Sunday, February 14, 2016

10-12 January 2016 Current Affairs MCQ

1. Union government and the World Bank has signed a $........-million credit agreement.

a) 20

b) 30

c) 40

d) 50

Ans:d

 

2. ......................’s leading banks will soon open branches in India.

a) Iran

b) Iraq

c) Myanmar

d) Japan

Ans:a

 

3. Pakistan's Singer ....................... has got Indian Citizenship.

a) Ghulam Ali

b) Rahat Fateh Ali Khan

c) Adnan Sami

d) Atif Aslam

Ans:c

 

4. RBI asked the banks to open banks in villages with a population of more than .............

a) 3000

b) 4000

c) 5000

d) 6000

Ans:c

 

5. Who among the following has taken charge as the new CMD of defence PSU BEML Ltd?

a) T K Kurien

b) Abidali Neemuchwala

c) D.K.Hota

d) Dinesh Misra

Ans:c

 

6. .............. has completed acquisition of Alca-Lucent for 15.6 billion euro.

a) Sony

b) Motorola

c) Nokia

d) Samsung

Ans:c

 

7. Who among the following has been elected as Chairman of General Motors Board of Directors?

a) Kate Atkinson

b) Marc Wilmots

c) Josep Maria Bartomeu

d) Mary Barra

Ans:d

 

8. ......................... has won 2015 Costa Novel Prize for "A God in Ruins".

a) Kate Atkinson

b) Marc Wilmots

c) Josep Maria Bartomeu

d) Mary Barra

Ans:a

 

9. Toilets has been made mandatory to contest Panchayat polls in .................

a) Gujarat

b) MP

c) UP

d) Bihar

Ans:d

 

10. India-.....................bus service has been resumed after 27 years.

a) Sri Lanka

b) Bhutan

c) Nepal

d) Myanmar

Ans:c

 

11. An Indian-origin cancer research expert ................................... has received Knighthood from Queen Elizabeth II.

a) Harpal Singh Kumar

b) Kala Patel

c) Daljit Lally

d) Ritesh Agarwal

Ans:a

 

12. Indian cricketer ......................... has been named ‘BCCI Cricketer of the Year’. while Mithali Raj was picked for the M.A. Chidambaram Trophy for the best women’s cricketer.

a) R Ashwin

b) Suresh Raina

c) Virat Kohli

d) Rohit Sharma

Ans:c

 

13. Who among the following has won............................. has won the Qatar Masters Open chess tournament.

a) Magnus Carlsen

b) Yu Yangyi

c) Vladimir Kramnik

d) Wesley So

Ans:a

 

14. Former Indian player and Bengal captain ........................ announced his retirement from cricket.

a) Harpal Singh Kumar

b) Kala Patel

c) Surya Shekhar Ganguly

d) Laxmi Ratan Shukla

Ans:d

 

15. Vocalist ............................... has been conferred 2015 Sangita Kalanidhi award.

a) Harish Trivedi

b) Raghuveer Chaudhary

c) Sanjay Subrahmanyam

d) Surya Shekhar Ganguly

Ans:c

 

16. Who among the following has taken charge as Vice Chairman of Wipro ?

a) T K Kurien

b) Abidali Neemuchwala

c) D.K.Hota

d) Dinesh Misra

Ans:a

 

17. Paytm has acquired Shifu for $.......... million that will enable the digital payments company to enrich customer experience

a) 7

b) 8

c) 9

d) 10

Ans:b

 

18. Who among the following has taken charge as CMD of Bharat Heavy Electricals Limited?

a) Dinesh Misra

b) Subir Sen

c) Chandrakant Patil

d) Atul Sobti

Ans:d

 

19. Arunima Sinha has scaled Mount Aconcagua in ...................

a) Argentina

b) Afghanistan

c) Myanmar

d) Japan

Ans:a

 

20. Which among the following has won the 2015 the South Asian Football Federation Cup championships?

a) India

b) Afghanistan

c) Myanmar

d) Japan

Ans:a

 

21. Film-maker ........................ will head panel on Censor Board revamp.

a) Rakeysh Omprakash Mehra

b) Bhawana Somaaya

c)Shyam Benegal

d) Piyush Pandey

Ans:c

 

22. ....................... has acquired online real estate portal Commonfloor.com

a) OLX

b) Quikr

c) Housing.Com

d) Magic Bricks

Ans:b

 

23. Former Chief Justice of India ........................ died recently.

a) Nishant Rao

b) Akshay Kothari

c) Sarosh Homi Kapadia

d) Piyush Pandey

Ans:c

 

24. LinkedIn has named .................. as India Country Manager.

a) Nishant Rao

b) Akshay Kothari

c) Sarosh Homi Kapadia

d) Piyush Pandey

Ans:b

 

25. The Supreme Court has directed ......................... government to make ........................ State Cooperative Tribunal functional.

a) Gujarat

b) MP

c) UP

d) Andhra Pradesh

Ans:a

 

26. Government has constituted ................... Committee to study wage structure of Gramin Dak Sevaks.

a) Kamlesh Chandra

b) Raghuveer Chaudhary

c) Sanjay Subrahmanyam

d) Surya Shekhar Ganguly

Ans:a

 

27. Union Government has allowed traditional bull-taming sports Jallikattu in ...................

a) Tamil Nadu

b) MP

c) Telangana

d) Andhra Pradesh

Ans:a

 

28. Who among the following has taken over as CMD of Ranchi-based Central Mine Planning & Design Institute Ltd.

a) Harpal Singh Kumar

b) Kala Patel

c) Surya Shekhar Ganguly

d) Shekhar Saran

Ans:d

 

29. .................... states have agreed to implement direct benefit of transfer in kerosene in 26 dSIxistricts.

a) Six

b) Seven

c) Eight

d) Nine

Ans:c

 

30. Which among the following has become first state to accept e-motor insurance policies?

a) Gujarat

b) MP

c) Telangana

d) Andhra Pradesh

Ans:c

newGet Download Current Affairs Today Android App Now: Get Updated

sponsored links

sponsored links

0 comments:

Post a Comment