Wednesday, February 3, 2016

19-21 December 2015 Current Affairs MCQ Quiz

1.India’s ....................... has won gold medal in World Bodybuilding and Physique Championships.

a) Thakur Anoop Singh

b) Arambam Bedi

c)Thingbaijam Sarita

d) Thingbaijam Sangeeta

Ans:a

 

2. Justice Tirath Singh Thakur has sworn in as.........Chief Justice of India.

a) 41

b) 42

c) 43

d) 44

Ans:c

 

3. The Union Cabinet has approved DTAC agreement with .....................

a) China

b) Japan

c) South Korea

d) North Korea

Ans:b

 

4. Union Cabinet has approved signing of MoU between India and .............. on visa facilitation.

a) UAE

b) Iran

c) Iraq

d) Afghanistan

Ans:b

 

5. Navy has inducted a fully indigenous decoy system .....................

a) Mandeeh

b) Parveesh

c) Maareech

d) Sarvesh

Ans:c

 

6. First India International Science Festival was held at IIT-....................

a) Kanpur

b) Mumbai

c) Delhi

d) Kharagpur

Ans:c

 

7. .................. has signed Integrity Pact with Transparency International India.

a) NTC

b) TII

c) NTPC

d) IFBI

Ans:a

 

8. ........................ Chamber of Industry and Commerce has held an interactive session on ‘US-India business: Opportunities and Challenges’ .

a)Bangalore

b) Chennai

c) Madurai

d) Kerala

Ans: a

 

9. YouTube has opened its first video production studio in ...............

a) India

b) Brazil

c) Pakistan

d) Afghanistan

Ans: a

 

10. ................ and ISRO has launched satellite-based portal to monitor pipelines.

a) BHEL

b) SAIL

c) GAIL

d) NTPC

Ans: c

 

11. Which country has defeated Belgium by 2-1 to win 2014-2015 Men’s Hockey World League final?

a) Australia

b) Argentina

c) Netherlands

d) Germany

Ans:a

 

12. ................... has granted a license for production of first manned two seater electric aircraft RX1E known as RX1E by the Civil Aviation Administration of .................

a) China

b) US

c) UK

d) Japan

Ans:a

 

13. The public sector ................ Shipyard Ltd has launched the nineteenth of the 20 Fast Patrol Vessels being built for Indian Coast Guard.

a) Cochin

b) Vishakhapattanam

c) Mumbai

d) Portblair

Ans:a

 

14. Chief Economic Advisor Dr ........................... led Committee has recommended standard rate for Goods and Services Tax at 17 to 18 %.

a) Amith Subramanian

b) Arvind Subramanian

c) Ajeya Subramanian

d) Abhay Subramanian

Ans:b

 

15. ............................. has become the first state in the country to start Rotavirus vaccination project under the Universal Immunisation Programme.

a) UP

b) MP

c) Himachal Pradesh

d) Gujarat

Ans:c

 

16. ....................... has entered longest recession since 1930s.

a) Brazil

b) Spain

c) Norway

d) US

Ans:a

 

17. The Union Cabinet has approved setting up of .......... new Indian Institutes of Technology (IITs).

a) Three

b) Four

c) Five

d) Six

Ans:d

 

18. Indian-American ............................... has been named as Chairperson of RSNA.

a) Dr Vijay M Rai

b) Dr Vijay M Rao

c) Dr Vijay M Roy

d) Dr Vijay M Ray

Ans:b

 

19. Vijay Kumar Choudhary has been elected as .............. Assembly Speaker.

a) UP

b) MP

c) Bihar

d) Chattisgarh

Ans:c

 

20. Which among the following bank has launched country's first 'display variant' debit card?

a) UCO Bank

b) Axis Bank

c) HDFC Bank

d) ICICI Bank

Ans:b

 

21.Who among the following Industrialist has died recently?

a) MAM Ramaswamy

b) Rajah Sir Annamalai Chettiar

c) Rajah Sir MA Muthiah Chettiar

d) MRM Ramanathan Chettiar

Ans:a

 

22. Adidas India’s ..................... has won prestigious INBA Award.

a) Pulin Kumar

b) Tulin Kumar

c) Kulin Kumar

d) Mulin Kumar

Ans:a

 

23. ................... will become Tata Group’s strategic banking partner.

a)ACBC

b) DCBC

c) ICBC

d) MCBC

Ans:c

 

24. ........................... has become first state to launch Rotavirus vaccination project.

a) Uttarakhand

b) Madhya Pradesh

c) Uttar Pradesh

d) Himachal Pradesh

Ans:d

 

25. .................... Pact on Water and Climate Change Adaptation has been announced

a) US

b) India

c) Paris

d) Germany

Ans:c

 

26. .................... Government has launched International festival on Birds as an international bird-watching destination.

a) UP

b) MP

c) Himachal Pradesh

d) Gujarat

Ans:a

 

27. ........................ Federal Parliament has passed.................... Citizenship Amendment Bill, 2015 to strip citizenship of convicted persons on terrorism charges.

a) Australia

b) US

c) UK

d) Germany

Ans:a

 

28. The Reserve Bank of India has cancelled the certificate of registration of ........... non-banking finance companies.

a) 46

b) 56

c) 66

d) 76

Ans:b

 

29. The 44th Navy Day was observed on ......... December.

a) 4

b) 5

c) 6

d) 7

Ans:a

 

30. The International Volunteer Day was observed on ....... December across the world.

a) 5

b) 6

c) 7

d) 8

Ans:a

newGet Download Current Affairs Today Android App Now: Get Updated

sponsored links

sponsored links

0 comments:

Post a Comment