

b) John Snowden

c) Justin Bieber

d) Miley Anderson

Ans: A

 

2. Union Cabinet has approved signing of agreement between India and …………….. after the exchange of instrument of Ratification.

a) Pakistan

b) Afghanistan

c) Iran

d) China

Ans: B

 

3. Who among the following has been appointed as Union Home secretary?

a) Ranjan Mehrishi

b) Rajesh Mehrishi

c) Rajiv Mehrishi

d) Ramesh Mehrishi

Ans: C

 

4. Which edition of IAAF World Championships in Athletics concluded in Beijing?

a) Thirteenth

b) Fourteenth

c) Fifteenth

d) Sixteenth.

Ans: C

 

5. Which country topped the medal table in IAAF World Championships in Athletics in Beijing?

a) US

b) China

c) Jamaica

d) Kenya

Ans: D

 

6. ISRO has successfully launched……………..carrying GSAT-6 satellite.

a) GSLV-D3

b) GSLV-D4

c) GSLV-D5

d) GSLV-D6

Ans: D

 

7. Who among the following has won 200 meter title at 2015 World Championships in Athletics in Beijing?

a) Kim Ross

b) Usain Bolt

c) Justin Gatlin

d) Jim Bett

Ans: B

 

8. Union Government has announced names of ………. smart cities.

a) 95

b) 96

c) 97

d) 98

Ans: D

 

9. Which famous writer Dr. MM Kalburgi was shot dead in Dharwad?

a) Telugu

b) Kannada

c) Tamil

d) Malyalai

Ans: B

 

10. Indian women hockey team qualified for Olympics after…………..years.

a) 33

b) 34

c) 35

d) 36

Ans: D

 

11. The International Atomic Energy Agency and……………..have signed an agreement to create the world's first internationally-controlled nuclear fuel bank.

a) Pakistan

b) Kazakhstan

c) Afghanistan

d) UAE

Ans: B

 

12. Who was elected as president of cricket statisticians body?

a) Dara Pochkhanawalla

b) Dilip Vengsarkar

c) Sunil Gavaskar

d) Mohammad Azaharuddin

Ans: B

 

13. Who among the following has been appointed as Director of NIMS?

a) Kandakatla Manesar

b) Kandakatla Manohar

c) Kandakatla Madhav

d) Kandakatla Manoj

Ans: B

 

14. Which among the state following state has decided to implement National Food Security Act?

a) Manipur

b) Mizoram

c) Arunachal Pradesh

d) Tripura

Ans:D

 

15. How many people have received Dronacharya Award 2015?

a) Two

b) Three

c) Four

d) Five

Ans: D

 

16. Who among the following has won Dhyan Chand Award 2015 in Hockey?

a) Romeo James

b) Shiv Prakash Mishra

c) P.P Nair

d) Rajesh Saha

Ans: A

 

17. Which among the following has agreed to acquire Augere Wireless Broadband India to strengthen its 4G operations to nine circles?

a) Vodafone

b) Bharti Airtel

c) Idea

d) Tata Indicom

Ans: B

 

18. Which among the following Scientist will receive inaugural Sunhak Peace Prize?

a) Dr AV Gupta

b) Dr BV Gupta

c) Dr MV Gupta

d) Dr SV Gupta

Ans: C

 

19. Who among the following has been appointed as Goodwill Ambassador of UNICEF?

a) Roger Federer

b) Novak Djokovic

c) Rafael Nadal

d) Andy Murray

Ans: B

 

20. ………………… and Kosovo has agreed to implement 2013 Brussels Agreement.

a) Spain

b) Norway

c) Serbia

d) Costa Rica

Ans: C

 

21. Which among the following airlines has won Guru Tegh Bahadur Hockey title after 7 years?

a) Indigo

b) GoAir

c) Air India

d) Spice Jet

Ans: C

 

22. National Sports Day was celebrated on………. August nationwide.

a) 28

b) 29

c) 30

d) 31

Ans: B

 

23. Who among the following has won gold medal in Cadet Wrestling World Championships?

a) Anil Kumar

b) Ajay Kumar

c) Sushil Kumar

d) Abhay Kumar

Ans: A

 

24. One of the most important addresses……………….. in Lutyen's Delhi will be renamed as Dr. APJ Abdul Kalam road.

a) Aurangzeb road

b) Akbar road

c) Humayun road

d) Sikandar road

Ans: A

 

25. Union Government has approved ………….new proposals for Special Economic Zones.

a) Three

b) Four

c) Five

d) Six

Ans: D

 

26. Which state government has handed over 336.93 acres land for National Sports University?

a) Manipur

b) Mizoram

c) Arunachal Pradesh

d) Tripura

Ans: A

 

27. Famous neurologist and author……………….died.

a) Oliver Wolf Racks

b) Oliver Wolf Sacks

c) Oliver Wolf Kacks

d) Oliver Wolf Jacks

Ans: B

 

28. Who among the following has been appointed as CTO of Snapdeal?

a) Abhay Ranjan

b) Sandeep verma

c) Dharmendra Pradhan

d) Rajiv Mangla

Ans: D

 

29. Who among the following has entered the discus throw final at World Athletics Championships?

a) Vibhav Gowda

b) Vijay Gowda

c) Vimal Gowda

d) Vikas Gowda

Ans: D

 

30. Which country’s caretaker government was sworn in with first female prime minister?

a) Spain

b) Greece

c) Costa Di Rica

d) Budapest

Ans: B

Monday, October 12, 2015

28-30 August Current Affairs MCQ

1. ……………….. has tied-up with Bharti Airtel to set up WiFi hotspots in each of its cabs.

a) Meru Cabs

b) Ola Cabs

c) Taxi For Sure

d) Uber Cabs

Ans: – D

 

2. The United Kingdom will fund a climate action programme for making ...................... a low carbon city.

a) Delhi

b) Bangalore

c) Kolkata

d) Mumbai

Ans: – C

 

3. Eminent Sanskrit Scholar and Indologist passed away. Name him.

a) DR Varhadpande

b) HR Varhadpande

c) MR Varhadpande

d) NR Varhadpande

Ans: – D

 

4. Which company has launched three new services Aikido?

a) TCS

b) Wipro

c) Infosys

d) Cognizant

Ans: – C

 

5. ……………………Minister Chitranjan Swarup passed away.

a) Uttar Pradesh

b) Madhya Pradesh

c) West Bengal

d) Jharkhand

Ans: – A

 

6. World Humanitarian Day was observed with theme inspiring the world's humanity on………….August.

a) 19

b) 20

c) 21

d) 22

Ans: – A

 

7. …………………… Committee has recommended Minimum Alternate Tax relief to FIIs.

a) B P Shah

b) K P Shah

c) H P Shah

d) A P Shah

Ans: – D

 

8. Who among the following eminent Sanskrit Scholar and Indologist passed away recently?

a) MR Varhadpande

b) KR Varhadpande

c) SR Varhadpande

d) NR Varhadpande

Ans: – D

 

9. Who among the following golfer has become first Indian to win Ladies British amateur stroke-play championship?

a) Aditi Akshay

b) Aditi Ashok

c) Aditi Abhay

d) Aditi Anjana

Ans: – B

 

10. Noted academician……………………has been appointed as Advisor to J&K CM Mufti Mohammad Sayeed.

a) Abhishek Mattoo

b) Akshay Mattoo

c) Amitabh Mattoo

d) Avadhesh Mattoo

Ans: – C

 

11. Who has authored the book titled “Mrs Funnybones”?

a) Gauri Khan

b) Sussaine Khan

c) Mehar Jessia

d) Twinkle Khanna

Ans: – D

 

12. Who has authored the book titled “Making India Awesome”?

a) Divya Prakash Dubey

b) Nikhil Sachan

c) Dr Subramanian Swami

d) Chetan Bhagat

Ans: – D

 

13. ………………and Russia have signed defense agreement that includes the sale of four Mi-35 helicopters.

a) Afghanistan

b) Pakistan

c) Bangladesh

d) UAE

Ans: – B

 

14. …………………and Maryland has agreed to cooperate in biotechnology and life sciences.

a) Punjab

b) Haryana

c) West Bengal

d) Maharashtra

Ans: – B

 

15. Debut Novelist………………..won the James Tait Black Award 2015.

a) Zia Haider Siddiqui

b) Zia Haider Khan

c) Zia Haider Mohammad

d) Zia Haider Rahman

Ans: – D

 

16. Former………………Cricketer Arthur Morris passed away.

a) Australian

b) Sri Lankan

c) England

d) New Zealand

Ans: – A

 

17. United Nations Framework Convention on Climate Change and MS Swaminathan Research Foundation will work together for the conservation of coastal resources in which state?

a) Andhra Pradesh

b) Tamil Nadu

c) Kerala

d) Karnataka

Ans: – A

 

18. A Syria-based woman journalist………………….. has won the prestigious 2015 Peter Mackler Award for Courageous and Ethical Journalism.

a) Zaina Erhaim

b) Zaina Abrahim

c) Zaina Siddiqui

d) Zaina Khan

Ans: – A

 

19. Union Cabinet has approved signing of MoU between India and ……………… on education and research.

a) Australia

b) Austria

c) Russia

d) Costa Rica

Ans: – A

 

20. Ashwani Lohani has been appointed as CMD of which airlines?

a) Spicejet Airways Limited

b) Go Air Airways Limited

c) Indigo Airways Limited

d) Air India Limited

Ans: – D

 

21. Alexis Tsipras has resigned and called for snap polls. He is PM of which country?

a) Holland

b) Budapest

c) Greece

d) New Zealand

Ans: – C

 

22. India and……………..has signed two MoUs to deepen bilateral cooperation.

a) Afghanistan

b) UAE

c) Egypt

d) Bangladesh

Ans: – C

 

23. Veteran ……………. Pranab Kumar Borah passed away recently.

a) Artist

b) Author

c) Politician

d) Journalist

Ans: – D

 

24. India and………………has signed of MoU for construction of Petroleum Products Pipeline.

a) China

b) Nepal

c) Russia

d) UAE

Ans: – B

 

25. Who among the following has been appointed as chairman of India’s Oscar jury?

a) Shyam Benegal

b) Sharmila Tagore

c) Amol Palekar

d) Rekha

Ans: – C

 

26. Who among the following has won Cincinnati Masters Women’s Singles title for second time?

a) Serena Williams

b)Venus Williams

c) Simona Halep

d) Virginia Hollinger

Ans: – A

 

27. Who among the following has won world 100 metre title in the World Athletics Championships?

a) Usain Bosch

b) Usain Froll

c) Usain Bolt

d) Usain Bold

Ans: – C

 

28. Which among the following country has become first country to receive funds from UN for Solar Home Systems?

a) India

b) Bangladesh

c) China

d) Indonesia

Ans: – B

 

29. ML Tahaliyani has been sworn-in as Lokayukta of which state?

a) Maharashtra

b) Delhi

c) Odisha

d) Bihar

Ans: – A

 

30. Which among the following country has been crowned in Pro Kabaddi League 2015?

a) Bengaluru Bulls

b) U Mumba

c) Patna Pirates

d) Pune Warriors

Ans: - B

Saturday, October 10, 2015

25-27 August Current Affairs MCQ Questions

1. ………………..Government has approved Fisheries Policy, 2015.

a) Jharkhand

b) Odisha

c) Maharashtra

d) West Bengal

Ans: – B

 

2. Who among the following has been assigned as additional charge of Director of Enforcement Directorate?

a) Rajan Singh

b) Karnal S Katoch

c) Karnal Singh

d) Rajan S Katoch

Ans: – C

 

3. Who among the following Olympic champion has been elected as President of IAAF?

a) Sherlock Maize

b) Alex Kein

c) George Cole

d) Sebastian Coe

Ans: – D

 

4. …………………..actor Paravoor Bharathan died recently.

a) Kannada

b) Telugu

c) Malayalam

d) Tamil

Ans: – C

 

5. Which among the following state government has announced City Taxi Scheme?

a) Karnataka

b) Kerala

c) Delhi

d) UP

Ans: – C

 

6. The White House has appointed whom as its first openly transgender staff member?

a) Raffi Freedman-Gurspan

b) Mara Keisling

c) Arnold Scaasi

d) John Nash

Ans: – A

 

7. …………..military has launched the largest NATO airborne drills dubbed since Cold War in Europe

a) UK

b) US

c) China

d) Japan

Ans: – B

 

8. Which Bollywood actor has been named an advocate for the United Nations’ campaign on gender equality?

a) Amitabh Bachchan

b) Anupam Kher

c) Naseeruddin Shah

d) Aamir Khan

Ans: – B

 

9. Australian government has appointed whom as ambassador to India - for education?

a) Andrew Symonds

b) Ricky Ponting

c) Adam Gilchrist

d) Brett Lee

Ans: – C

 

10. Who among the following has become India's first woman to play in English league football?

a) Aditi Chauhan

b) Akshara Chauhan

c) Anjali Chauhan

d) Anjana Chauhan

Ans: – A

 

11. Which state will make Sanskrit mandatory in government schools?

a) MP

b) UP

c) Uttarakhand

d) Himachal Pradesh

Ans: – D

 

12. India’s First Lady passed away. Name her.

a) Suvra Mukherjee

b) Sulochna Mukherjee

c) Sushena Mukherjee

d) Shayoni Mukherjee

Ans: – A

 

13. The World Photography Day was observed on August……. across the world.

a) 19

b) 20

c) 21

d) 22

Ans: – A

 

14. India and………………have inked MoU on cooperation in the fields of education, research and training.

a) Argentina

b) Russia

c) Austria

d) Australia

Ans: – D

 

15. Athletics Federation of India President…………………..was elected as one of the members of the IAAF.

a) Adille Daruwala

b) Adille Sumariwalla

c) Adille Jhunjhunwala

d) Adille Surtiwala

Ans: – B

 

16. Minority Ministry has launched Online Application Management System for………………scheme.

a) Sarv Shiksha Abhiyan

b) Swach Bharat

c) Nai Roshni

d) Avas Vikas Yojana

Ans: – C

 

17. Who among the following was sworn in as the Prime Minister of Sri Lanka?

a) Maithripala Wickremesinghe

b) Ranil Wickremesinghe

c) Maithripala Sirisena

d) Ranil Sirisena

Ans: – B

 

18. Which state government has launched RISHTA project?

a) MP

b) UP

c) Uttarakhand

d) Himachal Pradesh

Ans: – D

 

19. Which among the following state government has approved State Capital Region Improvement of Power System scheme?

a) Jharkhand

b) Odisha

c) Maharashtra

d) West Bengal

Ans: – B

 

20. Which country has won their first-ever South Asian Football Federation (SAFF) under-16 title?

a) India

b) Nepal

c) Bangladesh

d) Sri Lanka

Ans: – C

 

21. Which state government has signed MoU with Adani Group for development of Vizhinjam Port?

a) Andhra Pradesh

b) Tamil Nadu

c) Kerala

d) Karnataka

Ans: – C

 

22. Who among the following will steer Air India as CMD?

a) Akshay Lohani

b) Ashwani Lohani

c) Abhay Lohani

d) Ashok Lohani

Ans: – B

 

23. Government has approved pact between India and………………to curb black money.

a) Seychelles

b) Costa Rica

c) Indonesia

d) New Zealand

Ans: – A

 

24. As per Forbes, which company has been included among the world’s 100 most innovative companies?

a) Hindustan Unilever Sun Pharma Industries and TCS

b) Hindustan Unilever Sun Pharma Industries and Infosys

c) Hindustan Unilever Sun Pharma Industries and Cognizant

d) Hindustan Unilever Sun Pharma Industries and Wipro

Ans: – A

 

25. Video sharing portal YouTube has announced to set up a new “YouTube Space” in…………………

a) Mumbai

b) Delhi

c) Bangalore

d) Chennai

Ans: – A

 

26. Which state government has entered into an agreement with Future Consumer Enterprise Ltd. to modernize the public distribution system?

a) Uttarakhand

b) Sikkim

c) Punjab

d) Rajasthan

Ans: – D

 

27. Union government has announced to sell 10% stake in state owned…………

a) SAIL

b) NTPC

c) IOC

d) BHEL

Ans: – C

 

28. Prime Minister Narendra Modi on………………inaugurated birth centenary celebrations of freedom fighter Rani Gaidinliu.

a) 22 August

b) 23 August

c) 24 August

d) 25 August

Ans: – C

 

29. Renowned historian…………………..was conferred with Maharashtra Bhushan Award 2015.

a) Babasaheb Phalke

b) Babasaheb Phadke

c) Babasaheb Sane

d) Babasaheb Purandare

Ans: – D

 

30. Which state Chief Minister N Rangasamy has launched the much awaited Free Laptop Scheme?

a) Kerala

b) Karnataka

c) Hyderabnad

d) Puducherry

Ans: – D

 

Also read :

22-24 August Current Affairs Quiz

Friday, October 9, 2015

22-24 August Current Affairs Quiz MCQ

1. Which among the following Indian has bagged the silver medal in the prestigious World Badminton Championship 2015 in women’s single category?

a) Saina Nehwal

b) PV Sindhu

c) Jwala Gutta

d) Dia Kulshreshtha

Ans: – A

 

2. Which state government has constituted Cabinet sub-panel to tackle impending drought crisis?

a) Haryana

b) Punjab

c) Gujarat

d) Maharashtra

Ans: – D

 

3. Arnold Scaasi passed away. Who was he?

a) Director

b) Actor

c) Fashion designer

d) Singer

Ans: – C

 

4. Who among the following has clinched Rogers Cup Masters Tournament 2015 in women’s double category?

a) Simona Halep and Katarina Srebotnik

b) Caroline Garcia and Belinda Bencic

c) Bethanie Mattek-Sands and Lucie Safarova

d) Caroline Garcia and Katarina Srebotnik

Ans: – D

 

5. World Bio-Fuel Day was observed globally on……….August with an aim to create awareness about non fossil-fuels (Green Fuels).

a) 10

b) 11

c) 12

d) 13

Ans: – A

 

6. Which among the following high court has banned Santhara ritual in Jain Community?

a) Punjab

b) Rajasthan

c) Haryana

d) Delhi

Ans: – B

 

7. Indian Men's Hockey team has won European series against which country?

a) Australia

b) Pakistan

c) Spain

d) Germany

Ans: – C

 

8. …………….. has passed Witch Hunting (Prohibition, Prevention and Protection) Bill, 2015.

a) Manipur

b) Assam

c) Mizoram

d) Nagaland

Ans: – B

 

9. Who among the following has been appointed as Election Commissioner of India?

a) Naseem Zaidi

b) Achal Kumar Joti

c) PO Agrawal

d) OP Rawat

Ans: – D

 

10. India & World Bank has signed agreement of US$................million for NCRMP-II.

a) 108.40

b) 208.40

c) 308.40

d) 408.40

Ans: – C

 

11. …..............government has constituted panel to probe CNG fitness scam.

a) Delhi

b) Punjab

c) Gujarat

d) Maharashtra

Ans: – A

 

12. Veteran Marathi stage actor died recently. Name him.

a) Bhalchandra Bhidey

b) Bhalchandra Pendharkar

c) Bhalchandra Sane

d) Bhalchandra Phadke

Ans: – B

 

13. Raghavendra Gadagkar has been awarded with ………………..'s Cross of Order of the Merit.

a) Bulgaria

b) Germany

c) Budapest

d) Asutralia

Ans: – B

 

14. Kayyara Kinhanna Rai passed away. Who was he?

a) Paintor

b) Director

c) Actor

d) Freedom fighter

Ans: – D

 

15. Which Australian cricketer has recently announced retirement from International Cricket?

a) Mitchelle Johnson

b) Michael Clarke

c) Bret Lee

d) Andrew Symonds

Ans: – B

 

16. China and…………….has signed deals worth 1.6 billion US dollars to implement a major project under China's Belt and Road Initiative.

a) Pakistan

b) Afghanistan

c) Bangladesh

d) Myanmar

Ans: – A

 

17. Who among the following has been appointed as MD and CEO of L&T Infotech?

a) Shankar Jalona

b) Sanjay Jalona

c) Siddharth Jalona

d) Siddhant Jalona

Ans: – B

 

18. Indian Railway has signed………MoUs with Union Ministries of Power and New & Renewable Energy.

a) 2

b) 3

c) 4

d) 5

Ans: – C

 

19. Which among the following city has become first Indian city to join World Tourism Cities Federation Council?

a) Bangalore

b) Hyderabad

c) Chennai

d) Kochi

Ans: – D

 

20. International Day of the World's Indigenous Peoples was observed on………… August.

a) 10

b) 11

c) 12

d) 13

Ans: – A

 

21. World War-II hero passed away recently. Name him.

a) Colonel Yashwant Singh

b) Colonel Harwant Singh

c) Colonel Dewant Singh

d) Colonel Harpreet Singh

Ans: – B

 

22. Housing.com has acquired Bengaluru-based…………………..to strive for efficiency in the Indian real estate sector.

a) Common Floor

b) No Broker

c) HomeBuy360

d) India Flats

Ans: – C

 

23. ………………………has won 2015 Gujar Mal Modi award for innovative science and technology.

a) Mustansir Barma

b) Mustansir Bajaj

c) Mustansir Khan

d) Mustansir Siddiqui

Ans: – A

 

24. Saina Mirza won silver medal in World Badminton Championship. She lost the women's singles summit clash to………………………...

a) Katarina Srebotnik

b) Caroline Garcia

c) Belinda Bencic

d) Carolina Marin

Ans: – D

 

25. Who among the following has been appointed as acting Chief Justice of Gujarat High Court?

a) Jayesh Patel

b) Jayant Patel

c) Jignesh Patel

d) Jeetu Patel

Ans: – B

 

26. Union Cabinet has given approval for India and………….MoU for construction of petroleum pipeline.

a) Nepal

b) Sri Lanka

c) Bangladesh

d) Myanmar

Ans: – A

 

27. Union Cabinet has given approval for India and………….MoU on cooperation to establish the Pace Setter Fund.

a) US

b) UK

c) China

d) Russia

Ans: – A

 

28. India and ……………... has inked agreement to set up CESDT in ……………….

a) Japan

b) Indonesia

c) Myanmar

d) China

Ans: – C

 

29. ……………….and Slovak Republic has signed MoU for technical cooperation in Railway Sector.

a) India

b) Japan

c) China

d) US

Ans: – A

 

30. Who among the following has been elected as President of Gymnastics Federation of India?

a) Manmohan Shetty

b) Sunder Shetty

c) Shankar Shetty

d) Sudhakar Shetty

Ans: - D

Thursday, October 8, 2015

19-21 August Current Affairs MCQ

1. Who among the following has bagged bronze medal at 6th Senior ART Gymnastics Asian Championships?

a) Diya Yadav

b) Arti Talwar

c) Neelu Sinha

d) Dipa Karmakar

Ans: – D

 

2. Aadi Perukku festival was celebrated with traditional gaiety in which state?

a) Andhra Pradesh

b) Karnataka

c) Kerala

d) Tamil Nadu

Ans: – D

 

3. The iconic Mughal monument Taj Mahal has become the first historical monuments in the world to have a………………account of its own.

a) Instagram

b) Facebook

c) Twitter

d) Google+

Ans: – C

 

4. Industrial Development Bank of India (IDBI) has appointed whom as its new Managing Director & Chief Executive Officer?

a) Keshav Piraji Kharat

b) Kamal Piraji Kharat

c) Ashok Piraji Kharat

d) Kishor Piraji Kharat

Ans: – D

 

5. Who among the following has been chosen as Maharashtra’s Tiger ambassador?

a) Shahrukh Khan

b) Amitabh Bachchan

c) Sachin Tendulkar

d) Aamir Khan

Ans: – C

 

6. Union government has appointed private sector banking professionals as MD and CEO of which bank?

a) Bank of India and Canara Bank

b) State Bank of India and Canara Bank

c) Bank of Baroda and Canara Bank

d) United Bank of India and Canara Bank

Ans: – C

 

7. Which state government has announced that Dr APJ Abdul Kalam’s birthday on October 15th would be celebrated as the Youth Revival Day

a) Andhra Pradesh

b) Karnataka

c) Kerala

d) Tamil Nadu

Ans: – D

 

8. Which among the following company has appointed Rekha Menon as Chairperson of India's operation?

a) Infosys

b) Wipro

c) Cognizant

d) Accenture

Ans: – D

 

9. Frances Oldham Kelsey, the anti-thalidomide Canadian…………..died recently.

a) Physicist

b) Doctor

c) Actor

d) Director

Ans: – B

 

10. HDFC will sell its 9% stake in HDFC life to JV partner Standard Life for Rs………….Crore.

a) 1400

b) 1500

c) 1600

d) 1700

Ans: – D

 

11. Birla Corporation has signed an agreement with ………….-based Lafarge Group for sum of Rs. 5000 crore.

a) Dutch

b) Chinese

c) Spanish

d) French

Ans: – D

 

12. Who among the following will take charge as the Chairman of the Public Enterprises Selection Board?

a) Ajit Chaturvedi

b) Atul Chaturvedi

c) Ajit Seth

d) Atul Seth

Ans: – C

 

13. Which state government has launched Grama Jyothi Scheme across the state?

a) Telangana

b) Hyderabad

c) Tamil Nadu

d) Kerala

Ans: – A

 

14. Which bank has launched locker facility named Smart Vault with latest robotic technology?

a) Yes Bank

b) ICICI Bank

c) Axis Bank

d) HDFC Bank

Ans: – B

 

15. Which bank has launched a mobile wallet app called ‘Buddy’ in collaboration with Accenture and Mastercard?

a) Bank of India

b) State Bank of India

c) Bank of Baroda

d) United Bank of India

Ans: – B

 

16. Who among the following has clinched Rogers Cup Masters Tournament 2015 in women’s single category?

a) Katarina Srebotnik

b) Caroline Garcia

c) Belinda Bencic

d) Simona Halep

Ans: – C

 

17. Hollywood Actor passed away recently. Name him.

a) Sherlock Maize

b) Alex Kein

c) George Cole

d) Alastair Sim

Ans: – C

 

18. Which online retail marketing has tied-up with department store chain Shoppers Stop Ltd?

a) Flipkart

b) Amazon

c) Snapdeal

d) YepMe

Ans: – C

 

19. World’s largest bicycle manufacturer Hero Cycles has acquired leading ………..-based Avocet Sports for an undisclosed amount.

a) UK

b) US

c) China

d) Japan

Ans: – A

 

20. India and…………….. have inked a MoU to tackle the menace of fake Indian currency notes (FICN) smuggling.

a) Bhutan

b) Nepal

c) Bangladesh

d) Indonesia

Ans: – C

 

21. Who among the following has bagged the prestigious World Badminton Championship 2015 in women’s single category?

a) PV Sindhu

b) Lindaweni Fanetria

c) Saina Nehwal

d) Carolina Marin Martin

Ans: – D

 

22. Who among the following has clinched Rogers Cup Masters Tournament 2015 in men’s single category?

a) Andy Murray

b) Novak Djokovic

c) Roger Federer

d) John Nash

Ans: – A

 

23. Which airport has become world’s first to operate on solar power?

a) Bangalore

b) Kochi

c) Chennai

d) Hyderabad

Ans: – B

 

24. Which NGO will develop 264 villages in Vijayawada under Sansad Adarsh Gram Yojana initiative?

a) Reliance Trust

b) Tata Trust

c) Isha Foundation

d) Being Human

Ans: – B

 

25. Which among the following Indian-American has been appointed as the US Ambassador to Sri Lanka and Maldives?

a) Amar Keshap

b) Abhay Keshap

c) Ajay Keshap

d) Atul Keshap

Ans: – D

 

26. …………………….has launched Smart Humsafar Plan.

a) ICICI Life Insurance

b) SBI Life Insurance

c) HDFC Life Insurance

d) Metlife Insurance

Ans: – B

 

27. 48th ASEAN Foreign Ministers’ meet was held in which country?

a) Sri Lanka

b) China

c) North Korea

d) Malaysia

Ans: – D

 

28. Reserve Bank of India has suspended license of ………….non-banking finance companies (NBFCs) recently.

a) Five

b) Six

c) Seven

d) Eight

Ans: – C

 

29. Who among the following has authored the book “The Kumbh Mela: Mapping the Ephemeral Megacity ”?

a) Varun Khanna

b) Arun Khanna

c) Tarun Khanna

d) Karun Khanna

Ans: – C

 

30. Amitava Ghosh has been appointed as Vice President-engineering of which company?

a) Flipkart

b) Amazon

c) Snapdeal

d) YepMe

Ans: - C

Tuesday, October 6, 2015

16-18 August Current Affairs MCQ Quiz

1. Pioneering Indian HIV/AIDS researcher passed away. Name him.

a) Dr. Sunidhi Solomon

b) Dr. Smriti Solomon

c) Dr. Suniti Solomon

d) Dr. Sunita Solomon

Ans: – C

 

2. How many Indians will be conferred with the Ramon Magsaysay Award for the year 2015?

a) Two

b) Three

c) Four

d) Five

Ans: – A

 

3. World Hepatitis Day was observed with theme ‘Prevent hepatitis. Act now’ on …….July.

a) 28

b) 29

c) 30

d) 31

Ans: – A

 

4. Who among the following has grabbed two gold at Special Olympics World Games 2015?

a) Prabhroop Shekhar

b) Prabhroop Sekhon

c) Prabhroop Sharma

d) Prabhroop Sen

Ans: – B

 

5. Which state government has announced construction of 800-km Nagpur-Mumbai expressway?

a) Karnataka

b) Maharashtra

c) Delhi

d) Tamil Nadu

Ans: – B

 

6. Indo………. Bilateral Air Exercise Indradhanush has concluded recently.

a) UK

b) US

c) China

d) Japan

Ans: – A

 

7. Who among the following has been appointed as CEO and MD of Mercedes-Benz India?

a) Roland S Frity

b) Rocky S Folger

c) Roland S Folger

d) Robin S Folger

Ans: – C

 

8. …………………has acquired YTS Solutions for mobile payment solutions.

a) BSNL

b) Reliance

c) Bharti Airtel

d) Vodafone

Ans: – C

 

9. Which among the following state government will honour victims of Emergency 1975 with Tamra Patra?

a) Rajasthan

b) Punjab

c) Haryana

d) West Bengal

Ans: – C

 

10. Justice……………………Committee has constituted for Re-drafting National Sports Development Code of India.

a) Markandey

b) Mohan

c) Mishra

d) Mahajan

Ans: – D

 

11. MCA lifted 3-year old Wankhede Stadium entry ban on which actor?

a) Salman Khan

b) Shah Rukh Khan

c) Aamir Khan

d) Akshay Kumar

Ans: – B

 

12. Indian women's recurve team has clinched…………..medal in Copenhagen Archery Championships.

a) Gold

b) Silver

c) Bronze

d) Platinum

Ans: – B

 

13. Mathematician…………………….has won 2015 Ramanujan Prize.

a) Amalendu Shyam

b) Amalendu Krishna

c) Amalendu Mohan

d) Amalendu Murli

Ans: – B

 

14. …………………. government has decided to rename ………TU as APJ Abdul Kalam Technical University.

a) Uttar Pradesh, UP

b) Madhya Pradesh, MP

c) West Bengal, WB

d) Punjab, P

Ans: – A

 

15. Which state government has increased the retirement age of medical officers from 58 to 60 recently?

a) Karnataka

b) Maharashtra

c) Delhi

d) Tamil Nadu

Ans: – B

 

16. Who among the following has been appointed as Acting Chief Justice of Patna High Court?

a) Ayub Siddiqui

b) Sultan Khan

c) Iqbal Ahmed Ansari

d) Azam Ansari

Ans: – C

 

17. Operation Muskaan has helped……………….Police has traced over 1000 kids.

a) Gurgaon

b) Noida

c) Ghaziabad

d) Delhi

Ans: – A

 

18. Former……………..Minister Jagannath Singh passed away recently.

a) Bihar

b) UP

c) MP

d) Orissa

Ans: – C

 

19. Who among the following has won squash title Victorian Open WSA?

a) Saurav Ghosal

b) Saina Nehwal

c) Joshna Chinappa

d) Dipika Pallikal

Ans: – C

 

20. First National Handloom Day was observed on………August.

a) 1

b) 7

c) 10

d) 14

Ans: – B

 

21. Which state government has instituted youth award in name of Dr APJ Abdul Kalam?

a) Andhra Pradesh

b) Karnataka

c) Kerala

d) Tamil Nadu

Ans: – D

 

22. Which among the following state government has decided to have tram network in……………

a) Karnataka

b) Maharashtra

c) Delhi

d) Tamil Nadu

Ans: – C

 

23. Which state has empowered ACB to arrest Ministers & civil servants in bribery cases without permission?

a) Jharkhand

b) Bihar

c) UP

d) MP

Ans: – A

 

24. …………………launched………………...Instant to make instant delivery of packages.

a) Jabong

b) Amazon

c) Flipkart

d) Snapdeal

Ans: – D

 

25. Hindi litterateur…………………….has been chosen for Bharat Bharti literary award 2014.

a) Dharmveer Bharti

b) Kashinath Singh

c) Mannu Bhandari

d) Nirmal Verma

Ans: – B

 

26. Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope is being constructed in which country?

a) Japan

b) China

c) US

d) UK

Ans: – B

 

27. Which state police has launched Operation Shishtachar to teach lesson to eve-teasers?

a) Karnataka

b) Maharashtra

c) Delhi

d) Tamil Nadu

Ans: – C

 

28. Which among the following government has decided to renovate temples destroyed in Nepal earth quake?

a) Sri Lankan

b) Chinese

c) Indian

d) Japanese

Ans: – A

 

29. ……………singer Cilla Black passed away recently.

a) American

b) Dutch

c) British

d) Australian

Ans: – C

 

30. …………UN members have reached agreement on sustainable development agenda.

a) 192

b) 193

c) 194

d) 195

Ans: – B

Also read :

13-15 August Current Affairs MCQ

10-12 August Current Affairs MCQ

7-9 August Current Affairs MCQ

Monday, October 5, 2015

13-15 August Current Affairs MCQ

1. Acharya Dev Vrat has been sworn-in as………Governor of Himachal Pradesh.

a) 25

b) 26

c) 27

d) 28

Ans: – C

 

2. Union Government has decided to set up a Bank Board Bureau to monitor key performance indicators of ……….. dozen public sector banks.

a) One

b) Two

c) Three

d) Four

Ans: – B

 

3. Which among the following state has declared ban on the use of plastic in the State for the first time?

a) Gujarat

b) Maharashtra

c) Rajasthan

d) Punjab

Ans: – A

 

4. Who among the following has been appointed as Chairman of food safety regulator FSSAI?

a) S Chandramouli

b) Bhanu Pratap Sharma

c) K Chandramouli

d) Ashish Bahuguna

Ans: – D

 

5. Noted Physicist passed away. Name him.

a) K Hariharan

b) M Hariharan

c) N Hariharan

d) P Hariharan

Ans: – D

 

6. Which among the following has acquired Switzerland-based world’s largest gold refinery Valcambi?

a) Rakesh Exports

b) Rajesh Exports

c) Ramesh Exports

d) Rajat Exports

Ans: – B

 

7. World Day Against Trafficking in Persons was observed worldwide on……..July.

a) 28

b) 29

c) 30

d) 31

Ans: – D

 

8. Microsoft has launched Windows…………..operating system recently.

a) 9

b) 10

c) 11

d) 12

Ans: – B

 

9. RBI has decided to issue……….rupees coins to commemorate International Day of Yoga.

a) 8

b) 9

c) 10

d) 11

Ans: – C

 

10. …………………..Government has declared state as "Digital State".

a) Andhra Pradesh

b) Karnataka

c) Kerala

d) Tamilnadu

Ans: – C

 

11. Who among the following has won gold medal in Archery World Cup?

a) Abhinav Bindra

b) Esmaeil Ebadi

c) Abhishek Verma

d) Gagan Narang

Ans: – C

 

12. General Council has approved Kazakhstan's membership terms to join WTO as………. member.

a) 160

b) 161

c) 162

d) 163

Ans: – C

 

13. Which country’s political parties have agreed to remove word ‘Secularism’ from the Constitution?

a) Nepal

b) Sri Lanka

c) China

d) Bhutan

Ans: – A

 

14. Who among the following has been appointed as Chairman of TRAI?

a) Shyam Sevak Sharma

b) Rakesh Sevak Sharma

c) Ram Sevak Sharma

d) Rati Sevak Sharma

Ans: – C

 

15. Santasilan Kadirgamar, the veteran Sri Lankan…………….. passed away.

a) Physicist

b) Historian

c) Cricketer

d) Mathmetician

Ans: – B

 

16. ‘Visaarnai’ has become first………………film to enter Venice film festival.

a) Tamil

b) Telugu

c) Kannada

d) Malyalam

Ans: – A

 

17. As per UN World Population Prospects,.......................will become most populous nation by 2022.

a) Japan

b) China

c) India

d) US

Ans: – C

 

18. CCI has imposed penalty upon three Film & TV association of which state?

a) Andhra Pradesh

b) Karnataka

c) Kerala

d) Tamilnadu

Ans: – B

 

19. CCI imposed a penalty of 420 crore rupees on which car company?

a) Hero

b) Hyundai

c) Honda

d) Maruti

Ans: – B

 

20. Bharti Realty has tied-up with………….Group to develop housing project.

a) Eros

b) Phantom

c) Inox

d) Sulekha

Ans: – A

 

21. …………………..part of Sundarbans witnessed rapid decline in tiger population between 2004 and 2015.

a) Nepal

b) India

c) Bangladesh

d) Punjab

Ans: – C

 

22. Which among the following country has grabbed CONCACAF Gold Cup Football tournament?

a) Mexico

b) Jamaica

c) Japan

d) China

Ans: – A

 

23. Which city has become the first city to host both the Summer Olympics and Winter Olympics to be held in 2022?

a) Beijing

b) Seoul

c) Delhi

d) Tokyo

Ans: – A

 

24. International Tiger Day was observed the worldwide on….. July.

a) 28

b) 29

c) 30

d) 31

Ans: – B

 

25. E-Tourist visa scheme has been extended to which among the following country?

a) China

b) Hong Kong

c) Macau

d) All of the above

Ans: – D

 

26. Hockey India has appointed………………………as coach of Men’s national team.

a) Roelant Oltmans

b) Roelant Oswal

c) Roelant Oregon

d) Roelant Oztash

Ans: – A

 

27. Eminent vocalist died recently. Name her.

a) Vasundhara Komkali

b) Sharmishta Komkali

c) Sanchita Komkali

d) Vrinda Komkali

Ans: – A

 

28. Who among the following has taken charge as Chairperson of Delhi Commission for Women?

a) Rati Maliwal

b) Shruti Maliwal

c) Priti Maliwal

d) Swati Maliwal

Ans: – D

 

29. Which among the following Government will create Beas Belt near Harike Patan as habitat for Gharials?

a) Rajasthan

b) Haryana

c) Punjab

d) Madhya Pradesh

Ans: – C

 

30. Clive Rice, first post-apartheid captain of…………………Cricket team passed away.

a) Australia

b) Sri Lanka

c) England

d) South Africa

Ans: – D

 

Also read :

10-12 August Current Affairs MCQ

7-9 August Current Affairs MCQ

4-6 August Current Affairs MCQ Quiz

10-12 August Current Affairs MCQ

1. Who among the following has been appointed as Governor of Himachal Pradesh?

a) Ram Nath Kovind

b) Kalyan Singh

c) Acharya Dev Vrat

d) Keshri Nath Tripathi

Ans: – C

 

2. Who among the following has won the best actor award in State film awards 2014 announced by Kerala government?

a) Nivin Pauly

b) Sudev Nair

c) Sanalkumar Sasidharan

d) A & B

e) Only B

Ans: – D

 

3. Who among the following has won the best director award in State film awards 2014 announced by Kerala government?

a) Nivin Pauly

b) Sudev Nair

c) Sanalkumar Sasidharan

d) B & C

Ans: – C

 

4. Who among the following has been appointed as MD and CEO for L&T Infotech?

a) Sanjay Jalona

b) Vijay Jalona

c) Ajay Jalona

d) Ranjay Jalona

Ans: – A

 

5. Pranab Mukherjee has presented Saraswati Sammaan to whom among the following?

a) Dr. M Veerappa Moily

b) Dr. Manmohan Singh

c) P Chidambaram

d) Dr Shashi Tharoor

Ans: – A

 

6. Who among the following has won 13th World Snooker Championship?

a) Pankaj Advani

b) Yan Bingtao

c) Narendra Kumar

d) Xi Matao

Ans: – A

 

7. Which bank has launched the first Multi-Currency Contactless Card service in India?

a) Axis Bank

b) Yes Bank

c) ICICI Bank

d) UCO Bank

Ans: – A

 

8. Union Government has launched a seven pronged plan called………….. mission to revamp functioning of public sector banks.

a) Indradhanush

b) Rainbow

c) Aakash

d) Vistar

Ans: – A

 

9. The founder of Hero Cycle breathed his last. Name him.

a) Om Prakash Mishra

b) Om Prakash Munjal

c) Om Prakash Madan

d) Om Prakash Mohan

Ans: – B

 

10. Who among the following has won the best actress award in State film awards 2014 announced by Kerala government?

a) Sheikh Baano

b) Nasriya Naseem

c) Tabassum Khan

d) Salfiya Hakeem

Ans: – B

 

11. Who among the following will be conferred Rajiv Gandhi Khel Ratna award this year?

a) Rohit Sharma

b) Sania Mirza

c) shooter Jitu Rai

d) Deepika Pallikal

Ans: – B

 

12. India has grabbed how many altogether medals in Asian Youth Chess Championship?

a) 15

b) 16

c) 17

d) 18

Ans: – C

 

13. Union Cabinet has approved MoU between India and…………….for construction of petroleum pipeline.

a) Nepal

b) Bangladesh

c) Bhutan

d) Srilanka

Ans: – A

 

14. Indian Railways have inked……….MoUs with Union Power Ministry to save power and improve efficiency.

a) Three

b) Four

c) Five

d) Six

Ans: – B

 

15. Who among the following has been signed as social ambassador of Coca-cola India for 3-years?

a) Sachin Tendulkar

b) Virat Kohli

c) Sourav Ganguly

d) MS Dhoni

Ans: – C

 

16. Which cabinet approved the much awaited Industrial Policy Resolution 2015?

a) Jharkhand

b) Karnataka

c) Punjab

d) Odisha

Ans: – D

 

17. Union Government’s ambitious…………..scheme has entered the Guinness Book of World Records.

a) AWAS VIKAS

b) MGNREGA

c) ADARSH Gram Yojana

d) PAHAL

Ans: – D

 

18. Government has approved MoU between India and………………..to establish PACEsetter Fund.

a) America

b) Britain

c) China

d) Japan

Ans: – A

 

19. Facebook has awarded $.............million to Indian app developers under FbStart initiative

a) 10

b) 11

c) 21

d) 31

Ans: – C

 

20. ……………and the World Bank has signed the Financing Agreement for the assistance of National Cyclone Risk Mitigation Project.

a) India

b) China

c) Japan

d) US

Ans: – A

 

21. The future of…………….. government was uncertain Wednesday after Prime Minister Abdullah al-Thani said he would resign

a) Kenya

b) Libya

c) Syria

d) Bangladesh

Ans: – B

 

22. Who among the following has been signed as Tiger ambassador of Maharashtra?

a) Aamir Khan

b) Saurav Ganguly

c) Amitabh Bachchan

d) Akshay Kumar

Ans: – C

 

23. Who among the following has been sworn-in as 27th Governor of Himachal Pradesh?

a) Sheila Dixit

b) KL Jha

c) ML Seth

d) Acharya Dev Vrat

Ans: – D

 

24. Uninor signed worth Rs……………..crore contract with Huawei for modernising its network.

a) 1000

b) 1100

c) 1200

d) 1300

Ans: – C

 

25. Who among the following has been appointed by President as Election Commissioner?

a) Nasim Zaidi

b) A K Joti

c) Om Prakash Rawat

d) Babu Lal Gaur

Ans: – C

 

26. Amitabh Bachchan has been signed as Tiger ambassador of which state?

a) Haryana

b) Maharashtra

c) Gujarat

d) Madhya Pradesh

Ans: – B

 

27. Acharya Dev Vrat has been sworn-in as 27th governor of which state?

a) Kerala

b) Himachal Pradesh

c) Jharkhand

d) Punjab

Ans: – B

 

28. The social security pact between India and……………..which was approved by Union Cabinet came into force.

a) Singapore

b) Australia

c) US

d) Canada

Ans: – D

 

29. Government sanctioned 1,500-MW ultra mega solar power park for which among the following state?

a) Kerala

b) Andhra Pradesh

c) Karnataka

d) Tamilnadu

Ans: – B

 

30. Which company has signed two MoUs with National Skill Development Fund and National Skill Development Corporation for skill development training in eastern states and Bihar?

a) SAIL

b) IOC

c) CIL

d) NTPC

Ans: – D

 

Also Read :

7-9 August Current Affairs MCQ

4-6 August Current Affairs MCQ Quiz

1-3 August 2015 Current Affairs MCQ

Friday, October 2, 2015

7-9 August Current Affairs MCQ

1. Alibaba will invest INR…………… crore in Paytm.

a) 1000

b) 2000

c) 3000

d) 4000

Ans: – D

 

2. India and……………………has agreed to deepen cooperation in new and renewable energy.

a) Manila

b) Mauritius

c) Mozambique

d) Maldives

Ans: – C

 

3. ……………….and FICCI have inked MoU to impart training to MSME to make them competitive and boost productivity.

a) ILO

b) IMF

c) IFFA

d) ING

Ans: – A

 

4. Islamic State (IS) has seized Qaryatain, a key town in………

a) Kenya

b) Jordan

c) Syria

d) Bangladesh

Ans: – C

 

5. Which among the following company has announced restructuring under new parent company Alphabet Inc?

a) Yahoo

b) Google

c) MSN

d) Microsoft

Ans: – B

 

6. ……………….has launched a major expansion of the Suez Canal.

a) Egypt

b) Syria

c) UAE

d) Bangladesh

Ans: – A

 

7. Who among the following has been appointed as Governor of Bihar?

a) Ram Nath Kovind

b) Kalyan Singh

c) Acharya Dev Vrat

d) Keshri Nath Tripathi

Ans: – A

 

8. A global satellite for earth observation and disaster risk reduction be named after……………….

a) Sachin Tendulkar

b) Abdul Hameed

c) A.P.J. Abdul Kalam

d) Narendra Modi

Ans: – C

 

9. Who among the following has been awarded with Germany's Cross of Order of the Merit?

a) Raghavendra Garg

b) Raghavendra Paradkar

c) Raghavendra Gadagkar

d) Raghavendra Puruskar

Ans: – C

 

10. Which city has become first Indian city to be a member of Beijing headquartered, World Tourism Cities Federation Council?

a) Bangalore

b) Hyderabad

c) Kerala

d) Kochi

Ans: – D

 

11. Murugappa Group to form new Joint venture with …………….based Organo

a) Japan

b) China

c) Malaysia

d) Mauritius

Ans: – A

 

12. ……………has commercially launched the high-speed 4G services across India.

a) Airtel

b) Reliance

c) Vodafone

d) BSNL

Ans: – A

 

13. Which e-commerce retail company has appointed Amitava Ghosh as VP-engineering?

a) Amazon

b) Flipkart

c) Snapdeal

d) Jabong

Ans: – C

 

14. Accenture India has appointed whom as chairman of its India operations?

a) Anindya Menon

b) Anindya Basu

c) Rekha M Menon

d) Rekha Basu

Ans: – C

 

15. ………………Ltd acquires zurich Kuoni’s travel business in India and Hong Kong.

a) Makemytrip

b) Thomas Cook

c) Yatra

d) GoIbibo

Ans: – B

 

16. ……………….Tourism Minister Dilip Parulekar has received the Pacific Area Travel Writers Association - Safari India South Asia Travel Award 2015.

a) Maharashtra

b) Gujarat

c) Kerala

d) Goa

Ans: – D

 

17. World Bio-Fuel Day will be observed on………..August to create awareness about non fossil-fuels (Green Fuels).

a) 10

b) 11

c) 12

d) 13

Ans: – A

 

17. Xiaomi ties up with Foxconn will set up facility in ……………….. through “Make in India” initiative.

a) Andhra Pradesh

b) Kerala

c) Karnataka

d) Tamilnadu

Ans: – A

 

19. PM Narendra Modi has declared August……..as National Handloom Day to mark Swadeshi movement.

a) 5

b) 6

c) 7

d) 8

Ans: – C

 

20. Which Indian-American has been confirmed as the U.S. Ambassador to Sri Lanka and Maldives?

a) Amar Keshap

b) Ajay Keshap

c) Atul Keshap

d) Richard Rahul Verma

Ans: – C

 

21. Retired Colonel, a World War-II veteran and hero passed away recently. Name him.

a) Harwinder Singh

b) Harwant Singh

c) Harmeet Singh

d) Harsimran Singh

Ans: – B

 

22. Global electronic manufacturing giant Foxconn has announced it will invest $........billion over the next five years in Maharashtra

a) 3

b) 4

c) 5

d) 6

Ans: – C

 

23. Which state government has declared the area along Thane Creek as Flamingo Sanctuary?

a) Rajasthan

b) MP

c) Chhattisgarh

d) Maharashtra

Ans: – D

 

24. Mutual fund house Pramerica has agreed to buy the asset management business of …………………in India.

a) Deutsche Bank

b) Federal Bank

c) HSBC Bank

d) CitiBank

Ans: – A

 

25. Telecom Minister Ravi Shankar Prasad has launched a new mobile app ‘Disha’ to aid digital literacy in which state?

a) Bihar

b) UP

c) MP

d) Rajasthan

Ans: – A

 

26. Eminent……………………poet and freedom fighter Kayyara Kinhanna Rai passed away.

a) Malayalam

b) Kannada

c) Telugu

d) Tamil

Ans: – B

 

27. ISRO has commissioned Titanium Sponge Plant in which state?

a) Andhra Pradesh

b) Kerala

c) Karnataka

d) Tamilnadu

Ans: – B

 

28. Rajasthan has signed MoUs for Rs…………crore investments at the investment meet in New Delhi.

a)1,452

b) 2,452

c) 3,452

d) 4,452

Ans: – B

 

29. Employees’ State Insurance Corporation has decided to implement its health insurance scheme to which state?

a) Arunachal Pradesh

b) Manipur

c) Mizoram

d) All of the above

Ans: – D

 

30. Which among the following bank has launched ‘Saral-Rural Housing Loan’ Scheme for weaker sections?

a) ICICI Bank

b) HDFC Bank

c) Yes Bank

d) ING Vysya Bank

Ans: – A

 

Also read :

4-6 August Current Affairs MCQ Quiz

1-3 August 2015 Current Affairs MCQ

28-30 July Current Affairs 2015 MCQ Quiz