Wednesday, February 3, 2016

13-15 December 2015 Current Affairs Quiz MCQ

1. ......................... has successfully launched its first commercial satellite.

a) China

b) Japan

c) Singapore

d) Malaysia

Ans:b

 

2. .................... has implemented National Food Security Act, 2013 in 14 districts.

a) Bihar

b) Jharkhand

c) Odisha

d) West Bengal

Ans:c

 

3. Who defeated Saina Nehwal to clinch Women's Singles title at China Open Superseries?

a) Xuerui Lina

b) Xuerui Li

c) Xuerui Xin

d) Xuerui Ping

Ans:b

 

4. Who among the following has been appointed as President of ASSOCHAM?

a) Sameer Kanoria

b) Sanjay Kanoria

c) Sunil Kanoria

d) Sumer Kanoria

Ans:c

 

5. National Milk Day was observed on ........... November in India.

a) 26

b) 27

c) 28

d) 29

Ans:a

 

6. The Central Board of Direct Taxes has entered into ...... more unilateral Advance Pricing Agreements with Indian subsidiaries of foreign companies.

a) 10

b) 11

c) 12

d) 13

Ans:b

 

7. India has proposed to launch a $.......billion equity fund to support renewable energy companies.

a) 1

b) 2

c) 3

d) 4

Ans:a

 

8. WHich state will observe liquor ban from April 1?

a) Kerala

b) MP

c) Gujarat

d) Bihar

Ans:d

 

9. India has successfully test-fired nuclear-capable Prithvi-......... missile recently.

a) II

b) III

c) IV

d) V

Ans:a

 

10. Tata Sons chairman emeritus Ratan Tata has invested an unspecified amount in Crayon Data, a ........................based startup.

a) US

b) Britain

c) Singapore

d) UK

Ans:c

 

11. Who was honoured with Ramnath Goenka Lifetime Achievement Award 2015?

a) Kuldip Nayar

b) Arun Jaitley

c) Prakash Kardaley

d) P Chidambaram

Ans:a

 

12. ........................... has tied up with IRCTC.

a) Eatfresh

b) Swiggy

c) Foodpanda

d) Tinyowl

Ans:c

 

13. The Noted labour economist..........................passed away.

a) B.S. Papola

b) D.S. Papola

c) L.S. Papola

d) T.S. Papola

Ans:d

 

14. Writer, columnist and journalist passed away. Name him.

a) Mangesh Singh

b) Mahip Singh

c) Mahendra Singh

d) Milap Singh

Ans:b

 

15. Which state has launched 'Tourist Mitras'?

a) Karnataka

b) Gujarat

c) Maharashtra

d) Kerala

Ans:a

 

16. India-...................... has signed ten agreements on mutual co-operation.

a) Singapore

b) Myanmar

c) Mauritius

d) New Zealand

Ans:a

 

17. The 10th East Asia Summit was held in which country?

a) Malaysia

b) Myanmar

c) Mauritius

d) New Zealand

Ans:a

 

18. Who among the following has been appointed Chairperson of Target Olympic Podium Scheme?

a) Saina Nehwal

b) Anju Bobby George

c) PT Usha

d) Sania Mirza

Ans:b

 

19. Michael Keating has been appointed as Special Representative for .................... and Head of UNSOM.

a) Somalia

b) Nigeria

c) Bulgaria

d) Algeria

Ans:a

 

20. Mauricio Macri has been elected as new President of which country?

a) Spain

b) Mauritius

c) Greece

d) Argentina

Ans:d

 

21. The ‘Constitution Day’ of India was observed on........ November to spread awareness of Indian Constitution.

a) 26

b) 27

c)28

d) 29

Ans:a

 

22. Who among the following has become brand ambassador for Dubai-based company?

a) Suresh Raina

b) R Ashwin

c) Virat Kohli

d) Mahendra Singh Dhoni

Ans:d

 

23. The World Robot Olympiad, 2016 will be held in ...............

a) Kualalampur

b) Colombo

c) Delhi

d) Doha

Ans:c

 

24. Long Range Surface-to-Air Missile co-developed by India and............... was successfully test-fired for the first time..

a) Iran

b) Israel

c) Italy

d) Istanbul

Ans:b

 

25. Union Government has approved ................ crore rupees investment for infra boost in 102 AMRUT cities.

a) 1120

b) 2120

c) 3120

d) 4120

Ans:c

 

26. International Day for the Elimination of Violence Against Women was observed on ........... November across globe.

a) 25

b) 26

c) 27

d) 28

Ans:a

 

27. World Pneumonia Day was observed on ........... November across globe.

a) 14

b) 15

c) 16

d) 17

Ans:a

 

28. India and UK has announced commercial deals worth.........billion pounds.

a) 7

b) 8

c) 9

d) 10

Ans:c

 

29. .............................-led Indian team has won NASA award for Burst Prevention & Puncture Curative technology.

a) Sameer Panda

b) Sameer Punj

c) Sameer Paliwal

d) Sameer Pandey

Ans:a

 

30. Former ....................... President Yitzhak Navon died Precently.

a) Arabian

b) Korean

c) Irani

d) Israeli

Ans:d

newGet Download Current Affairs Today Android App Now: Get Updated

sponsored links

sponsored links

0 comments:

Post a Comment