Monday, December 28, 2015

28-30 November 2015 Current Affairs MCQ

1. Union Government has announced....New/Revised Schemes for Disabled Persons under the National Trust.
a) 7
b) 8
c)9
d) 10
Ans: d
           
2. The 13th ASEAN-India Summit held in.......................
a) Sri Lanka
b) Malaysia
c) Singapore
d) China
Ans: b

3.  India and ..................................... has signed 10 agreements on mutual co-operation.
a) Sri Lanka
b) Malaysia
c) Singapore
d) China
Ans: c

4. The 20th Anniversary of Dayton Peace Accord was observed on............November.
a) 24
b) 25
c) 26
d) 27
Ans: a

5. Who among the following has been appointed as Country President of Sodexo India On-site Services?
a) Ravi Gour
b) Rishi Gour
c) Raaj Gour
d) Rahul Gour
Ans: b

6.  Renowned labour economist passed away. Whats the name of economist?
a) BS Papola
b) RS Papola
c) TS Papola
d) US Papola
Ans: c

7. Distinguished football administrator died. Name him.
a) BR Govindarajan
b) SR Govindarajan
c) TR Govindarajan
d) UR Govindarajan
Ans: c

8. Writer and  Journalist...................passed away recently. Name him.
a) Mahip Singh
b) Mahip Thakur
c) Mahip Shah
d) Mahip Saini
Ans: a

9. Which country has conducted its first dedicated commercial satellite launch?
a) China
b) Japan
c) Russia
d) US
Ans: b

10. Who among the following has been  appointed as Chairperson of Target Olympic Podium Scheme?
a) Anjali Bhagwat
b) Anju Bobby George
c) Babita Phogat
d) Saina Nehwal
Ans: b

11. The 10th East Asia Summit was held in ......................
a) Sri Lanka
b) Malaysia
c) Myanmar
d) Nepal
Ans: b
           
12. Blue Revolution with an outlay of................crore rupees was proposed.
a) 1000
b) 2000
c) 3000
d) 4000
Ans: c

13.  The...............World Congress on Disaster Management was concluded in Visakhapatnam.
a) Second
b) Third
c) Fourth
d) Fifth
Ans: a

14. Who among the following has been  appointed CEO of Dish TV?
a) Abhay Kumar Kapoor
b) Ajay Kumar Kapoor
c) Arun Kumar Kapoor
d) Akshay Kumar Kapoor
Ans: c

15. Who among the following has been appointed as Executive Director to Asian Development Bank by Barack Obama?
a) Swati Patil
b) Swati Hasolkar 
c) Swati Dandekar 
d) Swati Mane 
Ans: c

16.  Who among the following was honoured with Ramnath Goenka Lifetime Achievement Award?
a) Arnab Goswami
b) Barkha Dutt
c) Shobha Dey
d) Kuldip Nayar
Ans: d

17. Who among the following has been appointed as Special Representative for Somalia and Head of UNSOM?
a) Nicholas Keating
b) Nicholas Kay
c) Michael Kay
d) Michael Keating
Ans: d

18. SEBI signed MoU with ............................. Securities and Exchange Commission on bilateral cooperation.
a) Bangladesh
b) Iran
c) Iraq
d) Pakistan
Ans: a

19. Who among the following has been appointed as strategic coach of Indian Men’s Hockey Team?
a) Rafael Van Gent
b) Roger Van Gent
c) Ross Van Gent
d) Rockey Van Gent
Ans: b

20. Marathi actor ..............................selected for Dinanath Mangeshkar award.
a) Prashant Salunke
b) Prashant Patil
c) Prashant Vaghle
d) Prashant Damle
Ans: d

21. World Robot Olympiad 2015 was held in which place?
a) Male
b) Delhi
c)Doha
d) Colombo
Ans: c
           
22. Sitting Rajya Sabha MP from ......................... Khekiho Zhimomi passed away.
a) Arunachal Pradesh
b) Nagaland
c) Manipur
d) Mizoram
Ans: b

23. National Milk Day was observed in India on............November.
a) 26
b) 27
c) 28
d) 29
Ans: a

24. International Day for the Elimination of Violence Against Women was observed on ......... November.
a) 25
b) 26
c) 27
d) 28
Ans: a

25. Noted Indian-Origin Businessman died. Name him.
a) Banwari Lal Mittal
b) Banwari Lal Shah
c) Banwari Lal Jha
d) Banwari Lal Moitra
Ans: a

26.  Who among the following has become the  first player to win ATP World Tour Finals for 4th consecutive time ?
a) Andy Murray
b) Novak Djokovic
c) Roger Federer
d) Rafael Nadal
Ans: b

27. India Juniors have won 8th Men's Junior Asia hockey cup by defeating  ..................
a) Sri Lanka
b) China
c) Malaysia
d) Pakistan
Ans: d

28. Which state government has signed 295 MoUs attracting 3.3 lakh crore rupees investment?
a) Rajasthan
b) Punjab
c) Haryana
d) Delhi
Ans: a

29. ....................... and South Australia has signed Sister-State Agreement.
a) Rajasthan
b) Punjab
c) Haryana
d) Delhi
Ans: a

30. Who among the following has been elected as President of FICCI?
a) Jyotsna Suri
b) Jyotsna Neotia
c) Harshavardhan Suri
d) Harshavardhan Neotia
Ans: d


25-27 November 2015 Current Affairs Quiz

1. China’s................... has retained its position as World’s most powerful Supercomputer.
a) Tianhe-2
b) Tianhe-3
c)Tianhe-4
d) Tianhe-5
Ans: a
           
2. India and ........................... has signed draft MoU on passenger and cruise vessel movement.
a) Iran
b) Bangladesh
c) Iraq
d) Syria
Ans: b

3. Senior journalist died. Name him
a) Hemendra Nath
b) Hemendra Narain
c) Hemendra Naresh
d) Hemendra Narula
Ans: b

4. Union Government has approved....................crore rupees investment for infra boost in 102 AMRUT cities.
a) 1120
b) 2120
c) 3120
d) 4120
Ans: c

5. RAW former Chief died. Name him.
a) Sankaran Nath
b) Sankaran Narula
c) Sankaran Nigam
d) Sankaran Nair
Ans: d


6.  CCEA has approved disinvestment of ............. percent paid up equity capital in Coal India Limited.
a) 10
b) 11
c) 12
d) 13
Ans: a

7. RK Trivedi, the former ...................... Governor and CEC, died.
a) Karnataka
b) Maharashtra
c) Gujarat
d) UP
Ans: c

8. TCS and Intel has launched Centre of Excellence for IoT in which city?
a) Kochi
b) Bengaluru
c) Hyderabad
d) Chennai
Ans: c

9. Who was sworn-in as Bihar Chief Minister ?
a) Nitish Kumar
b) Sushil Modi
c) Lalu Yadav
d) Tejaswai Yadav
Ans: a

10. University of East London awarded honorary doctorate to whom among the following?
a) Ajay Amritraj
b) Akshay Amritraj
c) Abhay Amritraj
d) Ashok Amritraj
Ans: d

11. Who among the following has won Indiana FIDE Rating Chess Tournament?
a) Srishti Verma
b) Srishti Pujari
c)Srishti Pangat
d) Srishti Pandey
Ans: d

12. CCEA approved four rail line projects worth................crore rupees.
a) 6351
b) 7351
c) 8351
d) 9351
Ans: c

13. Union Cabinet approved ................... as additional foreign language in Kendriya Vidyalayas.
a) Hibru
b) Chinese
c) German
d) Polish
Ans: c

14. Indian cyclists has won .............. medals on the opening day of Track Asia Cup.
a) Three
b) Four
c) Five
d) Six
Ans: c

15. Who among the following has been appointed as President of ASSOCHAM?
a) Sunil Kanoria
b) Rana Kapoor
c) Sunil Kapoor
d) Sunil  Kapoor
Ans: a

16. ...................... was conferred with Disaster Risk Reduction Asia Champion honour by UN.
a) Karan Rijiju
b) Kiren Rijiju
c) Kamini Rijiju
d) Kanwal Rijiju
Ans: b

17. India and.................... has agreed to cooperate on intelligence sharing, border security.
a) Iran
b) Bangladesh
c) Iraq
d) Syria
Ans: b

18. .................................. was elected to Board of Governors of World Water Council.
a) Prithvi Raj Malhotra
b) Prithvi Raj Thakur
c) Prithvi Raj Chauhan
d) Prithvi Raj Singh
Ans: d

19. Who among the following has been  appointed as CEO of StanChart Bank India?
a) Zarin Daruwala
b) Ajay Kanwal
c) Vijay Kanwal
d) Ranjay Kanwal
Ans: a

20. Kosmos 2510, the first satellite of EKS (Tundra) system was launched by .....................
a) US
b) Russia
c) UK
d) China
Ans: b

21. Names of 2015 Presidential Medal of Freedom recipients was announced which included .......................
a) Yogi Berra and Steven Spielberg
b) Bobby Jindal and Steven Spielberg
c)Yogi Berra and Bobby Jindal
d) Kiarn Shaw and Steven Spielberg
Ans: a
           
22. Egypt and..................has signed deal to build a nuclear power plant in Egypt.
a) US
b) Russia
c) UK
d) China
Ans: b

23.  Who among the following has been  appointed Chief Justice of India?
a) Justice B S Thakur
b) Justice D S Thakur
c) Justice V S Thakur
d) Justice T S Thakur
Ans: d

24. ....................... Government has blocked social media platform on security grounds.
a) Iran
b) Bangladesh
c) Iraq
d) Syria
Ans: b

25. Uttar Pradesh Government has declared..............districts as drought-hit.
a) 40
b) 50
c) 60
d) 70
Ans: b

26. Intel has launched "Ek Kadam Unnati Ki Aur" initiative from ...................
a) Telangana
b) Hyderabad
c) Kerala
d) Karnataka
Ans: a

27. India and................... has inked MoU for cooperation in the field of Animal Health.
a) Afghanistan
b) Iran
c) Belgium
d) Vietnam
Ans: d

28. As per IEP released Global Terrorism Index 2015, India was the..........most affected by terrorism.
a) Fifth
b) Sixth
c) Seventh
d) Eighth
Ans: b

29. World Toilet Day was observed on ............ November with the theme Sanitation and Nutrition Published.
a) 16
b) 17
c) 18
d) 19
Ans: d

30. The ....... rd APEC Economic Leaders Summit was held at Manila.
a) 21
b) 22
c) 23
d) 24
Ans: c


22-24 November 2015 Current Affairs Quiz

1. Which state will host the first International Qawwali Festival 2016?
a) Delhi
b) Mumbai
c) Chennai
d) Hyderabad
Ans: a
           
2. Who among the following has clinched silver at World Junior Badminton Championships?
a) Siril Verma
b) Saina Nehwal
c) Anjali Verma
d) Pooja Garg
Ans: a

3. AMRUT Action Plans for 81 cities has been approved with total project outlay of....................crore rupees.
a) 3748
b) 4748
c) 5748
d) 6748
Ans: c

4. ....................... leader Ashok Singhal has died recently.
a) BJP
b) VHP
c) BSP
d) SP
Ans: b

5. India and..................has agreed to deepen defence ties and maintain peace at LAC.
a) US
b) Russia
c) Japan
d) China
Ans: d

6. Union Cabinet has approved MoU between India .......................... and for Energy.
a) UAE
b) Brazil
c) Belgium
d) South Africa
Ans: c

7. Who among the following has becomethe fastest among Indian bowlers to reach the landmark of 150 Test wickets in 29 Tests.
a) Ravichandran Ashwin
b) Yusuf Pathan
c) RP Singh
d) Suresh Raina
Ans: a

8. Who topped the Forbes list of World's Most Powerful People 2015?
a) Narendra Modi
b) Pope Francois
c) Barack Obama
d) Vladimir Putin
Ans: d

9. Who among the following has been apointed as Indian High Commissioner to United Kingdom?
a) Navjot Singh Sarna
b) Prabhjot Singh Sarna
c) Navtej Singh Sarna
d) Mantej Singh Sarna
Ans: c

10. Who among the following has been apointed as MD of Oxford University Press India?
a) B Sivaramakrishnan
b) E Sivaramakrishnan
c) S Sivaramakrishnan
d) V Sivaramakrishnan
Ans: d

11. .......................'s first female Vice President is Samia Hassan Suluhu.
a) Tanzania
b) Romania
c) Kazhakhistan
d) Turkmenistan
Ans: a
           
12. Indian Army successfully test-fired BrahMos supersonic cruise missile in ...........................
a) Kochi
b) Rajasthan
c) Panipat
d) Chennai
Ans: b

13. Union Government has decided to impose ............  % Swachh Bharat Cess on all services.
a) 0.3
b) 0.4
c) 0.5
d) 0.6
Ans: c

14. Veteran actor...........................was honoured with Vishnudas Bhave Award.
a) Vikram Gokhale
b) Sushma Seth
c) Naseeruddin Shah
d) Kulbhushan Kharbanda
Ans: a

15. The book titled "Rebooting India: Realizing a Billion Aspirations" was authored by whom among the following?
a) Nandan Nilekani and Viral Shah
b) Nandan Nilekani and Viral Virani
c) Nandan Nilekani and Viral Nagar
d) Nandan Nilekani and Viral Gujarati
Ans: a

16.  PM Narendra Modi has launched ........... gold related schemes.
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
Ans: c

17. The Reserve Bank has imposed Rs....... crore penalty on Dhanlaxmi Bank for violation of KYC and Anti Money Laundering norms.
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
Ans: a

18. Indian-born.......................sworn-in as Defence Minister of Canada.
a) Harjit Sajjan
b) Harpreet Sajjan
c) Sarabjit Sajjan
d) Manjit Sajjan
Ans: a

19. Who became first female jockey to win Melbourne Cup?
a) Milano  Payne
b) Melissa Payne
c) Miley Payne
d) Michelle Payne
Ans: d

20. Who among the following has won silver in 13th Asian Shooting Championship?
a) Heena Sidhu
b) Annu Raj Singh
c) Gauri Sheoran
d) Jitu Rai
Ans: d

21. The first International Film Festival for the persons with disabilities will be held in .....................
a) Delhi
b) Mumbai
c)Chennai
d) Bangalore
Ans: a
           
22. .............................. has emerged as the best swimmers of the 69th senior National Aquatic Championships 2015 held in Rajkot.
a) Mana Patel and AV Jayaveena
b) AV Jayaveena and Virdhawal Khade
c) Mana Khade and Virdhawal Jayaveena
d) Mana Patel and Virdhawal Khade
Ans: d

23.  Who among the following has won People’s Choice Awards nomination?
a) Deepika Padukone
b) Priyanka Chopra
c) Katrina Kaif
d) Anushka Sharma
Ans: b

24. Who has been roped in as the Afghanistan coach for a two-year period?
Inzamam to be Afghanistan coach for Two years
a) Umar Gul
b) Shoaib Malik
c) Shoaib Akhtar
d) Inzamam ul Haq
Ans: d

25. Pakistani Cricketer............... has recently announced retirement from Test Cricket.
a) Umar Gul
b) Shoaib Malik
c) Sheikh Zayed
d) Shoaib Akhtar
Ans: b

26. The foundation stone of first Mega Food Park of.........................laid.
a) Haryana
b) Andhra Pradesh
c) Telangana
d) Kerala
Ans: c

27. The 2015 G20 Summit was held in ...................
a) Russia
b) Turkey
c) Ukraine
d) Bangladesh
Ans: b

28. Indian Red Cross Society Secretary General died recently. Name him.
a) AP Agarwal
b) CP Agarwal
c) HP Agarwal
d) SP Agarwal
Ans: d

29. Czech Republic has defeated  which country to retain Fed Cup?
a) Russia
b) China
c) US
d) UK
Ans: a

30. Which among the following state has decided to waive off 110 crore loans of over 25000 weavers?
a) UP
b) Andhra Pradesh
c) Tamilnadu
d) Karnataka
Ans: b