Thursday, February 4, 2016

22-24 December 2015 Current Affairs MCQ Quiz

1.The .......................... government has conveyed its in-principle decision to the Ministry of Power of joining UDAY scheme.

a) Kerala

b) Andhra Pradesh

c)Karnataka

d) Tamilnadu

Ans:b

 

2. Who among the following has been appointed General Motors India head?

a) Kaher Kazem

b) Laher Kazem

c) Zaheer Kazem

d) Maher Kazem

Ans:a

 

3. Prime Minister Narendra Modi has issued two commemorative coins of .......... rupees and 10 rupees for the 125th birth anniversary of Dr. Babasaheb Bhim Rao Ambedkar.

a) 20

b) 50

c) 100

d) 125

Ans:d

 

4. ..................... has replaced Mauritius as top source of FDI into India.

a) Morroco

b) Malaysia

c) Singapore

d) Russia

Ans:c

 

5. Ministry of Railways flagged off first double decker ...................... train.

a) Ahmedabad-Mumbai

b) Goa-Mumbai

c) Delhi-Mumbai

d) Surat-Mumbai

Ans:b

 

6. .......................... has issued first-ever Red Alert on Air Pollution.

a) Russia

b) Beijing

c) Singapore

d) US

Ans:b

 

7. Who among the following has bagged 2015 BWF Player of the Year awards?

a) Chen Long and Carolina Marin

b) Zhao Yunlei and Bao Yixin

c) Chen Long and Zhao Yunlei

d) Zhao Yunlei and Carolina Marin

Ans:a

 

8. Singapore's Changi airport will run Jaipur and Ahmedabad airports.

a) Russia

b) Beijing

c) Singapore

d) Hong Kong

Ans:c

 

9. Which state has signed an Expression of Interest (EoI) agreement with Reitzel Group?

a) Andhra Pradesh

b) Maharashtra

c) Tamilnadu

d) Karnataka

Ans:d

 

10. Which among the following country has formally become a member of the Asian Infrastructure Investment Bank?

a) US

b) UK

c) China

d) New Zealand

Ans:d

 

11. ........................ has bagged 'Forbes Top 100 Middle East - Global Meets Local 2015' Award.

a) Wipro

b) Infosys

c)Tech Mahindra

d) TCS

Ans:c

 

12. ISRO’ PSLV-C29 has successfully launched 6 .................. satellites into space.

a) Singapore

b) US

c) UK

d) China

Ans:a

 

13. Who among the following justice has taken oath as Delhi's Lokayukta?

a) Reema Khetrapal

b) Reva Khetrapal

c) Reeta Khetrapal

d) Reena Khetrapal

Ans:b

 

14. " The Bose Brothers and Indian Independence – An Insider’s Account" was authored by .............................

a) Meena Bose

b) Madhuri Bose

c) Misha Bose

d) Meera Bose

Ans:b

 

15. IRCTC has tied up with .............. for e-catering payments.

a) Freecharge

b) Paytm

c) Freepay

d) PayU

Ans:b

 

16. .............................. has partnered with Khan Academy for free online education.

a) Ajijz Premji Trust

b) Ambani Trust

c) Tata Trusts

d) Hinduja Trust

Ans:c

 

17. Who among the following was presented the Padma Vibhushan award?

a) Sanjeev Kumar

b) Dilip Kumar

c) Raj Kumar

d) Rishi Kapoor

Ans:b

 

18. Pune and ..................... has become the interim franchises in IPL till 2017.

a) Balsad

b) Surat

c) Rajkot

d) Ahmedabad

Ans:c

 

19. Renowned agro-economist and veteran leader of farmers ....................... passed away recently.

a) Sharad Anantrao Joshi

b) Bharat Anantrao Joshi

c) Popat Anantrao Joshi

d) Bhagat Anantrao Joshi

Ans:a

 

20. National Green Tribunal has ordered ban on registration of new diesel-run vehicles in ................ to curb the growing menace of air pollution.

a) Kolkata

b) Mumbai

c) Delhi

d) Bangalore

Ans:c

 

21. Indian-American entrepreneur .............................. will be conferred with Uttar Pradesh Ratna Award.

a) Frank Christener

b) Frank Islam

c)Frank Boddh

d) Frank Jain

Ans:b

 

22. Which state has become the first to allow MLAs raise online question?

a) Andhra Pradesh

b) Maharashtra

c) Tamilnadu

d) Karnataka

Ans:b

 

23. The SmartCity..................will open in January last.

a) Kochi

b) Kolkata

c) Chennai

d) Bangalore

Ans:a

 

24. ‘Biz Bridge’ meet will be held soon in ..........................

a) Kochi

b) Kolkata

c) Chennai

d) Bangalore

Ans:b

 

25. Indo-................... bilateral naval exercise Indra Navy-15 has commenced on Visakhapatanam.

a) Russia

b) Beijing

c) Singapore

d) US

Ans:a

 

26. Lalit Modi back as ........................... Cricket Association President.

a) Delhi

b) UP

c) Rajasthan

d) Maharshtra

Ans:c

 

27. Who among the following will launch cricket comic series 'Hyper Tygers’

a) Suresh Raina

b) Virat Kohli

c) Rohit Sharma

d) MS Dhoni

Ans:c

 

28. IISc Banglore has bagged solar panel research and development contract from ....... Military.

a) US

b) UK

c) Chinese

d) Japanese

Ans:a

 

29. Human Rights Day was on .......... December observed across the world.

a) 10

b) 11

c) 12

d) 13

Ans:a

 

30. TIME Magazine has named German Chancellor.............................as 2015 ‘Person of the Year’.

a) Angela Merkel

b) Donald Trump

c) Joseph Stalin

d) Richard Nixon

Ans:a

newGet Download Current Affairs Today Android App Now: Get Updated

sponsored links

sponsored links

0 comments:

Post a Comment