Thursday, February 11, 2016

28-31 December 2015 Current Affairs MCQ

1. ............................. voters have elected women candidates for first time in Municipal council polls

a) Iraq

b) Afghanistan

c) Saudi Arabia

d) Japan

Ans:c

 

2. Japan's Nozomi Okuharan and Kento Momota has won singles titles at World ............... Superseries Finals.

a) US

b) Dubai

c) UK

d) Australia

Ans:b

 

3. Indian-origin writer ................... has won 2015 South East Asian Write Award for Singapore.

a) J M Sali

b) J M Bali

c) J M Hali

d) J M Jali

Ans:a

 

4. Mumbai Police Commissioner Ahmad Javed appointed as Ambassador to .........................

a) Iraq

b) Afghanistan

c) Saudi Arabia

d) Japan

Ans:c

 

5. Mascot and Logo "Tikhor" of ............... South Asian Games unveiled.

a) 2016

b) 2017

c) 2018

d) 2019

Ans:a

 

6. ................ Committee has appointed to look into ONGC and RIL dispute on KG gas fields.

a) AP Shah

b) AP Verma

c) AP Sharma

d) AP Jha

Ans:a

 

7. Who among the following has been appointed as Chief Information Commissioner?

a) A.K. Mathur

b) D.K. Mathur

c) R.K. Mathur

d) S.K. Mathur

Ans:c

 

8. Noted writer and theatre artiste .......................... passed away recently.

a) Chatla Sriramulu

b) Chatla Srinidhi

c) Chatla Sriram

d) Chatla Srilata

Ans:a

 

9. ........................ has earned Garwood Award for Outstanding Global Leader in Open Innovation.

a) Arun Jaitley

b) Pranab Mukherjee

c) Dr Smriti Irani

d) Dr Ravi Shankar Prasad

Ans:b

 

10. UN has adopted resolution to observe................November as World Tsunami Awareness Day.

a) 5

b) 8

c) 11

d) 15

Ans:a

 

11. The Defence Acquisition Council has approved the purchase of .................. advance S-400 Triumf Air Defence Missile Systems.

a) Russian

b) Japanese

c) Chinese

d) American

Ans:a

 

12. Union HRD Ministry has launched the ......th All India Survey on Higher Education.

a) 6

b) 7

c) 8

d) 9

Ans:a

 

13. .................. Government has launched Anwesha scheme to provide free education to SC/ST students.

a) Odisha

b) Delhi

c) UP

d) MP

Ans:a

 

14. .................. Cabinet has decided to amend Constitution to address Madhesis' demands.

a) Russia

b) China

c) Kenya

d) Nepal

Ans:d

 

15. ...................... aerospace SpaceX has successfully launched and landed Falcon 9 rocket.

a) Russian

b) Japanese

c) Chinese

d) American

Ans:d

 

16. Mumbai’s iconic boulevard Marine Drive has completed ............ years.

a) 75

b) 100

c) 125

d) 150

Ans:b

 

17. The second World Internet Conference was concluded in ...................

a) US

b) UK

c) China

d) Jappan

Ans:c

 

18. Harvard University’s Public Health School will be opened in ................ centre.

a) Delhi

b) Mumbai

c) Bangalore

d) Hyderabad

Ans:b

 

19. ..................... has been appointed as Chief Operating Officer of Apple Inc.

a) Jeff Williams

b) Peter Dickinson

c) Itzhak Perlman

d) Robert Kutson

Ans:a

 

20. British Novelist ......................... passed away recently.

a) Jeff Williams

b) Peter Dickinson

c) Itzhak Perlman

d) Robert Kutson

Ans:b

 

21. The University of South Florida has announced a postgraduate fellowship in the name of .............................. to support talented Indian students to study abroad.

a) Dr Bhimrao Ambedkar

b) Mahatma Gandhi

c)Dr. APJ Abdul Kalam

d) Lal Bahadur Shastri

Ans:c

 

22. International Migrants Day was observed across the world on ............... December.

a) 18

b) 19

c) 20

d) 21

Ans:a

 

23. Indian-origin official .................. will lead Open Government Partnership.

a) Sanjay Pradhan

b) Sameer Pradhan

c) Samrat Pradhan

d) Sunil Pradhan

Ans:a

 

24. WTO has approved Afghanistan’s membership terms to join as..............member.

a) 162

b) 163

c) 164

d) 165

Ans:b

 

25. MLAs of ....................... Assembly has passed resolution to remove Speaker Nabam Rebia.

a) Manipur

b) Sikkim

c) Arunachal Pradesh

d) Mizoram

Ans:c

 

26. North India's first cable bridge was inaugurated at Basohali town of .........

a) Rajsthan

b) Jammu and Kashmir

c) UP

d) Uttarakhand

Ans:b

 

27. Who among the following Indian American was selected for US National Medal of Science 2015?

a) Rakesh K Jha

b) Rakesh K Jain

c) Rakesh K Verma

d) Rakesh K Jadav

Ans:b

 

28. The 30th National Consumers Right Day was observed across India on .......... December.

a) 24

b) 25

c) 26

d) 27

Ans:a

 

29. .................... became third mobile operator to launch 4G services in India.

a) Idea

b) Reliance

c) Uninor

d) BSNL

Ans:a

 

30. Who among the following has won gold in the 59th National shooting championship?

a) Gurpreet Singh

b) Sushil Kumar

c) Gagan Narang

d) Vijay Kumar

Ans:d

 

31. Renowned Israeli-US violinist ...................... has won 2016 Genesis Prize.

a) Jeff Williams

b) Peter Dickinson

c) Itzhak Perlman

d) Robert Kutson

Ans:c

 

32. ..................... from Rajasthan has won a Gold medal in the 59th National Shooting Championship in Delhi.

a) Geetakshi Dixit

b) Anjum Moudgil

c) Apurvi Chandela

d) Gautam H Bambawale

Ans:c

 

33. Who among the following has been appointed as India's High Commissioner to Pakistan?

a) Geetakshi Dixit

b) Anjum Moudgil

c) Apurvi Chandela

d) Gautam H Bambawale

Ans:d

 

34. ................. Government has banned 15-year-old diesel vehicles from plying.

a) UP

b) Bihar

c) Karnatka

d) Delhi

Ans:b

 

35. Narendra Modi has handed over .................’s UK Bar certificate to Gujarat CM Anandiben Patel.

a) Ramji

b) Shyamji

c) Madanji

d) Gopalji

Ans:b

 

36. .................... Government has appointed Gopal Subramanium Commission on DDCA scam.

a) Odisha

b) Delhi

c) UP

d) MP

Ans:b

 

37. The 10th WTO Ministerial Conference was concluded on in ................

a) Russia

b) China

c) Kenya

d) Nepal

Ans:c

 

38. China has launched DAMPE satellite to shed light on mysterious dark matter.

a) Russia

b) China

c) Kenya

d) Nepal

Ans:b

 

39. National Mathematics Day was observed to commemorate birth anniversary of Srinivasa Ramanujan on .............. December.

a) 22

b) 23

c) 24

d) 25

Ans:a

 

40. Who among the following has won 2015 BBC Sports Personality of the Year Award?

a) David Ferrer

b) Rafael Nadal

c) Roger Federer

d) Andy Murray

Ans:d

newGet Download Current Affairs Today Android App Now: Get Updated

sponsored links

sponsored links

0 comments:

Post a Comment