Sunday, February 21, 2016

25-27 January 2016 Current Affairs MCQ Quiz

1. ................................. has been re-elected as BJP president

a) Anant Kumar

b) M. Venkaiah Naidu

c)Rajnath Singh

d) Amit Shah

Ans:d

 

2. India's largest and tallest tricolour was hoisted at ..................

a) Ranchi

b) Udaipur

c) Jaipur

d) Jaisalmer

Ans:a

 

3. India’s digital payment startup company TranServ has launched country’s first Social Mobile Wallet named ...............

a) Adio

b) Edio

c) Idio

d)Udio

Ans:d

 

4. Mosquito-borne................virus has created panic over birth defects in Latin America.

a) Sinka

b) Dinka

c) Linka

d) Zinka

Ans:d

 

5. .................has topped in 2015 human development index in the South Asia Region.

a) Indonesia

b) Myanmar

c) Sri Lanka

d) Malaysia

Ans:c

 

6. Former CAG Vinod Rai will be conferred with which award?

a) Padma Vibhushan

b) Padma Bhushan

c) Padma Shri

d) None of These

Ans:b

 

7. Reliance Industries founder late Dhirubhai Ambani will be conferred with which award?

a) Padma Vibhushan

b) Padma Bhushan

c) Padma Shri

d) None of These

Ans:a

 

8. Bollywood actor Anupam Kher will be conferred with which award?

a) Padma Vibhushan

b) Padma Bhushan

c) Padma Shri

d) None of These

Ans:b

 

9. Singer Udit Narayan will be conferred with which award?

a) Padma Vibhushan

b) Padma Bhushan

c) Padma Shri

d) None of These

Ans:b

 

10. Sportspersons Sania Mirza will be conferred with which award?

a) Padma Vibhushan

b) Padma Bhushan

c) Padma Shri

d) None of These

Ans:b

 

11. World Economic Forum meeting was held in ......................

a) Switzerland

b) Moldovan

c) Luxembourg

d) UK

Ans:a

 

12. Eminent ................... Mrinalini Sarabhai passed away recently.

a) Singer

b) Dancer

c) Painter

d) Actor

Ans:b

 

13. Indian Mi-25 helicopters will join ............... Air Force.

a) UAE

b) Iraq

c) Iran

d) Afghan

Ans:d

 

14. The Delhi Metro Rail Corporation has signed an interim consultancy agreement for light metro projects in ...................

a) Kerala

b) Maharashtra

c) Jammu and Kashmir

d) Gujarat

Ans:a

 

15. .................... has won 2014-2015 Syed Mushtaq Ali Trophy.

a) Uttar Pradesh

b) Maharashtra

c) Jammu and Kashmir

d) Gujarat

Ans:a

 

16. ................... has clinched the Malaysia Masters Grand Prix Gold title.

a) Sania Mirza

b) Kristy Gilmour

c) P.V. Sindhu

d) Saina Nehwal

Ans:c

 

17. Who among the following has won the first T20 Asia cup cricket for blind?

a) India

b) Pakistan

c) Sri Lanka

d) Malaysia

Ans:a

 

18. Malayalam actor ................... passed away recently.

a) K P A C Lalitha

b) Kalpana

c) Kaviyoor Ponnamma

d) Raghubar Das

Ans:b

 

19. ................. film director Ettore Scola died recently.

a) Spanish

b) Italian

c) German

d) Dutch

Ans:b

 

20. ......................'s Umaid Bhawan Palace has been named the world's best hotel of 2016.

a) Jodhpur

b) Udaipur

c) Jaipur

d) Jaisalmer

Ans:a

 

21. Actor Rajnikanth will be conferred with which award?

a) Padma Vibhushan

b) Padma Bhushan

c) Padma Shri

d) None of These

Ans:a

 

22. Sportspersons Saina Nehwal will be conferred with which award?

a) Padma Vibhushan

b) Padma Bhushan

c) Padma Shri

d) None of These

Ans:b

 

23. Spiritual Guru Sri Sri Ravi Shankar will be conferred with which award?

a) Padma Vibhushan

b) Padma Bhushan

c) Padma Shri

d) None of These

Ans:a

 

24. Media baron Ramoji Rao will be conferred with which award?

a) Padma Vibhushan

b) Padma Bhushan

c) Padma Shri

d) None of These

Ans:a

 

25. How many people have been awarded with Padma Vibhushan this year?

a) Four

b) Five

c) Six

d) Seven

Ans:b

 

26. The 19th National Conference on e-Governance was held in ................

a) Mumbai

b) Indore

c) Nagpur

d) Kolkata

Ans:c

 

27. ..................... parliament has appointed Pavel Filip as Prime Minister.

a) Switzerland

b) Moldovan

c) Luxembourg

d) UK

Ans:b

 

28. ........................ has taken charge as Executive Director of Greenpeace India.

a) Atulesh Jindal

b) A K Jain

c) Ravi Chellam

d) Samit Aich

Ans:c

 

29. Nai Manzil Scheme was launched in .............................

a) Uttar Pradesh

b) Maharashtra

c) Jammu and Kashmir

d) Gujarat

Ans:c

 

30. IRS officer ............................ has been appointed as Chairman of Central Board of Direct Taxes.

a) Atulesh Jindal

b) A K Jain

c) Ravi Chellam

d) Samit Aich

Ans:a

newGet Download Current Affairs Today Android App Now: Get Updated

sponsored links

sponsored links

0 comments:

Post a Comment