Sunday, February 21, 2016

22-24 January Current Affairs mcq Quiz

1. India slips to ........ rank in global talent competitiveness.

a) 69

b) 79

c)89

d) 99

Ans:c

 

2. Union Cabinet has approved MoU between India & ............... on cooperation in governance reforms.

a) UK

b) US

c) Denmark

d) Singapore

Ans:a

 

3. Union Government has sanctioned ................... crore rupees for infrastructure projects in Tamilnadu.

a) 13000

b) 23000

c) 33000

d) 43000

Ans:c

 

4. Amitabh Bachchan and Priyanka Chopra has replaced ........................ as 'Incredible India' brand ambassadors

a) Aamir Khan

b) Salman Khan

c) Shahrukh Khan

d) Imran Khan

Ans:a

 

5. RBI asks banks to stop Rs ...............notes without security thread.

a) 10

b) 50

c) 100

d) 1,000

Ans:d

 

6. World’s oldest man Yasutaro Koide died at 112 in ...............

a) China

b) Thailand

c) Japan

d) South Korea

Ans:c

 

7. The Eagles' guitarist passed away recently. Name him.

a) Guenter Butschek

b) Glenn Frey

c) Stephen Hendry

d) Alexandra Palace

Ans:b

 

8. Who has been appointed as CEO and MD of Tata Motors?

a) Guenter Butschek

b) Glenn Frey

c) Stephen Hendry

d) Alexandra Palace

Ans:a

 

9. Ronnie O'Sullivan has defeated ......................... to win sixth Snooker Masters title.

a) Ralf Speth

b) Barry Hawkins

c) Alexandra Palace

d) Stephen Hendry

Ans:b

 

10. Delhi Acers has defeated ....................... Rockets to clinch Premier Badminton League title.

a) Mumbai

b) Chhattisgarh

c) Maharashtra

d) Kolkata

Ans:a

 

11. ....................... was successfully launched IRNSS-1E satellite.

a) PSLV-C30

b) PSLV-C31

c)PSLV-C32

d) PSLV-C33

Ans:b

 

12. ...............................Government has reconstituted the Commission for Backward Classes.

a) Maharashtra

b) Andhra Pradesh

c) Karnataka

d) Tamil Nadu

Ans:b

 

13. Veteran journalist ......................... passed away recently.

a) Aroon Tikekar

b) Subroto Bagchi

c) Krishnakumar Natarajan

d) Rostow Ravanan

Ans:a

 

14. .................... Government has signed a MoU with Tata Trust for for skill training of youth.

a) Maharashtra

b) Andhra Pradesh

c) Karnataka

d) Tamil Nadu

Ans:a

 

15. ....................... has been elected President of the Institute of Company Secretaries of India for 2016.

a) Aroon Tikekar

b) Subroto Bagchi

c) Krishnakumar Natarajan

d) Mamta Binani

Ans:d

 

16. Oscar for Indian-origin actor and producer ..................... in technical category.

a) Raj Thakkar

b) Rahul Thakkar

c) Ramesh Thakkar

d) Raman Thakkar

Ans:b

 

17. PM Narendra Modi has released book titled "The Z Factor" written by ...................

a) Navin Rai

b) Subhash Chandra

c) Akshay Thakkar

d) Manan Thakral

Ans:b

 

18. CCEA has approved setting up of over ................. MW of Grid-connected Solar PV Power Projects.

a) 2000

b) 3000

c) 4000

d) 5000

Ans:d

 

19. ISRO and .................. Institute has signed MoU on cooperation in space exploration.

a) Switzerland

b) Kuwait

c) Luxembourg

d) UK

Ans:b

 

20. India's fighter aircraft light combat aircraft , .................., will take part in the three-day Bahrain International Airshow.

a) Tejas

b) Nag

c) Astra

d) Agni

Ans:a

 

21. Draft report of Justice ..................... Committee will simplify Income-tax Act, 1961 released

a) A V Easwar

b) C V Easwar

c) SV Easwar

d) R V Easwar

Ans:d

 

22. .................... lyricist and film-maker Lakshman Rao Mohite alias Geethapriya died recently.

a) Kannada

b) Telugu

c) Malyalam

d) Tamil

Ans:a

 

23. World Bank will fund .................... million US dollar for reconstructing Indira Gandhi Zoological Park.

a) 10

b) 20

c) 30

d) 40

Ans:b

 

24. The 40th edition of the International ..................... Book Fair was held recently.

a) Mumbai

b) Chhattisgarh

c) Maharashtra

d) Kolkata

Ans:d

 

25. HaloSource Inc. appoints ...................... as its India head.

a) Tamal Khan

b) Tamal Chatterji

c) Tamal Chaudhuri

d) Tamal Ghosh

Ans:c

 

26. Indian driver ..................... has won Lady Wigram Trophy motor race

a) Jehan Daruvala

b) Subroto Bagchi

c) Krishnakumar Natarajan

d) Rostow Ravanan

Ans:a

 

27. Mindtree has appointed ........................ as the CEO and managing director, and as the executive chairman of the company.

a) E.K. Harikumar

b) Subroto Bagchi

c) Krishnakumar Natarajan

d) Rostow Ravanan

Ans:d

 

28. Exim Bank of India and the Government of .................. have entered into a MoU for promotion of exports from the state.

a) Maharashtra

b) Andhra Pradesh

c) Karnataka

d) Tamil Nadu

Ans:b

 

29. .............................will soon invest in Gold Monetisation Scheme.

a) Somnath Temple

b) Shirdi Temple

c) Balaji Temple

d) Vaishno Devi

Ans:a

 

30. ..................... President has declared economic emergency.

a) Chinese

b) German

c) Spanish

d) French

Ans:d

newGet Download Current Affairs Today Android App Now: Get Updated

sponsored links

sponsored links

0 comments:

Post a Comment