Sunday, February 21, 2016

19-21 January 2016 Current Affairs MCQ Quiz

1. Jan Dhan accounts deposits has crossed Rs. ...................... crore.

a) 10,000

b) 20,000

c)30,000

d) 40,000

Ans:c

 

2. ................ and Railtel launches free public Wi-Fi service at Mumbai Central Station.

a) Google

b) Yahoo

c) MSN

d) Times

Ans:a

 

3. Former Deputy Speaker of ...................... Assembly Nirmala Gajwani died recently.

a) Uttarakhand

b) Chattisgarh

c) MP

d) Gujarat

Ans:d

 

4. .................. and DoT has signed MoU to develop National Action Plan for Skill Development in Telecom Sector.

a) NTPC

b) MSDE

c) BHEL

d) BSNL

Ans:b

 

5. Harry Potter actor ....................... passed away recently.

a) Alan Border

b) Alan Rickman

c) Alan Sukova

d) Alan Rele

Ans:b

 

6. ................... has elected Tsai Ing-wen as first female President.

a) South Korea

b) Taiwan

c) China

d) Japan

Ans:b

 

7. NASA has launched ...................... Rocket with Jason-3 Ocean-monitoring satellite.

a) SpaceX Falcon 6

b) SpaceX Falcon 7

c) SpaceX Falcon 8

d) SpaceX Falcon 9

Ans:d

 

8. Former .................. Governor Ventrapragada Rama Rao passed away recently.

a) Sikkim

b) Andhra Pradesh

c) Telangana

d) Odisha

Ans:a

 

9. State Bank of ....................... has launched online platform for Kerala State Electricity Board bill payments for remittance of electricity charges.

a) Travancore

b) Mysore

c) Hyderabad

d) Madras

Ans:a

 

10. Bollywood actor .......................... died recently.

a) Rajesh Vivek Upadhyay

b) Rajesh Vivek Patel

c) Rajesh Vivek Shukla

d) Rajesh Vivek Misra

Ans:a

 

11. Chinese President ................ has launched Asian Infrastructure Investment Bank.

a) Li Jinping

b) Xi Jinping

c) Ji Jinping

d) Yi Jinping

Ans:b

 

12. ........................ has tied-up with Mahindra for KUV100 online bookings.

a) Snapdeal

b) Myntra

c) Flipkart

d) Amazon

Ans:c

 

13. Delhi-based writer ...................... has won the Lorenzo Natali Media Prize for work on Khap panchayats.

a) Anil Anand

b) Anand Goteti

c) Anil Goteti

d) Ankita Anand

Ans:d

 

14. ....................... has been selected for Prof MV Pylee Award for the Distinguished Academician of India.

a) Illumina

b) Bill James

c) Jeff Bezos

d) Dr Jancy James

Ans:d

 

15. ....................... has become India's first fully organic state.

a) Sikkim

b) Kerala

c) Andhra Pradesh

d) Karnataka

Ans:a

 

16. Madhya Pradesh government has signed four MoUs with .....................

a) China

b) Japan

c) Singapore

d) Russia

Ans:c

 

17. First 'Mahila Squad' has been commissioned for high-altitute posts of India-.....................border.

a) China

b) Japan

c) Singapore

d) Russia

Ans:a

 

18. World No.1 tennis player..................... has been inducted into International Tennis Hall of Fame recently.

a) Marat Safin

b) Helena Sukova

c) Justine Henin

d) Martina Hingis

Ans:a

 

19. Sania Mirza and Martina Hingis has clinched Sydney International title by defeating whom among the following?

a) Caroline Garcia and Marat Safin

b) Marat Safin and Kristina Mladenovic

c) Caroline Garcia and Helena Sukova

d) Caroline Garcia and Kristina Mladenovic

Ans:d

 

20. Who among the following has been appointed as new chairman of Assocham Karnataka?

a) S Shivakumar

b) S Babu

c) R Shivakumar

d) R Babu

Ans:c

 

21. DRDO has successfully test-fired anti-tank missile Nag in ................

a) Rajasthan

b) Gujrat

c)Jharkhand

d) Madhya Pradesh

Ans:a

 

22. ‘Sahayog – Kaijin 2016’: India and ..................... joint Coast Guard exercise has begun.

a) South Korea

b) Taiwan

c) China

d) Japan

Ans:d

 

23. India’s Grid-linked solar generation capacity has crossed ............ MW mark.

a) 3,000

b) 4000

c) 5,000

d) 6000

Ans:c

 

24. Union Government has signed a loan agreement with World Bank for Neeranchal National Watershed Project in ..............

a) Rajasthan

b) Gujrat

c)Jharkhand

d) New Delhi

Ans:d

 

25. India's ........................... has been elected to Board of Directors of AIIB.

a) S. Adikesavan

b) Yaduvendra Mathur

c) Dinesh Sharma

d) Shamsher Singh Rawat

Ans:c

 

26. .............. has launched a dedicated branch for start-ups in Bengaluru.

a) UCO Bank

b) Bank of Baroda

c) Bank of India

d) State Bank of India

Ans:d

 

27. Who among the following was honoured with Neerja Bhanot Award?

a) Subhashini Vasanth

b) Binny Bansal

c) Mukesh Bansal

d) Ravi Garikipati

Ans:a

 

28. Former Indian cricketr................... has launched two safety and awareness initiatives by the Mumbai Railway Police.

a) Virendra Sehwag

b) Rahul Dravid

c) Sachin Tendulkar

d) Saurav Ganguly

Ans:c

 

29. UNICEF has presented .................... with Danny Kaye Humanitarian Leadership Award

a) David Beckham

b) Tiger Woods

c) Pele

d) Lionel Messi

Ans:a

 

30. Who among the following has become the ‘most generous graduate’ of Yale School of Management?

a) Indra Nooyi

b) Chanda Kochar

c) Arundhati Bhattacharya

d) Priya Panchal

Ans:a

newGet Download Current Affairs Today Android App Now: Get Updated

sponsored links

sponsored links

0 comments:

Post a Comment