Sunday, February 14, 2016

1-3 January 2016 Current Affairs MCQ

1. Afghanistan has become ........rd member nation of the World Trade Organisation.

a) 161

b) 162

c)163

d) 164

Ans:c

 

2. Miss .................. beauty pageant was held for the first time since 1972.

a) Iraq

b) Iran

c) UAE

d) Syria

Ans:a

 

3. Who among the following has become first-ever Kiwi batsman to top ICC Test rankings?

a) Kevin Peterson

b) Kane Williamson

c) Kane Peterson

d) Kevin Williamson

Ans:b

 

4. Who among the following has won U-19 Singapore Squash Open?

a) Amar Singh

b) Akshay Singh

c) Abhay Singh

d) Ajay Singh

Ans:c

 

5. .................. has announced to adopt Chinese currency Yuan.

a) Philippines

b) Zimbabwe

c) England

d) South Africa

Ans: b

 

6. CCEA has approved ..................-crore rupees scheme for integrated development and management of fisheries.

a) 3000

b) 4000

c) 5000

d) 6000

Ans: a

 

7. CCEA has approved investment of ..................... crore rupees into ONGC Videsh

a) 3000

b) 4000

c) 5000

d) 6000

Ans: c

 

8. UN has launched 2016 as International Year of ............

a) Wheat

b) Rice

c) Pulses

d) Millets

Ans:c

 

9. Who has bagged top AIFF honours?

a) Pyari Xaxa and Bala Devi

b) Eugenson Lyngdoh and Pritam Kotal

c) Pritam Kotal and Bala Devi

d) Eugenson Lyngdoh and Bala Devi

Ans:d

 

10. West Bengal Government has approved proposal for formation of ............ new districts.

a) 5

b) 6

c) 7

d) 8

Ans: d

 

11..................... cricket captain Brendon McCullum has announced retirement recently.

a) New Zealand

b) Zimbabwe

c) England

d) South Africa

Ans: a

 

12. Bihar Chief Minister .................. has approved Patna Metro Rail project.

a) Nitish Kumar

b) Lalu Yadav

c) Sushil Modi

d) Tejasvi Pratap

Ans: a

 

13. Union Cabinet approved ................ Metro Rail Project Phase-1A.

a) Patna

b) Lucknow

c) Varansi

d) Jabalpur

Ans: b

 

14. .................. has become first Asian country to approve world's first-ever dengue vaccine.

a) Philippines

b) Zimbabwe

c) England

d) South Africa

Ans: a

 

15. The International Cricket Council (ICC) has announced ................... as ICC Spirit of Cricket Award.

a) Steven Smith

b) AB de Villiers

c) Brendon McCullum

d) R Ashwin

Ans:d

 

16. Who was announced as Men’s World Champion by International Tennis Federation 2015 World Champion?

a) Novak Djokovic

b) Andy Murray

c) Roger Federer

d) Rafael Nadal

Ans:a

 

17. Who was announced as Women’s World Champion by International Tennis Federation 2015 World Champion?

a) Serena Williams

b) Martina Hingis

c) Sania Mirza

d) Venus Williams

Ans:a

 

18. PM Narendra Modi has formally inaugurated the All-India conference of Directors General of Police in ..................

a) Gujarat

b) West Bengal

c) Maharashtra

d) Andhra Pradesh

Ans:a

 

19. ................... Government has approved proposal for formation of five new districts in the state.

a) Gujarat

b) West Bengal

c) Maharashtra

d) Andhra Pradesh

Ans:b

 

20. India's biggest wildlife rescue centre was commissioned in ...............

a) Nagpur

b) Kanpur

c) Kolkata

d) Jabalpur

Ans:a

 

21. Miss ................. Pia Alonzo Wurtzbach has been crowned Miss Universe 2015.

a) Philippines

b) Spain

c) Russia

d) Indonesia

Ans:a

 

22. Miss ................. Mireia Lalaguna Royo has been crowned Miss World 2015.

a) Philippines

b) Spain

c) Russia

d) Indonesia

Ans:b

 

23. The International Cricket Council (ICC) has announced ................... as ICC Test Cricketer of the Year.

a) Steven Smith

b) AB de Villiers

c) Brendon McCullum

d) R Ashwin

Ans:a

 

24. The International Cricket Council (ICC) has announced ................... as ICC Emerging Cricketer of the Year.

a) Meg Lanning

b) Khurram Khan

c) Josh Hazlewood

d) Faf du Plessis

Ans:c

 

25. Who among the following was crowned as the champions of the second Indian Super League (ISL) Football tournament?

a) Chennaiyin FC

b) Munich River Plate

c) FC Bayern

d) FC Barcelona

Ans:a

 

26. Who among the following has won 2015 FIFA Club World Cup?

a) Chennaiyin FC

b) Munich River Plate

c) FC Bayern

d) FC Barcelona

Ans:d

 

27. ............... Security Council has unanimously adopted resolution on Syria peace plan.

a) US

b) UKA

c) Germany

d) Russia

Ans:a

 

28. The International Cricket Council (ICC) has announced ................... as Sir Garfield Sobers Trophy for ICC Cricketer of the Year.

a) Steven Smith

b) AB de Villiers

c) Brendon McCullum

d) R Ashwin

Ans: a

 

29. .......................... has been appointed as CEO of FSSAI.

a) Pawan Kumar Chaturvedi

b) Pawan Kumar Singh

c) Pawan Kumar Agarwal

d) Pawan Kumar Verma

Ans: c

 

30. FIFA’s Independent Ethics Committee has banned ........................ from football for 8 years.

a) Sepp Blatter and Josh Hazlewood

b) Josh Hazlewood and Michel Platini

c) Meg Lanning and Michel Platini

d) Sepp Blatter and Michel Platini

Ans: d

newGet Download Current Affairs Today Android App Now: Get Updated

sponsored links

sponsored links

0 comments:

Post a Comment