Sunday, February 21, 2016

28-31 Current Affairs MCQ Quiz

1. The 6th National Voters’ day was observed with theme Inclusive and Qualitative Participation across the country on .............. January.

a) 24

b) 25

c)26

d) 27

Ans:b

 

2. Who among the following has won Presidential election of Portugal?

a) Marisa Matias

b) Marcelo Rebelo de Sousa

c) Anibal Cavaco Silva

d) Antonio Sampaio da Novoa

Ans:b

 

3. The .......................... Government has launched Giriputrika Kalyana Pathakam Scheme to support the tribal women in their quest for livelihood.

a) Tamil Nadu

b) Karnataka

c) Andhra Pradesh

d) Kerala

Ans:c

 

4. Eminent Tabla player ........................ passed away recently.

a) J.P. Nadda

b) Gyan Prakash Ghosh

c) Shankar Ghosh

d) Anath Nath Bose

Ans:c

 

5. India and ............. has inked 16 agreements including chopper venture

a) Spain

b) France

c) Germany

d) CHina

Ans:b

 

6. IPS officer ...................... has become India's first civil servant to scale Mount Vinson Massif.

a) Aparna Kumar

b) Sajeev Koshy

c) Sajeev Kawan

d) Henri Tiphagne

Ans:a

 

7. Chennupati Jagadish and Jay Chandra was honoured with Order of .............

a) Australia

b) France

c) England

d) South Africa

Ans:a

 

8. Indian activist ................. was selected for Amnesty International Human Rights Award 2016.

a) Aparna Kumar

b) Sajeev Koshy

c) Sajeev Kawan

d) Henri Tiphagne

Ans:d

 

9. Australian batsman ...................... has won Allan Border Medal 2016.

a) Abe Vigoda

b) Marvin Minsky

c) David Warner

d) Chrisopher Rühr

Ans:c

 

10. Ministry of Culture has released a commemorative coin of ...........rupees and a circulation coin of ...... rupees on Lala Lajpat Rai's 150th birth anniversary.

a) 150, 10

b) 150, 20

c) 150, 50

d) 150, 100

Ans:a

 

11. The ......... th Republic Day of India was celebrated across the nation.

a) 64

b) 65

c) 66

d) 67

Ans:d

 

12. President of .................... was the chief guest at 67th Republic Day parade.

a) France

b) Japan

c) Singapore

d) Malaysia

Ans:a

 

13. India and .................has inked 14 MoUs including 36 Rafale Aircraft deal.

a) France

b) Japan

c) Singapore

d) Malaysia

Ans:a

 

14. Manipal Hospitals has become ...................first centre for MRCP practical assessment of examination skills examination in collaboration with UK-based Royal College of Physicians Federation.

a) Arunachal Pradesh

b) Tamil Nadu

c) Kerala

d) Karnataka

Ans:d

 

15. International Solar Alliance headquartered in National Institute of Solar Energy in ........... with United Nations as Strategic Partner.

a) India

b) France

c) England

d) South Africa

Ans:a

 

16. Who among the following has won FIH Player of the Year (Men) in the FIH Hockey Stars awards 2015?

a) David Harte

b) Chrisopher Rühr

c) Robert Van der Horst

d) Abe Vigoda

Ans:c

 

17. Who among the following has been Who among the following has won FIH Player of the Year (Women) in the FIH Hockey Stars awards 2015?

a) Joyce Sombroek

b) Lily Owsley

c) Lidewij Welten

d) Abe Vigoda

Ans:c

 

18. 150th birth anniversary of great freedom fighter Lala Lajpat Rai was celebrated on.........January.

a) 26

b) 27

c) 28

d) 29

Ans:c

 

19. International Day of Commemoration in memory of the victims of the Holocaust was observed on .............. January across the world.

a) 26

b) 27

c) 28

d) 29

Ans:b

 

20. Indian Computer Emergency Response Team has signed cybersecurity agreement with ......................

a) Malaysia

b) Japan

c) Singapore

d) All of the above

Ans:d

 

21. ....................’ Shivnarine Chanderpaul got retired from international cricket.

a) South Africa

b) West Indies

c) England

d) India

Ans:c

 

22. Who among the following has won goalkeeper of the year (women) in the FIH Hockey Stars awards 2015?

a) Joyce Sombroek

b) Lily Owsley

c) Lidewij Welten

d) Abe Vigoda

Ans:a

 

23. Who among the following has won goalkeeper of the year (men) in the FIH Hockey Stars awards 2015?

a) David Harte

b) Chrisopher Rühr

c) Robert Van der Horst

d) Abe Vigoda

Ans:a

 

24. Who among the following has won Rising Star of the Year (Women) in the FIH Hockey Stars awards 2015?

a) Joyce Sombroek

b) Lily Owsley

c) Lidewij Welten

d) Abe Vigoda

Ans:b

 

25. Who among the following has won Rising Star of the Year (Men) in the FIH Hockey Stars awards 2015?

a) David Harte

b) Chrisopher Rühr

c) Robert Van der Horst

d) Abe Vigoda

Ans:b

 

26. Who among the following has been appointed the new Chairman and Managing Director of General Insurance Corporation of India?

a) Marisa Matias

b) Marcelo Rebelo de Sousa

c) Anibal Cavaco Silva

d) Alice Vaidyan

Ans:d

 

27. Who among the following has won ITTF World Junior Circuit Finals?

a) Izumo Takuto and Ettore Scola

b) Ettore Scola and Zhu Chengzhu

c) Izumo Takuto and Zhu Chengzhu

d) Izumo Takuto and Marisa Matias

Ans:c

 

28. Senior lawyer Ujjwal Nikam will be conferred with which award?

a) Padma Vibhushan

b) Padma Bhushan

c) Padma Shri

d) None of These

Ans:c

 

29. Bollywood actor Ajay Devgn will be conferred with which award?

a) Padma Vibhushan

b) Padma Bhushan

c) Padma Shri

d) None of These

Ans:c

 

30. Bollywood actor Priyanka Chopra will be conferred with which award?

a) Padma Vibhushan

b) Padma Bhushan

c) Padma Shri

d) None of These

Ans:c

 

31. ...................... Government has inkd MoU to join Ujwal Discom Assurance Yojana Scheme.

a) Arunachal Pradesh

b) Rajasthan

c) Kerala

d) Karnataka

Ans:b

 

32. India and ................... has signed a Protocol to amend the existing Double Taxation Avoidance Convention to curb instances of tax evasion.

a) Australia

b) France

c) Armenia

d) South Africa

Ans:c

 

33. India has overtaken as the world’s largest rice exporter in the year 2015.

a) Australia

b) Thailand

c) England

d) South Africa

Ans:b

 

34. ...................has acquired cloud-based computing firm KBACE Technologies

a) Infosys

b) Cognizant

c) TCS

d) Wipro

Ans:b

 

35. India has successfully test fired ................. missile at Chandipur.

a) Nag

b) Akash

c) Astra

d) Vayu

Ans:b

 

36. .................... , the pioneer of Artificial Intelligence, died recently.

a) Abe Vigoda

b) Marvin Minsky

c) Lidewij Welten

d) Chrisopher Rühr

Ans:b

 

37. Veteran Bollywood actress ................was honoured with the third Yash Chopra Memorial award.

a) Waheeda Rehman

b) Jaya Bachchan

c) Rekha

d) Saira Bano

Ans:c

 

38. Kerala dentist ...................... was honoured with Order of Australia.

a) Sajeev Kumar

b) Sajeev Koshy

c) Sajeev Kawan

d) Sajeev Keira

Ans:b

 

39. Hollywood actor .................... passed away recently.

a) Abe Vigoda

b) Marvin Minsky

c) Lidewij Welten

d) Chrisopher Rühr

Ans:a

 

40. President Rule was imposed in ......................

a) Arunachal Pradesh

b) Tamil Nadu

c) Kerala

d) Karnataka

Ans:a

newGet Download Current Affairs Today Android App Now: Get Updated

sponsored links

sponsored links

0 comments:

Post a Comment