Thursday, February 11, 2016

25-27 December 2015 Current Affairs MCQ

1. India and Unit........................ has launched a joint initiative 2016: ............... -INDIA Year of Education and Research.

a) US

b) UK

c)China

d) Japan

Ans:b

 

2. Who among the following has won 2016 Queen's Young Leaders Award?

a) Kartik Sawhney and Neha Sinha

b) Kartik Shah and Neha Swain

c) Kartik Verma and Neha Swain

d) Kartik Sawhney and Neha Swain

Ans:d

 

3. Who among the following has been awarded with honorary lifetime membership of MCC?

a) Arvind De Silva

b) M Muralidharan

c) Mahela Jayawardene

d) M Attapattu

Ans:c

 

4. ........................ has become the 10th country to ratify the Articles of Agreement (AoA) of Asian Infrastructure Investment Bank.

a) South Africa

b) Singapore

c) Luxembourg

d) United Kingdom

Ans:c

 

5. ............................ Government has constituted a task force for setting up an IFSC.

a) Maharashtra

b) West Bengal

c) Gujarat

d) Delhi

Ans:a

 

6. "On My Terms: From the Grassroots to the Corridors of Power" an autobiography of ........................ was released recently.

a) Arun Jaitely

b) P Chidambaram

c) Sharad Pawar

d) Manohar Parrikar

Ans:c

 

7. Who among the following has been India and ....................... have inked a new MoU on taxation treaty.

a) South Korea

b) Myanmar

c) Japan

d) Mexico

Ans:a

 

8. World’s first dengue vaccine, Dengvaxia, has been approved for use in ................ .

a) South Korea

b) Myanmar

c) Japan

d) Mexico

Ans:d

 

9. Veteran Bollywood actor ......................... was honoured with the lifetime achievement award at the Dubai International Film Festival

a) Anupam Kher

b) Naseeruddin Shah

c) Om Puri

d) Shahrukh Khan

Ans:b

 

10. Union Government has appointed ......................... to head Judicial Committee on OROP.

a) D Narasimha Reddy

b) H Narasimha Reddy

c) L Narasimha Reddy

d) P Narasimha Reddy

Ans:c

 

11. UNESCO has designated ...................... as members of Creative Cities Network.

a) Varanasi and Jaipur

b) Varanasi and Vadodara

c)Vadodara and Jaipur

d) Varanasi and Surat

Ans:a

 

12. Biocon Limited has launched the generic version of hepatitis – ....... drug in the Indian market.

a) A

b) B

c) C

d) E

Ans:c

 

13. ...................... has launched its first UNESCO Biosphere Reserve Inle Lake.

a) South Korea

b) US

c) Myanmar

d) Japan

Ans:c

 

14. India and ..................... has signed protocol to amend double taxation avoidance pact.

a) South Korea

b) US

c) Myanmar

d) Japan

Ans:d

 

15. India and....................inked a number of pacts on bullet train, defence, civil nuclear energy.

a) South Korea

b) US

c) Myanmar

d) Japan

Ans:d

 

16. Mahindra Group has acquired .............. auto design firm Pininfarina.

a) Spanish

b) German

c) Italian

d) Korean

Ans:c

 

17. Who among the following has recently won the coveted Order of Merit crown of Asian Tour for year 2015?

a) Jeev Milkha Singh

b) Anirban Lahiri

c) Arjun Atwal

d) Jyoti Randhawa

Ans:b

 

18. ....................... International Finance Tec-City has announced the launch of the Phase-2 development.

a) Maharashtra

b) West Bengal

c) Gujarat

d) Delhi

Ans:c

 

19. Indian-origin politician Pravin Gordhan has been appointed as .......................... ’s new Finance Minister.

a) South Africa

b) Singapore

c) Luxembourg

d) United Kingdom

Ans:a

 

20. Which state government has honoured Bappi Lahiri and Kumar Sanu with Lifetime Achievement Awards?

a) Maharashtra

b) West Bengal

c) UP

d) Delhi

Ans:b

 

21. Which country's Prime Minister ahs recently visited Varanasi ?

a) South Korea

b) Myanmar

c) Japan

d) Mexico

Ans:c

 

22. Who among the following has been appointed as the Chairman of World Travel & Tourism Council?

a) Kapil Chopra

b) Kapil Sharma

c) Kapil Shah

d) Kapil Khanna

Ans:a

 

23. Who among the following has been appointed as the Managing Director of ABB India Ltd?

a) Sanjeev Sharma

b) Sanjeev Chopra

c) Sanjeev Shah

d) Sanjeev Khanna

Ans:a

 

24. Who among the following has been appointed as the MD & CEO of Metropolitan SE?

a) Udai Kumar

b) Udai Khanna

c) Udai Sinha

d) Udai Chopra

Ans:a

 

25. ........................... has inaugurated a new stock exchange, named Yangon Stock Exchange.

a) South Korea

b) Myanmar

c) Japan

d) Mexico

Ans:b

 

26. .................... has won 2015 Aegis Graham Bell Award for innovation in IoT.

a) Infosys

b) TCS

c) Wipro

d) Cognizant

Ans:c

 

27. Who among the following has clinched gold in 59th National Shooting Championships?

a) Anjum Moudgil

b) Elizabeth Susan Koshy

c) Gaayathri N

d) Priyal Keni

Ans:b

 

28. Indian cyclist..........................has become World No. 4 Cyclist.

a) Anjum Moudgil

b) Elizabeth Susan Koshy

c) Deborah Herold

d) Priyal Keni

Ans:c

 

29. ....................... has been honoured with Mailer Prize for Lifetime Achievement.

a) Kiran Desai

b) Jhumpa Lahiri

c) Salman Rushdie

d) Vikram Seth

Ans:c

 

30. Who among the following has become new SAIL chairman?

a) Prasoon Kumar Singh

b) Prakash Kumar Singh

c) Prateek Kumar Singh

d) Pravesh Kumar Singh

Ans:b

newGet Download Current Affairs Today Android App Now: Get Updated

sponsored links

sponsored links

0 comments:

Post a Comment