Sunday, February 21, 2016

16-18 January 2016 Current Affairs MCQ Quiz

1. The book titled "MARU BHARAT SARU BHARAT" authored by Jain ........................ released recently.

a) Santish Acharya

b) Acharya Maharaj

c) Ganesh Acharya

d) Mahavir Verma

Ans:b

 

2. ....................... has been elected as UNICEF’s executive board member for 2016-2018.

a) Bhutan

b) Sri Lanka

c) Myanmar

d) Nepal

Ans:d

 

3. The 11th World Hindi Day was celebrated on ........ January.

a) 10

b) 11

c) 12

d) 13

Ans:a

 

4. ....................... was named as the Banker magazine's Global and Asia-Pacific Central Bank Governor of the Year 2015.

a) Urjit Patel

b) Raghuram Rajan

c) Subir Gokarn

d) Subir Sen

Ans:b

 

5. India and ................. military exercise Shakti-2016 started.

a) Germany

b) Spain

c) France

d) China

Ans:c

 

6. Rashtriya Ispat Nigam Limited has inked MoU with ....................... Government for investment of Rs 38500 crore.

a) Telangana

b) Kerala

c) Andhra Pradesh

d) Karnataka

Ans:c

 

7. Who among the following has been appointed as the new Airbus Group’s vice president.

a) Amar Saraf

b) Abhay Saraf

c) Ashish Saraf

d) Akshay Saraf

Ans:c

 

8. Indian cricketer ......................... has been named ‘BCCI Women Cricketer of the Year’.

a) Mithali Raj

b) Jhulan Goswami

c) Ekta Bisht

d) Soniya Dabir

Ans:a

 

9. ...................was made honorary life member of Kolkata’s soccer outfit Mohammedan Sporting.

a) Salman Khan

b) Akshay Kumar

c) Shahrukh Khan

d) Amitabh Bachchan

Ans:d

 

10. The 20th National Youth Festival was inaugurated in .................

a) Indore

b) Jabalpur

c) Naya Raipur

d) Bhopal

Ans:c

 

11. The .................. soldiers to march down Rajpath on Republic Day 2016 along with Indian troops.

a) German

b) Spanish

c)French

d) Chinese

Ans:c

 

12. Prime Minister Narendra Modi will be the chief guest at sustainable agriculture meet in ....................

a) Gangtok

b) Agartala

c) Aizol

d) Imphal

Ans:a

 

13. Who among the following has been appointed as the new COO of Wipro.

a) Balkrishna Garg

b) Abidali Neemuchawala

c) G K Prasanna

d) Bhanumurthy B M

Ans:d

 

14. The Asian Development Bank will fund $..............-m corridor between Visakhapatnam-Chennai.

a) 640

b) 740

c) 840

d) 940

Ans:c

 

15. The Confederate of Indian Industry Partnership Summit 2016 was concluded in ...........................

a) Vishakhapatnam

b) Agartala

c) Aizol

d) Imphal

Ans:a

 

16. Who among the following has been appointed as new Registrar General and Census Commissioner?

a) C Chandramouli

b) Ashok Chawla

c) Subir Sen

d) Sailesh

Ans: ?

 

17. Who among the following has been appointed as new CEO of NITI Aayog?

a) Sindhushree Khullar

b) Ashok Chawla

c) Subir Sen

d) Amitabh Kant

Ans:d

18. Who among the following has been appointed as new Chairman of Competition Commission of India?

a) Devender Kumar Sikri

b) Ashok Chawla

c) Subir Sen

d) Amitabh Kant

Ans:a

 

19. Indigenously Built ASW Corvette INS Kadmatt has been commissioned in .......................

a) Kolkata

b) Visakhapatnam

c) Pune

d) Kochi

Ans:b

 

20. Who among the following has won Hilton Asian Tour Golfer of the Month?

a) Subir Sen

b) Phachara Khongwatmai

c) Miguel Tabuena

d) Himmat Rai

Ans:c

 

21. Who among the following has launched startup GRAIL to develop blood-based cancer tests?

a) Illumina

b) Bill Gates

c) Jeff Bezos

d) All of the above

Ans:d

 

22. Who among the following has been appointed as CEO of Flipkart?

a) Sachin Bansal

b) Binny Bansal

c) Mukesh Bansal

d) Ravi Garikipati

Ans:b

 

23. ............. Folk Dance finds place in Guinness Book of World Records.

a) Kerala

b) Bangal

c) Kullu

d) Manali

Ans:c

 

24. ................. has been declared the first state of the country to attain 'Total Primary Education'.

a) Telangana

b) Kerala

c) Andhra Pradesh

d) Karnataka

Ans:b

 

25. Telangana became the first State in India to introduce compulsory gender education compulsory at graduate level.

a) Telangana

b) Kerala

c) Andhra Pradesh

d) Karnataka

Ans:a

 

26. ....................... will launch new smartphone under Google’s Project Tango.

a) Micromax

b) Lenovo

c) Sony Ericsson

d) Nokia

Ans:b

 

27. The conference of QCG on Afghan Peace & Reconciliation was held in ......................

a) Taliban

b) Pakistan

c) Afghanistan

d) Iran

Ans:b

 

28. Anil Ambani-led Reliance Group signed MoU will set up naval facility in ................

a) Vishakhapatnam

b) Agartala

c) Aizol

d) Imphal

Ans:a

 

29. Veteran hindi poet ..................... wasconferred with 2015 Harikrishna Devsare Baalsahitya Award

a) Balkrishna Garg

b) Acharya Maharaj

c) Ganesh Acharya

d) Mahavir Verma

Ans:a

 

30. Barcelona superstar Lionel Messi wins Ballon d'Or award for world's best player for ...................

a) Third

b) Fourth

c) Fifth

d) Sixth

Ans:c

newGet Download Current Affairs Today Android App Now: Get Updated

sponsored links

sponsored links

0 comments:

Post a Comment