Thursday, January 28, 2016

4-6 December 2015 Current Affairs Quiz

1. Nuclear capable surface-to-surface...............missile was successfully test-fired recently.

a) Agni-IV

b) Agni-V

c) Agni-VI

d) Agni-VII

Ans:a

 

2. The Board of Control for Cricket in India has excluded Barabati stadium in Odisha from the list of newly declared Test venues.

a) MP

b) UP

c) Rajasthan

d) Orissa

Ans:d

 

3. ...................... will be Chief Guest at 2016 Republic Day celebrations in New Delhi.

a) Ram Baran Yadav

b) Nicolas Sarkozy

c) Francois Hollande

d) Vladimir Putin

Ans:c

 

4. The Union Government has signed................. million US dollar loan agreement with Asian Development Bank to continue improving rural roads.

a) 173

b) 273

c) 373

d) 473

Ans:b

 

5. .................... has inked MoUs with six countries in the International Civil Aviation Negotiations.

a) UAE

b) India

c) Afghanistan

d) Pakistan

Ans: b

 

6. Indian-origin barrister Kalyani Kaul was sworn-in as Circuit Judge in ........

a) US

b) UK

c) Canada

d) Germany

Ans: b

 

7. Who among the following has been appointed as IMF's Executive Director?

a) Subir Gokarn

b) Sameer Gokarn

c) Sooraj Gokarn

d) Sanjay Gokarn

Ans: a

 

8. World Science Day for Peace and Development was observed on.............November across the world.

a) 10

b) 11

c) 12

d) 13

Ans:a

 

9. ..................... has ben re-elected to UN Commission on International Trade Law.

a) New York City

b) India

c) Vienna

d) Guatemala

Ans:b

 

10. Justice..........................appointed as the Ethics Officer at BCCI.

a) AP Shah

b) HP Shah

c) SP Shah

d) VP Shah

Ans:a

 

11. India's.........................communication satellite was launched successfully.

a) GSAT-13

b) GSAT-14

c)GSAT-15

d) GSAT-16

Ans: c

 

12. India's PM Narendra Modi has inaugurated Ambedkar memorial in...............

a) New York

b) London

c) Spain

d) Boston

Ans: b

 

13. The year 2017 has been announced as the..............-India Year of culture.

a) US

b) UK

c) Canada

d) Germany

Ans: b

 

14. ................................ from Liberia has won the 2015 International Children's Peace Prize.

a) Abraham M Keita

b) Abdul M Keita

c) Abram M Keita

d) Abbas M Keita

Ans: a

 

15. A leading UAE-based bank Emirates NBDhas announced a partnership deal with.................to help NRI customers in the gulf.

a) Reserve Bank of India

b) State Bank of India

c) Bank of India

d) Union Bank of India

Ans:b

 

16. Supreme Court has upheld.................. Government’s ban on online lotteries

a) Kerala

b) Karnataka

c) Tamil Nadu

d) Andhra Pradesh

Ans:a

 

17. A court of...................asked Facebook to stop tracking the country's Internet users.

a) Brussels

b) Brazil

c) Belgium

d) Boston

Ans:c

 

18. ......................... and South Australia has signed the historic Sister-State Agreement to boost export and investment opportunities between the two states.

a) MP

b) UP

c) Rajasthan

d) Orissa

Ans:c

 

19. Prof ................................ headed Committee of Eminent Persons CEP on JEE has submitted its report.

a) Ashok Misra

b) Akshay Misra

c) Abhay Misra

d) Aman Misra

Ans:a

 

20. The Foreign Investment Promotion Board has cleared four FDI proposals worth ₹.................. crore including that of pharma firm Lupin.

a) 284

b) 384

c) 484

d) 584

Ans:b

 

21. Bank of International Settlement has elected..........................as its vice-chairman.

a) Raghuram Rajan

b) YV Reddy

c) Manmohan Singh

d) P Chidambaram

Ans:a

 

22. Swachh ................ Abhiyan has been launched in ............ to remove debris and garbage lying in various localities.

a) Delhi

b) Mumbai

c) Gujarat

d) Bihar

Ans:a

 

23. Indiabulls Housing Finance Ltd. (IHFL) has acquired a............ per cent stake in OakNorth Bank of the U.K.

a) 20

b) 30

c) 40

d) 50

Ans:c

 

24. Rhythm and Blues legend.....................died recently.

a)

b) Allen Toussaint

c)

d)

Ans:b

 

25. India-Russia Joint Military Exercise Indra-2015 has begun in......................

a) MP

b) UP

c) Rajasthan

d) Orissa

Ans:c

 

26. The book titled "What Happened to Netaji?" was authored by former journalist ...................

a) Anuj Dhar

b) Aman Dhar

c) Abhay Dhar

d) Amar Dhar

Ans:a

 

27. ............................. Pt. Shiv Kumar Sharma was honoured with Kala Shikhar award.

a) Violin maestro

b) Flute maestro

c) Classical Singer

d) Santoor maestro

Ans:d

 

28. Defence Minister Manohar Parrikar has commissioned the India Coast Guard Offshore Patrol Vessel,........................in Goa.

a) Samanvay

b) Sambhav

c) Samarth

d) Sanchar

Ans: c

 

29. ............................ led Indian team has won NASA award for Burst Prevention & Puncture Curative technology.

a) Samar Panda

b) Sanjay Panda

c) Sajin Panda

d) Sameer Panda

Ans: d

 

30. Annual Hundred Drums Wangala Festival has begun in......................

a) Mizoram

b) Arunachal Pradesh

c) Manipur

d) Meghalaya

Ans: d

newGet Download Current Affairs Today Android App Now: Get Updated

sponsored links

sponsored links

0 comments:

Post a Comment