Wednesday, February 3, 2016

10-12 December Current Affairs Quiz MCQ

1. TCS and Intel has launched Centre of Excellence for Internet of Things in .......................

a) Bangalore

b) Hyderabad

c) Chennai

d) Kochi

Ans:b

 

2. The Asian Development Bank has pledged to provide 120 million dollar loan to finance cross-border electricity link between................... and India.

a) Maldives

b) Nepal

c) Bangladesh

d) Bhutan

Ans:c

 

3. Which among the following state government signed 295 MoUs attracting 3.3 lakh crore rupees investment.

a) MP

b) UP

c) Rajasthan

d) Chhatisgarh

Ans:c

 

4. ........................................... has been elected as President of FICCI.

a) Ramvardhan Neotia

b) Harshavardhan Neotia

c) Vishwavardhan Neotia

d) Shaktivardhan Neotia

Ans:b

 

5. ..................... has inked deal to build Egypt’s first nuclear plant at Dabaa.

a) Russia

b) China

c) Japan

d) US

Ans:a

 

6. ..........................'s Prime Minister Victor Ponta resigned recently.

a) Bulgaria

b) Tanjania

c) Romania

d) Somalia

Ans:c

 

7. The French intellectual passed away. Name him.

a) Rene Girard

b) Michael Girard

c) Michael Serres

d) Rene Serres

Ans:a

 

8. Which country has topped for first time in FIFA World Rankings 2015?

a) Germany

b) Belgium

c) Netherland

d) Switzerland

Ans:b

 

9. Tanzania’s ....................... was sworn in as the first female Vice President.

a) Samia Suluhu

b) Ramia Suluhu

c) Kamia Suluhu

d) Jamia Suluhu

Ans:a

 

10. Which among the following government has proposed 1656 crore rupees AMRUT Action Plan?

a) Orissa

b) Rajasthan

c) UP

d) MP

Ans:d

 

11. The 21st edition of INCOFYRA will be organised in.....................in 2016.

a) Chennai

b) Delhi

c) Mumbai

d) Bengaluru

Ans:d

 

12. The book "Rebooting India" was authored by whom?

a) Nandan Nilekani & Viral Shah

b) Nandan Nilekani & Biral Shah

c) Nandan Nilekani & Mural Shah

d) Nandan Nilekani & Kiran Shah

Ans:a

 

13. Who among the following has been appointed as Managing Director of Oxford University Press India?

a) Ranja Sivaramakrishnan

b) V Kaul

c) Ranjan Kaul

d) V Sivaramakrishnan

Ans:d

 

14. India's.........................communication satellite was launched successfully.

a) GSAT-13

b) GSAT-14

c) GSAT-15

d) GSAT-16

Ans:c

 

15. Who among the following has been appointed as Country President of Sodexo India On-site Services?

a) Rishi Gour

b) Riddhi Gour

c) Siddhi Gour

d) Ramesh Gour

Ans:a

 

16. As per World Economic Forum released Global Gender Gap Report 2015, India ranked......

a) 125

b) 135

c) 145

d) 155

Ans:c

 

17. The 23rd APEC Economic Leaders Summit was held in .......................

a) Australia

b) Manila

c) China

d) Russia

Ans:b

 

18. University of East London has awarded honorary doctorate to ......................

a) Ashok Amritraj

b) Vijay Amritraj

c) Amar Amritraj

d) Ritu Amritraj

Ans:a

 

19. The 7th Central Pay Commission headed by Justice AK Mathur has recommended.........% hike in pay and allowances of government employees.

a) 13.55

b) 23.55

c) 33.55

d) 43.55

Ans:b

 

20. .............................. has been chosen for Indira Gandhi Prize for Peace, Disarmament and Development for 2015.

a) UNACR

b) UNECR

c) UNHCR

d) UNICR

Ans:c

 

21. Who among the following has become 1st player to win ATP World Tour Finals for fourth consecutive time?

a) Roger Federer

b) Novak Djokovic

c) Andy Murray

d) David Ferrer

Ans:b

 

22. Pankaj Advani has won the IBSF World Snooker Championship by defeating................................

a) Zhua Xintong

b) Chia Xintong

c) Xin Xintong

d) Zin Xintong

Ans:a

 

23. India Juniors have won 8th Men's Junior Asia hockey cup by defeating ......................

a) Pakistan

b) Malaysia

c) Japan

d) Korea

Ans:a

 

24. The book "What Happened to Netaji?" was authored by former journalist ...............................

a) Amar Dhar

b) Anuj Dhar

c) Abhay Dhar

d) Akshay Dhar

Ans:b

 

25. Who among the following has been appointed as Chairman of Andhra Pradesh Public Service Commission?

a) A Uday Bhaskar

b) D Uday Bhaskar

c) M Uday Bhaskar

d) P Uday Bhaskar

Ans:d

 

26. SEBI has signed MoU with .................... Securities and Exchange Commission on bilateral cooperation.

a) Afghanistan

b) Bangladesh

c) Nepal

d) Bhutan

Ans:b

 

27. Who among the following has been selected for Dinanath Mangeshkar award?

a) Prashant Damle

b) Vikram Gokhale

c) Amit Moole

d) Suhasini Dhami

Ans:a

 

28. Abraham M Keita from ...................... has won the 2015 International Children's Peace Prize.

a) Romania

b) Liberia

c) Chile

d) Nigeria

Ans:b

 

29. Indian-origin barrister Kalyani Kaul was sworn-in as Circuit Judge in the.................

a) US

b) UK

c) South Africa

d) Australia

Ans:b

 

30. Which among the following country has won the 2015 FIFA U-17 World Cup?

a) Romania

b) Liberia

c) Chile

d) Nigeria

Ans:d

newGet Download Current Affairs Today Android App Now: Get Updated

sponsored links

sponsored links

0 comments:

Post a Comment