Wednesday, February 3, 2016

16-18 December 2015 Current Affairs MCQ Quiz

1. Which bank to shut down private banking business in India?

a) Morgan Stanley

b) Citibank

c) Royal Bank of Scotland

d) HSBC

Ans:d

 

2. Who among the following has been appointed as Secretary General of Commonwealth of Nations?

a) Patricia Scotland

b) Kamalesh Sharma

c) Kamalesh Varma

d) Patricia England

Ans:a

 

3.The UNESCO Fellini medal will be awarded in..................... for the first time at the 46th International Film Festival.

a) India

b) China

c) Japan

d) US

Ans:a

 

4. P. V. Sindhu won a women’s singles match in Macau Open title for...............time.

a) Second

b) Third

c) Fourth

d) Fifth

Ans:b

 

5. Bangladesh, Bhutan, India and Nepal (BBIN) Friendship Motor Car Rally was flagged off from .........................

a) Mizoram

b) Manipur

c) Assam

d) Sikkim

Ans:c

 

6. Who among the following has won 2015 Formula 1 Abu Dhabi Grand Prix?

a) Nico Hulkenberg

b) Sergio Perez

c) Nico Rosberg

d) Lewis Hamilton

Ans:c

 

7. The International Day for the Abolition of Slavery was observed globally on ................. December.

a) 1

b) 2

c) 3

d) 4

Ans:b

 

8. India and ...................... has launched the International Solar Alliance.

a) Spain

b) China

c) France

d) Japan

Ans:c

 

9. Three-day Mayyazhi Mahotsavam was kicked off in ..........................

a) Goa

b) Dadra & Nagar Haveli

c) Andman & Nicobar

d) Puducherry

Ans:d

 

10. International Monetary Fund has included ..........'s Yuan into its elite reserve currency basket.

a) North Korea

b) South Korea

c) Japan

d) China

Ans:d

 

11. According to India State of Forest Report 2015, India’s forest and tree cover has been increased by................Square kilometre.

a) 2081

b) 3081

c)4081

d) 5081

Ans:d

 

12. Footballer Robert Lewandowski awarded with ............. Guinness World Record certificates for scoring five goals in nine minutes.

a) Three

b) Four

c) Five

d) Six

Ans:b

 

13. New Mangalore Port Trust in association with ................ Chamber of Commerce and Industry and Nanjangud Industries Association has organized a trade meet.

a) Hydearabad

b) Kerala

c) Mysore

d) Bangalore

Ans:c

 

14. The ................ Development Authority was awarded with E-India Award.

a) Dehradun

b) Mumbai

c) Delhi

d) Kerala

Ans:c

 

15. Renowned .................... player Lakshminarayana Subramaniam will be honoured with the Sangeet Samman at the ITC Sangeet Sammelan 2015.

a) Sitar

b) Santoor

c) Sarangi

d) Violin

Ans:d

 

16. Who among the following has been appointed as new PHDCCI President?

a) Mahesh Shriram

b) Alok Shriram

c) Alok Gupta

d) Mahesh Gupta

Ans:d

 

17. Who among the following has been appointed as its new retail bank head of Mashreq, Dubai's third-biggest bank?

a) Subroto Tim

b) Subroto Sam

c) Subroto Som

d) Subroto Hem

Ans:c

 

18. The.............................military has conducted test of the Barak-8 missile, jointly developed with India.

a) Israel

b) Iran

c) Italy

d) Ireland

Ans:a

 

19. Which bank has tied up with the Navodhan Charitable Foundation in its efforts for timely detection of cancer?

a) UCO Bank

b) Canara Bank

c) HDFC Bank

d) ICICI Bank

Ans:b

 

20. India has successfully test-fired the indigenously built nuclear-capable ............................. missile from a test range off the Odisha coast.

a) Agni-I

b) Agni-II

c) Agni-III

d) Agni-IV

Ans:a

 

21. ............................. Women will Vote and Contest in Municipal Elections for the First time.

a) Saudi Arabia

b) Iran

c) Israel

d) Afghanistan

Ans:a

 

22. The country's second largest passenger car manufacturer ......................... has launched its CSR initiative

a) Tata Motors Ltd.

b) Hyundai Motor India Ltd.

c) Mahindra & Mahindra Ltd.

d) Maruti Suzuki India Ltd.

Ans:b

 

23. Indian Coast Guard has commissioned interceptor boat ‘......................’ into its fleet.

a) ICGS C-420

b) ICGS C-421

c) ICGS C-422

d) ICGS C-423

Ans:c

 

24. Great Britain has won the 2015 Davis Cup tennis title by defeating.....................

a) Australia

b) Czech Republic

c) United States

d) Belgium

Ans:d

 

25. ICC has suspended ..................... spinner Sunil Narine for illegal bowling action.

a) Indian

b) West Indies

c) England

d) South Africa

Ans:b

 

26. Renowned .................... player Ustad Sabri Khan died recently.

a) Sitar

b) Santoor

c) Sarangi

d) Violin

Ans:c

 

27. Who among the following has assumed Presidency of the Royal Society?

a) Sir Venkatraman Ramankrishnan

b) Sir Venkatraman Ramakrishnan

c) Sir Venkatraman Shyamakrishnan

d) Sir Venkatraman Atulkrishnan

Ans:b

 

28. Union Government has launched ................. injection as part of Global Polio Endgame Strategy.

a) IPV

b) JPV

c) OPV

d) UPV

Ans:a

 

29. ......................... has received lifetime achievement award at Asian Business Leadership Forum 2015.

a) Hinduja Brothers

b) Goyel Brother

c) Raheja Brothers

d) Tata Ltd

Ans:a

 

30. Russian ............................... Eldar Ryazanov died recently.

a) Painter

b) Actor

c) Film-maker

d) Singer

Ans:c

newGet Download Current Affairs Today Android App Now: Get Updated

sponsored links

sponsored links

0 comments:

Post a Comment